Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 33/2011 (17 oct. 2011)

DIPOL şi-a desemnat câştigătorii ediţiei jubiliare a concursului de fotografie.

Ca în fiecare an, câştigătorii locului întâi şi doi au fost decişi de către renumitul fotograf din Cracovia, dl Pawel Zechenter. Un premiu special a fost acordat şi de departamentul nostru tehnic.
Primul loc i-a revenit d-lui Michal Straszewski pentru fotografia "Vedere alb-negru". Dl. Zechenter a fost influenţat în mare măsură de compoziţia foarte interesantă şi de subtilele retuşuri în Photoshop deşi în mod normal respinge cu fermitate folosirea calculatorului pentru "îmbunătăţirea" imaginilor. În acest caz însă, "intervenţia" digitală i-a dat imaginii o nouă dimensiune.
Cel de al doilea premiu a fost câştigat de dl Slawomir Gawryluk - imaginea unui oraş mic, o atmosferă hibernantă, viaţa derulânduse sub "supravegherea" antenelor satelit.
Podiumul a fost completat de dl Jacek Niwiński pentru o imagine din seria "Transmiţătoare, relee şi receptoare". Departamentul Tehnic DIPOL, cel care a decis "medalia de bronz" a propus ca imaginii să i se adauge un subtitlu: "Încă un loc pentru multiswitch-uri".

Engagingly about Antennas - 10th DIPOL's Summer Holiday Contest 2011
Nu au fost premiaţi doar ocupanţii locurilor unu, doi şi trei. Au fost acordate premii de onoare şi anume: dl Maciej Wojda (Antene şi nu numai ...), dl Marcin Bakowski (Întâlnire), dl Jaroslaw Urban (Două Lumi), dl Stanislaw Ruminowicz (Antene în vechiul Lublin), dna Sandra Nowak (Ferestre către lume), dl Wojciecha Romanski (Antene), dl Marcin Wolnik (O privire către Maroc), dl Tomasz Grzyb (Într-un sat de luptă, Acalmie), şi dl Jerzy Malicki (Mă închin nimănui, dar ...).


Nivelul artistic al lucrărilor înscrise la competiţia din acest an a atins un nivel impresionant. Mulţumim autorilor pentru măiestria de care au dat dovadă - lucrările nu sunt doar nişte poze ale unor antene, sunt instantanee ale dezvoltării civilizaţiei, surprind schimbările din lumea noastră. Caracterizează oamenii care instalează antene şi spun foarte multe despre utilizatorii acestora.

Săptămâni întregi de înregistrare - toate încap pe "o unghie".

În luna septembrie, SanDisk a prezentat lumii un nou card de memorie microSD Mobile Ultra (15x11x1mm), cu o capacitate de 64 GB şi rată de transfer de 95 MB/s. Chiar dacă nu este prima memorie flash de acest fel de pe piaţă (prima companie cu un card de 64 GB în acest format a fost Kingmax) preţul acesteia va fi mult mai scăzut (aproximativ 220 de dolari). Astfel, standardul SDXC a mai făcut un pas către viitor.

Foarte curând cardurile MicroSDXC vor atinge capacitatea de 2 TB şi viteza de transfer de 300 MB/s


În anul 2009, Toshiba a introdus primele carduri de memorie SDXC. În prezent, pe piaţă sunt disponibile carduri cu o capacitate de până la 128 GB având rata de transfer de doar 20 MB/s. În teorie, standardul permite capacităţi de 2 TB şi viteze de până la 300 MB/s.


Cardurile de memorie cu asemenea caracteristici vor revoluţiona metodele de stocare securizată a materialului video provenit de la camerele CCTV. Filmarea va fi stocată direct în camera video iar DVR-ul va avea doar un rol administrativ şi va asigura redundanţa sistemului de supraveghere. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri redundanţa nu este necesară şi centrul de monitorizare va fi doar notificat în eventualitatea unei alarme.
În ziua de azi, componenta principală şi totodată cea mai scumpă a unui sistem de supraveghere este aparatul DVR/NVR. La bază, el reprezintă un calculator ce stochează local sau într-o locaţie fizică diferită de cea a aparatului DVR, pe discuri magnetice (HDD) materialul video filmat. Folosind standardul SATA II se
pot atinge viteze de transfer de până la 3 Gb/s iar discurile de 2 TB sunt suficiente pentru a înmagazina câteva zile de conţinut video FullHD 1080p. Chiar şi aşa, în multe cazuri nu este suficient. Înregistrarea video este principala sarcină a echipamentelor DVR/NVR, şi astfel, tehnologia de stocare a datelor pe care o folosesc este deosebit de importantă pentru performanţa sistemului CCTV. Pentru a face faţă cerinţelor din ce în ce mai exigente ale instalaţiilor de supraveghere, trei metode moderne de arhivare a informaţiilor stau la dispoziţia utilizatorilor: SSD, stocare "în cloud" şi cardurile de memorie flash.

Echipamentele SSD (Solid-State Drive) se doresc a fi înlocuitoarele discurilor magnetice, nu au componente în mişcare şi folosesc memoria flash ca suport de stocare a datelor. Atât SSD-urile cât şi cardurile de memorie SDXC îşi vor găsi cu siguranţă utilitatea în aplicaţii mobile unde nevoia de stocare facilă a unei cantităţi mari de date va fi satisfăcută cu brio.

Protect 701 - nu doar pentru autovehicole.

Un tehnician fost însărcinat cu crearea unui sistem de monitorizare a şedinţelor consiliului director al unei companii. Printre cerinţele ce trebuiau îndeplinite de acest sistem se regăseau: înregistrarea la calitate ridicată a materialului audio-video şi mobilitatea sistemului deoarece şedinţele se desfăşurau în locaţii diferite; toate acestea la un cost cât mai redus.

Portable DVR Camera: PROTECT 701 (HD, H.264, SDHC/MMC, adjustable LCD screen)
PROTECT 701 este un instrument ideal pentru înregistrarea conferinţelor şi întâlnirilor

O soluţie bazată pe o staţie de lucu PC sau un sistem CCTV nu satisfăceau cerinţele impuse şi de aceea a fost aleasă camera portabilă DVR PROTECT 701 M70701. Materialul video poate avea o rezoluţie de până la 1280x720 pixeli (720p HD Ready) la 25 de cadre pe secundă, suficient pentru a da senzaţia de mişcare
fluidă a oamenilor şi a obiectelor. Sistemul are încorporat un microfon performant pentru înregistrare audio la calitate superioară şi un obiectiv cu unghi larg de filmare (120 grade) nefiind nevoie de camere adiţionale pentru a putea acoperi întreaga sală de şedinţă.

Conţinutul audio-video este salvat ca fişier AVI pe un card SD/SDHC/MMC. Capacitatea maximă suportată este de 64 GB. Aproximativ 11 de ore de înregistrare la rezoluţie 720p se pot stoca pe un card SDHC de 32 GB. Materialul înregistrat poate fi extras şi arhivat prin conectarea aparatului DVR la un PC printr-un cablu USB; camera se transformă într-un simplu cititor de carduri. Clipurile înregistrate de către dispozitiv pot fi de asemenea vizualizate la nivel local, sau pe un monitor extern conectat prin intermediul unui cablu HDMI.

Uşurinţa în utilizare, înregistrările de înaltă calitate şi posibilitatea de a fi instalat în orice locaţie au făcut din Protect 701 alegerea potrivită.

Alegerea unei antene pentru zone cu semnal puternic (până la 20 km distanţă de transmiţătoarele DVB-T de putere mare şi medie).

În acest exemplu, semnalul DVB-T este transmis către două televizoare, unul capabil de a recepţiona canalele digitale (având încorporat un tuner MPEG-2/MPEG-4) altul, un TV analogic fiindu-i necesar un receiver DVB-T extern. O alegere potrivită pentru televizorul "senior" este Signal HD-527 A9925, un tuner cu multe facilităţi care se bucură de o mare adopţie pe piaţă.

Inductive FM/TV 2-Way Splitter RI-2/1 FCoaxial Cable (75 ohm): TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]DVB-T Receiver Signal HD-527 (MPEG-2/4, PVR Ready) Coaxial Cable (75 ohm): TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]Outdoor Digital TV Antenna Signal HDA-5000 UHF DVB-T Antenna: DIPOL 3/21-69 DVB-T
Ambele antene prezentate în diagramă, mai exact A6040 şi A0315, pot fi montate pe stâlpi însă, datorită dimeniunilor reduse, locuitorii zonelor urbane le pot monta pe balcoane. Antena A0315 poate fi folosită cu succes în zone deschise, unde transmiţătorul este vizibil (este pe "Line Of Sight"; în orizontul vizibil, pe o direcţie precisă fără obstrucţii). În caz de obstrucţii ale "LOS", clădiri, copaci etc. situaţie ce duce la recepţionarea semnalelor reflectate, se recomandă folosirea Signal HDA-5000 A604; o antenă echipată cu amplificator şi unghi de recepţie mai larg.

La instalarea unei antene "amplificate", utilizatorul trebuie să asigure tensiunea de alimentare. Sursa de energie electrică este de cele mai multe ori asigurată de priza poziţionată lângă televizor. O astfel de instalaţie necesită utilizarea unui model de splitter ce lasă să treacă tensiunea electrică spre antenă. În cazul de mai sus s-a folosit splitter-ul E2094 pentru conectarea ambelor receivere la semnalul DVB-T. Dacă se impune conectarea unui număr mai mare de televizoare, se pot folosi splittere cu mai multe ieşiri.

Sistemul ULTIMODE - tehnologie modernă pentru cabluri.

Instalarea unei reţele de fibră optică într-o clădire se poate face în mai multe moduri:

  • punctul de distribuţie pe pe fiecare etaj este conectat prin fibră optică la backbone-ul reţelei (implică mult efort fizic, necesită personal calificat şi un aparat de sudură pentru realizarea joncţiunilor)
  • instalarea traseelor de cablu folosind tuburi de 5 mm, unul pentru fiecare utilizator al reţelei şi aducerea fibrei optice la locul necesar doar în momentul conectării utilizatorului (şi această metodă peresupune un efort considerabil)
  • folosirea pe tot traseul reţelei a cablului ce permite un acces facil la fibrele optice din interior (rapid, uşor de instalat, fără a necesita aparat de sudură)
Sistemul ULTIMODE reprezintă o nouă soluţie în domeniul instalaţiilor reţelelor optice de tip FTTH în interiorul clădirilor. Oferă o gamă completă de produse destinată implementării legăturilor bazate pe fibră optică, separat în fiecare cameră/birou din imobil. Soluţia se bazează pe cabluri "cu acces facil" care nu necesită jonţiuni prin sudură în nicio etapă a instalării. Design-ul special al cablurilor permite accesul foarte uşor la fibre prin tăierea unor "ferestre", în protecţia izolantă, cu un cutter special (VC-VOT L5911), "ferestre" ce permit extragerea fibrelor optice pe distanţe de până la 25 de metri. Astfel, timpul de instalare este redus considerabil.


Instalarea cablurilor VertiCASA
Această pagină este dedicată locuitoritorilor de la Czestochowa şi împrejurimile sale în Polonia, aşa că este disponibilă numai în limba poloneză.
Modul de creare a "ferestrei de acces" într-un cablu VertiCASA. O fereastră de acces ar trebui să fie făcută la ultimul etaj al clădirii, iar cea de-a doua la etajul pe care este situat utilizatorul ce urmează a fi conectat.


Exemplu de "fereastră de acces" într-un cablu VertiCASA

Această pagină este dedicată locuitoritorilor de la Czestochowa şi împrejurimile sale în Polonia, aşa că este disponibilă numai în limba poloneză.
Fibra optică ce urmează să conecteze utilizatorul trebuie extrasă cât mai uşor prin "fereastra de acces" şi tăiată la etajul superior.

La etajul unde trebuie făcută conexiunea fibra tăiată se va scoate cu grijă.


Reglarea corectă a camerei de supraveghere.

În lumina slabă, camerele CCTV zi/noapte comută de pe înregistrarea color pe cea în alb-negru. În acest mod, camerei îi creşte senzitivitatea şi poate oferi imagini bune în condiţii de iluminare inadecvate. Cu toate acestea, în unele situaţii, sunt de dorit imaginile color, în ciuda nivelului de lumină redus. Astfel de camere de supraveghere merită luate în considerare - de multe ori, imaginea color, deşi înregistrată în condiţii de iluminare sub pragul de comutare, poate fi mai relevantă pentru supraveghere.

Imaginea de la camera u-cam 630 M11192 în modul auto. Cu setările din fabrică, obţinem imagini alb-negru la o calitate superioară.

Imaginea de la camera u-cam 630 M11192 trecută în modul color. Datorită senzitivitaţii ridicate în modul color (0,1 lx), nivelul de lumină este suficient pentru o imagine color decentă.

La majoritatea camerelor echipate cu OSD, se poate seta modul de filmare (auto-comutare, color, alb-negru). Modelele mai avansate permit reglarea pragului de comutare, utilizatorul putând astfel să optimizeze funcţionarea camerei în condiţii reale de iluminare ambientală sau să ajusteze cooperarea acesteia cu iluminatoare IR.


Setările zi/noapte ale camerei Sunell SN-BXC5930CDN M11209

Monitorizare video a şantierului de dezmembrări auto.

Din cauza furturilor dar şi a dorinţei de a creşte standardele de siguranţă, patronul a decis să monitorizeze întreaga zonă folosind camere IP. Contractul de instalare a revenit firmei Milenium-IT company.

Cerinţele pentru sistemul de supraveghere au fost:


  • imagini la calitate ridicată,
  • funcţionarea sistemului fără operator,
  • stabilitate si fiabilitate,
  • mişcare fluidă, fără întreruperi pe materialul video,
  • cele mai mici costuri de instalare şi întreţinere a sistemului
Imagini de pe camere (aranjament 9/9)

Imagini de pe camere (aranjament 9/13)

Cerinţele impuse de conducere pot fi atinse dacă se folosesc camere FullHD Sunell K1630 cu obiectiv UltiEye 3-8 mm F1.0 DC M2263 şi un aparat NVR K4108 cu 8 canale. Toate dispozitivele din sistemul de supraveghere video comunică într-o reţea ce foloseşte un switch TP-LINK TL-SF1016D N29926 cu 16 porturi .


Fereastra care afişează status-ul camerelor din sistem

Fereastra de configurare a uneia dintre camerele de supraveghere
Nivelul calitativ al înregistrării video cerut de patron a fost astfel îndeplinit. Arhiva înregistrărilor se construieşte cu material video la o rezoluţie de 2 megapixeli iar acesta poate fi mărit pentru a observa detalii care ar fi imperceptibile într-un sistem CCTV analogic.


Sistemul de monitorizare nu necesită prezenţa unui operator, nu are nevoie de întreţinere constantă. La nevoie, înregistrările din arhivă sau fluxul video live poate fi accesat de oriunde folosind aplicaţia client proprie sau un browser web. Consumul redus de energie al aparatului NVRmini face ca, costul de funcţionare al sistemului să fie de aproximativ 7 ori mai mic decât în cazul unui server obişnuit.

Partajarea conexiunii ADSL utilizând un router TP-LINK.

Aceasta este una dintre cele mai folosite moduri de a împărţi conexiunea la internet în interiorul locuinţei deoarece majoritatea utilizatorilor sunt conectaţi prin ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line).


O reţea de calculatoare bazată pe conexiunea la internet prin ADSL.

Router-ul (1) cu modem ADSL integrat este responsabil pentru distribuirea semnalului către mai multe computere prin cabluri UPT sau wireless.

Lista echipamentelor care pot fi utilizate într-un astfel de scenariu:

  • Dispozitiv nr. 1 - echipament cu acces la internet, responsabil cu distribuirea semnalului către mai multe calculatoare în cadrul reţelei locale:
    • N2902 - Router wireless ADSL2+, TP-Link TD-W8901G (switch cu 4 porturi integrate şi funcţie AP),
    • N2904 - Router ADSL TP-Link TD-W8960N, switch cu 4 porturi integrat si AP 802.11n (300 Mb/s),
    • N2908 - Router wireless cu modem ADSL2 TP-Link TD-W8950ND ( switch cu 4 porturi şi AP 802.11n la 150 MB/s)
    • N2906 - Router ADSL TP-Link TD-8816 (fără WiFi),
    • N2907 - Router ADSL TP-Link TD-8840T, switch cu 4 porturi (fără WiFi).
  • Dispozitiv nr. 2 şi 3 - pentru accesul la internet folosind cablu UTP:
    • N2997 - Placă de reţea PCI TP-LINK TG-3269 10/100/1000 Mbps,
    • N2998 - Placă de reţea PCIe TP-LINK TG-3468 10/100/1000 Mbps,
    • N2999 - Placă de reţea PCI TP-LINK TF-3239DL 10/100 Mbps.
Produse noi în oferta DIPOL:
HDMI Splitter Signal 3D 1x4
Panel Antenna: GigaEter 23 Econo (5GHz 23dBi)
Sector Antenna: GigaSektor BOX 5GHz 15dBi/120 HV
2MP IP Camera: HIKVISION DS-2CD853F-E
SIGNAL3D
HDMI splitter
1x4
H3215
Antenă panou
GigaEter 23 Econo
5GHz
A73504
Antenă sectorială
GigaSektor
5GHz 15dBi/120deg HV
A75125
Cameră IP 2MP
HIKVISION
DS-2CD853F-E
K1443
Merită citit:
Sistem SMATV cu 240 de prize în birourile unui producător de electronice.. Departamentul de design al unuia dintre cei mai mari producători de electronice din Varşovia, departament situat pe mai multe nivele într-o clădire de birouri a fost echipat cu un sistem multiswitch interesant. Construit în scop profesional, sistemul foloseşte componente de cea mai înaltă calitate. Întreaga instalaţie se bazează pe multiswitch-uri TERRA MSV şi poate "duce" până 240 de utilizatori...


Deschizi maşina şi ce să vezi ... doar Google! 250,000 km fără accident, cu excepţia unei uşoare tamponări - un şofer neatent a atins partea din spate a maşinii. Se pare că eterna discuţie - care sunt cei mai buni şoferi, bărbaţii sau femeile - se termină aici: Câştigătorii sunt roboţii!Maşinile care merg singure sunt un proiect Google, bazate pe o versiune modificată a modelului Toyota Prius. Acestea sunt în curs de testare pe drumurile americane. Până în prezent, testele sunt efectuate sub supraveghere umană, întrucât legea nu permite altfel.


Înregistrare de înaltă rezoluţie declanşată de un eveniment. Se întâmplă adesea ca înregistrarea video declanşată de funcţia de detecţie a mişcării, inclusiv pe perioada de pre-alarmă, să nu fie adecvată pentru identificarea persoanei şi asta din cauza calităţii proaste a imaginii.Soluţia aceastei probleme este creşterea temporară a rezoluţiei de înregistrare. O astfel de funcţie a fost implementată în DVR-urile Hikvision-Ultimax din seria 7300 ( M74040, M74080, M74160) şi din seria 8100 (M76080, M76160, M78080, M78160).Este o soluţie pe cât de simplă pe atât de eficientă. Pentru fiecare canal, utilizatorul are posibilitatea să definească doi parametri ai clipului video...


DVB-T Receiver Signal HD-527 (MPEG-2/4, PVR Ready)