Senzori de hârtie? Inginerii de la Universitatea din Washington au folosit o bucată de hârtie pe post de senzor de unică folosință. Senzorul este ușor, flexibil și cu costuri de producție foarte mici, astfel, acesta să poată fi folosit pe scară largă în domeniul sănătății, al divertismentului sau în robotică.
Cercetătorii au folosit hârtie absorbantă cu nanotuburi de carbon înmuiată în apă ale căror pereți sunt realizați din grafen, un strat de grosimea unui atom de grafit. Senzorii de hârtie au fibre orizontale și verticale ce sunt conductoare de electicitate. Când hârtia este deformată sau ruptă, modificările de conductivitate ar putea indica ce sa întâmplat.
Un senzor ce măsoară presiunea aplicată de picior pe pământ
(source: Dennis R. Wise / University of Washington)
Senzorii mici, de unică folosință, vor găsi cu siguranță aplicații în diverse domenii. Câteva exemple sunt monitorizarea mersului unei persoane sau mișcarea ochilor. Datele colectate pot fi folosite pentru a examina activitatea creierului sau exercițiile atleților. Pentru moment, cercetătorii de la Universitatea din Washington nu au efectuat teste decât de laborator, dar, aceștia sunt foarte optimiști în ceea ce privește comercializarea invenției în cel mai scurt timp.
Protecție suplimentară pentru sistemele de supraveghere IP Hikvision. O metodă suplimentară de protejare a produselor de rețea Hikvision este filtrarea IP. Această funcție poate fi efectuată direct pe fiecare dispozitiv și se poate limita astfel accesul la acesta, numai pentru câteva adrese IP permise. Configurarea clasică permite accesul numai de pe adresele de IP ale serverului ce găzduiesc apletul iVMS-4200.
Sistem SMATV într-o clădire de apartamente cu patru scări. Sistemele multiswitch din clădirile de apartamente trebuie atent proiectate. În calcule, parametrii de intrare includ topologia reețelei, tipul și numărul de multiswitchuri, tipul cablului utilizat (atenuarea) și lungimile secțiunilor acestuia. Proiectantul trebuie să selecteze componentele sistemului astfel încât nivelurile de semnal din toate prizele abonaților să fie în parametrii recomandați.
Mai jos vă prezentăm un proiect al unui astfel de sistem creeat cu ajutorul apletului
SatNet. Sistemul dintr-o clădire rezidențială cu 54 de apartamente situate pe patru etaje și 4 scări, se bazează pe multiswitchurile TERRA din seria MV-9XX cu carcasă turnată ce au eficință optimizată a ecranării (clasa A). Traseele de cablu sunt împărțite pentru subrețelele din fiecare scară cu ajutorul Spliterelor de 9 căi SAT/TV și TAP-uri SAT/TV cu niveluri de atenuare corespunzătoare.
Dispunerea sistemului: linia de 9 cabluri de la antena, amplasată pe acoperișul clădirii, la amplificatorul localizat în partea superioară a scării din exterior, apoi este condus în jos prin canalul de cablu vertical la nivelul subsolului, divizat și a condus pe orizontală către alte scări. Fiecare scară este dotată cu cutie montaj ce conține splitere/tapuri și multiswichul MV-916L R70866 pentru transmisia semnalului către prizele din apartamentele de pe scară. Poziționarea camerei pentru recunoaștere plăcuțe de înmatriculare (LPR/ANPR). Pentru eficiența funcției LPR, o cameră care suportă această funcționalitat, ex.: DS-2CD4A26FWD-IZS/P (2.8-12 mm)
K17893 sau DS-2CD4A26FWD-IZS/P (8-32 mm)
K17894, trebuie să fie instalată într-o anumită manieră, astfel încât imaginile cu plăcuțe sunt captate corect. În funcție de producător, funcția
LPR mai poate fi numită și
ALPR (Automatic License Plate Recognition) sau
ANPR (Automatic Number Plate Recognition). Pot exista diferențe în cerințele de amplasare a camerelor și numărul necesar de pixeli. Înainte de alegerea locului de instalare, utilizatorul trebuie să ia în considerare instrucțiuni obligatorii: deschiderea camerei, distanța ce trebuie respectată din locul camerei instalate până la punctul de detecție al plăcuțelor și dimensiunea corespunzătoare a imaginii plăcuței:
- Lățimea imaginii plăcuței de înmatriculare să fie între 130 - 300 pixeli (optim: 150-200 pixeli)
- Unghi vedere vertical maxim: 30°
- Unghi vedere orizontal maxim: 30°
- Diferența unghiulară dintre marginea orizontală a imaginii și marginea orizontală a plăcuței să nu depășească +/-5°
Diagrama care ilustrează poziționarea unei camere LPR în planul vertical unde:
| x - înălțimea locației de montare al camerei, y - distanța orizontală dintre locaţia de montare şi locul de detecţie(măsurat la sol), z - distanța de la cameră la punctul de detecție, α - unghiul vertical.
|
| |
Elementele structurale ale fibrei optice utile operațiilor de sudare. Cunoștințele elementelor structurale ale fibrelor optice sunt absolut necesare pentru efectuarea oricărei operațiuni de sudare. Instalatorii începători, ce nu au cunoștințe nici măcar de bază, din această branșă, vor avea probleme ce pot rezulta din lipsa de cunoștințe. Din nefericire, problemele legate de poziționarea incorectă a capetelor fibrelor în canelurile aparatelor de sudură sau pregătirea eronată a acestora pentru montarea capetelor în splice-uri mecanice sunt, adesea, cauza multor eșecuri.
Figura de mai sus afișează strcutura standard pentru cablurile de fibră optică. În mijloc este miezul din sticlă de siliciu, de multe ori dopat cu diferite materiale. Miezul transmite semnalul luminos ("modul" de transmisie în cazul fibrei singlemode are diametru de 9 μm, sau mai multe moduri în "moduri" în cazul fibrei multimode ce are un diametru al miezului de 50 μm). Următoarele straturi sunt, în mod normal, identice în ambele cazuri de fibre (multimode sau singlemode), ex.: protecția de sticlî cu diametru de 125 μm și tampon acrilic cu diametru de 250 μm. Fibrele utilizate pentru pigtailuri cât și câteva alte cazuri au manta de protecție adițională (denumit tampon sau manta secundară) cu un diametru de 900 μm.
Indiferent de metoda de sudare, înainte de această operație orice ce capăt de fibră trebuie să fie pregătit corect prin îndepărtarea tuturor straturilor mai mai mari decât mantaua de 125 μm. Pentru majoritatea cablurilor de fibră optică, acest lucru poate fi făcut într-un singur pas, doar îndepărtând stratul de acrilic cu diametrul de 250 μm. În cazul pigtailurilor, este necesar să efectuăm curățarea în doi pași - înlăturarea mantalei de 900 μm și după pe cea de 250 μm. După acest proces capetele de fibră trebuiesc tăiate și curățate în mod corespunzător.
O comparație a 2 pigtailuri cu aceeași structură a fibrelor dar culori diferite ale tamponului de 250 μm.
Pentru efectuarea operațiilor de sudare, în ambele cazuri, instalatorul trebuie să înlăture stratul tampon.
Imaginea de mai sus afișează cauza celor mai comune probleme asociate cu sudarea pigtailurilor. Toate pigtailurile au manta de 900 μm și poate fi galbenă (pigtail single-mode) sau portocalii (pigtail multi-mode). Mantaua de acrilic, cu diametrul de 250 μm, poate fi colorată sau nu. Unii instalatori nu observă, din neatenție, mantaua incoloră și nu o curăță înainte de procesul de sudare. O astfel de neglijență este motivul principal pentru multe probleme legate de sudarea fibrelor și face procesul imposibil de finalizat într-o manieră corectă.
Marcajele cablurilor torsadate. Calblurile torsadate (UTP/FTP) sunt utilizate pentru a transmite semnale în sistemele de telecomunicații și rețele de calculatoare. Actual acestea se folosesc în principal în telefonia analog și rețele ethernet. Torsadarea reduce drastic influența interferențelor electromagnetice exterioare cât și interferențele mutuale dintre perechi, denumite crosstalk.
Cel mai nou tip de cablu torsadat oferit de DIPOL:
Cablu ecranat NETSET U/FTP 6A
E1616_500 pentru interior
Acronimele pentru cabluri echilibrate (UTP/FTP) sunt standardizate de ISO/IEC 11801:2002. Informația conținută în descrierea cablului ar trebuie să respecte următoarea sintaxă: xx/yyTP, unde literele yy caracterizează firele/perechile individuale iar literele xx descriu construcția cablului.
Marcajele xx și yy pot fi după cum urmează:
- U – fără ecranare
- F – înfoliat (ecranat cu folie)
- S - ecranat (ecranat cu tresă metalică)
Tipuri de cablu echilibrat:
- U/UTP – cablu fără ecranare: E1408, E1410, E1412, E1608
- F/UTP – cablu ecranat cu folie: E1515, E1517, E1519
- U/FTP – cablu fără ecranare cu perechi de fire ecranate: E1616
- F/FTP - cablu ecranat cu folie cu perechi de fire ecranate cu folie
- SF/UTP – cablu ecranat cu tresă metalică și folie cu elemente balansate fără ecranare
- S/FTP – cablu ecranat cu tresă metalică și perechi de fire ecranate cu folie
- SF/FTP - cablu ecranat cu tresă metalică și folie cu perechi ecranate cu folie
| | Centrală de alarmă SATEL VERSA IP (5 intrări, max 40) G2047 este destinată locațiilor comerciale și rezidențiale de dimensiuni mici și mijlocii. Conectarea la acest sistem se poate face prin cablu sau wireless. Pentru a conecta senzori wireless trebuie ales un controller wireless din seria ABAX (ACU-120 și ACU-270), prin acesta se pot conecta toate echipamentele din familia ABAX (senzori, sirene, flashuri, tastaturi și alți detectori), comunicația în acest sistem va fi desigur bidirecțională. De asemenea, sistemul va putea fi controlat prin tastaturi wireless sau telecomenzi wireless din gama de produse compatibile cu sistemul ABAX. VERSA IP este dotată cu funcții pentru care până acum era nevoie de mai multe dispozitive separate. |
| | |
| | Transmodulator IP (100/1000Mbps) la 4x DVB-C : TERRA miq-440 R81631 convertește streamul IP (TSoIP) redat în protocol UDP/RTP (transmisii unicast/multicast SPTS și MPTS) la patru multiplexuri DVB-C QAM. Panoul miq-440 R81631 recepționează stream IP, cu o rată de date de max 200 Mbp și creează patru multiplexuri independente DVB-C învecinate, fiecare cu o rată de date de max. 53 Mbps (limita este determinată de standardul DVB-C). În practică, fiecare din cele patru multiplexuri pot transporta 8 canale SD sau 4-5 canale HD. |
| | |
| | Multiswitch cascadabil dSCR Terra SRM-581 R80581 permite distribuţia semnalelor DVB-S/S2 de la un satelit și a semnalelor CATV sau terestre (DVB-T, DAB/FM radio). Posturile de satelit împreună cu cele CATV sau terestre (ce pot fi recepționate de televizoarele și radiourile standard) sunt distribuite prin tehnologie dSCR (digital Satellite Cable Router) printr-un singur cablu coaxial și splittere de satelit către receiverele de satelit compatibile dSCR. Multiswitchul R80521 SRM521 suportă în întregime receiverele compatibile SCR (Unicable I - 8 User Bans) și dSCR (Unicable II - 32 User Bands). |
| | |
Acces la echipamentele Hikvision prin serviciul Hik-Connect. Hik-Connect este un serviciu de rețea pentru echipamentele Hikvision. Serviciul integrerază funcționalitate P2P cloud pentru acces de la distanță la camere cu ajutorul unui telefon sau tabletă, redând o multitudine de opțiuni de administrare și funcții de control: previzualizare live (pentru mai muklte canale), control PTZ, zoom digital, monitorizare audio, redare a înregistrărilor și administrarea notificărilor de alarmă (intrus în zonă predefinită, trecere linie virtuală, etc.)...
>>>detalii Arhitectura accesului la distanță la un sistem de supraveghere prin serviciul cloud Hik-Connect
TRISET - cabluri coaxiale pentru sisteme TV moderne