Nr.37/2011 (14 noiembrie, 2011)
Şoricelul cu un "microscop" [pe cap].
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au dezvoltat un microscop în miniatură care permite studiul conexiunilor neuronale din creier. Acesta a fost conceput cu dorinţa de a extinde nivelul cunoştinţelor despre modul în care funcţionează sistemul nervos şi schimbările ce apar în cazul în care acesta "se defectează". Dispozitivul cântăreşte mai puţin de 2 grame şi este adaptat la observarea markerilor fluorescenţi utilizaţi la testarea activităţii neuronilor sau a prezenţei proteinelor în celule. Microscopul se bazează pe ultimele tehnologii din domeniul optoelectronicii: LED-uri superluminoase de dimensiuni reduse, senzori de imagine milimetrici cu sensibilitate ridicată, realizaţi pe tehnologie CMOS. Toate acestea au încăput într-o carcasă mică, cu un volum de numai 2.4 cm 3. Performanţa microscopului poate acoperi o zonă cu dimensiunile de 600*800 microni. Primul studiu care s-a bazat pe noul microscop s-a făcut pe şoareci de laborator. S-au putut observa procesele din creier responsabile cu controlul mişcării, procese foarte puţin înţeles până în acel moment.Un microscop cât un degetar "scoate" imagini ale creierului în timpul activităţii lui normale.
(sursa: Stanford University)
(sursa: Stanford University)
Microscopul se foloseşte de fenomenul de fluorescenţă. Obiectul observat este pre-colorat iar apoi iluminat la o lungime de undă care provoacă fluorescenţa (de obicei se utilizează lumina ultravioletă).
Un microscop de asemenea dimensiuni poate produce revoluţii, atât în domeniul ştiinţei cît şi în diagnosticul bolilor neurologice. Greutatea foarte mică şi dimensiunile reduse permit amplasarea dispozitivului pe corpul animalului fără a-i restricţiona libertatea de mişcare. Doar în acest fel se pot observa centrii nervoşi responsabili cu funcţiile motorii în timpul unei acţiuni complexe.
Microscopul se poate folosi şi în medicina de diagnostic. Pentru lucrul în afara laboratorului se conectează la un laptop şi transmite rezultatele la un centru specializat. Un factor important în succesul acestui tip de microscop este costul redus al dispozitivului (estimat la 10 dolari pentru producţia de masă). Astfel va putea fi folosit şi în ţările cele mai sărace unde este mare nevoie de creşterea nivelului de diagnosticare precisă.
Microscopul se poate folosi şi în medicina de diagnostic. Pentru lucrul în afara laboratorului se conectează la un laptop şi transmite rezultatele la un centru specializat. Un factor important în succesul acestui tip de microscop este costul redus al dispozitivului (estimat la 10 dolari pentru producţia de masă). Astfel va putea fi folosit şi în ţările cele mai sărace unde este mare nevoie de creşterea nivelului de diagnosticare precisă.
Sistem de monitorizare video cu 12 camere.
O mică întreprindere ce se confrunta în mod constant cu furturi şi acte de vandalism, a decis să instaleze un sistem de monitorizare. În procesul de proiectare a sistemului s-a acordat o importanţă maximă calităţii materialului video înregistrat şi posibilităţii controlului de la distanţă a tuturor componentelor sistemului prin LAN.Diagrama sistemului bazat pe trei DVR-uri HIKVISION poziţionate pe întreg perimetrul întreprinderii
Firma însărcinată cu instalarea sistemului a "construit" întreaga arhitectură în jurul echipamentelor DVR de la HIKVISION care sunt dotate cu interfaţă de reţea. Din cauza distanţelor mari dintre clădirile ce necesită supraveghere, sistemul de monitorizare a fost împărţit în trei subnet-uri. Primul DVR a fost poziţionat în depozitul de materii prime, al doilea în clădirea de producţie iar al treilea în cladirea de birouri. Un asemenea aranjament minimizează distanţele dintre DVR-uri şi camere video şi totodată elimină posibilele probleme legate de transmiterea semnalelor video, respectiv legate de alimentare folosind cabluri lungi.
DVR-ul din depozit este un HIKVISION DS-7204HVI-ST/M M72041, capabil de înregistrare video la rezoluţie de 704x576 pixeli (4CIF) si 12 cadre pe secundă, simultan pe fiecare canal. La acesta s-au conectat patru camere PH-33 M1196 PTZ tip cupolă, de mare viteză, amplasate în mod strategic pentru a supraveghea traseele de patrulare ce asigură logistica zonei de depozitare. Pentru birouri şi hala de producţie s-au ales DVR-urile DS-7204HVI-ST/E M71041, respectiv DS-7204HVI-ST/M M72041 (modele mai ieftine cu aceiaşi parametri de înregistrare). Pentru a garanta imagini de calitate în condiţii de iluminare variate şi un grad de fiabilitate ridicat, s-au folosit camerele antivandal v-cam 450 M10749 cu iluminatoare IR încorporate.
Fiecare DVR a fost echipat cu un HDD SATA2 Western Digital de 2 TB M89270 din seria AV-GP, serie dedicată aplicaţiilor CCTV. Această capacitate permite înregistrarea 24/24 de ore a conţinutului video timp de aproximativ 40 de zile. În afara programului de lucru, înregistrarea în clădirea de birouri este declanşată de detecţia mişcării, funcţie care măreşte timpul de stocare de până la de trei ori. Toate cele trei DVR au fost conectate într-un LAN. Personalul de la securitate poate viziona live imagini de la camerele de luat vederi pe un monitor conectat la DVR, iar în acelaşi timp managerii au acces la resursele sistemului folosind computerele din birou împreună cu aplicaţia gratuită iVMS4000 sau prin intermediul telefonului mobil.
Receiverele DVB-T Signal HD-507 A99250 şi HD-527 A99252 sunt capabile de mult mai mult. Pot înregistra şi apoi reda programele vizionate sau alte materiale audio-video. În acest săptămânal dar şi în ediţiile următoare vă vom prezenta câteva aspecte interesante ale posibilităţilor acestor receivere DVB-T.
- Înregistrare şi vizionare simultană a unor canale diferite transmise de acelaşi multiplex.
- De cât spaţiu am nevoie pentru o oră de înregistrare?
Puţini oameni ştiu că în timpul înregistrării unui program TV pe un stick USB sau HDD extern receiverul poate fi folosit pentru vizionarea altor canale din pachetul TV recepţionat. Astfel, în cazul în care multiplexul transmite 7 canale, unul poate fi înregistrat iar celelalte şase sunt libere pentru vizionare.
Dimensiunea fişierului rezultat depinde de caracteristicile fluxului de date primit, intrinsec legat de calitatea programului (SD sau HD), precum şi de "intensitatea" acţiunii afişate pe ecran. La apăsarea butonului INFO, receiver-ul furnizează informaţii cu privire la dimensiunea memoriei externe folosite, spaţiul liber disponibil, bitrate-ul fluxului de date înregistrat (în KB/s), timpul maxim de înregistrare pentru acest flux, dimensiunea efectivă a înregistrării până în acel moment (în MB). Ca referinţă se poate considera că programele SD au un bitrate undeva între 320 - 640 kB/s, astfel încât dimensiunea unei înregistrări de o oră poate varia între 1 şi 2 GB.
- Cât consumă de fapt un receptor de semnal Signal?
Consumul real de energie măsurat în laborator al receiver-ului Signal HD-527 A99252 în timpul funcţionării, a fost de 6.33 VA, iar în standby nu a depăşit limita de 1 W cerută de reglementările UE, valoare înregistrată fiind de 0.952 VA. Asta înseamnă că în cazul unei utilizări non-stop timp de o lună consumul va fi de cel mult de 4.7 kWh, maxim 0.5 euro (în Polonia). În modul "aşteptare" (standby), ar consuma numai 0.7 kWh, sub 10 cenţi. Toate aceste valori pun în evidenţă nivelul ridicat de eficienţă al aparatelor Signal.
Alăturarea reţelelor din fibră optică de sticlă (GOF) şi din material plastic (POF).
Fibra optică din plastic are multe avantaje faţă de fibră din sticlă cănd vine vorba de aplicaţiile (FTTD). Cea mai bună soluţie pentru reţelele "de familie" sau cele pentru micile firme o reprezintă ULTIMODE Home System. Gândit de la început ca un sistem cât mai simplu de folosit, el poate fi gestionat în totalitate de către utilizatorul final datorită caracteristicilor fibrelor optice din polimer şi a dispozitivelor cu conectori OptoLock.Punctul de demarcaţie între fibra optică din sticlă instalată de furnizorul de servicii de date până la uşa abonatului (sistem FTTH) şi fibra optică din plastic utilizată în reţeaua individulă, este un convertor de mediu de transmisie optic ULTIMODE POF-105SFP L6221. Dispozitivul este instalat în locuinţa abonatului la convergenţa celor două reţele de fibră optică iar apoi, pentru extinderea acesteia în interiorul locuinţei (în sistem FTTD) se foloseşte switch-ul ULTIMODE FPP-8S L6108 precum şi alte dispozitive ale sistemului "ULTIMODE Home System"
Juxtapunerea reţelei de fibră optică din sticlă ce foloseşte sistemul "ULTIMODE Building System"
şi reţeaua individuală de fibră optică din plastic (POF) bazată pe sistemul "ULTIMODE Home System".
şi reţeaua individuală de fibră optică din plastic (POF) bazată pe sistemul "ULTIMODE Home System".
Convertorul optic schimbă proprietăţile semnalului transmis în reţeaua (FTTH) din fibră de sticlă în conformitate cu caracteristicile reţelei de tip POF (100 Mb/s) şi vice-versa. Dispozitivul este dotat cu conector SFP compatibil cu standardul IEEE 802.3u 100Base-FX. Acesta îi permite convertorului cooperarea cu fibre optice multimodale sau monomodale, în funcţie de modulul instalat în convertor.
Un sistem video "discret".
Soluţia prezentată mai jos permite proprietarului să monitorizeze locurile unde supravegherea video este necesară 24/24 ore, dar în acelaşi timp echipamentele folosite să fie "invizibile" pentru persoanele ce activează în acea zonă. Ca exemplu se pot da sistemele de monitorizare a drumurilor forestiere în scopul de a preveni furtul de lemn şi depozitarea ilegală de deşeuri.Diagrama unei instalaţii de supraveghere cu transmisia wireless a semnalului
Elementul vital al întreg sistemului de monitorizare este iluminatorul IR IRN40 M1649 care generează un fascicul de lumină infraroşie, invizibilă ochiului uman, dar vizibilă camerei u-cam 630 M11192. Fluxul video este transmis wireless prin intermediul unui set transmiţător-receptor TCO5807h M1559 la o distanţă de până la 2 km. Pentru o funcţionare corespunzătoare este necesar să se asigure o "linie" vizuală liberă (LOS) între antena transmiţătorului şi cea a receptorului. În cazul unei obstrucţii vizuale între cele două antene, un al treilea set transmiţător-receptor wireless M1559, va fi folosit pe post de releu. Releul se va monta pe o structură cât mai înaltă, astfel încât să fie vizibil de către ambele antene.
Materialul video este trimis către un DVR HIKVISION DS-7204HVI-ST/M M72041 cu 4 canale ce permite monitorizarea de la distanţă şi accesul la înregistrări prin internet, utilizând un calculator sau un telefon mobil. Se obţine astfel un control în timp real asupra zonei monitorizate şi posibilitatea unei intervenţii rapide.
Materialul video este trimis către un DVR HIKVISION DS-7204HVI-ST/M M72041 cu 4 canale ce permite monitorizarea de la distanţă şi accesul la înregistrări prin internet, utilizând un calculator sau un telefon mobil. Se obţine astfel un control în timp real asupra zonei monitorizate şi posibilitatea unei intervenţii rapide.
Sistem de supraveghere Megapixel pentru un imobil rezidenţial.
O asociaţie de locatari situată pe strada Pasterza Dobrego din Cracovia au decis să instaleze camere Pixord de 2 MP, pentru a creşte nivelul siguranţei locatarilor. În acest scop au apelat la firma Dipvision.Profesioniştii de la Dipvison au instalat trei camere P600E K1532 cu obiective varifocale (2.8 - 12 mm) cu lentilă Jensen M2136. Pentru a le proteja, acestea au fost închise în carcase Marathon M5406 iar alimentarea cu energie a fost asigurată de sursa în comutaţie M1835 folosind cablu UTP NetSET PE 5e E1412. Camerele K1532 s-au conectat într-o reţea LAN la baza căreia stă switch-ul TP-LINK N29951, montat pe un RACK R912018 în subsolul uneia din clădiri. Switch-ul comunică prin cablu de exterior L7370 din fibră optică multimodală cu un echipament secundar (N29951), amplasat în camera de monitorizare. Cablul optic de lungime corespunzătoare a fost furnizat de către DIPOL.
Imaginile de pe camerele de supraveghere sunt coordonate şi înregistrate de un server ce rulează aplicaţia NUUO K3104. Paznicul clădirii poate verifica rapid şi la orice oră materialele din arhivă şi dacă este necesar poate genera un fişier AVI cu înregistrarea oricărei situaţii "problematice". În plus, software-ul alertează operatorul cu privire la manipularea neautorizată a camerelor (pierdere de semnal sau obstrucţionarea câmpului vizual) prin intermediul unei alarme sonore, o notificare vizuală pe ecranul de supraveghere sau prin e-mail.
La începutul anului viitor asociaţia de locatari va mări numărul de camere video până la 16 unităţi. Arhitectura şi infrastructura sistemului permit o extindere uşoară fără riscul de suprasolicitare a reţelei. NUUO dă posibilitatea utilizatorului să prelungească licenţa în funcţie de numărul de canale video folosite.
Cum se transmite conţinut video 3D către mai multe televizoare?
Răspunsul la întrebare este dat de splitter-ul HDMI Signal 3D 1x4 H3215, care permite oricui să conecteze până la 4 televizoare dotate cu intrare HDMI la o sursă de semnal high-definition cu sau fără format 3D. Datorită amplificării semnalului înainte de distribuţie, cablurile HDMI pot avea lungimi de până la 15 metri. Aparatul este perfect pentru demonstraţii de televizoare HD 3D în magazine comerciale, hypermarketuri sau pentru săli de conferinţă cu mai multe monitoare.Schemă de utilizare a Signal-HD HDMI
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Gata cu interferenţele RF la recepţia TV. Locuitorii din zona de frontieră îşi doresc de cele mai multe ori să "prindă" câteva canale din ţara vecină. Din păcate, antena suplimentară îndreptată spre emiţătoarele de peste graniţă primeşte semnal de la turnul local ce emite pe un canal alăturat sau chiar pe aceeaşi frecvenţă.
O situaţie similară se întâlneşte atunci când se doreşte să se folosească atât cablul TV cât şi recepţia digitală terestră. Aceste două surse de semnal nu vor putea fi combinate folosind echipamente pasive. Dacă se va încerca acest lucru, interferenţa rezultată va fi atât de puternică încât recepţia canalelor nu va fi posibilă...
O situaţie similară se întâlneşte atunci când se doreşte să se folosească atât cablul TV cât şi recepţia digitală terestră. Aceste două surse de semnal nu vor putea fi combinate folosind echipamente pasive. Dacă se va încerca acest lucru, interferenţa rezultată va fi atât de puternică încât recepţia canalelor nu va fi posibilă...
Sistem de supraveghere mobil pentru un spectacol aerian. Peste 200 de mii de oameni au venit în acest an la "International Air Show" în Radom, Polonia. De siguranţa participanţilor a avut grijă poliţia şi firmele de securitate dar pentru o coordonare eficientă a forţelor de orine din teritoriu s-a implementat un sistem de supraveghere video. Datorită condiţiilor de pe teren, s-a decis asupra unui sistem mobil CCTV bazat pe camere IP şi transmisie wireless.
Dificila implementare i-a revenit ...
Dificila implementare i-a revenit ...
Cum se configurează o cameră IP TP-Link pentru monitorizare live prin intermediul telefoanelor Nokia? Pentru a vedea imagini de pe o cameră IP folosind un telefon mobil, aceasta trebuie să aibă o adresă IP externă sau porturile 80 şi 554 forward-ate de router-ul la care este conectată.
Camerele video TP-Link ce pot transmite conţinut video: K1150, K1151, K1152, K1153, K1154, K1155.
Configurarea unui telefon mobil Nokia se face în modul următor...
Camerele video TP-Link ce pot transmite conţinut video: K1150, K1151, K1152, K1153, K1154, K1155.
Configurarea unui telefon mobil Nokia se face în modul următor...