DIPOL Weekly Review - TV and SAT TV, CCTV, WLAN

No. 38/2010 (Noi. 15, 2010)

Turbulenţele de pe pieţele europene legate de DVB-T.

În ciuda nivelul său de dezvoltare, Europa este depăşită de restul lumii în ceea ce priveşte punerea în aplicare a tehnologiilor moderne de televiziune. Nevoia de digitalizare rapidă este indiscutabilă. Este condiţia pentru introducerea televiziunii de înaltă definiţie şi 3DTV.
Există doi factori principali care împiedică dezvoltarea televiziunii digitale terestre (DDT) în Europa. Primul este politica greşită de a stabili un standard final. Al doilea este rezistenţa din spatele scenei, dar eficientă a monopolurilor de televiziune europene.
Adoptarea standardului original DVB-T (MPEG2) a pus accent pe dezvoltarea televiziunii digitale la standard definition. Acest lucru rezultă din ideea că, un spectru de frecvenţe limitate ar permite un număr mai mare de programe noi. Standardul a fost adoptat de către pionierii digitalizării de pe continent - Spania, Franţa, Germania. Chiar în timpul implementărilor, s-a dovedit că standardul impune constrângeri cu privire la dezvoltarea televiziunii HD.
Alte ţări europene, având în vedere limitarea, au început să-şi construiască infrastructuri de televiziune digitală folosind o versiune modificată - DVB-T cu compresie H.264 - mult mai potrivită pentru difuzarea canalelor high-definition. În acelaşi timp, organismele de standardizare au acceptat ca ţintă standardul DVB-T2 (H.264), arătând o expansiune rapidă a pieţei în acest an.
În 2009, semnalul de început al DVB-T2 a fost dat de către Regatul Unit. Efectele pozitive ale punerii în aplicare a serviciilor DVB-T2 în Marea Britanie (HD Freeview şi BBC One HD) au condus la un interes crescut în această tehnologie în Europa continentală.
În luna octombrie a acestui an, Italia a devenit prima ţară din lume care a început în mod oficial difuzarea întregului set de canale în DVB-T2. La 1 noiembrie, Suedia a arătat cum să pună în aplicare sistemele de televiziune digitală - din prima zi de la lansarea DVB-T2, semnalul acoperea 70% din ţară, cu perspectiva de a ajunge la 90% anul viitor. Până în prezent, pachetul suedez DVB-T2 conţine numai canale High Definition (gratuit SVT-1 şi SVT-2, plătite MTV, National Geographic, şi Canal +). O acţiune similară este planificată în Finlanda la începutul anului 2011.
Testări avansate ale DVB-T2 sunt în curs de desfăşurare în Austria, Republica Cehă, Germania, Danemarca şi Spania - ţări care anterior au lansat transmisia prin televiziune digitală, cu utilizarea de compresie MPEG-2.
Perspectiva de punere în aplicare a DVB-T2 este incertă în ţări precum Polonia, Ungaria, Portugalia şi, unde standardul mai puţin avansat (DVB-T versiunea 1) a fost combinat cu metoda mai eficientă de compresie H.264.
În concluzie, europenii folosesc în prezent trei standarde DTT, din care cea mai bună ţintă este DVB-T2, fiind în faza iniţială de implementare. Acest haos conduce la preţuri mai ridicate pentru echipamente de transmisie şi receptoare şi încetineşte schimbul de tehnologie. Cu toate acestea, situaţia este profitabilă pentru difuzorii actuali, care fără investiţii au profituri mai mari din publicitate, cu o concurenţă limitată.
De asemenea, merită remarcat faptul că, în China este pus în aplicare echivalentul propriu al DVB-T2, numit DMB-T / H, care este chiar mai avansat din punct de vedere tehnologic faţă de omologul european.
Standardele DTT în lume
În ce mod este DVB-T2 diferit faţă de DVB-T? Ambele standarde de transmisie utilizează modulaţie OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplex), dar DVB-T2 oferă mai multe moduri avansate - creşterea numărului de purtători (moduri disponibile 1k, 2k, 4k, 8k, 16k, 32k, 16k extins, 32k extins) şi modulaţie cu eficienţă mai mare (datorită 256QAM). Un astfel de transfer rapid de date într-un canal radio necesită noi tehnici de corectare a erorilor. DVB-T2 are Low Density Parity Check (LDPC) şi algoritmi Bose-Chaudhuri-Hocquenghem (CCB). Un moment important, în domeniul modulaţiei digitale a fost, introducerea Constelaţiilor rotative, dezvoltate cu scopul de a oferi o mai mare imunitate la interferenţe. DVB-T2 oferă aproape maxim dublu de bitrate în acelaşi transponder (50,34 Mb / s), în comparaţie cu DVB- T (31,66 Mb / s), oferind totodată perspective mai largi de dezvoltare HD şi televiziune tridimensională.
Standard DVB-T2 DVB-T
FEC LDPC+BCH
1/2, 3/5, 2/3, 3/4, 4/5, 5/6
CC+RS
1/2, 2/3, 3/4, 5/6, 7/8
Constelaţii QPSK, 16QAM, 64QAM, 256QAM QPSK, 16QAM, 64QAM
Interval protecţie
1/4, 19/256, 1/8, 19/128, 1/16, 1/32, 1/128 1/4, 1/8, 1/16, 1/32
Număr purtători 1K, 2K, 4K, 8K, 16K, 16K ext., 32K, 32K ext. 2K, 8K
Pilot difuz 1%, 2%, 4%, 8% din numărul total 8% din numărul total
Pilot continuu 0,35% din numărul total  2.6% din numărul toal
Bandă 1.7, 5, 6, 7, 8, 10 MHz 5, 6, 7, 8 MHz
Max. bitrate 50.34 Mb/s 31.66 Mb/s

Phuket, Thailanda.


Un grup de curenţi de dispersie...
+++Rezolvă problemele dificile prin utilizarea multiswitchurilor TERRA. + + + Se pare că, complexitatea unui sistem SMATV nu depinde întotdeauna de numărul de prizei ale abonatului. Unele instalaţii cu o duzină de prize pot fi mai dificile pentru proiectant şi instalator decât, teoretic, mult mai complexele, sisteme SMATV cu câteva sute de prize.
Sursele problemelor majore sunt de obicei distanţele mari între elementele de reţea (reflectorul sferic asimetric, amplificatorul, multiswitchul / urile) şi diferenţele mari între distanţele de la multiswitch la prizele abonatului. Problema constă în furnizarea de semnale cu nivele în intervalul specificat, indiferent de distanţele diferite. Semnalele de la intrarea / intrările în multiswitch nu pot depăşi componentele sale active şi dispozitivele de acord ale receptoarelor conectate la cele mai apropiate prize, unde cele mai îndepărtate prize trebuie să ofere semnale mai înalte de un nivel definit.
În cazul unui stadion de sport, sistemul SMATV trebuia să includă două clădiri la aproximativ 90 de metri distanţă. Acoperişul stadionului împiedica instalarea unei a doua antene satelit. Semnalele de la antenă trebuiau să fie transmise prin cabluri coaxiale. Primul multiswitch a fost situat la aproximativ 30 de metri de antenă, prizele au fost desfăşurate într-o rază de acţiune de la 10 la 80 m. Un astfel de sistem nu provoacă probleme din cauza unui număr mare de prize, ci din cauza topologiei sale, rezultate din structura clădirilor.
Diagrama sistemului prin utilizarea SatNet
Datorită unei lungimi considerabile, grupul de 5 cabluri foloseşte low-loss, cablu coaxial umplut cu gel în înveliş PE, împreună cu screening de înaltă eficienţă - Triset-11 E1017. Conexiunile între multiswitchuri şi prize au fost făcute cu cablul Triset-113 E1015. Sistemul utilizează dispozitive Terra - multiswitchuri MSV (R70712 şi R70716), amplificator SA-501 R70501 şi SS-504 SAT R70515 / Splitter TV.
Programul SatNet a permis instalatorului o analiză a posibilelor probleme (de exemplu, conectarea amplificatorului SA-501 înainte de splitterul SS-504 nu este o soluţie bună) şi verificarea setărilor. Ca un exemplu, următoarele diagrame prezintă caracteristicile frecvenţei semnalelor TV terestru în prizele ultraperiferice. Este clar că prima diagramă (în stânga) arată probleme cu canalele terestre, dar numai în partea superioară a benzii UHF. Cea mai îndepărtată priză din a doua clădire (în diagrama a doua) furnizează un nivel adecvat de semnal pe întreaga bandă TV.
Nivelurile semnalelor TV terestru în prizele ultraperiferice
Problema care apare în prima diagramă a fost rezolvată prin utilizarea unui amplificator suplimentar (TERRA HSA-001R6 R82320), la ieşirea din multiswitch. Deoarece intervalul frecvenţelor amplificatorului variază între 87-862 MHz şi 950- 2400 MHz, este un dispozitiv ideal pentru orice sistem multiswitch, unde cablul ce conectează o ieşire multiswitch cu o priză finală este foarte lung. Amplificatorul permite trecerea curentului continuu şi a semnalelor DiSEqC.

SatNet, program dezvoltat de compania TERRA, permite imitarea modului de funcţionare al unui sistem multiswitch, testarea diferitelor configuraţii de componente active şi pasive ale reţelei, găsirea setărilor optime. De obicei, întregul proces de proiectare durează aproximativ 30 de minute.

Acest software freeware poate fi descărcat de pe DIPOL ftp server.
Designing SMATV systems with SatNet software from TERRA.

Potenţial crescut Hikvision/Ultimax DVRs.

Pachetul software iVMS4500 permite gestionarea de la distanţă şi monitorizarea sistemelor de supraveghere video bazate pe Hikvision / Ultimax DVR-uri. Cea mai recentă versiune care suportă sistemul de operare Android a fost lansat la sfârşitul lunii octombrie. Deci, toate PDA-uri cele mai populare şi smartphone-urile pot deveni parte a sistemului de monitorizare. Aplicaţia oferă funcţii variate, în funcţie de platformă. Avantajele principale includ:
  • configurare reţea (definirea dispozitivelor de reţea, configurarea şi salvarea setărilor de reţea);
  • definirea fluxurilor de date, rezoluţii, frame-rate, calitatea imaginii;
  • setare parametri video;
  • efectuare control PTZ;
  • captare imagini statice.
IP Camera ULTICAM DS-852MF-E (2.0 Mpix)
Software-ul iVMS4500 include toate sistemele populare de smartphone-uri.
Software-ul este disponibil pentru toate platformele populare: Symbian 3a, BlackBerry, iPhone, WindowsMobile, Android. Pentru telefoane mai vechi cu suport Java există o versiune specială, oarecum simplificată.
Pachetul software iVMS4500 este gratuit. Este soluţia perfectă pentru utilizatorii care doresc să aibă control maxim asupra sistemului de securitate din casa lor, pentru proprietari şi manageri de firme care doresc să obţină acces la sistemul de monitorizare instalat în unităţile lor, precum şi pentru poliţiştii de securitate care patrulează zonele alese .
Software-ul conlucrează cu următoarele serii ale Hikvision/Ultimax DVRs: M73040, M73080, M73160 (7300); M76080, M76081, M76160, M76161 (8100HDI); M78080, M78160 (8100HFI).
În plus, utilităţile sunt susţinute de Ultimax 104 M71040 şi 204 M72040, şi camere IP Ulticam K1441. Utilităţile adecvate pot fi descărcate de pe paginile produsului www.dipolnet.com .

Seriile Sony Effio-E DSP.

+++Caracteristici îmbunătăţite şi procesor de imagine de calitate superioară în versiunea entry-level sunt oferite din iulie 2010. Procesorul poate coopera cu senzori de imagine CCD având (orizontal) de la 510 până la cel mult 960 pixeli (rezoluţia video orizontală poate depăşi 650 linii TV). Informaţia analoagă de la senzorul de imagine se înregistreată în Analog Front End (CXD4816GG), unde este convertită într-o formă digitală şi dirijată către un procesor de imagine Effio. Acest Digital Signal Processor (DSP) efectuează operaţiuni avansate, inclusiv analiza imaginii şi modificări de imagine, în funcţie de opţiunile selectate(de exemplu, detecţie mişcare, acoperire confidenţialitate, reducere zgomot, HLC, ATR). Procesorul are 2 ieşiri analoage (PAL şi NTSC) şi ieşire digitală conform cu ITU-RBT.625 (protocol pentru transmiterea de date digitale necomprimate).
Diagramă bloc a sistemului "Effio-E"

Principalele caracteristici şi funcţii ale "Effio":
  • creşterea rezoluţiei orizontale cu peste 650 TVL
Examinarea rezoluţiei orizontale a imaginii de la o cameră cu "Effio", efectuată prin utilizarea metodei dezvoltate de către asociaţia Jeita din Japonia, arată un rezultat de aproape 700 TVL (cu senzor de imagine 960H).
  • semnal mai înalt / factor de perturbaţii folosind filtre speciale care clarifică imaginea, dar păstrează margini ascuţite
Noul 2D-NR permite păstrarea muchiilor ascuţite, noul 3D-NR reduce neclaritatea în cazul obiectelor aflate în mişcare (imaginile din dreapta, partea superioară şi inferioară ) În stânga - imagini cu reducătorul de perturbaţii închis, în mijloc - cu filtre convenţionale.
  • reproducere perfectă a culorii, datorită unui interval mare de urmărire a echilibrului luminanţei (temperatura "culorii albe" variind de la 1800 la 10500 K)
Pe partea stângă - imagini de pe o cameră convenţională, pe dreapta - cu "Effio-E" DSP
  • ===Funcţia ATR (Adaptive Tone Reproduction) care reduce contrastul dintre zonele luminoase şi întunecate şi permite vizualizarea de tonuri şi detalii în ambele părţi ale imagini.
Influenţa funcţiei ATR (pe dreapta) asupra lizibilităţii imaginii (A - în cea mai luminoasă zonă, B - în cea mai întunecată zonă)
Video online de la camera de zi/noapte Sunell SN-BXC5930CDN M11209 (echipată cu Sony Effio-E DSP), digitalizat prin serverul video ACTi TCD-2100 (K2150) - observaţi performanţa camerei pe timp de noapte.
Krakow, Cieplownicza - test camera
+++Utilizarea audio, coroborată cu CCTV. + + + Din ce în ce mai multe camere sunt echipate cu module audio. În multe ţări utilizarea supravegherii audio necesită un ordin judecătoresc, cu toate acestea, de obicei, nu există constrângeri privind transmisia de voce de la operatorul sistemului către public sau diferite servicii. Un avantaj important al unui astfel de canal de comunicare este conexiunea de voce directă cu o anumită locaţie, supravegheată de către cameră. Posibilitatea transmisiei de voce este tot mai mult luată în considerare în faza de proiectare a sistemelor de supraveghere. În cazul tehnologiei IP nu este nevoie de cabluri separate. În cazul sistemelor de supraveghere video pentru oraş caracteristica de transmisie voce poate îmbunătăţi semnificativ siguranţa oamenilor în zonă. Astfel de sisteme instalate în locurile de parcare pot facilita controlul traficului. În cazul amplasării de aparate de supraveghere, designerul ar trebui să ia în considerare o serie de camere pentru supraveghere reciprocă şi comunicare bidirecţională.

Un exemplu de o soluţie simplă, bazată pe camerele IP este o conexiune audio-video folosind camere K1530 sau K1531 . Conectându-le la computere care utilizează sistemul Windows 2000/XP/Vista/Windows 7, oricine poate crea o legătură între oricare două locaţii din lume. Pentru a vă proteja link-ul împotriva interceptării necontrolate de date de către terţi, conexiunea poate fi criptată suplimentar, prin crearea unui VPN.
Megapixel network camera: PIXORD P606 (2.0 Mpx, H.264, IR)
Wireless megapixel network camera: PIXORD P606W<br /> (2.0 Mpx, H.264, IR)
Megapixel network camera
PIXORD P606 (2.0 Mpx, H.264)
K1530
Wireless megapixel network camera
PIXORD P606W (2.0 Mpx, H.264)
K1531
Este posibil să se stabilească o conferinţă video multi-cameră prin deschiderea ferestrelor următoare în browser. Configurarea conexiunii necesită doar adresele IP ale camerelor. Camerele Pixord P606 K1530 şi P606W K1531 asigură o transmisie video fără întreruperi cu detalii uluitoare.
Megapixel network camera: PIXORD P606 (2.0 Mpx, H.264, IR)Wireless megapixel network camera: PIXORD P606W<br /> (2.0 Mpx, H.264, IR)
Fereastră conferinţă video

ULTIAIR - monitorizarea locurilor de parcare

Instalarea unui sistem clasic de supraveghere video într-o parcare funcţională este costisitoare şi consumatoare de timp. O soluţie modernă şi sigură la aceste probleme este transmisia wireless. Aplicarea de dispozitive eficiente şi stabile ULTIAIR permite instalarea rapidă a unui sistem de supraveghere IP. Punctele camerei pot fi uşor de mutat în alte poziţii dorite.
Wireless Access Point: ULTIAIR 417SBWireless Access Point: ULTIAIR 323KCIP Speed Dome Day/Night Camera: ACTi CAM-6621 (MPEG-4)IP Speed Dome Day/Night Camera: ACTi CAM-6621 (MPEG-4)Wireless Access Point: ULTIAIR 323KCIP Speed Dome Day/Night Camera: ACTi CAM-6621 (MPEG-4)Wireless Access Point: ULTIAIR 323KC
Monitorizarea unui spaţiu de parcare, de exemplu al unui centru comercial
Configurarea reţelei se reduce la programarea dispozitivelor, care durează câteva minute, şi ajustarea puterii de transmisie.

Dispozitive Ultiair
Am mai scris despre:

VoIP 19 mile de la coastă! ... Acoperirea GSM este relativ mică, iar comunicarea este posibilă doar în imediata apropiere a coastei. Soluţia este de a instala un telefon prin satelit, dar costul său este prea mare pentru majoritatea proprietarilor de bărci.
Problema a fost rezolvată de către RCS, o companie poloneză de ICT , prin utilizarea de antenă TRANS-DATA CDMA DZ10.2 A742020. Aplicarea antenei creşte foarte mult suprafaţa utilizabilă a serviciului CDMA (450 MHz), care permite accesul la Internet ...

Schimb de date rapid şi sigur - fiber optic link . Pentru un flux de date între două clădiri ale unui complex spitalicesc, aflate la o distanţă de aproximativ 10 de kilometri, s-au stabilit legături fiabile şi sigure, care ar trebui să garanteze o rată stabilă de transmitere a datelor de 1 Gb / s. ..

Ethernet Media Converter ULTIMODE M-207G 1Gbps<br />(one single-mode fiber up to 20 km)
Controlul de la distanţă şi resetarea - comutatorul de alimentare IP &watchdog . Comutatorul de alimentare 9258HP N3410 IP şi watchdogul permit controlul de la distanţă al prizelor de curent alternativ (prin intermediul reţelei de Internet) - comutare pornit / oprit până la 4 dispozitive. Întrerupătorul IP şi watchdogul au capacitatea de a monitoriza automat dispozitivele conectate la reţea (monitorizare bazată pe funcţia PING) - în absenţa unui răspuns, dispozitivul conectat este resetat. Dispozitivul poate efectua, de asemenea, ciclurile scrise în Scheduler - pornire, oprire, şi resetare (oprire şi pornire)...

Index of published issues