Nr. 39/2011 (28 noiembrie, 2011)
Cea mai inteligentă "jucărie" a văzut lumina reflectoarelor în Asia.
Nu a fost prezentat la Paris ci în Hong Kong, nu are în spate pe Microsoft, ci pe Google şi nu e construit de Nokia ci de Samsung. Pe 19 octombrie, cel mai mare furnizor de sisteme de operare pentru dispozitive mobile şi smartphone-uri împreună cu cel mai mare producător de astfel de echipamente, au prezentat în Asia - cea mai mare şi high-tech piaţă de telecomunicaţii din lume, noua lor "jucărie".Până de curând, producătorii la nivel mondial de echipamente de telecomunicaţii pentru piaţa de larg consum aşteaptau cuminţi şi răbdători o expoziţie europeană sau americană pentru a lansa un nou produs sau îşi organizau ei un mic eveniment într-una din aceste pieţe dar acum...
Noul smartphone de la Samsung - Galaxy Nexus - primul telefon care va rula cea mai nouă versiune a sistemului de operare Android numit Android 4.0 sau "Ice Cream Sandwich". Înainte de lansarea noii versiuni de Android, Gartner Inc. a publicat raportul pe luna noiembrie în care este analizată piaţa de telefonie mobilă în al treilea trimestru din 2011. | ||
Deci, ce se rulează pe ultimele smartphone-uri?
- 52.5% din noile smartphone-uri vândute au avut ca sistem de operare Android (în aceeaşi perioadă a anului trecut, cota Android de pe piaţă a fost de 25.3%);
- 17% rulează Symbian (practic nici un model nou, anul trecut: 36.3%); Nokia a fost ultima companie care a abandonat platforma Symbian pentru smartphone-uri, adoptând noul sistem de operare mobil dezvoltat de Microsoft;
- 15% - iOS, sistemul mobil al celor de la Apple (este un rezultat excelent, deoarece sistemul este utilizat doar de un singur producător). Sistemul de operare iOS va ajunge în trimestrul al patrulea pe locul doi, datorită noului model, iPhone 4S.
BlackBerry OS, Samsung Bada şi Windows Phone 7 de la Microsoft îşi împart restul pieţei de telefonie. Este greu de crezut că sistemul de operare al celor de la Samsung este înaintea celui de la Microsoft în ceea ce priveşte numărul de telefoane vândute. Un nou succes al companiei coreene, care şi-a triplat vânzările de smartphone-uri în comparaţie cu acelaşi trimestru al anului trecut este poziţia de lider în ceea ce priveşte vânzarea acestui model de teminale de telefonie mobilă.
Dispozitivele mobile cum ar fi smartphone-urile, tablet PC-uri, etc. au fost vârful de lance al telecomunicaţiilor moderne. Fiind susţinute de o arhitectură de tipul "cloud computing", acestea au "puterea" până de curând rezervată doar PC-urilor obişnuite. Chiar şi laptop-urile moderne în special cele echipate cu sistemul de operare Chrome sunt din ce în ce mai mobile iar majoritatea aplicaţiilor uzuale sunt disponibile pe Web - este suficient să vă conectaţi la internet şi le puteţi utiliza. Microsoft, care are cota de piaţă, organizarea şi experienţa construite pe sisteme de operare pentru computere personale, a ignorat practic cererea pentru mobilitate, pierzând astfel rolul de lider pe această piaţă.
Monitorizarea unei anumite zone dintr-o arie extinsă.
O mică firmă a fost însărcinată cu proiectarea şi implementarea unui sistem CCTV format doar din 4 camere, dar distribuite pe o arie largă. Fiecare cameră trebuia să acopere o zonă precisă din incinta fabricii. Chiar dacă o sursă de alimentare era disponibilă la faţa locului, exista problema transmisiei semnalelor video şi asta din cauza distanţelor mari între camere si DVR.Aparatul DVR a fost amplasat în camera de securitate, singurul loc de pe întreaga platformă unde putea fi protejat într-un mod corespunzător. Au fost astfel necesare trasee de cablu pe distanţe între 1500 şi 2000 m. Soluţia wireless ieşea din calcul din cauza lipsei unei vizibilităţi neobstrucţionate între camere şi zona DVR-ului.
Transmisie video prin cabluri torsadate pe distanţe de până la 2400 m doar cu utilizarea balun-urilor active Etrix
În fiecare locaţie s-a folosit o cameră de exterior Sunell SN-IRC5920AHLDN M11280 dotată cu filtru IR acţionat mecanic. Aceasta asigură o reproducere excelentă a culorilor pe timpul zilei şi o sensibilitate în IR totală pe timp de noapte. Dispune de procedee avansate de reducere a zgomotului, funcţie BLC (controlul iluminării de fundal) şi o gamă extinsă a constrastelor prin sistemul ATR, toate acestea contribuind la obţinerea unei imagini clare atât ziua cât şi noaptea.
Fiecare cameră este conectată la câte un balun activ marca Etrix (1VADA-T M16742) iar apoi este transmis prin cablu UTP E1410_305 către camera de securitate. Aici, semnalul este reconvertit la parametrii iniţiali, adecvaţi pentru DVR, de către Etrix 4VA-R M16745 . Având posibilitatea de a regla parametrii de conversie ai semnalului, atât pentru transmiţător cât şi pentru receptor, setul de dispozitive Etrix poate fi utilizat pe distanţe variate.
Fiecare cameră este conectată la câte un balun activ marca Etrix (1VADA-T M16742) iar apoi este transmis prin cablu UTP E1410_305 către camera de securitate. Aici, semnalul este reconvertit la parametrii iniţiali, adecvaţi pentru DVR, de către Etrix 4VA-R M16745 . Având posibilitatea de a regla parametrii de conversie ai semnalului, atât pentru transmiţător cât şi pentru receptor, setul de dispozitive Etrix poate fi utilizat pe distanţe variate.
Hikvision DS-7204HVI-ST/M M72041 a fost ales ca DVR şi dotat cu un HDD WD AV-GP de 2 TB M89270. Fiecare canal dispune de setări individuale pentru funcţia de detectare a mişcării. Deoarece materialul înregistrat într-o singură zi are în medie o durată de 10 ore, HDD-ul instalat poate stoca înregistrările dintr-o perioadă de aproximativ o lună şi jumătate. DVR-ul este dotat cu conector RJ-45 ceea ce îl face accesibil în reţeaua locală şi pe internet. Accesul la resursele sistemului se face pe bază de parolă iar nivelul de acces este configurat per utilizator. Comanda de la distanţă este uşor de realizat datorită aplicaţiei client distribuită împreună cu DVR-ul. Cu ajutorul acesteia sistemul poate fi monitorizat de pe un terminal mobil cu acces la o conexiune de date 3G.
Distribuţia semnalului TV: analogic, DVB-C, DVB-C şi internet.
Este o problemă des întâlnită de clienţii noştri care doresc să împartă abonamentul CATV la mai multe televizoare şi întâmpină dificultăţi în alegerea echipamentului necesar. Problema se complică atunci când vorbim despre reţelele CATV care pe lângă serviciul de televiziune analogică distribuie şi programe digitale transmise la standard DVB-C. Adiţional, serviciile internet şi/sau telefonie complică şi mai mult problema iniţială.În cazul semnalului analogic şi atât, acesta poate fi împărţit la mai multe receptoare folosind obişnuitele splittere şi tap-uri cu bandă de funcţionare de cel puţin 47-862 MHz. Cel mai folosit echipament pentru conectarea a două televizoare este splitter-ul TV/FM Signal R-2 R60102. Atunci când semalul de intrare nu este suficient de puternic pentru a folosi echipamente pasive (defecte de imagine apar pe unele canale după împărţirea semnalului), se va utiliza un amplificator TV de bandă largă cu un câştig de semnal moderat. Un exemplu este amplificatorul AWS-1141 B11683.
În cazul în care operatorul de televiziune prin cablu oferă canale TV digitale, fară alte servicii suplimentare, partajarea semnalului se poate realiza în acelaşi mod dar fiecare televizor va avea nevoie de propriul set-top-box (decodor). Folosind deci soluţia de mai sus se poate face o împărţire a semnalului TV, atât digital cât şi analogic, dar trebuie reţinut faptul că televizoarele fără STB vor recepţiona doar programele analogice.
Amplificatorul AS038R65 R82040 a fost conceput pentru partajarea conexiunii CATV cu canal retur.
Echipamentele ce utilizează canalul retur vor fi montate la ieşirea nr. 1
Echipamentele ce utilizează canalul retur vor fi montate la ieşirea nr. 1
La împărţirea abonamentelor TV care au inclus şi servicii internet, se pune problema canalului de retur. Echipamentele folosite, în special amplificatorul, trebuie să fie capabil de a transmite semnalul de la abonat înapoi la furnizorul serviciului internet. TERRA AS038R65 R82040 este un amplificator cu patru ieşiri proiectat în acest scop. Una dintre ieşiri este folosită pentru canalul de retur.
Partajarea abonamentului TV cu internet inclus
Abonaţii care împart semnalul TV trebuie să utilizeze mai degrabă amplificatoare cu canal de retur pasiv (AS038R65 R82040). În caz contrar, amplificarea necontrolată a semnalului pe direcţia inversă ar putea fi o sursă de probleme şi chiar afecta alţi utilizatori. Comutatorul multimedia (Multimedia switch pe desen) este de obicei oferit de către furnizorul de servicii.
Cum să partajaţi semnalul optic - FTTH.
Reţele FTTH (Fiber To The Home) sunt bazate pe arhitectura PON (Passive Optical Network). Acest lucru înseamnă că între nodul central al furnizorului de servicii (nod numit OLT - Optical Line Terminal) şi fiecare abonat (aici numit ONT - Optical Netwok Terminal) nu există echimapente active iar semnalul este împărţit în mod pasiv între abonaţi (în cazul arhitecturii GPON, până la 128 de utilizatori) folosind splittere optice.Nodurile de distribuţie ale reţelei sunt localizate în interiorul blocurilor, clădirilor, etc. În funcţie de tipul splitter-ului, fluxul luminos este de obicei împărţit în mod egal între 4 până la 32 de trasee care ajung direct la utilizatorii finali. Splitter-ele ULTIMODE au 4, 8, 16, sau 32 de ieşiri ( L3604, L3608, L3616, L3632 ).
Reţea optică pasivă ce utilizează un splitter optic ULTIMODE SP-16B L3616
Supravegherea video a unei parcări pentru camioane.
Patronii firmei Trans Gheorghe SRL, pentru a se proteja împotriva furturilor, au decis să instaleze un sistem de monitorizare video care să acopere curtea de depozitare şi cea de parcare pentru TIR. Instalarea a fost făcută de Dipol ConnectSistemul dispune de şase camere n-cam 690 M11275 montate pe stâlpi. Una este folosită pentru a monitoriza autovehiculele care intră în incinta firmei. Datorită funcţiei HLC, imaginile capturate nu vor fi afectate de supraexpuerea cauzată de farurile vehiculelor. Camerele care monitorizează zona de depozitare (în aer liber) şi parcarea utilizează în schimb funcţia BLC care compensează situaţiile de expunere cu contrast excesiv şi îmbunătăţeşte detaliile imaginii pe vreme însorită. Deasupra intrării în clădire şi în sala de recepţie sunt montate camere Sunell SN-VP3050G M11254G.
Camerele sunt prinse cu şuruburi de carcasa în care se află sursa de alimentare Etrix M1825 şi balunurile |
Materialul filmat este transmis prin cabluri torsadate folosind balun-urile pasive M16654 şi M16655. Înregistrarea este făcută de DVR-ul TREND 250X08 H.264 M72508, care a fost ales pentru fiabilitatea sa, calitatea imaginii obţinute şi posibilitatea de monitorizare şi configurare a sistemului de la distanţă.
Cum se folosesc conectorii de alarmă ai camerelor megapixel?
Cele mai multe camere IP au intrări/ieşiri de alarmă care pot fi utilizate pentru o protecţie suplimentară a obiectivelor monitorizate. În funcţie de modelul camerei, acestea pot fi activate prin scurtcircuitarea a doi pini, sau prin aplicarea unei tensiuni prestabilite (de obicei, 9-12 VDC) unui pin corespunzător.La intrările de alarmă se pot conecta diferiţi senzori:
- IR - detectarea intruziunilor se face prin compararea spectrului de radiaţie în infraroşu emanat de obiect şi mediul înconjurător.
- geam spart - reactionează la sunetul cauzat de spargerea unui geam,
- senzor de fereastră/uşă - semnalul de alarmă este declanşat de deschiderea uşii/ferestrei,
- de fum sau gaz (hidrogen, dioxid de carbon, metan, butan) - reacţionează la modificarea transparenţei aerului sau concentraţiei ridicate de gaze dăunătoare din aer.
- mesaj pe ecran - operatorul poate reacţiona rapid în caz de incendiu,
- alarmă tip sirenă - o avertizare automată de pericol pentru un număr mare de oameni,
- acţiune PTZ - fotografierea automată a unui obiectiv vulnerabil,
- încărcarea de imagini pe un server FTP extern - în caz de distrugere a înregistrărilor DVR din cauza focului sau orice alt motiv, datele vor fi stocate pe o unitate externă.
ULTIAIR - supravegherea drumurilor cu camere IP şi transmisie wireless.
Punctele de acces (AP) profesionale de la ULTIAIR sunt utilizate pentru magistrale de date şi reţele de acces. Principalul avantaj al dispozitivelor de acest gen îl reprezintă flexibilitatea. Sistemul de operare bazat pe Linux cu care sunt echipate permite crearea unui sistem de transmitere a datelor sigur şi rapid. Dispozitivele ULTIAIR sunt ideale pentru crearea unor reţele foarte rapide folosite cu precădere în sistemele de monitorizare a oraşelor.Principalele caracteristici ale dispozitivelor ULTIAIR:
- configurare flexibilă,
- posibilitatea de a crea reţele de date complexe,
- transmisie eficientă a datelor (de până la 60 Mbps în ambele direcţii - Nstreme N2320),
- construcţie rezistentă la intemperii (IP 66),
- configurarea rapidă pentru modurile AP, Bridge şi Hotspot,
- uşor de instalat.
Familia de dispozitive profesionale WLAN pentru construirea sistemelor moderne de IP CCTV şi a reţelelor de acces. | |
Diagrama de mai jos arată o soluţie bazată pe software-ul NUUO, AP-uri ULTIAIR, şi camerele IP Sunell. Sistemul poate fi extins utilizând diferitele moduri de funcţionare ale dispozitivelor ULTIAIR. Datorită aplicaţiei client a software-ului NUUO, operatorul se poate conecta la mai multe servere, respectiv accesa dintr-o singură locaţie imagini de pe camerele de filmat.
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Distribuţia de semnale HD în mai multe locaţii. Câteva dintre camerele unui club ce are în dotare 9 televizoare HD, au fost împărţite în trei "zone tematice". Semnalul TV vine de la două sisteme de antenă satelit şi un media player. Programele vizionate sunt de obicei evenimente sportive, culturale şi de divertisment. Având în vedere împărţirea pe zone a clubului, se impunea implementarea unei configuraţii care să permită alegerea programelor TV în funcţie de preferinţe, indiferent de zonă...
Alegerea corectă a modului de înregistrare a camerei de supraveghere. În lumina slabă, camerele CCTV zi/noapte comută din înregistrarea color pe cea în alb-negru. În acest mod, senzorului camerei îi creşte sensibilitatea şi poate oferi imagini bune chiar în condiţii de iluminare slabă. Cu toate acestea, în unele situaţii, operatorul poate dori exclusiv imagini color, în ciuda nivelului redus de lumină. Astfel de camere de supraveghere merită luate în considerare - de multe ori, imaginea color, deşi înregistrată în condiţii de iluminare sub pragul de comutare, poate fi mai relevantă pentru supraveghere.
Imaginea de la camera u-cam 630 M11192 în modul auto. Cu setările din fabrică, obţinem imagini alb-negru la o calitate superioară. | Imaginea de la camera u-cam 630 M11192 trecută în modul color. Datorită sensibilităţii ridicate în modul color (0,1 lx), nivelul de lumină este suficient pentru o imagine color decentă. |
Fără pierderi de semnal - repeater GSM. După înlocuirea ferestrelor din birou (cu geamuri acoperite cu straturi metalice), personalul companiei Implus a început să observe unele probleme cu telefonia mobilă. Puterea semnalului a fost redusă la un nivel inadecvat pentru o conexiunie stabilă (întreruperi). Deoarece compania este specializată (printre altele), în instalarea de repeatere GSM, şi-a instalat singură echipamentul. Datorită dimensiunii biroului, au ales SIGNAL GSM-305 A6765.
Antena de exterior - TRANS-DATA KYZ8.2/9.5 A741030 - a fost conectată la repeater prin cablu coaxial Tri-Lan 240 E1171. Antena de interior - TRANS-DATA A-DW3 A741001 - a fost montată în încăperea din mijloc pentru a garanta o conexiune bună pe întreaga suprafaţă a biroului.
Antena de exterior - TRANS-DATA KYZ8.2/9.5 A741030 - a fost conectată la repeater prin cablu coaxial Tri-Lan 240 E1171. Antena de interior - TRANS-DATA A-DW3 A741001 - a fost montată în încăperea din mijloc pentru a garanta o conexiune bună pe întreaga suprafaţă a biroului.
Imagini cu antenele TRANS-DATA instalate în afara şi în interiorul biroului