Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 01/2012 (02.01.2012)

Ascultându-i pe vizionari.

Preţul unui bilet pentru LeWeb 2011 a fost de 2500$. Conferinţa, chiar şi cu un asemenea preţ de intrare, a strâns la Paris pe data de 12 decembrie 2011, mai mult de 3000 de persoane din 60 de ţări.

LeWeb este cea mai prestigioasă conferinţă din lume, dedicată "internet-ului". Este un loc unde cei mai buni din acest vast domeniu vorbesc despre planurile de viitor, unde companiile nou înfiinţate prezintă publicului tehnologiile recent dezvoltate şi unde tinerii cu idei geniale caută pe aşa-zişii "angel investors". Aşadar, cei mai creativi oameni din lume discută şi fac schimb de idei, expun planurile lor de afaceri.

Unii dintre vorbitori/companiile care s-au prezentat conceptele şi ideile: Eric Schmidt - Google, Sean Parker - Napster, Facebook, Founders Found, Kevin Rose - Milk, Andrey Andreev - Badoo, Dennis Crowley - foursquare, Brian Chesky - Airbnb, Daniel Ek - Spotify, Phil Libin - Evernote, Mike McCue - Flipboard, Dave Morin - Path, Kevin Systrom - Instagram, George Whitesides - Virgin Galactic, Axel Dauchez - Deezer, Bill Gross - Idealab, Wendy Lea - Get Satisfaction.
Acum este mult mai uşor să anticipezi care vor fi noile afaceri "pe internet" în anul 2012 - tot ce trebuie să faci este să analizezi cu atenţie domeniile de activitate ale companiilor şi prezentările făcute de acestea. Tendinţele principale sunt clare - "social media" şi aplicaţii mobile.

Milk Inc "face mici gustări delicioase pentru calculator", Foursquare este un site de tip "social networking" (reţea de socializare) pentru telefoanele mobile, bazat pe locaţia utilizatorului, Airbnb dezvoltă un program specializat pe rezervarea apartamentelor pe termen scurt, Path oferă un fel de ziar privat cercului dvs. de prieteni, iar Flipboard este o nouă formă de prezentare a unei reviste pentru dispozitivele mobile.
Spotify promite o revoluţie pe piaţa muzicală - au pus bazele unui sistem de distribuţie legală de muzică prin internet utilizând în acelaşi timp protecţia DRM.

Pornind de la spusele lui Karl Lagerfeld, binecunoscutul creator de modă care deşi nu face afaceri în acest domeniu vrea ca "prin show-uri speciale să facă din internet "un incubator" pentru noile trenduri" şi ajungând la compania Virgin Galactic care va oferi turiştilor, abonamente pentru zboruri spaţiale vă puteţi face o imagine despre ceea ce a însemnat LeWeb 2011.
O mare parte din discuţii şi din prezentări au fost înregistrată şi sunt disponibile pe YouTube. Partea cea vizionată este conversaţia de o oră cu Eric Schmidt, preşedintele executiv al Google.


Vorbitorii LeWeb 2011

Reportaje LeWeb 2011
Un nou model de jurnalism - majoritatea "transmisiilor live" de la conferinţă au fost facute "în direct" pe Twitter
Loic Le Meur, organizatorul LeWeb, este un antreprenor francez şi blogger. Conferinţa a fost organizată începând cu 2004, dar predigiul şi recunoaşterea la nivel mondial l-a câştigat din anul 2006, atunci când printre participanţi s-au numărat Nicolas Sarkozy şi Shimon Peres.

Cum să modernizaţi sistemele CCTV demodate?

Pentru a menţine constantă eficienţa sistemelor CCTV, proprietarii acestora trebuie să le modernizeze după o anumită perioadă de timp, schimbând aparatele de înregistrare video, camerele de supraveghere şi monitoarele.
Una dintre cele mai avansate DVR-uri în oferta noastră este Signal DL-8308 M78308. Poate înregistra concomitent 8 canale video cu o rezoluţie 4 CIF (704 x 576) la 25 fps. Nivele de securitate ierahizate, atribuirea de drepturi de acces în regim individual, funcţionarea stabilă în reţea; acestea sunt doar câteva dintre caracteristicile care fac din acest aparat un nou standard de performanţă în management-ul unei reţele de supraveghere video. Ieşirea HDMI permite conectarea DVR-ului la un monitor compatibil sau un televizor HD-Ready pentru afişarea imaginilor la rezoluţia originală.
CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8308 (H.264, 8ch-4CIF-25fps, HDMI)
CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8316 (H.264, 16ch-4CIF-25fps, HDMI)
SIGNAL DL-8308 M78308 DVR
SIGNAL DL-8316 M78316 (16 canale)
Camerele moderne oferă o calitate video înaltă, rezoluţie de peste 540 linii TVL şi sunt recomandate pentru orice modernizare de sistem. Câteva dintre camerele care oferă rezultate superioare sunt: SN-Sunell IRC5920AHLDN M11280 Sunell SN-BXC0586DCN (II) M11207 , u-cam 630 M11192 .
Compact Outdoor Camera: Sunell SN-IRC4920AJ (day/night, D-WDR, 600 TVL, Sony Effio-E, 0.08 lx, 2.8-10mm, OSD, IR up to 40m)
Day/Night Box Camera: u-cam 630 (D-WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx)
Day/Night Box Camera: Sunell SN-BXC0586DCN(II)(WDR, 690HTVL, Wide Dynamic Pixim, ICR, 0.06 lx)
Sunell SN-IRC5920AHLDN
M11280
u-cam 630
M11192
Sunell SN-BXC0586DCN(II)
M11207
În cazul în care doriţi să extindeţi reţeaua de monitorizare video, recomandarea noastră este să folosiţi cabluri torsadate (UTP) împreună cu transformatoare video pasive (balunuri) din seria Etrix. Cablul UTP poate fi utilizat atât pentru semnalul video cât şi pentru cel de alimentare folosind setul transmiţător-receptor 1VAP M16659 .

Sisteme MATV în zonele cu recepţie dificilă.

Există situaţii în care parametrii semnalului DVB-T recepţionat de antenă nu sunt acceptabili pentru distribuirea acestuia într-un sistem de tip MATV. Această problemă se manifestă frecvent în zone cu un nivel slab de semnalul TV terestru. Din cauza valorilor mari ale parametrului BER şi a unui nivel scăzut a valorii MER, semnalul recepţionat în antenă nu poate fi amplificat în mod direct sau convertit la o altă frecvenţă.

Regenerarea semnalului DVB-T este posibilă doar în cazul în care un singur receiver este conectat la antenă iar recepţia programelor digitale se realizează în condiţii optime. Procesul de regenerare constă în recepţia semnalului DVB-T, demodularea acestuia în banda de bază urmată apoi de o modulare COFDM într-un nou multiplex. Aceste funcţii sunt îndeplinite de către trans-modulatoarele COFDM-COFDM TERRA ttx311 R81714.
Rezultatul utilizării trans-modulatorului ttx311 R81714
În urma acestui proces se pot totodată şi elimina unele programe din multiplexul DVB-T, funcţie foarte folositoare în cazul hotelurilor, spitalelor, etc. unde se doreşte acest lucru.

Infrastructura reţelei de calculatoare pentru afacerile mici.

Odată cu renovarea clădirii, proprietarul unei companii a decis să modernizeze infrastructura reţelei de calculatoare din spaţiul de birouri pentru a asigura un acces la internet rapid şi fiabil celor 14 angajaţi.

Prin acestă modernizare se dorea:
 • stabilitate,
 • minimă cablare,
 • acces în bandă largă pentru toţi angajaţii,
 • posibilitate de conectare a unor staţii de lucru suplimentare.
Sistemul "ULTIMODE Home" este soluţia ideală pentru companiile mici, care asigură angajaţilor acces la serviciile de internet în bandă largă, inclusiv aplicaţii de tip video-conferinţă. Conexiunea de la ISP este convertită într-o conexiune optică (POF) şi distribuită staţiilor de lucru, folosind switch-uri optice ULTIMODE POF-8S L6108 .

Este mult mai uşoară montarea cablurilor de reţea informatică în paralel cu cele destinate transportului energiei electrice decât construirea de conducte separate. Acesta a fost factorul decisiv pentru alegerea cabluri POF, imune la acţiunea câmpurilor electromagnetice. Acestea pot fi trase pe aceleaşi canale cu cablurile reţelei de electricitate, lucru imposibil, în cazul cablurilor UTP/FTP.

Staţiile de lucru au fost echipate cu plăci de reţea PCI ULTIMODE POF-100NC L6245 conectate prin intermediul cablului ULTIMODE POF-22 L6521 la un switch optic. Dispozitivele sistemului "ULTIMODE Home" asigură o exploatare continuă şi stabilă a serviciilor de reţea.

Router TP-Link TL-R460 (4 LAN / 1 WAN ports)Ethernet Media Converter: ULTIMODE POF-100MC POF Ethernet Switch: ULTIMODE POF-8S (8x OptoLock) POF USB Adapter: ULTIMODE POF-100USB (USB/OptoLock)POF USB Adapter: ULTIMODE POF-100USB (USB/OptoLock)POF PCI Adapter: ULTIMODE POF-100NCPOF PCI Adapter: ULTIMODE POF-100NCPOF PCI Adapter: ULTIMODE POF-100NC
Reţeaua POF într-un spaţiu de birouri

O cameră cu senzor CMOS sau CCD?

Senzorul de imagine este cel mai important element din orice cameră. Este alcătuit dintr-un număr foarte mare de elemente fotosensibile aşezate într-o matrice. Rolul senzorului este de a converti lumina care trece prin lentile şi ajunge pe elementele fotosensibile în impulsuri electrice. Majoritatea senzorilor de imagine se împart în două categorii: CCD şi CMOS. Ambele tipuri sunt folosite atât în camerele CCTV standard, precum şi în modele de înaltă definiţie. Ce tip de senzor se pretează cărei situaţii?

Printre avantajele importante ale senzorului de tip CCD "Charged Coupled Device" se numără sensibilitatea ridicată, zgomotul de imagine redus şi o dinamică a tonurilor extinsă. Acest tip de senzori este frecvent folosit în camerele analogice şi în camerele IP de calitate superioară.

Senzorii CMOS "Complementary Metal Oxide Semiconductor", sunt caracterizaţi de un cost de producţie redus (care se traduce într-un preţ final mai mic al camerei), consum redus de energie şi dimensiuni mici. Sunt utilizaţi foarte des în camerele telefoanelor mobile şi în camere de supraveghere IP.

Dacă spre exemplu se doreşte maximizarea sensibilităţii, se va alege o cameră IP cu senzor CCD ca Sunell SN-IPC54/50DN K1620 (0.2 lx). Modelul identic dar cu senzor CMOS, Sunell SN-IPC54/12DN K1630 are o sensibilitate de 1 lx. În ciuda faptului că senzorul din camera CCD oferă imagini cu rezoluţie de numai 1.3 MP (modelul CMOS are 2.0 MP), camera costă cu 50% mai mult.Cameră CCD analogică Sunell
M11209
Cameră IP Sunell CCD (1.3MP)
K1620
Cameră IP Sunell CMOS (2MP)
K1630

Cum să reduceţi costurile de arhivare video?

Serverele de tip NAS "Network Attached Storage" permit arhivarea datelor în sisteme Windows şi Unix, folosind protocoalele SAMBA sau NFS. Spaţiu disponibil pentru datele arhivate depinde de capacitatea discurilor folosite, de numărul acestora şi de modul în care sunt aranjate în matricea RAID. Tipul de matrice RAID poate fi ales în funcţie de cerinţele ce trebuie îndeplinite:
 • copii de siguranţă (pentru fiabilitate crescută a sistemului),
 • creşterea vitezei de transmisie a datelor,
 • mărirea spaţiului de stocare disponibil.
Întregul proces de configurare a camerelor şi a serverului se realizează prin intermediul unui browser web iar înregistrarea video nu necesită software adiţional. Acesta este un avantaj important pentru sistemele de supraveghere video, deoarece reduce costurile de instalare şi de întreţinere, eliminând necesitatea de a achiziţiona software scump, servere costisitoare d.p.d.v al energiei electrice consumate sau servicii externe asemănătoare.

IP CCD Camera: Sunell SN-IPC54/50DN (1.3MP, H.264, ONVIF)IP CMOS Camera: Sunell SN-IPC54/12DN (2MP, H.264, ONVIF)Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/50DN (720p CCD)Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/12DN/V (1080p)IP High Speed Dome Camera: Sunell D1 SN-IPS54/60DN/Z36IP High Speed Dome Camera: Sunell 1.3MP SN-IPS54/70DN/Z18W
Arhitectura unui sistem CCTV IP bazat pe un server NAS
Printre puţinele camere profesionale CCTV de pe piaţă care pot înregistra video pe servere NAS sunt Sunell: K1620, K1630, K1650, K1660, K1670, K1680. Camerele şi dispozitivele de reţea formează unui sistem integrat IP CCTV. Este o soluţie alternativă ieftină şi fiabilă echipamentelor NAS sau serverelor dedicate ce rulează software scump.

WLAN pentru o famile.

Dacă dispuneţi de o conexiune la internet este mai mult ca sigur că veţi dori să accesaţi acest serviciu nu doar din faţa calculatorului aşezat pe birou ci şi din ale zone ale casei, din garaj sau poate chiar din gradină. În acest scop, soluţia perfectă este utilizarea unei reţele fără fir (WLAN), care funcţionează la standardul IEEE 802.11b/g sau mai noul 802.11n. În funcţie de metoda prin care vă este furnizată conexiunea la internet aveţi disponibile mai multe variante.
În cazul de mai jos, serviciul internet este distribuit de ISP în reşedinţa abonatului folosind un modem de cablu ca are disponibil un port Ethernet, sau direct printr-un cablu Ethernet.


Veţi avea nevoie de:
 • Router wireless (cu funcţie de AP şi switch cu 4 porturi), TP-Link TL-WR340G N2952,
 • Adaptor wireless de putere ridicată cu interfaţă USB, TP-Link TL-WN422G N2921,
 • Placă de reţea PCI, TP-Link TF-3239DL N2999.
Wireless xDSL Router: TP-Link TL-WR340G<br />(built-in 4-port switch and AP) PCI Network Interface Card: TP-Link TF-3239DL 10/100MbpsHigh Power Wireless USB Adapter: TP-LINK TL-WN422G<br />(2.4GHz, 54Mbps, external antenna connector - SMA R/P) High Power Wireless USB Adapter: TP-LINK TL-WN422G<br />(2.4GHz, 54Mbps, external antenna connector - SMA R/P)
Partajarea în regim wireless a internetului furnizat printr-un cablu Ethernet
Computerele pot fi conectate la porturile router-ului, sau pot utiliza adaptoare wireless.
Produse noi în oferta DIPOL:
Optical Media Converter: ULTIMODE MT-202M 1310 (SM - MM)
DVB-T Receiver Ferguson Ariva T65
N-male to FME-female Cable
Buffer Power Supply: ZBF-12V/3A 17Ah EKO
Convertor optic de mediu (SM-MM)
ULTIMODE MT-202M
L1521
Receptor DVB-T
Ferguson Ariva T65
A99310
Cablu N (tată) -
mufă FME (mamă)
E83273
Sursă de alimentare tampon
ZBF-12V/3A
M1862
Merită citit:
DiSEqC - comutarea între sateliţi în sisteme simple şi multiswitch. Nevoia de comutare a semnalului satelit între două, trei sau mai multe LNB-uri este motivul apariţiei pe piaţă a unei soluţii dedicate. La început comutatoarele erau acţionate manual apoi s-a trecut pe relee controlate prin diverse metode (Tone Burst, semnal de comandă de la conectorul SCART). Diversitatea soluţiilor a dus către standardizare iar implicarea activă a operatorului de satelit Eutelsat s-a concretizat prin apariţia standardului DiSEqC. Dezvoltarea acestor standarde a însemnat trecera de la protocoalele unidirecţionale la cele bidirecţionale şi în acelaşi timp identificarea dispozitivului controlat (LNB, multiswitch, actuatorul de poziţionare a antenei).
  1.0 1.1 1.2 2.0 2.1 2.2
1.0 + - - + - -
1.1 + + - + + -
1.2 + + + + + +
2.0 + - - + - -
2.1 + + - + + -
2.2 + + + + + +
Compatibilitatea receptoarelor de satelit cu switch-uri, în diferitele versiuni ale standardului DiSEqC.
Coloanele reprezintă switch-uri iar rândurile, receptoarele corespunzătoare.
De exemplu, un receptor DiSEqC 2.0 va funcţiona corect numai cu switch-uri DiSEqC 1.0 şi 2.0,
în timp ce un receptor DiSEqC 2.2 poate funcţiona cu orice tip de switch DiSEqC.
Un de sistem de supraveghere complet.Pe timpul nopţii poate detecta un obiect de dimensiunea unui om de la o distanţă de 21 km, de la 11 km poate distinge dacă obiectul chiar este un om iar de la 6 km poate identifica faţa persoanei.
Acestea sunt unele dintre posibilităţile camerei cu termoviziune FLIR utilizată în principal de către forţele armate şi de serviciul de protecţie a frontierelor, precum şi de serviciile de securiate specializate în vederea protejării aerodromurilor, aeroporturilor, etc.
Potenţialul acestei camere Ranger HRC este mult mai mare. Sistemul portabil HRC este compus, de obicei, din camera cu termoviziune, camera optică color, telemetru cu laser, modulul GPS şi busolă magnetică digitală. Camera foto termică este capabilă să recunoască o diferenţa de temperatură de numai 0.02 grade Celsius. Camera video pentru lumina vizibilă poate fi echipată cu un obiectiv cu zoom 120x, care să permită identificarea chipurilor umane mult mai uşor decât în cazul imaginii de la camera termică ...

Cum sa alegeţi cel mai bun repeater pentru telefonia mobilă? Cele mai multe probleme cu semnale GSM/DCS/3G apar în clădirile cu structura internă din oţel şi beton (supermarket-uri, săli de aeroport), cu ziduri groase, sau în instalaţii subterane (locuri de parcare, pub-uri în pivniţe, etc), în tuneluri.
Soluţia acestei probleme este folosirea unui repetor GSM, DCS, 3G.
 • Pentru a selecta un echipament adecvat, trebuie să ştiţi câteva lucruri de bază:
  • GSM, EGSM - utilizat în principal în afara oraşelor, dar, de asemenea, în multe zone metropolitane; benzile de frecvenţă asigură conexiuni de voce şi internet de viteză josă şi medie.
  • DCS - utilizat în principal în oraşe (datorită capacităţii mari a unei singure staţii de bază).
  • WCDMA (3G) - folosit în oraşe, asigură o viteză mare de transmisie a datelor (HSDPA), apeluri video şi alte servicii 3G.
 • Un alt aspect important în alegerea repeaterului în constituie aria ce trebuie acoperită de semnalul ce urmează a fi amplificat...