SUPORT TEHNIC
Newsletter
Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN
Nr. 03/2013 (14 ianuarie, 2013)
Lumină dar fără fibră optică. Oamenii de stiinţă britanici au început lucrul la un nou sistem de comunicaţii "fără fir" dar care nu are la bază undele radio ci lumina laser. Noua tehnologie, ca de obicei, a fost iniţial concepută pentru aplicaţii militare dar poate fi rapid implementată şi în sectorul civil unde, necesitatea de bandă este uriaşă. Până atunci însă, cercetătorii au de finalizat o serie de teste. În momentul de faţă se desfăşoară cercetări privind transmiterea de semnale audio de la drone la o staţie sol de recepţie. Ca semnal audio folosesc bine-cunoscuta melodie a celor de la AC/DC - "Highway to Hell".

Aceste drone vor folosi laserul pentru a comunica
Principala problemă a aeronavelor militare fără pilot (de luptă sau spionaj) este raza limitată de funcţionare. Pentru a mări acestă rază, inginerii reduc treptat greutatea aparatelor de zbor, folosind componente şi arme mai ușoare, ceea ce duce la o scădere a consumului de combustibil şi în acelaşi timp o creştere a duratei de zbor a dronei.
Cercetatorii EADS în frunte cu Yoann Thueux au ca scop introducerea unui nou sistem de comunicare radio numit Dazzle. Echipamentele radio clasice, notorii pentru greutatea acestora considerabilă vor fi înlocuite de dispozitive optoelectronice care reflectă şi modulează semnalul laser emis de staţia de comandă. La bază, principiul este simplu - raza laser îndreptată către dronă este reflectată de aceasta înapoi la staţia de emisie, împreună cu datele de la senzori şi camere video, unde vor fi procesate.
Tehnologia este relativ ieftină şi oferă o transmisie de date foarte eficientă chiar şi până la 1Gbps. Mai mult, interceptarea sau monitorizarea datelor transmise este imposibilă, lucru extrem de important pentru aplicaţiile militare. În prezent, distanţa pe care se poate stabili o legătură laser cu drona este limitată la aproximativ 2 km, dar acesta este probabil doar un inconvenient temporar.
Cercetările în privinţa acestei tehnologii sunt în desfăşurare de ceva vreme. În 2008, J. Hani Kbashi de la Universitatea din Bagdad a publicat un studiu cu privire la principiile teoretice, calculele de bază şi soluţii practice ale echipamentelor cu laser pentru transmisii wireless utilizând IM/DD - Intensity Modulation withe Direct Detection. Proiectul EADS se desfășoară în paralel şi foloseşte aceeaşi metodă de transmisie.
În viitorul apropiat, comunicaţiile radio optice pot revoluţiona piaţa serviciilor multimedia. Lăţimea de bandă promisă şi uşurinţa în implemetare sunt factorii care vor decide popularitatea acestei tehnologii. Poate, într-un scurt timp, lumina va domina nu numai în infrastructura de cablu dar şi în cea radio.
Alegerea unui modul SFP. Modulele SFP de la ULTIMODE sunt destinate utilizării în switch-uri şi convertoare de mediu de transmisie, oferind flexibilitate la configurarea sistemului. Chiar dacă fiecare dispozitiv ULTIMODE cu slot SFP este capabil a funcţiona cu oricare dintre modulele SFP ULTIMODE, o conexiune optică corectă într-o reţea de date necesită o alegere atentă a acestor dispozitive.
Diagrama şi tabelul de mai jos exemplifică combinaţiile corecte dintre modulele gigabit ULTIMODE. În primul rând, utilizatorul trebuie să fie atent la lungimile de undă folosite pentru Tx/Rx. Un modul ce transmite date pe o lungime de undă de 1310 nm şi recepţionează pe 1550 nm trebuie să lucreze cu modul complementar care recepţionează pe 1310 nm şi transmite pe 1550 nm. Alte module care transmit şi recepţionează pe aceeaşi lungime de undă necesită o conexiune cu două fibre optice, în mod corespunzător conectate la intrarea şi ieşirea fiecărui dispozitiv SFP.

Comparaţie între modulele SFP ULTIMODE
Vizionarea transmisiunilor digitale pe televizoarele analogice. În cazul proiectării sistemelor SMATV destinate hotelurilor, moteluri, pensiunilor, spitalelor, etc ce nu sunt doate cu televizoare capabile a recepţiona transmisiuni în sistem DVB-T, înlocuirea acestora va fi cu greu, sau chiar deloc acceptată de către proprietari. Modul ideal de a depăşi de acest impas este utilizarea unui headend cu receptoare DVB-T şi DVB-S/S2 şi modulatoare RF. Soluţia prezentată mai jos se bazează de echipamente produse de Mixpol şi TERRA ce permit recepţia unui număr mare de canale provenite din multiplexuri DVB-T şi de pe transponderele satelit fără a mai fi nevoie de înlocuirea televizoarelor.

Un exemplu de sistem SMATV pentru distribuirea DVB-T şi SatTV în format PAL
Headedul MMH-3000 este compus din unitatea de bază UC-380 R81700 şi patru receivere QPSK CI cu modulatoare VSB PAL (RDC-313 R81710). Receptoarele oferă 4 canaleTV, de pe patru transpondere satelit, sub formă de canale analogice PAL. Canalele RF sunt apoi amplificate de către HA-126 R82303 şi combinate cu cele 16 canale PAL provenite de la cele două headend-uri DVB-T/ PAL-UHF Mixpol DVB-08T R951680. Deci, în total, sistemul distribuie 20 de canale PAL, ce pot fi vizionate pe orice televizor.
Cum se controlează un sistem CCTV al cărui DVR nu este amplasat lângă monitor? Există sitaţii în care aparatul DVR trebuie instalat într-o locaţie diferită de cea a operatorului sistemului. În acest caz, sistemul de supraveghere va putea fi controlat doar prin intermediul unei reţele locale (LAN)? Bineînţeles că nu iar soluţia prezentată mai jos permite transmiterea audio-video de la DVR la locaţia operatorului şi comenzile de control în direcţia opusă (mouse şi telecomană) fără a fi necesar un LAN.

Componentele necesare transmiterii audio-video şi control într-un sistem CCTV
unde DVR-ul este amplasat la 50 de metri de locaţia operatorului
unde DVR-ul este amplasat la 50 de metri de locaţia operatorului
Semnalele audio-video sunt transmise pe o distanţă de până la 50 de metri utilizând extender-ul HDMI Signal-HD H3602 (prin intermediul a două cabluri UTP Cat 5e). Operatorul poate controla echipamentul DVR cu un mouse şi/sau cu o telecomandă IR. Extensia de mouse USB RJ45 M1680 asigură controlul recorderului cu mouse-ul USB de la o distanţă de 50 metri (folosind cablu Cat5/Cat5E/Cat6), în timp ce extenderul IR Signal-Link R93109 poate transmite cu ușurinţă semnalul infraroşu al telecomenzii, distanţa sa de acţiune fiind de maxim 150 m).
Sistem IP CCTV Megapixel în MONDI-HOLIDAY HOTEL Bellevue. Hotelul austriac MONDI-HOLIDAY HOTEL Bellevue este situat pe versatul Stubnerkogel în Bad Gastein, zonă cunoscută pentru multitudinea de facilităţi destinate skiului și spa-ului.
Hotelul a fost echipat cu un sistem profesional IP CCTV de către firma Radio Service Jan Mazurek. Este alcătuit din doisprezece camere Sunell de 2 MP şi gestionat de către software-ul de supraveghere video IP NUUO. Două camere K1691 monitorizează parcarea hotelului, iar o alta, tot de exterior, este îndreptată spre intrarea principală şi locul de joacă pentru copii.
Camerele de interior, de asemenea cu rezoluţia de 2 MP, monitorizează zonele cu acces
cum ar fi pista de bowling, piscina, camera skiurilor
cum ar fi pista de bowling, piscina, camera skiurilor
Camerele video sunt alimentate de la panoul PoE cu 16 porturi - M1611. În cazul uneia dintre camere, transmisia datelor se face pe fibră optică, aceasta fiind instalată la o distanţă de aproximativ 300 m de server. Conexiunea foloseşte convertoare ULTIMODE L11025 montate în adaptoare L5215 şi instalate într-un rack.
Cu software-ul NUUO, proprietarul poate vedea transmisia video de la camerele de supraveghere precum şi căuta în arhiva de date a server-ului prin intermediul internetului de oriunde din lume (folosind un PC, o tabletă sau un smartphone).
Echipamentele Ubiquiti sunt de-acum disponibile şi în magazinul DIPOL. AP-urile Ubiquiti sunt caracterizate de performanţă şi stabilitate la preţ accessibil. Utilizează protocolul AirMax pentru a elimina "nodurile ascunse" alocând în acest scop, fiecărui AP (nod), perioade de timp predefinite (asemenea TDMA) rezultând astfel o comunicare fără coliziuni. Semnalul de tact este preluat de la sateliţii GPS. Protocolul folosit asigură o rată de transfer maximă chiar şi în situaţia în care AP-ul deserveşte simultan zeci de clienţi.
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Sistem de monitorizare video analogică în regim distribuit şi bazat pe convertoare video şi fibre optice ULTIMODE. O fabrică a decis să se extindă prin adăugarea unei noi unităţi de producţie. Deoarece sistemul analogic de supraveghere video existent încă face faţă cerinţelor atât din punct de vedere funcţional cât şi din punct de vedere al imaginilor obţinute, s-a decis integrarea acestuia într-un sistem mai extins bazat pe conexiuni de fibră optică... mai mult
Rapid şi profesional - conectorii de compresie PCT. Conectorii nu au un impact semnificativ asupra costului final al sistemului de recepţie cu antenă sau de supraveghere video, dar sunt esenţiali pentru calitatea semnalului şi fiabilitatea sistemului. Cel mai popular tip de conectori utilizaţi în aplicaţiile profesionale este cel prin compresie, acest tip de conectori fiind mult mai rapid de montat şi mult mai fiabili. Ecranarea foarte eficientă şi protecţia împotriva pătrunderii apei garantează stabilitatea parametrilor de transmisie. mai mult
Conector de compresie de tip "F" PCT-TRS-9-NT E80340 pentru cablurile TRISET-113
Cum se construieşte un sistem IP CCTV low-cost? Un sistem ieftin de supraveghere video IP poate fi implementat pornind de la camerele megapixel Sunell. Datorită posibilităţii de a salva datele de supraveghere pe un server FTP aflat la distanţă (aceste servicii sunt oferite de companii de hosting), nu este nevoie de achiziţionarea şi întreţinerea unui aparat NVR funcţionând 24/7. Camera poate fi conectată, prin internet, direct la serverul de stocare a datelor prin introducerea numelui de utilizator, parolei acestuia, adresa IP şi portul serverului FTP şi astfel singurul dispozitiv suplimentar necesar este un router cu acces la internet. mai mult
ABONARE
Dacă doriţi să primiţi Săptămânalul Dipol prin email, introduceţi adresa:
DIN EDIŢIILE ANTERIOARE
ARHIVĂ ŞTIRI
PREŢ BUN
Nou în bibliotecă
RECOMANDĂRI