Nr. 34/2011 (24 octombrie 2011)
Succesul DIPOL la SatKrak 2011.
În acest an, târgul expoziţional de comunicaţii prin satelit şi televiziune digitală SatKrak din Cracovia s-a terminat pe data de 15 octombrie. DIPOL le mulţumeşte tuturor celor ce au vizitat standul expoziţional şi au luat parte la seminariile tehnice predate de inginerii noştri.Suntem bucuroşi să anunţăm că am câştigat premiul: "Cel mai bun echipament pentru sisteme SMATV". Laureatul este: TERRA MMH-3000+ headend.Simpaticul Robot cântăreţ DIPOL a fost marea atracţie a expoziţiei.
Wireless la 1 Gb/s se apropie - 802.11ac.
ABI Research, o companie de cercetare a pieţei, a publicat un raport privind acest nou standard WiFi. Până în 2014, un număr considerabil de dispozitive vor fi echipate cu chipset-uri dual-band care funcţionează la standardul 802.11n actual şi la cel 802.11ac.Acesta din urmă, 802.11ac, foloseşte banda de 5 GHz şi se pregăteşte a fi succesorul lui 802.11n (802.11n fiind ratificat în septembrie 2009). Noul standard va însemna, bineînţeles, utilizarea mai multor antene (tehnologia MIMO - Multiple Input Multiple Output). Lăţimea unui canal de transmisie va fi de 20, 40, 80 sau chiar 160 MHz.
Marii producători de cipseturi RF: Atheros, Qualcomm, Intel, Texas Instruments, Broadcom, au declarat că vor introduce noul standard cît de curând posibil, asta pentru a permite producătorilor de electronice destinate pieţei de consum să îl răspândească printre utilizatori.
Dispozitivele actuale pot transmite informaţia cu viteze de până la 450 Mb/s.
Noul standard, 802.11ac, va atinge şi 1 Gb/s.
Noul standard, 802.11ac, va atinge şi 1 Gb/s.
Producătorii sunt convinşi că noul standard va fi un succes comparabil cu cel al 802.11n. Motorul din spatele dezvoltării metodelor cît mai rapide de transmisie wireless este cerinţa constantă din partea utilizatorilor pentru capacitate şi viteză. Aceasta vine pe fondul volumului tot mai mare de conţinut multimedia, în special video, transmis prin reţeaua internet.
Trebuie remarcat faptul că dispozitivele bazate pe 802.11n au înlocuit rapid modelele mai vechi, cele ce folosesc 802.11g datorită unei creşterii 3X în viteză (până la 150 Mb/s folosind doar o singură cale de transmisie). De aici şi probabilitatea foarte mare ca introducerea rapidă pe piaţă a noului standard să se facă într-un timp cât mai scurt. IEEE 802.11n a fost un indicator bun pentru toată lumea: institute de cercetare, companii producătoare sau organisme de standardizare. Haosul care a avut loc în timpul introducerii pe piaţă a standardului 802.11n a dat întregii lumi de înţeles că cel mai important lucru îl constituie o lansare rapidă si reuşită; doar atunci cheltuielile sunt recuperate.
Trebuie remarcat faptul că dispozitivele bazate pe 802.11n au înlocuit rapid modelele mai vechi, cele ce folosesc 802.11g datorită unei creşterii 3X în viteză (până la 150 Mb/s folosind doar o singură cale de transmisie). De aici şi probabilitatea foarte mare ca introducerea rapidă pe piaţă a noului standard să se facă într-un timp cât mai scurt. IEEE 802.11n a fost un indicator bun pentru toată lumea: institute de cercetare, companii producătoare sau organisme de standardizare. Haosul care a avut loc în timpul introducerii pe piaţă a standardului 802.11n a dat întregii lumi de înţeles că cel mai important lucru îl constituie o lansare rapidă si reuşită; doar atunci cheltuielile sunt recuperate.
Trebuie reamintit faptul că primul standard wireless, 802.11, a oferit o viteză de transmisie de 1 şi 2 Mb/s, 802.11b - 11 Mb/s, pe când cel mai nou sistem, 802.11n are teoretic o limită de viteză de 600 Mb/s. Următorul standard va avea o viteză de peste 1 gigabit pe secundă.
Ieftine şi eficiente - sistemele CCTV hibride.
Soluţii hibride - un mix de camere CCTV analogice şi IP megapixel; au apărut pentru a răspunde nevoilor pieţei. Ele combină avantajele sistemelor de monitorizare video analogice (camere obişnuite şi ieftine, instalaţii standard, înregistrare locală) şi IP CCTV (posibilitatea de a utiliza camere cu rezoluţie înaltă, accesul de la distanţă prin intermediul reţelelor IP). De obicei, cel mai eficient mod de a moderniza un sistem analogic CCTV existent este utilizarea soluţiei hibride. Cu toate acestea, în multe cazuri, un sistem CCTV hibrid este soluţia potrivită chiar şi pentru o instalaţie nouă. Proprietarul ar trebui să indice zonele importante/vulnerabile ale ariei de supraveghere (de obicei, intrările în clădiri şi locurile de parcare, ghişeele etc.), care se pretează monitorizării cu camere megapixel. Restul suprafeţei poate fi cu succes acoperit de camerele analogice, suficiente pentru o monitorizare generală.Un sistem de monitorizare hibrid pentru un magazin alimentar
HIKVISION oferă o gamă largă de sisteme complete de supraveghere hibridă. Un exemplu ce foloseşte un astfel de sistem de supraveghere pentru un magazin alimentar este prezentat în imaginea de mai sus. DVR-ul DS-7204HVI-ST/E M71041 înregistrează simultan 4 canale video la o rezoluţie 4CIF fiecare cu 12 cadre pe secundă. Camerele antivandal v-cam 500 M10772 oferă o calitate excelentă a imaginii (la rezoluţie 4CIF) datorită senzorului de imagine Sony Exview HAD CCD II şi procesorului DSP Sony Effio-E, dar şi datorită obiectivului varifocal cu auto-iris (AI) de calitate superioară. La intrarea în parcare, în magazin şi la casierii sunt folosite camere IP Hikvision . Rezoluţia mare de 2 MP a camerei Hikvision DS-2CD8253F E- K1450 este excelentă pentru înregistrarea clară a numerelor de înmatriculare ale vehiculelor. Casieriile şi intrarea în magazin sunt monitorizate de către camerele de 2MP Hikvision DS-2CD853F-E K1443, imaginiile permiţând cu uşurinţă identificarea persoanelor, mărfurilor şi a bancnotelor.
Instalaţia de monitorizare este conectată la o reţea locală (LAN), iar o staţie de lucru (PC) ce rulează aplicaţiile gratuite iVMS4000 + NVR Server controlează întreg sistemul. Software-ul permite controlul DVR-urilor si al camerelor IP, precum şi controlul înregistrării şi redării materialului video capturat. Din moment ce camerelor video li se pot aloca câte un IP extern acestea vor fi "disponibile" de oriunde în lume, chiar şi prin intermediul telefoanelor mobile. Protecţia cu parolă şi nivele de acces ierarhice asigură un nivel de securitate ridicat.
Simplitatea şi eficienţa ridicată a soluţiilor de la Hikvision demontează mituri comune în ceea ce priveşte lipsa de compatibilitate a echipamentelor IP, configurarea dificilă, respectiv nevoia de software scump pentru gestionare şi înregistrare.
Sisteme de recepţie pentru zonele aflate la o distanţă de 20-40 km de transmiţător cu distribuţia semnalului la 4 televizoare.
Instalaţia utilizează o antenă direcţională Yagi A1911 şi un amplificator Terra HA-024 R82292 care compensează pierderile de semnal cauzate de împărţirea acestuia la mai multereceptoare. În cazul transmiţătoarelor de putere josă sau în cazul în care recepţia se face de la marginea ariei de acoperire, în locul balun-ului ar trebui folosit un preamplificator. În această situaţie, amplificatorul R82292 ar trebui să fie înlocuit cu Terra HS-013 R82010 fiind dotat cu sursă de alimentare pentru preamplificator.
E important să se ţină cont de faptul că în astfel de sisteme, preamplificatorul de antenă trebuie să fie ales cu grijă, aşa încât să nu suprasolicite amplificatorul. De obicei, cele mai potrivite, sunt modelele cu un câştig mic sau mediu (de exemplu, din seria LNA, B4007 şi B4008). Preamplificatorul de câştig ridicat, LNA-177 B4009 trebuie folosit numai în cazuri excepţionale, atunci când nivelul semnalului este foarte scăzut. În general, folosirea preamplificatorului şi/sau amplificatorului cu un câştig excesiv poate duce la degradarea semnalului şi la recepţia deficitară a canalelor.
Semnalul DVB-T este divizat de Signal R60104 şi distribuit către patru prize TV. Atunci când este necesar un număr mai mare de prize, se pot alege alte modele de splittere de semnal, cum ar fi: Splitter-ele Signal.
Conectarea diferitelor tipuri de televizoare.
- În desenul de mai sus, două dintre televizoare au încorporat câte un tuner MPEG-2/MPEG-4 H.264, astfel încât acestea sunt direct conectate la splitter.
- Al treilea TV are intrare HDMI, dar nu şi tuner MPEG-4 H.264. Pentru a putea reda acest format se conectează prin HDMI la un tuner extern.
- TV-ul analog a fost conectat la receptorul DVB-T extern prin intermediul mufei SCART.
Amândouă receptoarele oferă aceeaşi funcţionalitate - pe lângă recepţia DVB-T (în MPEG-2/MPEG-4) pot şi înregistra pe medii de stocare externe (stick USB, hard disk - cu funcţia PVR). Pot reda o gamă largă de formate media: muzică, filme, imagini. Modelul A99250 este ideal pentru utilizatorii care sunt constrânşi de
spaţiu, sau care doresc să ascundă aparatele auxiliare după TV (receptorul poate fi introdus direct în mufa SCART). A99252 este un model tradiţional de set-top-box, cu display, pentru utilizatorii ce preferă soluţiile tradiţionale.
spaţiu, sau care doresc să ascundă aparatele auxiliare după TV (receptorul poate fi introdus direct în mufa SCART). A99252 este un model tradiţional de set-top-box, cu display, pentru utilizatorii ce preferă soluţiile tradiţionale.
Sistem de monitorizare video pentru centrele medicale de specialitate.
Spitalele, clinicile etc. folosesc echipament special pentru a monitoriza starea pacienţilor şi de aceea este recomandat să se evite transmisiile radio, transmisii ce generează câmp electromagnetic. În plus, spitalele moderne ocupă suprafeţe mari şi de cele mai multe ori sunt alcătuite din mai multe clădiri. Prin urmare, distanţa de la centrul de monitorizare la camerele de supraveghere ar depăşi cu mult 100 m, distanţă considerată ca fiind limita conexiunilor pe cablu torsadat.Cea mai buna soluţie este folosirea fibrei optice ca mediu de transmisie, datorită imunităţii electromagnetice de care se bucură şi a capacităţii mare de transmisie, chiar şi pe distanţe considerabile. Pentru o instalare uşoară şi rapidă a fibrei optice, cablul cu acces rapid este foarte folositor. Cablul porneşte din camera de monitorizare, este întins de-a lungul coridoarelor iar în dreptul fiecărei camere, făcând uz de caracteristicile cablului ("ferestre de acces rapid") fibra optică este conectată la camera de supraveghere.Supraveghere video ce foloseşte fibră optică, într-o instituţie medicală
Fiecare dintre camerele IP de 2MP, HIKVISION DS-2CD853F-E K1443 este conectată la sistemul de supraveghere cu o fibră optică monomodală. Aceasta este extrasă separat din cablul de traseu folosind "fereastra de acces uşor". Legătura dintre fibra optică şi cameră se face prin intermediul convertorului ULTIMODE M-207M L11521. La centrul de monitorizare, terminaţiile tuturor fibrelor optice sunt introduse în convertorul ULTIMODE L5215, adaptat pentru un rack metalic de 19". Ieşirile convertoarelor ethernet sunt conectate la recorderul de reţea NUUO NV-4160S NVR K4116.
Reţelele bazate pe cablu "cu acces uşor" permit reconfigurarea sau expansiunea instalaţiei doar prin tăierea de "ferestre" în jachetă, pe totă lungimea cablului şi trăgând afară fibra/fibrele necesare. De asemenea, este important faptul că şi centrul de monitorizare pote fi conectat prin fibră optică cu orice altă clădire, costul fiind unul minim.
Reţelele bazate pe cablu "cu acces uşor" permit reconfigurarea sau expansiunea instalaţiei doar prin tăierea de "ferestre" în jachetă, pe totă lungimea cablului şi trăgând afară fibra/fibrele necesare. De asemenea, este important faptul că şi centrul de monitorizare pote fi conectat prin fibră optică cu orice altă clădire, costul fiind unul minim.
Alimentarea camerelor cu un consum ridicat, pe distanţe lungi.
Consumul de energie al camerelor compacte depinde de tipul (puterea) iluminatoarelor cu infraroşu folosite. De obicei, variază între 400 mA şi 1A. Camerele de tip box amplasate în carcase externe echipate cu radiatoare şi ventilatoare necesită deasemenea un curent mare, de până la 1A.Presupunând că tensiunea minimă de alimentare, la intrarea în aparat, este de 11 V şi acesta (ex. M11275) trage 650 mA, folosind o sursă de 12 V, pe un cablu cu conductori de 0.5 mm2, distanţa maximă dintre cameră si sursa de energie este de numai 23 m. Totuşi, folosind o sursă de alimentare specială, cum ar fi M18283, care are 6 ieşiri, o capacitate de 1 A, ieşirile fiind împărţite în trei secţiuni separate (canale) stabilizate independent între 12-15 V, se poate compensa căderea de tensiune pe cablu iar distanţa maximă va creşte la 92 m.
Un alt mod de a mări distanţa este folosirea unor conductori cu o secţiune transversală mai mare. Diametrul conductorului influenţează în mod direct proporţional căderea de tensiune, aşa că atunci când alimentarea se face cu M18283, cablul de 1 mm2 poate ajunge la distanţa de 184 m.
Sursa de alimentare ZSI-T-62-8 M18281; tensiune de ieşire reglabilă în intervalul 12-14 V; compensează căderea de tensiune cauzată de liniile de alimentare lungi
Sursa ZSI-90-KZ M18283 cu 6 ieşiri, fiecare dintre acestea putând furniza 1 A. Ieşirile sunt împărţite în 3 secţiuni (canale), cu reglare independentă a tensiunii între 12-15 V.
Potenţialul energetic al sursei de tensiune este suficient chiar şi pentru cele mai "flămânde" camere video.
Potenţialul energetic al sursei de tensiune este suficient chiar şi pentru cele mai "flămânde" camere video.
Tabelul de mai jos indică distanţa maximă dintre sursa de alimentare şi aparatul de supraveghere în funcţie de consumul acestuia, pentru două tipuri de conductori. Căderea de tensiune maxim admisibilă este de 1 V (la temperatura de 20 0 C).
Curent [mA] | Conductor 0.5 mm2 | Conductor 1.0 mm2 |
400 | 37 | 74 |
500 | 29 | 58 |
600 | 25 | 50 |
700 | 21 | 22 |
800 | 18 | 36 |
900 | 16 | 32 |
1000 | 15 | 30 |
Acces la sistemul CCTV IP prin intermediul telefoanelor mobile.
NUUO NVR-urile NUUO din seria NVRmini ( K4108, K4116), precum şi pachetele software NUUO ( K3104, K3108, K3116, K3132, K3164) permit accesul de la distanţă la sistemele CCTV IP folosind telefonul mobil 3G sau PDA-ul. Această funcţie permite utilizatorilor să monitorizeze zonele protejate în orice moment şi din orice loc cu acces la reţeaua mobilă 3G; ex. supervizarea acţiunilor de urgenţă, identificarea persoanelor etc.Videoclip ce prezintă configurarea unui iPhone în acest scop cât şi alte posibilităţi oferite de software-ul NUUO.
Aplicaţiile instalate pe telefonul mobil vă permit:
- monitorizarea în timp real a camerelor de supraveghere,
- să capturaţi instantanee şi le salvaţi în memoria telefonului,
- să utilizaţi funcţia PTZ a camerei folosind tastatura telefonului sau ecranul touch.
- control de la distanţă a barierelor motorizate, porţi, uşi etc. (prin interfeţele de alarmă).
Software-ul NUUO şi aplicaţiile pentru telefoanele mobile/ PDA-uri sunt disponibile aici. După instalarea aplicaţiei pentru PDA (PDA Client) sau pentru iPhone (iViewer), este necesar să folosiţi asistentul de configurare pentru a introduce numele serverului, adresa IP, portul, un nume de utilizator şi o parolă pentru a accesa serverul/NVR-ul. Odată ce au fost introduse aceste date, utilizatorul poate accesa toate facilităţile oferite de aplicaţie.
Transmiterea conţinutului HD (high-definition) de la mai multe surse folosind un singur cablu HDMI.
Signal-HD HDMI H3131 este un switch ce permite conectarea de până la trei surse high-definition la un televizor dotat cu intrare HDMI. Semnalul este mai întâi amplificat iar apoi transmis prin cablu HDMI 1.3b până la distanţa de 15 m. Alegerea sursei de semnal HD ce este folosită la un anume moment se face cu ajutorul telecomenzii incluse. Acest tip de echipament este ideal pentru conectarea unui receptor satelit, DVD player, PC sau consola de jocuri la un televizor cu un număr mic de intrări HDMI. Nu întotdeauna numărul scăzut al porturilor HDMI sunt cele ce dictează folosirea unui switch. Dacă televizorul este montat pe perete şi foloseşte un suport LCD/plasmă, atunci pentru un aspect estetic cât mai plăcut este de preferat folosirea unui singur cablu pentru conectarea tuturor dispozitivelor.Schemă de utilizare a Signal-HD HDMI
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Cum să adaptaţi sistemele TV analogice din hoteluri şi spitale la DVB-T? Motivul pentru care managerii de spitale şi hoteluri sunt interesaţi şi doresc adoptarea cât mai rapidă a noului standard DVB-T este diversitatea conţinutului media transmis de televiziunea digitală terestră. Există mai multe moduri de a distribui semnale digitale în sistemele TV analogice. Principalul criteriu de selecţie este ...
Supraveghere video "invizibilă". DIPOL are în ofertă două noi modele de iluminatoare IR: Redbeam IRN60 940 nm M1653 - rază de acţiune de până la 60 m, şi IRN40 940 nm M1649 - rază de acţiune de până la 40 m. O trăsătură importantă ce le scoate în evidenţă, dar doar pe hârtie, este capacitatea lor de a emite radiaţie electromagnetică în spectrul infraroşu cît mai de jos, la 940nm. Iluminatoarele IR sunt folosite la sistemele CCTV în care este necesar să se monitorizeze medii înfundate în întuneric total. Acest tip de iluminatoare, la fel ca cele ce emit lumină în spectrul vizibil, au puteri şi unghiuri de radiaţie diferite.
Reţea wireless, cu acces la internet prin ADSL. În cazul în care internetul este furnizat printr-o linie ADSL, cea mai bună soluţie pentru utilizatorul casnic este aceea de a folosi un router wireless cu modem ADSL. Conceptul este ilustrat mai jos utilizatorii având acces la internet şi imprimanta conectată la reţea de la orice calculator din casă.