COŞUL MEU
Coşul este gol

SUPORT TEHNIC

Newsletter

Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN
No. 11/2012 (March 12, 2012)
Cine se va înalţa printre "nori"? - explozia serverelor "cloud". Potrivit unui recent raport al IHS iSuppli, producţia şi implementarea serverelor de tip "clud" are potenţialul de a deveni, în următorii trei ani, sectorul cu cea mai rapidă creştere şi cea mai profitabilă piaţă de ICT.

În anul 2011, 647 000 de astfel de unităţi au fost produse iar specialiştii estimează că în 2015 producţia mondială de servere destinate aplicaţiilor de tip cloud computing va avea o valoare de piaţă de aproximativ 1.8 milioane de euro. Aceasta înseamnă că în perioada 2011- 2015, rata medie de creştere anuală va depăşi 30%, adică va fi de cinci ori mai mare decât rata de creştere întâlnită pe piaţa serverelor obişnuite.

Cine va beneficia de mutarea informaţiei "în nori"?
Bineînţeles, prima companie la care se gândesc toţi este Intel. În prezent, peste 95% dintre procesoarele destinate serverelor sunt produse de gigantul din Silicon Valley. Deoarece compania investeşte 15% din cifra sa de afaceri (care se ridică an de an la aproximativ 8 miliarde dolari) numai în R&D, aceasta va rămâne, cel mai probabil, lider de piaţă şi în următorii ani. Daca se mai consideră şi marja de profit foarte ridicată (25%), este evident în acţiunile cărei companii merită investit.

Al doilea grup de companii care pot genera profituri extraordinare sunt producătorii soluţiilor de stocare a datelor. Cei doi mari producători de HDD-uri, Western Digital şi Segate, conrtrolează în acest moment 63.5% din întreaga piaţă. Anul trecut, aceste două corporatii au vandut împreună peste 400 de milioane de unităţi de stocare magnetică. Este lesne de înţeles de ce tot ele îşi împărtăşi, probabil, o mare parte din piaţa de cloud computing. Cu toate acestea, exstă şi alţi jucători care doresc să facă bani în acest sector al serverelor - Samsung şi Micron. Soluţiile de tip SSD produse de aceste companii sunt mult mai rapide decât HDD-urile traditionale, caracteristică extrem de importantă în cazul transmiterii unor cantităţi mari de date.

Un al treilea grup de companii care pot beneficia de boom-ul de pe piaţa serverelor sunt cele care comercializează soluţii la cheie(servere complete). În acest sector, cei mai bine poziţionaţi sunt IBM şi Hewlett-Packard. Fiecare dintre aceste companii are despre o cotă de piata de aproximativ 30%. Ambele sunt implicate activ în dezvoltarea soluţiilor cloud computing. În cazul celor de la HP, o mică problemă ar fi poziţia lor foarte puternică pe piaţa calculatoarelor portabile - acţionarii nu doresc să renunţe aşa uşor la acest sector şi să se concentreze în principal pe (chiar dacă mult mai promiţătoare) piaţa cloud computing.
Va reorganiza oare acest boom piaţa componentelor de tip server? Probabil că nu. Fiind în joc profituri foarte tentante, producători celorlalte categorii de componente pentru servere (memorii flash sau chiar şi procesoare cu arhitectură ARM) îşi vor intensifica implicarea în acest domeniu chiar dacă companiile de mai sus au în acest moment, cea mai mare parte a pieţei. Companiile care intră în acestă cursă de pe poziţia secundă sunt conştiente de perspectivele cloud computing şi vor face, probabil, tot ce le stă în putere pentru a ajunge "la nori"
Centrul de date "Prineville" al companiei Facebook amplasat în statul Oregon din Statele Unite ale Americi
Serverele sunt unităţile ce stau la baza funcţionării unui centru de date. În aceste locaţii sunt găzduite sisteme informatice destinate prelucrării şi stocării unor cantităţi mari de informaţie fiind în acelaşi timp conectate la staţiile "client" prin intermediul conexiunilor ultrarapide, redundante şi calitative.
Aceste facilităţi sunt foarte bine protejate în cazul incediilor, a cutremurelor sau a inundaţiilor dispunând de surse neîntreruptibile de energie electrică. "ANSI/TIA-942 Telecommunications Infrastructure Standard for Data Centers" defineşte patru nivele (categorii) de obligaţii (cerinţe) pentru intrastructura unui centru de date. Cel mai ridicat, nivelul 4, trebuie să garanteze o disponibilitate de 99.995%.

Centrele de date construite în acest moment, cum ar fi cele aparţinând Amazon, utilizează containere de transport marfă, mult modificate, care pot gazdui aproximativ 1000 de servere. Astfel, în cazul unei defecţiuni, containerul poate fi rapid înlocuit de un altul funcţional, iar Costul unui centru de date modern poate depăşi foarte uşor suta de milioane de dolari. Cea mai mare instalaţie de acest tip din lume este construită în Langfang, China şi are o suprafaţă de 600.000 m2 sau echivalent cu suprafaţa a 80 de terenuri de fotbal.

Cum să alegeţi un monitor pentru sistemul CCTV analogic? Prin utilizarea monitoarelor analogice profesionale, în special cele create pentru sistemele CCTV, veţi beneficia din plin de detaliile imaginilor filmate cu camerele de supraveghere anaogice. Cele mai bune rezultate sunt obţinute în cazul monitoarelor cu o rezoluţie mai mare de 540 TVL.

Aunci când un operator doreşte să identifice trăsături faciale, numere de înmatriculare, etc. folosind doar imaginile live produse de camerele de supraveghere, investiţia într-un monitor profesional devine absolut necesară. Un astfel de monitor este SAMSUNG SMT-1923 M3019 deoarece a fost proiectat special pentru a funcţiona în regim continuu, indiferent de natura sistemului CCTV (analog sau digital). Rezoluţiile de 1280x1024 pixeli (VGA) şi 620 TVL (video) pot face faţă cu uşurinţă chiar şi celor mai solicitante sisteme de supraveghere. Fiind dotat cu două intrări BNC, materialul video poate fii vizionat la o rezoluţie orizontală de 620 TVL, spre deosebire de rezoluţia standard analogică 540 TVL. Tehnologia DINe (TM) ajută la îmbunătăţirea calităţii semnalului video primit de la camera video sau DVR. Ecranul LCD-ului este protejat de sticlă rezistentă la acte de vandalism. Monitoarele din această serie pot fi bineînţeles folosite şi pentru PC-uri obişnuite în sitaţiile în care se impune utilizarea unor astfel de protecţii antivandal.

Pentru recunoaşterea şi detectarea intruşilor este suficient un monitor LCD Iiyama M3018 ProLite PLE1906S-B1 de 19" fiind compatibil cu foarte multe DVR-uri printre care Atu, Trend 250, Hikvision, Signal. Conexiunea la DVR se face prin interfaţa VGA iar aspectul video 4:3, rezoluţia de 1280x1024 precum şi difuzoarele încorporate îl fac ideal pentru utilizarea în sistemele CCTV analogice descrise mai sus. Dispunând de un contrast dinamic mare (20000:1) şi un timp de răspuns de numai 2 ms, imaginile afişate sunt clare şi fără efect de "ghosting".
19
Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1923 (19
Iiyama ProLite 19'' PLE1906S-B1
Monitor LCD cu difuzoare încorporate
M3018
Monitor CCTV profesional
SAMSUNG SMT-1923
M3019
În instalaţiile analogice CCTV, este posibilă şi utilizarea monitoarelor obişnute, pentru calculator, dotate doar cu intrări VGA dar acestea trebuie să suporte modul în care DVR-ul va afişa imaginile. În caz contrar, imaginea va fi distorsionată sau chair indisponibilă pe ecran.

În multe dintre cazuri, este de preferat afişarea imaginilor de la camerele de supraveghere pe ecrane TV de mari dimensiuni folosind o ieşire HDMI, din ce în ce mai des întâlnită la DVR-urile moderne (Signal). Cu toate acestea, imaginile mărite de la camerele analogice nu vor avea aceeaşi calitate cu cele ale televiziunii HD şi ar trebui ca acestea să fie privite de la o distanţă potrivită.
19CAT5 VGA Extender TRVGA300CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8308 (H.264, 8ch-4CIF-25fps, HDMI)CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8316 (H.264, 16ch-4CIF-25fps, HDMI)USB RJ45 Extension AdapterProfessional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1923 (19System Control Unit K01 for SIGNAL DVRs
DVR-urile din seria Signal DL-83xx pot fi conectate la 3 monitoare simultan,
prin intermediul interfeţelor BNC, VGA şi HDMI.
Televiziune prin fibră optică într-un complex hotelier. Alegerea corectă a trasmiţătorului optic. Proprietarul unuia dintre complexurile hoteliere din West Pomerania, Polonia şi-a dorit reînnoirea sistemul de distribuţie TV. Firmei contractate i s-a impus condiţia ca noua implementare a sistemului de distribuţie CATV să se facă în aşa fel încât chiar şi vechile televizoare analogice să poată oferi clienţilor programele transmise în format DVB-T de turnurile din apropiere. Deoarece complexul hotelier este alcătuit din cinci mari clădiri ca soluţie pentru transmiterea informaţiei a fost aleasă fibra optică.
Planul complexului hotelier şi conexiunile de fibră optică
Pentru conversia multiplexelor DVB-T în canale TV conforme standarului PAL s-a folosit headend-ul MMH-3000 dotat cu receptoare OFDM / modulatoare DSB RT-316 R81707 precum şi decodoare TS de MPEG2/H.264 / modulatoare DSB DM-316 R817121. Fiecare multiplex DVB-T, este distribuit de un receiver OFDM şi 7 decodoare/ modulatoare.
Contractantul s-a confruntat apoi cu problema alegerii unui transmiţător optic de putere corespunzătoare. Acesta avea să fie amplasat în camera serverelor din clădirea A3, tot aici fiind instalat şi headend-ul MMH-3000. Din calcule a reieşit că utilizarea a doua hub-uri/splittere (1/4) optice simetrice, în cascadă ar duce la o atenuare de semnal excesivă.
Tehnicienii companiei au avut de ales între următoarele componente optice pasive:
  • hub optic cu raport de cuplare 60/40%, montat în clădirea A3 (atenuare: 2.9/4.9 dB),
  • 2 hub-uri optice cu raporturi de cuplare 25/25/25/25%, montate în clădirea A3 restectiv clădirea C (atenuare: 7.1 dB).
Optical transmitter TERRA MOS-211A
Optical Node TERRA OD-002
Transmiţător optic MOS-211 R81720 şi nod optic OD-002 R81724 utilizate în sistemul CATV din hotel
Atenuarea totală a drumului optic în interiorul clădirii A ar putea fi chair şi de 15.8 dB (incluzănd-o pe cea de pe cablu de 0.4 dB/km şi 3 dB de rezervă) iar în celelalte clădiri, datorită cuplării asimetrice, până la 14 dB.S-a decis ca în fiecare clădirie să fie instalat un receiver optic Terra OD-002 R81726, acesta având o sensibilitate de -7 ... 2 dBm. Cunoscănd sensibilitatea minimă a receiver-ului optic precum şi atenuarea traseelor de fibră, a reieşit că puterea minimă a emiţătorului situat headend trebuie să fie de 8.8 dBm. S-a decis astfel instalarea echipamentului Terra MOS-211 R81720 ce are încorporat o diodă laser de tip DFB şi este capabil de o putere de ieşire de 10 dBm. În acest fel este asigurată o distribuţie de semnal fiabilă şi de calitate şi în acelaşi timp lasă deschisă posibilitatea unei extinderi viitoare foarte rapide.
Internet şi monitorizare video printr-o singură fibră optică. Un nou sistem de supraveghere video constând din 8 camere video analogice M11270 a fost recent instalat într-o hală de producţie. Imaginile de pe camerele video urmau a fi vizualizate în timp real din clădirea de birouri a companiei, situată la aproximativ 500 de metri de hală.
Fluxul de date video este transmis prin aceleaşi cabluri optice folosite şi pentru conexiunea la internet. În hala de producţie, atît DVR-ul Trend M72508 cît şi staţiile de lucru ale personalului sunt conectate prin cabluri UTP la switch-ul TP-LINK N29959. Acesta echipat cu un modul optic SFP ULTIMODE L1416 (Tx/Rx: 1310/1550 nm). Semnalele electrice de la DVR şi de la staţiile de lucru sunt convertite în impulsuri luminoase şi transmise prin fibră optică până în clădirea de birouri unde, un switch "web-smart" TP-LINK N29951 cu modul SFP L1417 (Tx/Rx: 1550/1310 nm) le recepţionează şi le reconverteşte în semnale electrice pentru distribuirea în reţeaua locală.
Compact Outdoor Camera: n-cam 610 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR up to 40m, OSD) CCTV Network DVR: TREND 250X08 (H.264, 8 channels) Managed Switch: TP-LINK TL-SG3210 JetStream (8x10/100/1000Mbps, 2xSFP 1000Mbps)SFP Transceiver: ULTIMODE SFP-203/5G SC (single-mode fiber up to 20 km)Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2428WEB 24+4G 2xSFP RACKSFP Transceiver: ULTIMODE SFP-205/3G SC (single-mode fiber up to 20km)Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1923 (19
Transmisie internet plus monitorizare video folosind o singură fibră optică.
Instalaţie IP CCTV pentru un mic birou, casă sau afacere la un preţ foarte accesibil Zona exterioară este monitorizată de o cameră Sunell SN-IPC54/50DN K1620, aceasta fiind dotată cu un senzor CCD produs de Sony. Imaginile produse de cameră sunt de calitate, senzorul având o rezoluţie de 1.3 MP. Pe timp de noapte, zona este iluminată de un iluminator cu leduri IR, Redbeam IRN40 M1649. Ledurile infraroşii sunt organizate într-o matrice circulară în jurul obiectivului camerei. Acestea funcţionează la o lungime de undă de 940 nm, cu un unghi de deschidere efectiv de 45 de grade şi pe o distanţă maximă de 40 m. Radiaţia infraroşie, la această lungime de undă este complet invizibilă ochiului uman (nu va apărea pe imagine o strălucire roşie).
În interior au fost montate camere Sunell SN-IPD54/12VDR K1695 de 2MP, echipate cu iluminatoare IR integrate pentru a putea fi folosite atît pe timp de zi cît şi pe timp de noapte.
Odată cu achiziţionarea camerelor Sunell este furnizat şi un CD-ROM cu software-ul gratis NVMS NVR, folosit la configurarea/gestionarea camerelor IP şi a înregistrărilor video pe un PC obişnuit. Înregistrarea poate fi programată de către utilizator precum şi declanşată de alarma unui senzor sau la detectarea mişcării în zona monitorizată.
Megapixel IP Dome Camera: Sunell SN-IPD54/12VDR (1080p, indoor, vandal-proof)IP CCD Camera: Sunell SN-IPC54/50DN (1.3MP, H.264, ONVIF)Outdoor Camera Housing: Marathon MH-806/12IR illuminator: Redbeam IRN40 (940nm)
Echipamentele cu rezoluţie megapixel ce compun sistemul de supraveghere "24/7" IP CCTV,
inclusiv iluminator IR Redbeam IRN40 M1649
Cum să alegeţi matricea RAID potrivită pentru NVR-ul utilizat? NVR-urile NUUO K4108, K4316, K4204 pot suporta configuraţii RAID de tipul 0, 1, 5 şi 10. Tehnologia RAID ("Redundant Array of Independent Disks" - matrice redundantă de discuri independente ) asigură sistemului informatic o fiabilitatea crescută şi un transfer de date superior. În funcţie de cerinţele sistemului de supraveghere video, administratorul poate alege una din următoarele configuraţii RAID:
Avantaje
Dezavantaje
RAID 0 - scriere întreţesută - matricea este văzută de către sistemul de operare ca un singur disc, datele se scriu alternativ, când pe un HDD când pe altul
  • Viteză mare de acces
  • Utilizare crescută a procesorului
  • Defectarea unui singur disc duce la pierderea totala a datelor
RAID 1 - scriere în oglindă - aceeaşi informaţie este scrisă pe fiecare disc
  • Soluţie de "arhivare" în timp real - fiecare fişier de pe discul A are o copie pe discul B
  • Înjumătăţirea capacităţii totale de stocare instalate (de exemplu, două unităţi de 3TB sunt văzute de sistem ca un singur disc de 3TB)
  • Viteza de scriere puţin redusă
RAID 5 - scriere întreţesută cu paritate - recuperarea datelor este posibilă doar în cazul defectării unei singure unităţi, folosind coduri de corecţie a erorilor şi datele de pe celelalte discuri
  • Protecţia datelor în cazul defectării unui disc
  • Accesarea datelor foarte rapidă - similar cu RAID 0
  • Viteză de scriere redusă, cauzată de nevoia calculării în prealabil a sumelor de verificare
  • În cazul defectării unui disc, timpul de acces la date creşte, tot din cauza calculului sumelor de verificare
RAID 10  - scriere întreţesută dar şi în oglindă - implementare RAID 0 utilizând elemente formate din matrici RAID 1
  • Acces rapid la date (RAID 0)
  • Arhivare în timp real (RAID 1)
  • "Pierderea" a jumătate din spaţiul de stocare instalat
  • Utilizare crescută a procesorului
NUUO NV-4080S
K4108
NUUO NE-4160
K4316
NUUO NT-4040(R)
K4204
Dacă unui sistem CCTV i se impune stocarea datelor pentru o perioadă mai îndelungată de timp atunci alegerea corectă este RAID 0 sau RAID 5.
În schimb, când este mai importantă siguranţa datelor este recomandată matricea de tip RAID 1 sau RAID 10.
Ce este de făcut cînd un singur AP nu este suficient? Un AP ("Access Point" - Punct de Acces ) wireless obişnuit are de regulă o putere de 19-20 dBm. Suprafata care poate fi deservită de un astfel de dispozitiv poate fi uşor estimată prin aplicarea regulii celor "trei pereţi şi două plafoane" (de cele mai multe ori însă, rezultatul va depinde şi de tipul pereţilor, a tavanelor şi a gradului de interferenţe existent în zonă).

Acoperire WiFi incompletă
  Verde - semnal bun
  Roşu - semnal slab

Pentru a extinde aria de acoperire, AP ar trebui să fie schimbat cu unul mai puternic, ca de exemplu, TP-LINK TL-WA5110G N2945 (putere de 400 mW), sau conectarea la AP-ul deja existent o antenă cu câştig mai mare (TP-LINK TL-ANT2408CL A72715, câştig de 8 dBi).
Toate camerele sunt acoperite de semnal WiFi
dacă se utilizează un AP mai puternic ( N2945 )
sau o antenă cu un câştig mai mare ( A72715 )
Produse noi în oferta DIPOL:
Channel Converter CT-311 (TV/DVB-T/DVB-C - for Terra MMH-3000 headend)
Wireless USB Adapter: RT5370 (802.11n 150Mbps)
5-port Router: MikroTik RouterBOARD 751G-2HnD (WiFi 802.11n, GbE, PoE, USB)
Network Video Recorder: NUUO NE-4160 (16ch/2400fps/1.3MP)
Convertor de canal CT-311
pentru DVB-T, DVB-C sau TV analogic,
R81715
Adaptor USB 802.11n ,
RT5370
N2928
Router MikroTik RouterBoard
RB751G-2HnD
N24751
NVR NUUO NE-4160
16 canale. 240fps 1.3MP
K4316
Merită citit:
Un internet şi pentru cei fără vedere. TInvenţia care va "deschide" într-adevăr internetul şi nevăzătorilor se numeşte "feelscreen" - un ecran care permite utilizatorului să experimenteze diferitele senzaţii asociate cu atingerea. Rotunjime, concavitate, rugozitate, netezime etc - acestea sunt caracteristici ce pot fi codificate şi transmise prin internet, iar apoi orice utilizator le va putea identifica printr-o simplă atingere folosind ecranul special.
Lista "Cele mai bune 50 de invenţii ale anului 2011" a celor de la revista Time include şi ecranul dezvoltat de compania finlandeza Senseg, al cărui prototip care a fost prezentat la CES 2012 în Las Vegas.
Tehnologia se bazează pe forţa electrostatică dintre piele şi "Tixeli"
Cum se montează antenele pe un catarg. Din ce în ce mai multe persoane interesate de recepţia canalelor digiatale transmise pe DVB-T îşi modernizează sistemele de antenă. Puţini dintre aceştia, chiar şi instalatorii profesionişti din păcate, nu sunt conştienţi de faptul că în sistemele de antenă, echipamentele trebuie montate pe stâlp într-un anumit mod, compatibil cu reglementările în vigoare. Chair şi luat separat acesta (montatrea antenelor) este un subiect vast cu aplicabilitate în principal la sisteme mari de antenă dar, vă asigurăm că e important să ştiţi câteva dintre regulile instalări corecte a unei antene (în cazul de faţă, o antenă montată pe un catarg, securizat de un perete sau de un coş de fum)
Un exemplu de montare a antenelor pe stâlp. Trebuie menţionat faptul că, în conformitate cu DIN EN 50083-1, distanţa dintre orice oricare două clame adiacente folosite la montarea antenei
trebuie să depăşască 1/6 din lungimea catargului.
Sistem CCTV bazat pe tehnologie POF, pentru o parcare privată. Din cauza actelor de vandalism şi a ocupării locurilor de parcare de persoane neautorizate, managementul unei companii a decis să instaleze un sistem de monitorizare video care să supravegheze această zonă.
Sistemul trebuia să ofere imagini de calitate foarte bună, care să permită recunoaşterea facială şi a plăcuţelor de înmatriculare.
Schema sistemului:
1 - Centrul de management,
2 - punctul intermediar răspunzător de conversia IP - POF
DVB-T Receiver Signal HD-527 (MPEG-2/4, PVR Ready)
 
George Popescu
Consiliere clienţi
ABONARE
Dacă doriţi să primiţi Săptămânalul Dipol prin email, introduceţi adresa:
 
 
DIN EDIŢIILE ANTERIOARE
ARHIVĂ ŞTIRI
PREŢ BUN
Nou în bibliotecă
RECOMANDĂRI
 
Regulamentul | Garanție | Reclamaţii | Download
| Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2024 DIPOL sp.j.