Nr. 32/2011 (Oct. 10, 2011)
Noua generaţie de echipamente pentru reţele locale - 50 Gbps POF.
Început în 2008, proiectul POF-PLUS ce avea ca scop cercetarea şi dezvoltarea de noi echipamente şi tehnologii pentru transmisia multigigabit pe fibra optică din polimer cu diametrul miezului de 1 mm s-a încheiat. Proiectul POF-PLUS sponsorizat de Uniunea Europeană, a implicat timp de trei ani cei mai mari operatori de telecomunicaţii şi centre de cercetare din Europa. Printre ei găsim nume ca Universitatea Tehnologică din Eindhoven, Firecomms Ltd, France Télécom, Telecom Italia, Luceat SpA, Centru de Cercetare POF (POFAC) şi bineînţeles Institutul Fraunhofer din Germania.La finalul proiectului, rezultatele au fost prezentate sub forma a trei soluţii de transmisie pe fibră optică din polimer (POF):
- viteza de până la 1 Gbps pe o distanţă de 90 m,
- viteza de 6-10 Gbps pe o distanţă de 50 m,
- viteză între 20-50 Gbps la o distanţă de 90 m folosind cabluri POF multimodale sau cabluri POF de tip panglică.
Modul Gigabit POF prezentat de Firecomms
Pentru a face mult mai accesibilă tehnologia reţelelor optice de tip POF, inginerii au dorit micşorarea costurilor de fabricaţie a componentelor dar fără a afecta performanţele. Datorită uşurinţei de interconectare a dispozitivelor şi a diametrului redus al cablului de fibră otică - 2.2 mm reţelele locale POF sunt mult mai rapid şi mai uşor de instalat decât cele ce folosesc cabluri optice cu miez de sticlă sau chiar dacât cele bazate pe sârma de cupru (UTP, coaxial, etc.)
În urmatorii cinci ani ne putem aştepta la o dezvoltare remarcabilă a serviciilor ce au nevoie de transmisii în bandă largă. IPTV (inclusiv transmisii la calitate HD), videoconferinţa şi jocurile pe internet sunt doar câteva dintre cele care vor beneficia din plin de banda disponibilă. O viteză pe internet mai mare este întotdeauna binevenită (fie prin FTTH, VDSL, WiMax) şi din acest motiv tehnologia POF va deveni foarte competitivă.
În urmatorii cinci ani ne putem aştepta la o dezvoltare remarcabilă a serviciilor ce au nevoie de transmisii în bandă largă. IPTV (inclusiv transmisii la calitate HD), videoconferinţa şi jocurile pe internet sunt doar câteva dintre cele care vor beneficia din plin de banda disponibilă. O viteză pe internet mai mare este întotdeauna binevenită (fie prin FTTH, VDSL, WiMax) şi din acest motiv tehnologia POF va deveni foarte competitivă.
POF este un mediu de transport bazat pe fibră din polimer în care informaţia este transmisă în regim multimode la lungimi de undă de 650 nm.
Staţie DVB-T MMH-3000 folositită cu succes într-un lanţ de cluburi de fitness".
Pure Life este o reţea de cluburi de sănătate ce acoperă rapid din ce în ce mai multe oraşe poloneze. Până nu de curând locaţiile din reţeaua clubului de fitness erau dotate staţii TV echipate cu module QPSK CI ("Common Interface"). Un exemplu de modul este RDC-313 (QPSK-PAL) R81710. La deschiderea unui nou club în Kielce, cei de la "Pure Life" au optat pentru a doua generaţie de staţii de distribuţie şi anume MMH+. Noul aparat transmite în format DVB-T, foloseşte mai puţine module şi de aceea este o soluţie mult mai ieftină.Firma Innex din Wroclaw a fost însărcinată cu instalarea şi configurarea staţiei de trasmisie datorită experienţei în proiectarea şi implementarea soluţiilor de acest tip.
Staţia de transmisie, instalată într-un cabinet metalic
Echipamentele folosite:
- Unitatea centrală UC-380 R81700 - poate acomoda până la 8 module de recepţie ceea ce înseamnă 8 canale digitale simultan,
- 3 receivere QPSK CI RDC-313 R81710 - receptionează şi decodează semnalul de la transponder,
- Modulator DVB-T (COFDM) TRX-360 R81709 - pentru a codifica canalele selectate şi a le transmite în format DVB-T pe un canal RF.
Cele mai importante beneficii ale unei staţii digitale:
- calitatea şi puterea semnalului se păstrează pe întrega arie de acoperire a reţelei,
- posibilitatea de a distribui programe la calitate HD,
- posibilitatea de a furniza un ghid electronic al programelor difuzate (EPG),
- costuri de instalare reduse (depinde de distribuţia canalelor pe transpondere)
Sistemul DVR de la Signal protejează şantierul dezvoltatorului rezidenţial - supravegherea video în construcţii.
În mijlocul unei reţele CCTV de supraveghere video se află întotdeauna un aparat DVR sau un server special pe care rulează aplicaţii cu rol de DVR. Sunt des întâlnite situaţiile în care administratorii de complexe rezidenţiale le permit locatarilor să acceseze fluxul video al camerelor de supraveghere. Un DVR, fie el cât de performant are un număr limită de conexiuni simultate pe care le poate onora. De aici rezultă necesitatea unei ierarhizari a drepturilor de acces, bine pusă la punct. Prioritatea unui sistem de supraveghere este fiabilitatea, adică funcţionarea stabilă.Arhitectura unui sistem de supraveghere video bazat pe echipament DVR SIGNAL într-un complex rezidenţial.
DVR-urile SIGNAL permit crearea unui număr de 63 de conturi, fiecare cu un nivel de acces personalizat. Un număr de 10 utilizatori pot accesa simultan aparatul DVR. În mod normal, toţi locatarii de pe o scară au acelaşi nivel de acces la camerele de supraveghere din zona lor de interes şi poate la unele funcţii de control ale acestora. Accesul la DVR se poate face pe bază de adresă IP şi MAC.
Seria Signal DVR DL-83xx face parte din categoria "high end" (de vârf) a echipamentelor de acest fel disponibile pe piaţă la ora actuală. Datorită numeroaselor soluţii inovatoare, aceste DVR-uri pot fi utilizate în orice sistem actual CCTV analogic.
Cum se conectează două cabluri de fibră optică? - folosind conectori "rapizi".
O metodă ieftină şi rapidă de conectare/sertizare a cablurilor de fibră optică sau a prelungitoarelor de fibră optică este folosirea conectorilor "cu sertizare rapidă" , denumirea lor în engleză fiind "quick assembly connectors". Pentru montare, nu se mai pierde timpul cu lipirea şi polişarea fibrei. Nu este nici măcar necesar un mediu "steril" deoarece, în interiorul conectorului, fragmentul de fibra optică a fost pregătit din fabrică. Datorită unei poziţionări foarte precise cu ajutorul şanţurilor în "V" din interior, valoarea atenuării este de doar 0.25 dB. Un gel special este folosit pentru a reducere efectele unei sertizari defectuoase.Această soluţie este ideală pentru de reţele FTTD (fibra "până la birou") în special la prizele din perete şi cablurile de prelungire. Pot fi deasemenea utile şi la instalţii de dimensiuni reduse, pentru lucrări de mentenanţă, extinderi sau reconfigurări ale reţelei; mediul de lucru nu necesită pregătiri speciale.
Iluminatoarele IR inteligente din camerele Sunell.
Camerele de supraveghere de dimensiuni reduse sunt foarte des echipate cu led-uri IR de mare putere pentru o rază de acoperire cât mai extinsă. Există totuşi un dezavantaj; când "subiectul" se apropie de cameră, aceasta îl supraexpune şi ca urmare, imaginea devine inutilizabilă.Camerele Sunell SN-IRC4920AJ M11245 şi SN-IRC5920AHLDN M11280 pot ajuta în această situaţie datorită funcţiei de iluminare IR inteligentă (Smart IR). Procesorul de semnal analizează în mod continuu imaginea şi în cazul zonelor cu luminozitate excesivă reduce puterea ledurilor IR. În acest fel, caracteristicile şi trăsăturile persoanelor sau vehiculelor care se apropie de aparatul de filmat sunt identificabile. O astfel de funcţionalitate este deosebit de utilă în cazul intrărilor în clădiri şi în situaţiile în care subiectul de inters se apropie de cameră.
Instantaneu de la o cameră fără SmartIR; obiectul apropiat este supraexpus. | Instantaneu de la camera Sunell SN-IRC4920AJ M11245 cu funcţie SmartIR ce reglează puterea iluminatorului IR |
Camere video dotate cu SmartIR:
Sistem CCTV IP în hotelul "Rynek 16" din Sandomierz, Polonia.
Hotelul, situat într-o clădire istorică a ales să folosească camere de supraveghere IP de 2 megapixeli de la Pixord. Pe holuri au fost folosite camere tip cupolă K1550, alimentate prin firele de reţelei de internet (PoE) iar în exterior s-a optat pentru camera K1533. Partea software a fost asigurată de programul NUUO K3104.Sistemul de supraveghere video al hotelului; camerele Pixord şi aplicaţiea NUUO
Calitatea imaginilor pe care s-a aplicat funcţia zoom
Calitatea imaginilor pe care s-a aplicat funcţia zoom
Datorită imaginilor cu rezoluţie înaltă, personalul poate recunoaşte numerele de înmatriculare sau figura persoanelor ce intră în hotel. Actele de vandalism au luat sfârşit deoarece camerele video uşurează identificarea persoanelor străine sau a maşinilor ce nu aparţin clienţilor.
Reţeaua internă a sistemului CCTV foloseşte cablu NetSet E1408 şi switch-uri TP-LINK TL-SF1008P PoE. Programul NUUO a fost instalat pe un server montat într-un rack de 19" R912021. Patronul poate accesa serverul de pe un PC din reţea ce rulează un software tip client sau prin internet, de pe un smartphone sau PC. Are astfel acces la imaginile filmate în timp real sau la cele din arhivă.
Reţea WiFi la standardul 802.11n pentru birou.
În ziua de astăzi, lipsa accesului la internet reduce semnificativ utilitatea clădirilor şi spaţiilor de birouri. O reţea prin cablu poate fi implementată cu ocazia unei renovări majore a clădirii sau cu construcţia uneia nouă. Cu toate acestea, este imposibil de anticipat pe deplin nevoile viitorilor utilizatori (structura hardware). Un mod rapid, ieftin şi eficient pentru a rezolva această problemă este instalarea unei reţele fără fire. Diagrama de mai jos prezintă un exemplu de reţea extinsăfolosită într-o clădire de birouri.
Arhitectura unei reţele WiFi pentru birou
- Dispozitiv nr. 1 - echipament cu acces la internet, responsabil cu distribuirea semnalului către mai multe calculatoare în cadrul reţelei locale:
- N3252 - Punct de acces TP-LINK TL-WR740N cu router încorporat, 150 Mb/s 802.11n,
- N3254 - Punct de acces TP-LINK TL-WR741N cu router încorporat, 150 Mb/s 802.11n,
- N2958 - Router 3G wireless TP-LINK TL-MR3220, 802.11n 150 Mb/s, UMTS/HSPA,
- N2957 - Router 3G wireless 3G TP-LINK TL-MR3420, 802.11n 300 MB/s, UMTS/HSPA,
- N3250 - Punct de acces TP-LINK TL-WR841ND 802.11n 300 MB/s cu router şi switch de 4 porturi încorporat,
- N3251 - Punct de acces TP-LINK TL-WR941ND 802.11n 300 MB/s cu router şi switch de 4 porturi încorporat,
- N3253 - Punct de acces TP-LINK TL-WR1043ND 802.11n 300 MB/s cu router şi switch Gigabit încorporat, USB.
- Dispozitiv nr. 2 - pentru wireless la reţea de la un PC sau laptop:
- Adaptoare wireless pe USB cu opţiune pentru conectarea unei antene externe:
- N2922 - Adaptor USB TP-LINK TL-WN722N 802.11n, 150 Mbps cu antenă externă de 4 dBi,
- N2925 - Adaptor USB TP-LINK TL-WN7200ND 802.11n, 150 MBps, de putere mare (500 mW),
- Adaptoare wireless PCI pentru PC-uri desktop cu opţiune pentru conectarea unei antene externe:
- Dispozitiv nr.3 - antenă pentru consolidarea semnalului, în cazul locaţiilor mai îndepărtate din interiorul clădirii:
- A72713 - Antenă de interior omnidirecţională TP-LINK TL-ANT2405C 5 dBi 2,4 GHz,
- A72714- Antena de interior omnidirecţională TP-LINK TL-ANT2408C 8 dBi 2,4 GHz.
- Dispozitiv nr. 4 -repeater WiFi:
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Serviciul de Informaţii (SI) în sistemele DVB. Având în vedere că marea majoritate a receptoarelor DTT au posibilitatea de a sorta canalele în funcţie de un număr de parametri diferiţi, cum ar fi ONID sau LCN, este important să cunoaşteţi semnificaţia acestora şi a altor abrevieri...
În fluxul DVB există identificatori proprii ce asigură funcţionarea corectă a receptoarelor şi notificarea acestora cu privire la modificările în program, fără a fi nevoie de intervenţia utilizatorului...
În fluxul DVB există identificatori proprii ce asigură funcţionarea corectă a receptoarelor şi notificarea acestora cu privire la modificările în program, fără a fi nevoie de intervenţia utilizatorului...
Cabana şi reţeaua CCTV. Protecţia unei case de vacanţă este în general o problemă complicată. Diagrama de mai jos prezintă o soluţie eficientă din punct de vedere al costurilor bazată pe DVR-ul TREND 250x04 M72504.
Aparatele DVR nu pot folosi în mod direct un modem UMTS/HSPA cu interfaţă USB astfel încât este necesar să se folosească un router 3G, cum ar fi TP-LINK TL-MR3420 3G/3.75G N2957. Comunicarea pe internet se face prin reţeaua 3G utilizând modemul cu interfaţă USB împreună cu routerul TP-LINK...
Aparatele DVR nu pot folosi în mod direct un modem UMTS/HSPA cu interfaţă USB astfel încât este necesar să se folosească un router 3G, cum ar fi TP-LINK TL-MR3420 3G/3.75G N2957. Comunicarea pe internet se face prin reţeaua 3G utilizând modemul cu interfaţă USB împreună cu routerul TP-LINK...
O soluţie ieftină pentru protecţia unei cabane, utilizând un router TP-LINK , un modem 3G şi un DVR TREND 250x04
Lentile asferice. O lentilă asferică, ca cea inclusă în obiectivele camerelor, are muchii sub formă de hiperbolă, diferite de cele în care profilul lor optic este o porţiune a unei sfere. Folosind lentile asferice, se obţine o corecţie a aberaţiilor optice cauzate de marginile lentilei şi totodată camera poate utiliza o diafragmă cu deschidere mai mare, deoarece diametrul util traseului optic creşte.