Săptămânalul DIPOL - TV şi satelit, supraveghere, reţelistică
Nr. 19/2015 (1 Mai 2015)
Google devine un operator de telefonie mobilă. Prin proiectul Fi, Google intră pe piaţa furnizorilor de telefonie din Statele Unite. Cheia succesului se obţine prin integrarea în mod avansat a emiţătoarelor celulare cu hotspot-urile Wi-Fi ce oferă conectivitate la Internet. Proiectul asigură o comutare lină între rețelele LTE celulare și hotspot-urile Wi-Fi gratuite. Pentru un abonament de 30 $, Google oferă convorbiri nelimitate și mesaje text, dar şi un lucru deosbit: apeluri internaționale gratuite în peste 120 de ţări. Cea din urmă opţiune este posibilă datorită unui contract cu T-Mobile.
O caracteristică specială a proiectului este dualitatea conexiunilor: cele furnizate de operatorii tradiționali (T-Mobile sau Sprint) și cele oferite în peste milioane de hotspot-uri Wi-Fi. Astfel există posibilitatea apelurilor vocale folosind conexiuni la Internet prin Wi-Fi, iar dacă acestea nu sunt disponibile, putem face apeluri prin intermediul rețelei celulare care asigură parametrii mai buni în acea locaţie. Numărul unui telefon din proiectul Fi nu va fi atribuit dispozitivului, ci doar Contului Google al utilizatorului. În viitor, vom putea primi apeluri chiar pe tablete. La lansare, acest serviciu va fi disponibil numai pentru utilizatorii telefoanelor Nexus 6 din Statele Unite.
Proiectul FI: o nouă dimensiune a conectivităţii
Utilizatorii din Statele Unite vor plăti 20$ lunar pentru apeluri nelimitate şi SMS-uri, precum și 10$ pe GB pentru datele mobile utilizate atât în SUA cât și în străinătate. Avantajul pachetelor de date este că Google va rambursa costul părţii neutilizate - de exemplu, utilizatorul pachetului de 2GB care consumă 1,5 GB va plăti doar 15$.
Unul dintre cele mai importante avantaje ale Proiectului Fi este lipsa tarifelor de roaming. Acest lucru înseamnă că utilizatorul nu va fi surprins de valoarea facturii atunci când face apeluri sau foloseşte datele mobile (pentru navigare on-line) în timpul vacanțelor sau călătoriilor de afaceri în străinătate.
Procesul de îmbătrânire a cablurilor coaxiale. Unii investitori forțează instalatorii să monteze cabluri coaxiale sub tencuiala sau izolaţia termică a clădirii fără a utiliza tuburi de protecție. Aceasta este o abordare incorectă. Fiecare cablu coaxial este supus procesului natural de îmbătrânire, iar atenuarea cablului crește odată cu vârsta. Durata estimată de funcţionare a unui cablu tipic este de 15-20 de ani. Procesul depinde în principal de temperatură (temperatura ridicată de sub acoperiș și de pe fațada sudică scurtează durata de viață a cablului) și de solicitările mecanice. Deci investitorii trebuie informaţi că această abordare poate cauza probleme mari în viitor. În mod normal, cablarea trebuie realizată în așa fel încât să poată fi înlocuită fără renovarea majoră a clădirii. De asemenea, este important să fie folosite cabluri care garantează o viață lungă a cablajului. Cablurile Triset au trecut testul îmbătrânirii accelerate a cablurilor coaxiale (standardul IEC68-2-3). Acest standard definește valoarea maximă admisă a atenuării la temperaturi ridicate şi umiditate ridicată în timpul unui test de trei săptămâni.
În conformitate cu standardul IEC 68-2-3, creșterea atenuării este sub 5%
Cablu coaxial satelit trishield TRISET-113 1.13/4.8/6.8 cupru [1m]
Cablu coaxial satelit TRISET-113 PE (de exterior, cu gel, 75 ohmi) [1m]
Cablurile TRISET-113 în ambalaje noi
(cu manta de PVC pentru uz interior și manta din PE cu umplutură de gel pentru aplicații de exterior)
HotSpot pentru un hotel. Accesul gratuit la Internet pentru oaspeți în timpul șederii lor ţine de serviciile standard din hoteluri. La recepție, pe lângă cheia camerei, turistul primeşte şi datele de autentificare. Access point-urile Unifi sunt livrate împreună cu software-ul pentru management-ul adecvat al acestui tip de sisteme.
Fereastra software-ului UniFi
Cu UNIFI WiFi Enterprise System, administratorul poate configura și administra rețeaua wireless formată din dispozitive Unifi direct dintr-un browser web. Software-ul permite administratorului să verifice starea dispozitivelor și parametrii de funcționare în timp real. În plus, software-ul permite importul de hărţi ale locaţiilor pentru a afișa raza de transmisie a semnalului de la fiecare dispozitiv.
Access Point Ubiquiti UniFi UAP-LR (Long Range 802.11b/g/n 300Mbps)
Access point-ul Ubiquiti Unifi UAP-LR (Long Range 802.11b/g/n 300Mbps) N2574 -
  dispozitivul optim pentru reţelele Wi-Fi din hoteluri
De obicei, reţeaua unui hotel este formată din câteva dispozitive plasate în diverse locaţii din cadrul hotelului (coridoare, piscină, gradină, etc.) care lucrează în aceeași rețea (un SSID). Sistemul UNIFI permite crearea de conturi de utilizator cu acces la Internet doar pentru o perioadă definită de timp. Utilizatorul poate naviga pe Internet cu viteză maximă atribuită individual. Administratorul poate redirecționa fereastra de conectare la un website preselectat, de exemplu la pagina hotelului. Dacă la reţeaua LAN a hotelului se adaugă router-ul RB2011UAS-RM N242011, sistemul poate colecta informații despre logarea utilizatorilor și paginile web vizitate (pentru a identifica utilizatorul care a comis o eventuală ilegalitate).
Powermetru optic - echipamentul de bază al oricărui tehnician/instalator de fibră optică Dispozitivul de măsurare este unul dintre instrumentele de bază al fiecărui instalator. În timp ce sistemele de joasă tensiune, bazate pe cabluri de cupru (distribuție televiziune, CCTV) suportă şi abordări neprofesionale la problemele de măsurare (estimarea calității doar pe baza observaţiei efectelor pe dispozitivele finale), nu se pot face astfel de simplificări în cazul rețelelor optice. Sisteme optice sunt adesea realizate cu mult înainte de utilizarea efectivă și la etapa inițială acestea includ doar infrastructura cablurilor. Pentru a verifica parametrii de performanță ai cablării, sunt necesare dispozitive de măsurare adecvate. Chiar cea mai mică greșeală sau inexactitate în conectarea componentelor unui sistem optic poate duce la creşterea atenuării cu câţiva dB, ceea ce poate duce la disfuncţia întregului sistem.
Powermetru optic GRANDWAY FHP1B02
Sursă laser GRANDWAY FHS1D02 (1310nm/1550nm)
Powermetru optic
GRANDWAY FHP1B02 L5821
Sursă optică laser
GRANDWAY FHS1D02 L5825
Powermetrul optic GRANDWAY FHP1B02 L5821 măsoară atenuarea fibrelor optice multimode şi singlemode. Aparatul este calibrat pentru măsurarea puterii optice a şase lungimi de undă : 850, 1300, 1310, 1490, 1550, şi 1625 nm. Plaja largă de valori măsurate (-40...+23 dBm) precum şi precizia mai bună de 0.35 dB / 10 nW permit măsurarea oricărei reţele optice. Se poate seta deasemeni şi un nivel de referinţă de 0 dB. Dimensiunile şi greutatea redusă a aparatului îl fac perfect pentru utilizarea pe teren. Cu ajutorul unui adaptor se pot măsura şi fibrele optice terminate cu ferule de 2.5 mm. Setul include şi un adaptor FC/PC precum şi unul SC/FC.
Un instrument necesar pentru măsurători precise este sursa laser dedicată GRANDWAY FHS1D02 L5825. Aceasta generează fascicule laser de lungimi de undă şi putere prestabilite. Echipamentul generează o rază laser cu o lungime de undă de 1310 nm sau 1550 nm cu o putere de -5 dBm ca undă constantă modulată la o frecvenţă de 270 Hz, 1 kHz, sau 2 kHz. Stabilitatea pe timp scurt a sursei laser este <0.1 dB pentru perioade mai mici de 15 minute şi <0.2 db. pe perioade mai lungi de 5 ore. Cele două dispozitive (powermetr-ul şi sursa laser GRANDWAY) permit testarea profesională oricărei rețele de fibră optică.
Sistem de supraveghere IP bazat pe NVR cu PoE. Într-o locuinţă, soluția ideală pentru un astfel de sistem este utilizarea unui NVR IP cu switch PoE incorporat. Datorită tehnologiei PoE, dispozitivul alimentează camerele de securitate, iar switch-ul este integrat în sistem. Standardul 802.3af PoE permite alimentarea pe distanţe de până la 100 de metri. În cazul NVR-ului IP Sunell K2505 cu switch PoE built-in şi camerelor de la același producător (K1681 sau K1697), configurația sistemului este extrem de simplă, la fel ca a unui sistem analogic CCTV. După ce numele de utilizator și parola camerei se adaugă la NVR, camera este găsită automat și adaugată la sistem, independent de configurația rețelei, iar NVR-ul îi atribuie automat adresa IP corespunzătoare. Un exemplu de sistem CCTV IP bazat pe un NVR cu switch PoE integrat este prezentat mai jos.
Access Point TP-Link TL-WR1043N (router & swich gigabit, 802.11n, 300Mbps)NVR IP Sunell SN-NVR10/01E4/004NSEP/WE (4 canale, 4xPoE, 18Mbps, 1xSATA, VGA, HDMI)HDD Western Digital 2TB SATA WD20PURX (pentru DVR) Camera IP Sunell SN-IPR54/14AKDN (2MP/FullHD, Sony Exmor, ONVIF)Camera IP dome Sunell SN-IPR54/14ALDN (2MP, 3.3-12mm, 0.1 lx, IR maxim 30m)Camera IP dome Sunell SN-IPR54/14ALDN (2MP, 3.3-12mm, 0.1 lx, IR maxim 30m)Camera IP Sunell SN-IPR54/14AKDN (2MP/FullHD, Sony Exmor, ONVIF)
Arhitectura unui sistem CCTV IP cu dispozitive Sunell
Hard disk-uri pentru sisteme CCTV. Un aspect important al sistemelor de monitorizare video este fiabilitatea. Hard disk-urile utilizate pentru înregistrarea datelor de supraveghere video sunt puternic încărcate, adică funcționează în mod continuu, întrucât salvează și suprascriu datele video (operaţie de obicei necesară din cauza cantității mari de informație video). Hard disk-urile tipice nu sunt potrivite pentru acest mod de operare, astfel încât viețile lor în sistemele de CCTV pot să scadă considerabil. Sistemele de monitorizare video ar trebui să fie echipate cu hard disk-uri concepute pentru funcționare 24x7, special pregătite pentru aplicaţii de supraveghere video. În plus, firmware-ul modificat al acestor unități de stocare reduce probabilitatea pierderii imaginilor cauzată de erori sau de memoria prea încărcată. Datorită sarcinii continue, dar constante, consumul de energie a fost de asemenea optimizat pentru astfel de condiții. Drive-urile din această categorie sunt de asemenea caracterizate printr-o rezistență sporită la condiții nefavorabile de mediu, în special la vibrații și temperaturi crescute.
HDD-urile din seria Purple sunt proiectate special pentru sistemele CCTV
Produse noi în oferta Dipol
Amplificator DVB-T de catarg Terra AB011L (26dB 5/12V)
Amplificatorul pentru antenă Terra AB011L R82016 este destinat aplicaţiilor de exterior pentru sisteme de recepţie individuale şi sisteme MATV mici (în jur de 10 utilizatori). Datorită câştigului maxim de 26 dB în banda UHF (470-790 MHz), amplificatorul poate fi utilizat în zone cu o putere moderată a semnalului DVB-T. Datorită filtrului LTE integrat (791- 862 MHz), amplificatorul AB011L R82016 poate fi utilizat în medii în care serviciile LTE cauzează probleme cu recepția transmisiilor DVB-T.
DVR Hikvision DS-7316HQHI-SH HD-TVI TURBO HD (16 canale, 1080p@24fps, H.264, HDMI, VGA)
Hikvision DS-7316HQHI-SH M75316 este un DVR tribrid cu 16 canale CCTV capabil să stocheze înregistrările video de supraveghere furnizate în standardele HD-TVI, CVBS și IP. Rezoluția maximă de înregistrare este de 1080p@25fps. În cazul rezoluțiilor 720p/VGA/WD1/4CIF/CIF, rata maximă a cadrelor este tot de 25 fps. Interfaţa de transport video de înaltă definiție (HD-TVI) este o tehnologie revoluţionară care permite utilizatorilor să trimită video de înaltă rezoluţie (până la 1080p) necomprimat, pe cabluri coaxiale sau torsadate (folosind balun-uri dedicate). Semnalul video transmis este în formă analogică, cu lățime de bandă mult mai mare decât în cazul CVBS (SD). Deoarece semnalul nu este comprimat, imaginea este mai naturală la vizionarea în timp real. Nu există întârzieri, iar configurația unui astfel de sistem este mai facilă în comparație cu soluțiile IP CCTV.
Filtru LTE Terra LF006 (DC-pass)
Filtrul de rejecţie Terra LF006 R82007 LTE este utilizat în sistemele de antenă TV. Filtrul taie partea nedorită a spectrului UHF (791- 862 MHz) rezervat pentru transmisia datelor în rețele mobile (LTE). Filtrul este recomandat cu precădere pentru sistemele cu amplificatoare de bandă largă care acoperă întreaga bandă UHF (până la 862 MHz). În astfel de sisteme, interferențele dintre semnalele nedorite pot bloca complet recepția unor multiplexuri DVB-T.
Ştiri
29 aprile 2015 - finalul cursurilor de primăvară. Ultimul dintre cursurile de primăvară s-a sfărșit în Wroclaw pe 28 aprilie. Optispreyece participanți au avut ocazia să cunoască mai bine teoriile muncii cu fibre optice precum și ocayia de a pune în practică cunoștiințele dobândite. Au putut instala splice-uri mecanice (ULTIMODE L5550) și suda fibre direct. Cursul a fost unic - participanții au avut la dispoziție 5 splicere EasySplicer L5810. Fiecare instalator a putut trece prin toată procedura de sudare a fibrelor L7102, de la pregătirea pentru sudare până la sudarea propriu-zisă.
Splicer fibră optică EasySplicer (cu accesorii)
Merită citit:
Canale DVB-T și DVB-S/S2 într-un mic hotel. Proprietarii de pensiuni și hoteluri mici care doresc să crească atractivitatea ofertei lor includ de multe ori canale TV prin satelit pe lângă cele disponibile de la emițătoarele terestre. O soluție rentabilă pentru clădirile mici constă în folosirea receptoarelor de satelit tipice și modulatoarelor DVB-T digitale. Numărul receptoarelor de satelit și modulatoarelor trebuie să fie același cu numărul canalelor suplimentare. >>>articol complet...
Schema sistemului
Ediţiile anterioare indexate