Nr. 6/2014 (10 februarie 2014)
Ecranul transparent sau.. geamul viitorului?!
Echipe de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), de la Universitatea din Harvard și din cadrul Armatei Americane au dezvoltat o nouă tehnologie de fabricare a ecranelor de protecţie transparente. Înainte de toate, noile ecrane au unghiuri ce oferă o perspectivă mai largă și sunt mai mari în comparație cu celelalte similare lor. Important este faptul că pentru aceste ecrane, costurile pot fi foarte competitiveÎn prezent, sistemele populare de afișare a imaginii folosesc ca ecran oglinzi, sticlă sau tablouri de bord. Defectul lor principal este unghiul mic de vizualizare. O soluție ce ar putea fi implementată ar fi amplasarea de LED-uri în interiorul materialelor, însă ar fi cam scumpă și ar reduce transparența ecranului.
Noile ecrane transparente au încorporate nanoparticule ce pot fi tunate numai până la anumite lungimi de undă – adică pot afișa culorile selectiv. Consecința acestui lucru este faptul că ecranul este complet transparent pentru celelalte lungimi de undă (culori).
Filmuleț care arată cum funcționează ecranul transparent. În timpul demonstrației, echipa a folosit nano particule de argint (cam de 60 nm) care nu permiteau afișarea culorii albastre, creând astfel planul de proiecției. În viitor, va fi posibilă afișarea întregului spectru de culori, aplicându-se aceeași tehnică pentru cele trei culori de bază: roșu, verde și albastru.
Aceste ecrane pot fi folosite, de exemplu, în mașină. Parametrii despre mișcarea și despre starea vehiculului pot fi afișate pe parbriz, ceea ce i-ar ajuta pe șoferi. O altă modalitate destul de futuristică de a le folosi ar fi amplasarea lor în mijloacele de transport public, pentru reclame. Ecranele ar schimba total modul de a călători – în afară de a prezenta reclame, ar putea fi folosite pentru prezentarea unor peisaje virtuale, făcând astfel mult mai plăcută călătoria cu metroul. La suprafață, ecranele ar deveni ferestre „obișnuite”. Nu ar fi mult mai interesantă o călătorie prin munți, prin lunci și păduri decât una printr-un tunel întunecat și gri?
Video convertoare de fibră optică într-un comprex rezidenţial.
Investitorul a decis să instaleze un sistem de supraveghere video într-un complex nou de locuințe. Camerele au fost amplasate pe fațadele clădirilor și pe stâlpii de iluminat. După ce au calculat costurile de instalare și au estimat posibilitățile de așezare a cablurilor s-a dovedit că soluția cea mai eficientă ar fi utilizarea de fibră optică pentru transmiterea de imagini video la centrul de securitate. Camerele și convertorii au fost alimentați local.Diagrama sistemului bazat pe fibră optică, convertoare video și cabluri ULTIMODE
Camerele compacte analog și PTZ au fost conectate la convertoare de un canal sau patru canale. În ciuda distanțelor destul de mici, s-au folosit fibre optice singlemode universale. Convertoarele, indiferent de numărul de canale utilizează doar câte o singură fibră per set. Restul fibrelor pot fi folosite în alte scopuri, cum ar fi internetul de mare viteză și serviciile de televiziune IP.
Avantajul folosirii fibrelor optice pentru instalare este costul scăzut și durabilitatea instalării. Nu există probleme din cauza interferențelor RFI sau rețelei de alimentare. Sistemele cu fibră optică sunt mai sigure decât echipamentele cu transmisie wireless, care au nevoie de obicei de o tractorie liberă între antene. Această problemă este de multe ori trecută cu vederea, reapărând atunci când cresc pomii din jur...
Sistem de distribuţie satelit pentru 70 de abonaţi.
Implementarea topologiei pentru magistrale prin utilizarea de multiswitch-uri din seria MV-5XX poate fi cea mai flexibilă soluție pentru sistemele SMATV. Nu este greu să creezi subrețele care să depindă de așezarea fizică a ieșirilor în clădirile mari, cu mai multe etaje și cu mai multe scări de bloc. GKJ SYSTEM a instalat un sistem SMATV într-un complex de locuințe din Cracovia, care să recepţioneze semnale DVB-S/S2 de la satelitul Hotbird 13°E, semnale digitale TV (DVB-T) și radio FM, utilizând o singură antenă de satelit. Înainte de a implementa acest sistem, compania a proiectat sistemul cu ajutorul software-ului gratuit SatNet. Magistrala utilizează cablul Triset-113 PE E1017_100. Cele cinci cabluri sunt instalate din partea de sus a clădirii până în camera tehnică de la subsol. Camera tehnică a fost echipată cu un amplificator pentru multiswitch-uri cu 5 intrări Terra SA 51 R70501 și un amplificator multiband pentru antenă WWK-1062 R89862 capabile de amplificarea și egalizarea a până la 10 multiplexoare DVB-T. Ieșirea neutilizată a căii terestre a amplificatorului TERRA SA-51 R70501 a fost închisă cu o înrezistență terminală de 75 Ohm R66205. Ultima scară a fost echipată cu un splitter SAT / TV Terra SD-504 R70515 și un multiswitch TERRA MV-512 R70712.
Multiswitch-urile din seria MV-5XX au intrări terestre şi de satelit. Reglarea semnalului pentru fiecare intrare de satelit sau DVB-T se face cu ajutorul unor switch-uri dedicate. În comparație cu potențiometrele, această soluție mărește stabilitatea reglărilor.
Pentru cablarea sistemelor de distribuție s-au folosit cabluri din familia Triset-113. Pentru exterior, s-a folosit cablul E1017_100 cu manşon neagru de PE, rezistent la radiațiile UV. În interiorul clădirii s-a utilizat un cablu alb Triset-113 E1015_500 înbrăcat în PVC. Se poate observa că instalarea a fost făcută cu profesionalism datorită utilizării conectorilor "Self-Install" Cabelcon E80410, care asigură durabilitatea conexiunii și protectori Signal R48602, instalați la intrarea sistemului.
Noua generație de camere Sunell, numită Effectus, se bazează pe senzorii CMOS din seria Sony Exmor. Acest senzor de 1.3 MP poate genera imagini cu o rezoluție de 900 TVL COLOR. Are o calitate bună și funcționează foarte bine chiar și cu lumină slabă. Calitatea video este mai bună decât cea a majorității camerelor cu senzori CCD.
Un cadru de la camera Sunell IRC13/40ZMDN. Calitatea video a camerei poate fi evaluată de către oricine ce se conectează la DVR-ul ULTIMAX (autentificare: DIPOL, parola: dipol1).
Camerele Sunell se bazează pe un senzor CMOS Sony Exmor
Iluminarea cabinetelor RACK.
Instalatorii efectuează multe conexiuni în cabinetele RACK. Pentru ca acestea să fie bine făcute, este nevoie de o iluminare bună. Cabinetul nu este amplasat mereu într-o zonă bine iluminată. gama de soluţii pentru cabinete RACK marca SIGNAL , are acum o nouă sursă de lumină pentru a ușura procesul de modificare sau de configurare a dispozitivelor care se găsesc în interiorul cabinetelor.Unitatea de iluminare LED R9120411 este alimentată la 230 VAC. O singură unitate poate ilumina chiar și cabinete cu o capacitate mare; totuși, pentru cabinetele foarte mari, utilizarea a două lămpi, amplasate de obicei în partea de sus și în cea de jos a cabinetului, asigură cele mai bune rezultate.
Unitatea de iluminare LED R9120411
Meniul Tile al camerei HD-200.
Pentru a le ușura utilizatorilor configurarea camerelor HD-200 K1810 și accesul la toate funcțiile lor, dezvoltatorii de software au creat un meniu nou, intuitiv. Meniul este bazat pe „tiles”, pe „plăci”, similare celor pentru Windows Phone și Windows 8. Accesul la toate funcțiile majore se face din fereastra principală, care are o zonă specială rezervată previzualizării imaginii. Această abordare înlătură nevoia de a introduce un meniu secundar sau de a accesa meniurile disponibile utilizând right click-ul mouse-ului. Acest meniu este ușor de folosit chiar și de utilizatorii nu foarte experimentați.Meniul uşor de utilizat al camerei Signal HD-200 K1810
Pentru a le permite utilizatorilor să verifice timpul real al funcționării camerei Signal HD-200 K1810, am postat un video pe internet. Camera este direcționată spre o stradă aglomerată și spre o parcare. Fluxul video are o calitate mare a imaginii (1080p). Informațiile de logare sunt: 31.172.189.236, login: dipol, parolă: dipol1. Accesarea imaginilor video este posibilă numai prin folosirea browser-ului Internet Explorer. După instalarea programului ActiveX, utilizatorii pot înregistra imaginea video pe PC-urile lor, sau pot face printscreen-uri.
Cabinetul RACK de 19" (600mm, suspendat, deschidere dublă) R9120229 este montat pe pereți și permite accesarea dispozitivelor din interiorul său atât din față, cât și din spate. Ambele secțiuni, și cea din față și cea din spate, pot fi deschise în partea dreaptă sau în partea stângă. Dispozitivele amplasate în interior pot fi răcite cu ajutorul ventilatoarelor. Cabinetele sunt potrivite pentru montarea echipamentelor compatibile cu standardul de 19". | ||
Carcasa metalică de exterior (IP65, 300x300x150mm) R90603 cu grad de protecție este ideală pentru instalarea dispozitivelor electronice în zonele expuse condițiilor meteorologice aspre. Carcasa poate fi folosită în locuri ce trebuie să fie etanșe și durabile. Sunt perfecte pentru echipamentele de rețea IP sau cu antenă. | ||
Cutia de distribuţie FO ULTIMODE TB-16P-3 (IP65, ramforsată, max 24 splice, 18 cuple SC simplex) L54163 permite organizarea facilă a cablurilor de fibră optică (în funcție de adaptori, până la 32 de fibre). Formele extrudate din interiorul cutiei sunt perfecte pentru instalarea de adaptori simplex 18 SC 2x (8+1), permițând astfel conectare a până la 18 fibre cu conectori SC sau FC, sau până la 32 de fibre cu conectori LC. Pot fi amplasate până la 24 de îmbinări. Îmbinările prin fuziune de mărime mică pot fi instalate în cascadă. | ||
Articole noi în Bibliotecă
Sistemul multiswitch Terra - de la proiectare la implementare. Sistemele SMATV sunt de obicei montate în clădiri de apartamente gestionate de obicei propietari sau de un administrator. În fiecare caz, proprietarul sau administratorul trebuie sa asigure funcţionarea fără probleme a sistemului de antene care oferă acces la transmisiunile terestre (DVB-T, FM/DAB) şi la cele prin satelit (DVB-S/S2).
Acest articol prezintă concis procesul de proiectare şi implementare a unui sistem multiswitch într-o clădire din Cracovia - de la specificaţii, cerinţe pentru completarea si funcţionarea sistemului.
Merită citit:
Înregistrarea sunetului în sistemele CCTV. Cele mai multe dintre camerele analogice cu rezoluţie D1 nu sunt dotate cu microfoane iar în această situaţie, pentru aplicaţii care necesită înregistrarea sunetului, acestea vor trebui echipate cu module audio, ca M1916. Diemensiunea foarte mică a acestui echipament îi permite să fie montat direct într-o carcasă exterioară de cameră ( M5405). Aceste module necesită alimentare 12 VDC iar ieşirea de semnal poate fi direct conectată la bornele audio din spatele DVR-ului (de obicei, conectori de tip RCA).
Conectarea unui modul audio la un DVR.
Sunetul este furnizat la monitor prin intermediul ieșire HDMI.
Sunetul este furnizat la monitor prin intermediul ieșire HDMI.