Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 41/2011 (12 decembrie, 2011)

IBM - tradiţiile vechi se împletesc cu tehnologiile noi.

În noiembrie 2011, a fost alcătuit "grupul de lucru" M2M. Printre membrii săi întâlnim Fundaţia Eclipse, Eurotech, IBM, Sierra Wireless.
"Grupurile de lucru" pe probleme tehnice vin de cele mai multe ori în spijinul organismelor de standardizare. Acestea (grupurile) sunt de obicei organizate de liderii de pe piaţă care doresc să aibă un impact asupra celor mai importante decizii în domeniul în care activează. Crearea unui astfel de grup de lucru indică faptul că o anumită tehnologie este îndeajuns de matură pentru a trece la faza de producţie în masă.
Printre companiile implicate, IBM pare să joace un rol important în această acţiune. Pentru aceştia, chestiunile legate de M2M sunt considerate prioritare şi strategice iar pentru a accentua acest lucru, încă de la început au contribuit la proiect cu propriul protocol numit Message Queuing Telemetry Transport (MQTT). MQTT este un protocol deschis, care permite transmiterea datelor de telemetrie, sub formă de mesaje.
Strategia adoptată de cei de la IBM seamănă izbitor cu cea pe care au adoptat-o şi când în discuţie se aflau calculatoarele personale. IBM nu a inventat PC-ul, dar arhitectura pe care aceasta a creat-o în 1981 a devenit standard în industrie şi a contribuit la întărirea poziţiei companiei.
În prezent, IBM este puternic implicată în programul "Smarter Planet", program bazat pe dispozitive M2M. Previziunile pentru anul 2015, recent făcute publice de CEO-ul companiei, indică venituri ce ating cifra de 10 miliarde de dolari.

Şi acum spre final, "Ştiaţi că:" IBM a fost înfiinţată în 1911, cinci dintre angajaţii săi sunt laureaţi ai premiului Nobel, compania are aproximativ 450 000 de angajaţi la nivel mondial, deţine cel mai mare număr de brevete în SUA.

Deci, în ciuda istoriei de 100 de ani, IBM "se ţine foarte bine", şi vrea să joace un rol principal în tehnologia viitorului.

Dispozitivele personale conectate prin intermediul reţelelor celulare la centre mari de diagnostic, cu putere de calcul imensă vor revoluţiona medicina. RMN (Rezonanţă Magnetică Nucleară) este o metodă de testare a prezenţei cancerului folosind anumite proteine pe post de bio-markeri. Procesul de diagnosticare va putea fi "dirijat" de pe un smartphone. Siguranţa în diagnostic ajunge la 96%.
M2M ("Machine-to-Machine" Maşină-la-Maşină) - tehnologii bazate pe capacitatea dispozitivelor conectate la reţea de a colecta, procesa şi schimba informaţii fără intervenţie umană.
În prezent, prospectele de viitor pentru această tehnologie sunt foarte bune şi se pot regăsi în mai toate domeniile de activitate. Luând în considerare doar piaţa de consum, doar câteva dintre domeniile care ar putea beneficia de această tehnologie sunt dispozitivele de control în "casele inteligente", plăţi electronice, sisteme automate de măsură (electricitate, gaz, apă, etc.) Sistemele M2M au de asemenea o imensă aplicaţie în construcţia vehiculelor (supraveghere, transmisia şi recepţia de informaţii cu privire la infrastructura rutieră, etc.)
Trebuie să amintim aici impactul major pe care această tehnologie îl va avea asupra personelor vârstnice - sistemele M2M vor fi necesare pentru îngrijirea persoanelor bolnave sau cu handicap, prin simpla monitorizare continuă a sănătăţii acestora.
AT&T şi Verizon, cei mai mari furnizori de servicii telecomunicaţii mobile pe piaţa americană, au anunţat în rapoartele pentru prima jumătate a anului 2011, o cerere tot mai mare pentru sistemele de urmărire a vehiculelor şi alte servicii telematice - aproximativ 30-40% dintre noile conexiuni la reţea sunt generate de aplicaţii M2M.

CCTV într-un magazin - poate chiar megapixel?

Proprietarul unui mic magazin a decis să îşi modernizeze instalaţia de supraveghere video. Sistemul analog deja existent, cu înregistrare video pe VHS nu mai îndeplinea cerinţele patronului - hoţii nu puteau fi foarte uşor identificaţi. Ca urmare, acesta a dorit o soluţie în care materialul video să fie foarte detaliat.

Nucleul noului sistem este dispozitivul AVerMedia EXR6004Mini M76004 cu funcţie de IP DVR/NVR. Poate înregistra concomitent fluxurile video a 4 camere IP cu rezoluţie de până la 2.3 MP. Ca unitate HDD s-a ales un Western Digital, AV-GP M89270 capabil de a stoca o săptămână de material video filmat.
Megapixel Day/Night IP Camera: ACTi ACM-5611PoE Switch: TP-LINK TL-SF1008P (8x10/100Mb/s incl. 4xPoE)19IP DVR/NVR: AverMedia EXR6004Mini (4-ch. H.264 VGA) - CLEARANCE SALE!
Structura sistemului IP CCTV. Atât imagini live cât şi înregistrări pot fi vizionate pe monitorul local,
pe calculatoarele din reţeaua LAN sau prin intermediul internetului.
Aparatul DVR este conectat la patru camere megapixel ACTi ACM-5611 K1512. Acestea au fost amplasate în puncte cheie astfel încât să asigure monitorizarea întregii zone a magazinului, oferind imagini clare, la rezoluţie ridicată. Tehnologia PoE cu care sunt dotate, elimină cablurile de alimentare, fiecare cameră fiind conectată la sistem printr-un singur cablu UTP. Reţeaua locală are la bază un switch TP-LINK TL-SF1008P N29930 la care sunt conectate echipamentul DVR/NVR şi camerele video. Switch-ul asigură totodată şi alimentarea cu energie a camerelor prin funcţia PoE.
Datorită simplităţii de care dă dovadă şi a componentelor de înaltă calitate folosite, sistemul este unul sigur şi fiabil. Imaginile clare, megapixel permit identificarea uşoară persoanelor suspecte. În acest scop, utilizatorul poate folosi funcţiile avansate ale echipamentului DVR/NVR, care îl vor ajuta la analiza rapidă şi eficientă a materialului video.

Sistem de recepţie DVB-T cu antenă pentru mai mult de 100 de televizoare.

O firmă specializată a fost contractată de unul dintre dezvoltatorii locali din Cracovia pentru a proiecta o instalaţie de joasă tensiune, inclusiv o reţea de distribuţie a televiziunii digitale terestre pentru o clădire nouă. Acest sistem va distribui semnal DVB-T la peste 100 de prize, situate în două aripi mari ale clădirii.

Firma a trebuit să aleagă un amplificator adecvat. Cerinţele principale erau:
  • putere mare,
  • stabilitatea parametrilor,
  • capacitatea de a se adapta condiţiilor schimbătoare în timpul perioadei de tranziţie (lansarea serviciilor DVB-T cu parametrii de transmisie variabili iar ulterior întreruperea distribuirii programelor analogice).
Twin Channel Amplifier: Terra at420 (UHF, analog TV &DVB-T, AGC)
Amplificator cu dublu canal, cu reglare digitală şi funcţie AGC - TERRA at420 R82510
Proiectanţii sistemului au ales amplificatoarele cu dublu canal, TERRA at420 R82510. Aceste amplificatoare sunt dotate cu două căi de semnal independente, fiecare cu "Automatic Gain Control" (AGC). Funcţia ajustează automat puterea semnalului de ieşire în cazul fluctuaţiilor semnalului de intrare (soluţie ideală atunci când emiţătoarele sunt încă în perioada de test sau cînd se doreşte recepţia transmisiilor din zona de frontieră). Nivelul semnalului poate fi ajustat digital între 0 ... -10 dB. Pentru selectarea canalului RF (multiplexul) care urmează să fie amplificat, sunt necesare doar două butoane, uşor accesibile, amplasate pe panoul frontal. Aşadar, utilizarea amplificatoarelor din seria at420 este o soluţie foarte utilă pentru perioada de tranziţie, în care emiţătoare analogice se opresc iar multiplexurile digitale nu au atins încă parametrii finali. Desigur, amplificatoarele vor continua să funcţiona perfect mult timp după "switch off"-ul transmisiilor analogice.
Exemplu ilustrând un set de amplificatoare şi modulatoare într-un sistem MATV.
Inginerii companiei Terra care au proiectat linia de amplificatoare din seria "at" au ţinut cont simplitatea şi viteza de implementare a soluţiilor bazate pe aceste dispozitive, cît şi de versatilitatea acestora. Dispozitivele pot fi montate direct pe un perete, în cutiile tradiţionale de instalaţii, sau pe şină universală DIN (dar şi în rack-uri).
Pentru a fi siguri că nivelul semnalului de ieşire este suficient pentru întreaga reţea pasivă, proiectanţii au decis să introducă în sistem, montate pe aceeaşi şină DIN şi amplificatoare ma400 R82520 care combină şi egalizează semnale din benzile UHF, VHF şi FM. Nivelul maxim de semnal la ieşire de 118 dBuV este suficient pentru chiar şi pentru 200 de puncte de distribuţie fără a fi nevoie de amplificatoare de distribuţie adiţionale pe traseul reţelei.

Conectori fiabili şi cu asamblare rapidă de la ULTIMODE.

Timpul a trecut, tehnologia a evoluat iar acum fibra optică este relativ uşor de sertizat, fără aparate de sudură scumpe sau subcontractori specializaţi. DIPOL vă oferă conectori ULTIMODE cu asamblare rapidă de înaltă calitate şi uşor de utilizat, care oferă aceeaşi parametri de transmisie ca şi în cazul unei conexiuni realizate în condiţii de laborator.

Pentru a obţine aceste rezultate, inginerii au făcut uz de soluţii moderne, printre care:
  • poziţionarea avansată în şanţ "V" a capătului fibrei de sertizat - fibra cu un diametrul de 125 microni este perfect aliniată cu secţiunea de fibră integrată în conector,
  • blocarea fibrei în două puncte - blocarea în două puncte asigură stabilitate şi durabilitate conexiunii.
Prin construcţia specială a conectorilor ULTIMODE se asigură un timp mediu de instalare de aproximativ 30 de secunde, în care cea mai mare parte este necesară pregătirii capătului fibrei. DIPOL oferă spre vânzare conectori ULTIMODE SC/PC, FAST-02SC L5711 şi conectori SC/APC FAST-05SC/APC L5712 .
Secţiune transversală printr-un conector rapid ULTIMODE

Cum să protejaţi echipamentul CCTV împotriva supratensiunilor?

Una dintre cele mai comune cauze ale defecţiunii echipamentelor CCTV sunt supratensiunile rezultate din fulgere. Sistemele cele mai expuse sunt cele cu trasee lungi de cablu pe exterior, în care se pot genera tensiuni ridicate chiar şi la distanţe mari de fulger. Supratensiunile sunt periculoase pentru dispozitivele de la ambele capete ale lininiei de transport.

Echipamentele conectate prin cablu coaxial ar trebui să fie protejate prin dispozitive de protecţie video CCTV simple (M1701) sau cvadruple (M17014). Dispozitivele conectate la cabluri torsadate necesită utilizarea protecţiilor AXON. Dispozitivul AXON AIR NET J2835 este destinat protecţiei la supratensiuni a echipamentelor conectate la reţele Ethernet 10/100/1000 Mb/s prin intermediul cablurilor UTP aeriene; AXON PoE Net Protector este utilizat în reţelele Ethernet 10/100/1000 Mb/s în conjuncţie cu dispozitive ce folosesc funcţia PoE iar AXON ADSL Protector J2810 protejează echipamentul ADSL conectat la o linie de telecomunicaţii.

Protecţiile video CCTV trebuie montate la ambele capete ale cablului şi cât mai aproape de dispozitivele ce necesită protecţie.
Compact Outdoor Camera: Sunell SN-IRC4920AJ (day/night, D-WDR, 600 TVL, Sony Effio-E, 0.08 lx, 2.8-10mm, OSD, IR up to 40m) Network Video Recorder: NUUO NV-4080S (8ch/240fps/1.3MP)Computer Network Protector: AXON PoE NetProtectorComputer Network Protector: AXON PoE NetProtectorOutdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/50DN (720p CCD)CCTV Video Surge Protector OPV-4Video Surge Protector OPV-1Network DVR: HIKVISION DS-7204HVI-ST/E (4-ch H.264)
Protecţia dispozitivelor CCTV conectate prin cablu coaxial şi UTP/FTP.

Cum vă protejaţi locuinţa când plecaţi în vacanţă?

Mulţi dintre cei care pleacă în concediu îşi pun problema siguranţei casei lor. Pagubele pot avea cauze variate ca vijelii, ţevi de apă sparte sau hoţi. Prin simpla instalare a unei camere PTZ cu conexiune la internet, grija pentru siguranţa locuinţei dvs. se va diminua considerabil.

O astfel de cameră video PT dotată cu rezoluţie VGA, filtru IR mecanic şi iluminator cu led-uri infraroşii este TL-SC4171G K1154. Acesta are o interfaţă web care permite utilizatorului să acceseze sistemul de supraveghere de oriunde în lume, folosind orice browser web inclusiv de pe un telefon mobil, şi să vadă ce se întâmplă în acel moment acasă.

Înregistrarea audio-video poate fi declanşată atât la detectarea unei mişcări (un intrus în cadru) cât şi la detectarea unui sunet (sunetul spargerii unui geam). Posibilitatea de rotaţie a camerei în plan vertical şi orizontal creşte în mod semnificativ aria monitorizată, dând utilizatorului posibilitatea de a vizualiza orice zonă din perimetrul de acoperire al camerei.

Posibilităţi de conectare la camera TL-SC4171G K1154
După ataşarea unui senzor la cadrul uşii, camera poate fi direcţionată în mod automat spre aceasta şi programată să încarce automat imagini pe un server FTP extern. Astfel, proprietarul nu numai că poate vedea în timp real situaţia de acasă, dar poate accesa înregistrarea evenimentelor ce au condus la declanşarea alarmei chiar şi în situaţia în care făptuitorul a sustras camera şi DVR-ul.

Probleme privind semnalul GSM în halele industriale.

În ciuda extinderii continue a infrastructurii GSM, există încă locuri cu acoperire deficitară. De obicei problemele apar în hale industriale mari, mall-uri, săli de conferinţe sau pivniţe. O deconectare spontană sau un semnal slab au un impact negativ în special asupra moralului angajaţilor şi a intereselor companiei.
Astfel de probleme pot fi evitate prin instalarea unui repeater(repetor) Signal GSM-1205 A6785 ce va duce la îmbunătăţirea conectivităţii mobile în întregul imobil. Aparatul poate fi utilizat în clădiri de până la 1200 m2.
În plus, distribuţia semnalelor poate fi îmbunătăţită prin instalarea unui Spliter GSM cu 3 canale A6813 conectat la antene de interior A741001. Pentru o mai bună acoperire a întregii suprafeţe se recomandă optimizarea poziţiilor antenelor de interior.

Caracteristici distinctive ale repeater-ului GSM-1205 A6785:
  • Suport pentru reţelele GSM (GSM + EGSM) - 880-960 MHz;
  • Compatibilitate cu ETSI 300 609-4, necesar pentru acest tip de dispozitive;
  • AGC (ALC) - Control automat de câştig/nivel;
  • MGC - Control manual al câştigului (atenuator);
  • Câştig adecvat ariei de acoperire;
  • Rază de acoperire în interior de până la 1200 m2;
  • Instalare uşoară ("plug and play");
  • 2 ani garanţie.
GSM/DCS/UMTS Antenna: TRANS-DATA DW3-AGSM Amplifier/Repeater SIGNAL GSM-1205GSM/DCS/UMTS Antenna: TRANS-DATA KYZ8.2/9.5Three-way GSM SplitterGSM/DCS/UMTS Antenna: TRANS-DATA DW3-AGSM/DCS/UMTS Antenna: TRANS-DATA DW3-A
Schemă de utilizare a unui repeater Signal GSM-1205 A6785 într-o hală industrială.
Produse noi în oferta DIPOL:
Twin VSB Multi-standard Modulator Terra mt420 (ch. 6-12, 21-69, S1-S40)
Stabilized Power Supply ZK-25 (12VDC, 4x0.5A)
Optical Media Converter: ULTIMODE MT-202G 1310 (SM - MM)
Wireless N Kit TP-LINK TL-W150KIT (TL-WR741ND + TL-WN721N)
Modulator VSB dual
Terra mt420
R82515
Sursă de alimentare
ZK-25 (12VDC, 4x0.5A)
M18292
Convertor de mediu, ULTIMODE
MT-202G 1310 (SM-MM)
L1573
Kit Wireless N (AP + USB)
TP-LINK TL-W150KIT
N3255
Merită citit:
DVB-T, DVB-C - metru Digiair PRO Digiair PRO R10510 este proiectat şi fabricat de compania Emitor din Suedia. Scopul principal al dispozitivului este acela de a ajuta instalatorii la reglarea antenelor TV. Dispozitivul măsoară parametrii semnalului de televiziune analogică şi digitală DVB-T - în COFDM, inclusiv valoarea BER şi MER. De asemenea, poate afişa diagrame constelaţie ale semnalelor digitale şi poate măsura parametrii a şase canale analogice simultan.
O scurtă demonstraţie a funcţiilor
aparatului Digiair PRO R10510

Sistemul ULTIMODE - tehnologie modernă pentru cabluri. Instalarea unei reţele de fibră optică într-o clădire se poate face în mai multe moduri:
  • punctul de distribuţie pe pe fiecare etaj este conectat prin fibră optică la backbone-ul reţelei (implică mult efort fizic, necesită personal calificat şi un aparat de sudură pentru realizarea joncţiunilor)
  • instalarea traseelor de cablu folosind tuburi de 5 mm, unul pentru fiecare utilizator al reţelei şi aducerea fibrei optice la locul necesar doar în momentul conectării utilizatorului (şi această metodă peresupune un efort considerabil)...
Modul de creare a "ferestrei de acces" într-un cablu VertiCASA. O fereastră de acces ar trebui să fie situată la ultimul etaj al clădirii, iar cea de-a doua la etajul pe care este situat utilizatorul ce urmează a fi conectat.
Fibra optică ce urmează să conecteze utilizatorul trebuie extrasă cât mai uşor prin "fereastra de acces" şi tăiată la etajul superior.

Vor salva "femtocells" operatorii GSM?Dezvoltarea telefoniei mobile este în strână legătură cu creşterea numărului de abonaţi precum şi cu volumul crescând de date transmise. La început, telefoanele mobile erau folosite numai pentru apeluri ocazionale. În prezent însă, preţurile scăzute pentru apeluri şi alte servicii, precum şi emanciparea unui număr tot mai mare de abonaţi care fac trecerea de la telefonie fixă la cea mobilă, au dus la creşterea numarului şi a frevenţei conexiunilor, generând astfel un trafic mult mai mare.Dar nu numărul tot mai mare de conversaţii este cel care provoacă îngrijorare printre operatorii de telefonie mobilă ...

Ideea de femtocell este aceea a unei microbaze instalate în clădire şi conectate prin cablu la magistrala operatorului de telefonie(fie direct, fie prin alte servicii de bandă largă) ce degrevează staţia telefonică existentă, permiţând astfel altor persoane, care stau în afara clădirii, să utilizeze telefonul mobil fără a întâmpina nicio problemă în ceea ce priveşte calitatea semnalului.

Compressing F connector on Triset-113 coax
Comprimarea unui conector F pe un cablu TRISET 113
DVB-T Receiver Signal HD-527 (MPEG-2/4, PVR Ready)