Săptămânalul DIPOL - TV, Satelit, Supraveghere și Wireless
Nr. 11/2017 (13 Martie 2017)
Alimentare wireless. Disney Research a transformat o întreagă încăpere într-un alimentator de echipamente de casă și telefoane celulare. În acea încăpere este posibilă transmisia de alimentare wireless a circa 1900w. Eficiența de încărcare poate varia de la 40% la 95%, în funcție de poziția dispozitivului alimentat.
Instalația este alcătuita din panouri de aluminiu instalate pe tavan și pereți, podea conductivă, și un tub de cupru lung, întrerupt de o punte formata de un set de condensatori, amplasați în centru încăperii. Sistemul este alimentat de o bobină de acționare situată în cameră și conectată la un generator RF cu amplificator de mare putere. Frecvența generatorului este reglată la frecvența de rezonantă a sistemului, 1.32 MHz. Sistemul folosește teoria de rezonanță cvasi-statică a unei cavități (QSCR) pentru a genera un câmp magnetic ce va circula prin tubul de cupru acoperind astfel tot spațiul din interiorul camerei speciale.
Transmisia alimentării wireless în încăperea Wireless
Un dispozitiv (receiver) amplasat în încăpere este alimentat/încărcat când bobina alimentata este perpendiculară pe liniile câmpului magnetic. Această situație poate fi depășită folosind o matrice de trei bobine ortogonale, dastfel incato cameră cu acest tip de matrice poate alimenta orice dispozitiv indiferent de poziționare. Nivelurile maxime de alimentare folosite în sistem trebuiesc condiționate de marjele de siguranță definite de Rata de Absorbție Specifică (SAR), reprezentând măsurarea puterii de absorbție a unui țesut biologic. Viitorul va demonstra dacă proiectul celor de la Disney Research va reflecta în viața de zi cu zi a oricărui om sau va fi doar o viziune futuristică...
Sistem de transmisii DVB-T/T2 pentru recepție în zone dificile.
Regenerarea semnalului DVB-T/T2 este posibilă când, un singur receiver conectat la antenă permite o recepție relativ bună a transmisiilor digitale. Ca parametrii minimi (prag de recepție), instalatorul poate accepta valorile pentru MER de 26 dB și BER de 1E-2. În zone cu semnal redus este foarte important să alegem o antenă de mare câștig. Totuși, dacă rata de eroare a biților (BER) și rata de eroare a modulării (MER) sunt apropiate ca valori de pragurile minime de recepție, folosirea unui amplificator de canal sau un convertor de frecvență poate fi inutilă. În astfel de situații, transmisia semnalului DVB-T/T2 la un număr mare de abonați este posibilă doar după procesul de regenerare a semnalului. Acesta constă în demodularea semnalului în flux de transport și remodularea fluxurilor în semnale RF sub formă de multiplex COFDM (funcția convertor de frecvență). Semnalul regenerat poate fi transmis la zeci chiar sute de abonați.

Transmodulatorul TERRA TTX-420 R81616 este folosit pentru recepția semnalelor digitale DVB-T/T2/C și pentru schimbarea parametrilor acestora (regenerare, filtrare, retransmisie în diferite canale RF, etc.) în funcție de necesarul proiectului. Dispozitivul poate recepționa seturi de canale de la două multiplexuri DVB-T/T2/C "free-to-air" diferite, convertindu-le în două multiplexuri DVB-T învecinate, cu un debit maxim de date permise de standardul DVB-T, 31.68 Mbps. În practică, fiecare multiplex poate accepta 6 canale SD și 2-3 HD. Administratorul sistemului selectează canalele necesare din fluxul de satelit și formează două multiplexuri DVB-T. Alternativ, un multiplex DVB-T poate fi programat din canale ce vin din două multiplexuri DVB-T/T2/C diferite.
Dispozitivul poate funcționa în două moduri:
  • mod transparent - fluxul de transport decodat nu este modificat și este direct introdus în modulatorul COFDM - fără filtrare PID;
  • mod multiplex - dispozitivul analizează fluxul de transport decodat (măsoară bit rate-ul, actualizează matricile SI) și opțional filtrază programele și serviciile.
Sertizarea unui conector de cablu Ethernet. Cablurile torsadate (echilibrate) sunt folosite pentru transmisia semnalelor în sisteme de telecomunicații și rețele de calculatoare. Actual, ele sunt folosite, în principal, pentru telefonia analog și rețele Ethernet. Cablurile torsadate pot fi compuse din una sau mai multe perechi. Torsadările reduc considerabil influența interferențelor electro-magnetice externe și interferențele mutuale dintre perechi (crosstalk).
Există două opțiuni de bază a terminațiilor (pinout) pentru rețelele 100Base-T:
  • T568B (cel mai popular)
  • T568A
Dacă ambele capete ale cablului sunt terminate în același mod, va fi un cablu direct, adesea numit și patch cord. Altfel, va fi un cablu crossover. Cablurile directe, patch-urile, sunt folosite pentru conectarea terminalurilor/perifericelor la un dispozitiv de rețea, hub sau switch, pe când cablurile crossover sunt frecvent folosite pentru a crea conexiuni directe între două calculatoare.
Cablu verde - T568A pinout la ambele capete
Cablu albastru - T568B pinout la ambele capete
Cablu roșu - T568B și T568A pinout - cablu crossover
Verificarea continuității cablului de fibră optică cu ajutorul unui reflectometru. Procesul de instalare al cablului este întotdeauna unul de durată și desigur cea mai costisitoare fază a unui proiect. În cazul cablurilor de fibră optică, ele pot fi deteriorate foarte ușor de un transport sau depozitare într-o manieră incorectă (micro-îndoire), deci este foarte importantă testarea lor înainte de instalare în conducte, pereți, etc.
Teoretic, un cablu poate fi verificat cu o sursă laser şi un powermetru optic, dar de obicei este foarte dificilă implementarea acestei metode din cauza lipsei accesului la unul din capetele fibrei de pe tambur. În astfel de situaţii cea mai bună tehnică este folosirea unui reflectometru. Este suficientă sudarea unui pigtail la unul din capetele fibreipentru a putea conecta reflectometrul. Din cauza faptului că există o "zonă moartă" (distanţa minimă de unde reflecţia poate fi detectată de reflectometru), primi câţiva metrii ai cablului nu pot fi verificaţi. Din acest motiv utilizatorul trebuie să sudeze un pigtail suficient de lung.
Întregul proces de verificare a cablului pe tambur durează câteva minute şi permite instalatorului să evite situaţiile în care fibra este instalată cu deteriorări. Figura de mai jos afişeayă un exemplu de măsurători reflectomietrice a unei secţiuni de 500 de metrii a unei fibre deteriorate. Acest cablu a fost probabil deteriorat în una din etapele de producţie.
Verificarea unu cablu de fibră optică pe tambur cu ajutorul reflectometrului optic Grandway FHO3000-D26 L5828. Avarie vizibilă în jurul distanţei de 348 de metrii. Instalarea acestei fibre va rezulta, cel mai probabil, în înlocuirea acesteia.
Backup automat al înregistrărilor. Utilitarul Remote backup dezvoltat pentru dispozitive Hikvision permite copierea înregistrărilor de pe DVR/NVR și camere pe un calculator (HDD), prin LAN. Funcția poate fi declanșată manual sau automat, conform unui orar prestabilit.
Caracteristici distinctive ale programului:
  • backup pentru până la 32 de canale,
  • rata de date reglabilă (lățime de bandă),
  • player incorporat.
Fereastra principală a utilitarului Remote Backup
Compresia video H.264+ în camerele Hikvision. Din cauza apariției camerelor de supraveghere cu rezoluții din ce în ce mai mari, fluxurile de date generate cresc și ele și ocupă din ce în ce mai mult spațiu pe harduri. De exemplu, un hard disk de 1 TB poate stoca înregistrări în manieră continuă, timp de 22 de zile, de la o cameră de 2 MP cu bit-rate recomandat de 4096 kbps (CBR) și rata de refresh de 25 fps. În cazul unei camere de 5 MP și bit-rate recomandat de 9216 kbps (CBR) , aceeași rată de refresh de 25 fps și înregistrare continuă, capacitatea de stocare este redusă șa aproximativ 9 zile.
Luând în considerare faptul că codecul H.264 nu a fost creeat și optimizat pentru monitorizare video și problemele corelate cu creșterea cererii pentru lățimi de bandă și capacități de stocare mai mari, Hikvision a dezvoltat o nouă metodă de encodare video, dedicată sistemelor de supraveghere, H.264+. Algoritmii sunt bazați pe cei ai compresiei H.264, dar optimizați pentru sisteme de supraveghere. Rezultatele sunt foarte bune, asigurând reducerea fluxurilor de date cu 50-70% în timp ce se menține calitatea imaginii comparată cu codecul H.264.

Camerele cu compresie video H.264+
Comparație a compresie H.264 cu H.264+
(sursă: youtube.com)
Produse noi în oferta Dipol
Transmodulator DVB-S/S2 (8PSK, QPSK) la 2xDVB-C (QAM) TERRA TDQ-420 (FTA)
Transmodulator DVB-S/S2 (8PSK, QPSK) la 2xDVB-C (QAM) TERRA TDQ-420 (FTA) R81638 este folosit pentru recepția semnalelor DVB-S/S2 (8PSK/QPSK), selectarea canalelor dorite și retransmisia acestora în format QAM în canalele RF alese din frecvențele VHF/UHF. Dispozitivul permite utilizatorului să recepționeze și administreze o grilă de canale de satelit de tipul free-to-air. Un panou TDQ-420 R81638 poate recepţiona canale de la două transpondere de satelit, convertindu-le în două multiplexuri DVB-C învecinate cu debit maxim de 53 Mbps (fără filtrare PID).
Panou de control PROTECT LED KL-1
Panou de control PROTECT LED KL-1M80103 este folosit ca un dispozitiv de verificare a statutului DVR-urilor mobile PROTECT cât și ca extender de telecomandă IR.
Suport camere Hikvision DS-1272ZJ-110
Suport camere Hikvision DS-1272ZJ-110 M5135 a fost proiectat pentru camerele Hikvision din seria DS-2CD21xx. Spaţiul din interiorul suportului permite ascunderea balunului şi a mufei de alimentare. Suportul de dimensiuni 120×122×169 mm este făcut din aluminiu.
Noutăți
3 Martie 2017 - curs formare în supraveghere video pentru studenții WAT, cu dispozitive Hikvision. Acest curs de o zi a fost desfășurat în WAT (Universitatea Militară de Tehnologii din Varșovia) de inginerii departamentului tehnic DIPOL. Studenții specialității Ingineria Sistemelor de Securitate din cadrul facultății de Electronice și Telecomunicații au fost foarte interesați de soluțiile de monitorizare IP și HD-TVI de la Hikvision. Problemele practice au fost rezolvate în 5 grupuri, cu seturi diferite de echipamente. Majoritatea studenților nu au avut contact cu cele mai recente soluții folosite în supravegherea video, deci au fost foarte interesați și implicați în acest subiect. Posibilitatea conectării și configurării unui sistem mic, cu echipamente știute doar din pliante sau cataloage, le-a oferit o satisfacție enormă. Mulțumim studenților și autorităților universității pentru primirea caldă și entuziasmul lor.
Merită citit
Protecția unui LAN de casă. În prezent rețeaua de casă poate include mai multe calculatoare, televizoare, echipamente de rețea, console, playere multimedia, etc. Împreună cu extinderea rețelei către mai multe dispozitive și din cauza costurilor considerabile ale acestora, importanța protejării rețelei împotriva supratensiunilor este mult mai mare.
Supratensiunile pot surveni atât de la rețeaua de curent AC a casei cât și de la liniile de transmisie a semnalelor. Protecția împotriva supratensiunilor în rețeaua de alimentare este redată de prelungitoarele cu protecție și rezistență. În eventualitatea unei creșteri de voltaj peste limita normală (250 VAC), rezistențele vor tăia alimentarea pentru echipamentele conectate...
>>>detalii
Setul de media convertoare ULTIMODE protejează toate echipamentele conectate într-o rețea de casă LAN
Index of published issues
Crește viteza conexiunii LTE o antenă exterioară?