Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 42/2011 (19 decembrie, 2011)
Dragi cititori,
Vă urăm un Craciun fericit alături de cei dragi
şi multă bucurie şi satisfacţii
pentru anul 2012.
Editorial staff

Sony a ieşit din nou la joacă.

Pe data de 8 martie 2011, Sony a prezentat la Tokio o nouă familie de senzori de imagine şi procesoare de semnal digital (DSP). Noua gamă de componente, denumite "Effio System", a revoluţionat într-o perioadă de doar câteva luni piaţa camerelor de filmat analogice folosite în industria CCTV.
În termeni metaforici, senzorul de imagine şi procesorul de semnal pot fi comparaţi cu ochiul şi creierul uman. Apatiţia noilor tehnologii în acest domeniu sunt de o importanţă capitală pentru dezvoltarea următoarelor dispozitive şi sisteme de captare şi procesare a imaginii.

Sistemul Effio ("Effio System") este alcătuit din senzorul de imagine CCD - Super HAD CCD Exview şi procesorul de semnal Effio.
Camere analogice cu o rezoluţie de 540 de linii au fost clasificate chiar până anul trecut ca fiind dispozitive din clasa superioară, asta în ciuda faptului că sistemul celor de la Sony poate oferi 650 de linii şi funcţii suplimentare de analiză de imagine. Dar acela a fost doar un pas către o rezoluţie de 960 linii. Având în vedere că noua serie de senzori de imagine a atins deja această rezoluţie, ne putem aştepta deopotrivă la noi soluţii în domeniul procesoarelor de semnal digital.

În prezent, seria Effio DSP este compusă din trei modele: Effio-E, Effio-S, Effio-P.
Effio-E este DSP-ul de bază al grupului. Camerele cu acest procesor oferă rezoluţii de până la 650 TVL, reducerea digitală a zgomotului, măşti de confidenţialitate (ascunde folosind mijloace electronice zonele care nu trebuie înregistrate, cum ar fi ferestrele, toalete), detectarea mişcării şi sunt imune la supraexpunere (datorită funcţiei de compensare a luminii puternice - HLC).
Effio-S este un DSP similar dar cu funcţii suplimentare:
 • Reducere 3D a zgomotului - reduce zgomotul de imagine cauzat de iluminarea insuficientă, crescând valoarea raportului semnal zgomot (S/N) şi îmbunătăţind rezoluţia orizontală a imaginii; această funcţie, reduce totodată în mod semnificativ spaţiul pe disc ocupat de înregistrare - cu până la 70%;;
 • E-Zoom - zoom digital pe detaliile importante din imagine;
 • sens-up - reduce viteza obturatorului pentru a îmbunătăţi calitatea imaginii în condiţii de iluminare scăzută;
 • Stabilizarea digitală a imaginii;
 • Funcţie ATR "Adaptive Tone Reporoduction" îmbunătăţită - extinde în mod digital gama dinamică a imaginii.
Effio-P este cel mai performant procesor de semnal din seria Effio. Acest DSP poate utiliza cei mai avansaţi senzori de imagine care folosesc o tehnică duală de scanare a imaginii la parametri de expunere diferiţi. Această tehnică se numeşte "WDR adevărat" (Wide Dynamic Range) şi reduce foarte eficient supraexpunerea.
Fiecare sistem Effio este format din senzorul de imagine şi două cip-uri, un DSP şi un AFE ("Analog Front End" - interfaţa analogică)

Tabelul de mai jos prezintă diferenţele dintre procesoarele digitale de semnal ale seriei Effio:
Model "Effio-P" "Effio-S" "Effio-E"
Nr. cod integrat CXD4129GG CXD4130GG CXD4127GG
Senzori de imagine compatibili 960H, 760H WDR/CCD Normal 960H, 760H WDR/CCD Normal 960H, 760H, 510H/ CCD normal
Rezoluţia imaginii > 650 TVL > 650 TVL > 650 TVL
WDR Da Nu Nu
ATR ATR-EX ATR-EX ATR
Reducerea Zgomotului 2D&3D-NR 2D&3D-NR 2D-NR
"perdele" pentru zone "private" 20 20 8
E-zoom Da Da Nu
Sens-up Da Da Nu
Stabilizare digitală de imagine Da Da Nu
HLC Da Da Da
Detectarea mişcării Da Da Da
OSD Da
editabil
Da
editabil
Da
Prin lansarea sistemului Effio, Sony a făcut un salt major în îmbunătăţirea calităţii camerelor analogice. Acum se pune problema păstrării calităţii materialului video, în timpul înregistrării.
Problema a fost "rezolvată" rapid de către producătorii de echipamente pentru înregistrare - firma Techwell "a intrat în jocul" celor de la Sony şi a anunţat că în viitorul apropiat va lansa un procesor ce va fi încorporat în viitoarele DVR-uri capabile de înregistrare video 960H .
Toate cele de mai sus indică mari creşteri de performanţă în sistemele CCTV analogice.

Supraveghere video într-un mic magazin.

Având în vedere natura materialului înregistrat cât şi dimensiunea relativ mică a magazinului, sistemul analogic CCTV ales este mai mult decât suficient. Un DVR HIKVISION 7204HVI-ST/E M71041 cu 4 canale înregistrează la o rezoluţie de 704x576 pixeli la 12 cadre pe secundă. Dacă se doreşte economisirea spaţiului pe disc, calitatea şi viteza de înregistrare se pot ajusta.
Vandal Proof Camera: v-cam 450 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-10mm, OSD)Vandal Proof Camera: v-cam 450 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-10mm, OSD)Network DVR: HIKVISION DS-7204HVI-ST/E (4-ch H.264)Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP3200MIR (550 TVL, Sony Super HAD II CCD, WDR, 0.1 lx, 2.8-11mm, IR)POS Video Text Inserter FG-4Vandal Proof Camera: v-cam 450 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-10mm, OSD)RS-232 to RS-485 Converter SNIF-42
Un simplu sistem CCTV pentru magazin,
cu un DVR HIKVISION DS07204HVI-ST/E M71041
şi două camere M10749 + M10790 anti-vandal

Pentru o cât mai mare eficacitate a sistemului, este foarte important ca echipamentele de filmat să fie amplasate în cele mai vulnerabile zone. Desigur, acestea trebuie să reziste actelor de vandalism, şi să iasă uşor în evidenţă.
Una din camere (M10749), este amplasată deasupra casei de marcat. Dispozitivul RS-232 SNIF-42 M1721 şi inseratorul de text POS FG-4 oferă detalii despre tranzacţiile efectuate direct pe imaginile înregistrate. Alte două camere v-cam 450 M10749 sunt montate în interiorul magazinului, una dintre acestea, îndreptată spre uşa principală, oferind imagini detaliate ale persoanelor care intră în magazin.
În afara magazinului este amplasată camera anti-vandal Sunell SN-FXP3200MIR M10790 . Datorită funcţiilor WDR şi BLC precum şi a iluminatorului IR puternic, camera înregistrează non-stop un material video foarte detaliat, clar şi cu rezoluţie de 550 TVL. Obiectivul varifocal cu care este dotată camera, îi dau posibilitatea utilizatorului să amplaseze dispozitivul de filmat la o înălţime "sigură" şi în acelaşi timp să încadreze intrarea şi fereastra magazinului în câmpul vizual dorit.

Acest sistem analogic CCTV accesibil ca preţ asigură un nivel ridicat de protecţie, este uşor de instalat şi de întreţinut.

Să salvăm antenele VHF.

Există instalatori care în procesul de "modernizare" a sistemului de recepţie, elimină antenele VHF (BIII) pornind de la idea că multiplexele DVB-T vor fi transmise doar în UHF (canalele 21-69). Nu este în sine o idee greşită dar nu ia în calcul unele aspecte mai subtile.
Banda VHF III care momentan este încă utilizată în unele ţări pentru a transmite programe analogice până la sfârşitul perioadei de tranziţie va fi folosită pe viitor pentru transmisii T-DAB "Terrestrial Digital Audio Broadcasting" (acestea vor înlocui transmisiile radio în FM).
Spectrul de frecveţe între 174-230 MHz va fi împărţit în 8 canale de 7 MHz fiecare (în loc de 7 canale a câte 8 MHz). Pe fiecare slot de 7 MHz vor fi transmise 4 sub-canale dedicate programelor radio în format digital. Per total, banda VHF III folosită pentru T-DAB va cuprinde 32 de programe radio digitale.
Canale T-DAB/DVB-T în banda VHF III - schemă pentru instalatori şi proiectanţi
(sursă: mi.gov.pl)

Conexiune Gigabit pe fibră.

Acest tip de conexiune de date rezolvă problema de comunicării IT în companiile medii şi mari. Poate fi construită folosind convertoare de mediu de transmisie sau switch-uri cu module SFP.
O legătură de date stabilă şi cu capacitate de transmisie Gigabit se poate realiza cu convertorul de mediu ULTIMODE M-203G L11025 (amplasat la sediul furnizorului de servicii) şi un switch TP-Link Web Smart N29949 echipat cu transceiver SFP, ULTIMODE SFP-203G L1415. Dispozitivele pot transmite date printr-o pereche de fibre optice monomodale pe distanţe de până la 20 km. Reţeaua companiei foloseşte switch-uri TP-Link.
Ethernet Media Converter M-203G (for two single-mode fibers up to 20km)Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2210WEB 8+2G 1xSFP RACK SFP Transceiver: ULTIMODE SFP-203G 2xLC (two single-mode fibers up to 20 km)Switch TP-Link TL-SF1008D (8 ports)

Alimentarea camerelor CCTV dintr-un singur punct.

. Camerele de supraveghere video instalate în case, magazine mici, etc. sunt de obicei conectate la sistem prin intermediul cablurilor coaxiale ce includ liniile de alimentare, cum ar fi CAMSET M5995 sau, (pentru distanţe mai lungi) CAMSET 100 M6100 . Camerele pot fi alimentate dintr-o singură locaţie centrală, folosind o sursă de alimentare stabilizată.

În cazul în care distanţa dintre sursa de alimentare şi camere este mică (de până la 58 m şi se utilizează cablu CAMSET 100 M6100), o sursă de energie adecvată este ZK-25 M18292. Un exemplu tipic pentru o astfel de situaţie este sistemul de supraveghere pentru un mic magazin cu trei camere amplasate în interior şi una în exterior.
Pe de altă parte, un sistem CCTV într-o casă sau un magazin mai mare ar trebui să folosească ZK-65 M18294, o sursă care poate alimenta un număr mai mare de echipamente (până la 9) şi poate compensa căderile de tensiune (cauzate de lungimea cablului de alimentare) prin setarea unui nivel superior pentru tensiunea de ieşire.

Trebuie evidenţiat faptul că sursele de alimentare de mai sus sunt echipate cu un număr adecvat de ieşiri şi siguranţe pe fiecare dintre acestea. Un scurt-circuit provocat de o cameră din reţea nu va afecta întregul sistem. Fiecare siguranţă trebuie dimensionată în funcţie de curentul maxim consumat de către camera video, şi de specificaţiile sursei.
Stabilized Power Supply ZK-65 (11.4-13.2VDC, 9x0.5A)
Sursa de alimentare ZK-65 M18294 cu 9 ieşiri fizibile
O greşeală des întâlnită făcută de către instalatorii sistemelor CCTV este lipsa protecţiei la scurtcircuit pentru fiecare cameră în parte. Acesta este un lucru periculos - în acest caz, curentul de scurtcircuit poate depăşi capacitatea actuală a sursei de alimentare (ex: 5 A în sursele de alimentare mari) şi poate topi izolaţia şi cauza incendii.
Stabilized Power Supply ZK-25 (12VDC, 4x0.5A)
Stabilized Power Supply ZK-65 (11.4-13.2VDC, 9x0.5A)
Switch Mode Power Supply: DR120-12 (12-14VDC/10A)
ZK-25(DC12V, 4x0.5A)
M18292
ZK-65(DC 11.4-13.2V, 9x0.5A)
M18294
DR120-12 (12V, 10A)
M1836

Cum să protejaţi o zonă mai largă împotriva intruşilor?

Când se monitorizează o zonă extinsă, este dificil să identifici toate persoanele care nu sunt de dorit în acel loc. Acesta problemă este simplificată considerabil când se foloseşte un software de analiză a imaginii!
Un control eficient al zonei de interes se poate realiza utilizând software-ul de supraveghere video Digifort (K3002, K3003, sau K3004 ), împreună cu modul de analiză avansată a imaginii - Digifort VCA K3040 . După instalarea software-ului (versiunile de test sunt disponibile aici ), tot ce trebuie făcut este să utilizaţi în sistemul dvs. de supraveghere una dintre camerele video compatibile (approx. 1400 de modele), să specificaţi zona protejată şi să selectaţi una dintre acţiunile ce se vor iniţia la detectarea unui intrus:
 • Trimiterea unui e-mail la adrese indicate,
 • Afişarea pe ecran a unui mesaj,
 • Pornirea înregistrării video,
 • Generarea unui semnal sonor.
Digifort VCA - image analysis module
Avertisment cauzat de detectare unei persoane intră într-o zonă interzisă
Software-ul Digifort pot efectua analize video avansate, ceea care face ca sistemul de monitorizare video să "lucreze" mai eficient, şi ajută operatorii să reacţioneze la diverse evenimente care ar putea fi "scăpate". Sub-module incluse în pachetul de analiză permit:
 • Detectarea feţei,,
 • Vagabondajul,,
 • "Numărare" de obiecte,
 • Detectarea vitezei excesive,
 • Controlul direcţiei,,
 • Detectarea accesului neautorizat la camere,,
 • Crearea unor obstrucţii pe imagine,
 • Detectarea obiectelor uitate,
 • Detectarea obiectelor luate,
 • Organizarea obiectelor pe categorii,
 • Căutarea şi raportarea evenimentelor.

Reţea LAN/WLAN/IP CCTV cu acces wireless la internet.

O reţea tipică "de apartament" sau într-un birou mic (SOHO) unde accesul internet este paratajat, poate cuprinde:
 • computere şi dispozitive periferice: desktop-uri, laptop-uri, imprimante, scanere, HDD-uri de reţea;
 • echipamente audio-video: televizoare, proiectoare, DVD/Blu-ray playere, casetofoane, receptoare de satelit, console de jocuri;
 • dispozitive IP CCTV: camere IP, recorder video de reţea (NVR).
În diagrama de mai jos, accesul la internet se face wireless printr-un AP cu antenă. Acesta (AP-ul) funcţionează în banda de 5 GHz.

Wireless Print Server: TP-Link TL-WPS510UIP CCD Camera: Sunell SN-IPC54/50DN (1.3MP, H.264, ONVIF)IP CCD Camera: Sunell SN-IPC54/50DN (1.3MP, H.264, ONVIF)8-port Gigabit Ethernet Switch: TP-Link TL-SG1008D8-port Gigabit Ethernet Switch: TP-Link TL-SG1008DAccess Point TP-Link TL-WR1043ND (w. router &GbE switch, 802.11n, 300Mbps)Outdoor IP Camera: ACTi ACM-1231 (1.3 Mpx)Surveillance Software Package: NUUO SCB-IP+04Surveillance Software Package: NUUO SCB-IP+08Outdoor IP Camera: ACTi ACM-1231 (1.3 Mpx)Outdoor IP Camera: ACTi ACM-1231 (1.3 Mpx)Wireless Access Point: ULTIAIR 319KC
Reţeaua de mai sus este alcătuită din două părţi principale:
 • o subreţea de computere, periferice şi dispozitive multimedia,
 • o subreţea IP CCTV cu camere video şi aparatul NVR.
Fiecare dintre aceste subreţele utilizează un switch GbE. Această soluţie îi dă reţelei posibilitatea de extindere în viitor şi totodată o fiabilitate sporită. Switch-urile gigabit sunt echipamente de bază atunci când se doreşte crearea reţelelor de mare viteză pentru transferul fişierelor de mari dimensiuni şi a conţinutului multimedia.

Produse noi în oferta DIPOL:
Twin Channel Amplifier: Terra at420 (UHF, analog TV &DVB-T, AGC)
Outdoor Compact Camera: n-cam 670 (day/night, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 2.8-12mm, OSD, IR up to 30m)
LTE Antenna: TRANS-DATA LTE KPV 7/10
Precision Fiber Cleaver F1-6000
Amplificator DVB-T cu dublu canal
Terra at420
R82510
Cameră compactă
n-cam 670 (650 TVL, Effio-E)
M11284
Antenă LTE
TRANS-DATA KPV 7/10
A741021
Cleaver de precizie
F1-6000
L5801
Merită citit:
Cum să găsiţi un transmiţător DVB în Europa şi să aliniaţi corespunzător antena ? Serviciul european dvbtmap.eu permite utilizatorilor să afle locaţia transmiţătoarelor DVB-T, împreună cu conţinutul acestora (multiplexuri), şi sugerează cum să se alinieze într-un mod precis antena prin setarea azimutului şi afişarea topografiei terenului faţă de transmiţător.
Baza de date a acestui serviciu conţine aproape 1500 de emiţătoare din întreaga Europă. Portalul este disponibil în mai multe limbi: croată, cehă, engleză, germană, maghiară şi polonă.

"Si ieftin şi bun" - SIGNAL DL-8300. Un client a cerut instalarea unui sistem de suparaveghere video la sediul firmei sale. Acesta dorea un număr de opt camere video capabile de filmare şi pe timp de noapte. Sistemul instalat trebuia să fie economic ca preţ, iar calitatea filmării şi fluiditatea imaginii să nu aibă de suferit din această cauză. O altă dorinţă a fost posibilitatea de a accesa de la distanţă sistemul de monitorizare, folosind un calculator cu access la internet sau un smartphone.
Este oare posibilă partajarea unei conexiuni 3G prin LAN/WLAN ? Dacă se utilizează un router wireless 3G atunci răspunsul este DA.
Routerul TP-Link TL-MR3420 3G/3.75G N2957 permite crearea rapidă a unei reţele cablate sau wireless cu acces la internet printr-o conexiune 3G. Dispozitivul oferă viteze wireless de până la 300 Mbps (802.11n) şi 100 Mbps în LAN (Ethernet). Accesul la internet prin intermediul reţelei 3G se face utilizând interfaţa USB, la care trebuie conectat un modem 3G compatibil (lista echipamentelor compatibile este disponibilă aici).
3G wireless router TP-Link TL-MR3420 N2957 - acces la internet prin intermediul unei reţele 3G

DVB-T Receiver Signal HD-527 (MPEG-2/4, PVR Ready)