Nr. 03/2012 (16 ianuarie, 2012)
Viteză de 186 Gbps într-o reţea WAN.
186 Gbps a fost recordul într-un circuit (reţea WAN) pe care inginerii l-au atins în luna noiembrie a anului trecut la conferinţa SuperComputing 2011 din Seattle. Datele au fost transmise în ambele direcţii pe o distanţă de 212 km, între centrul de calcul al Universităţii Victoria din Canada şi Zona de Conferinţe din Seattle. Rata totală de transfer care atinge valoarea de 186 Gbps ar permite deplasarea unui volum de 2.000.000 gigaocteţi pe zi, adică 100.000 de discuri Blu-ray!Importanţa practică a acestui eveniment reiese din faptul că transferuri similare au fost făcute între Canada şi în alte locaţii din SUA, Brazilia şi Coreea de Sud iar aceste conexiuni s-au bazat pe infrastructura comercială de fibră optică, proiectată iniţial pentru transferuri de până la 100 Gbps.
Dispozitive optice speciale şi serverele cu grad ridicat de eficienţă au fost oferite de CANARIA (Reţeaua de Cercetare Avansată si Inovaţie din Quebec). Principalii parteneri ai proiectului au fost Institutul de Tehnologie din California (Caltech), Universitatea din Victoria, Universitatea din Michigan, Centrul European pentru Cercetare Nucleară (CERN), respectiv Universitatea Internaţională din Florida.
Cercetări avansate privind creşterea vitezei transmisiilor de date sunt în desfăşurare în numeroase locuri din lume. Recordul în ceea ce priveşte rata de transfer în condiţii de laborator este de 109 Tbps (obţinut la Institutul Naţional de Informaţie şi de Tehnologia Comunicaţiilor), folosind un cablu cu 7 fibre optice. În cazul folosirii unui singur laser şi a unei fibre optice standard, recordul este de 26 Tbps pe o distanţă de 50 km, obţinut la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe (KIT) în mai 2011. O astfel de legătură are o capacitate de transfer de aproximativ 400 de milioane de apeluri telefonice simultane.
Cea mai avansată cercetare este condusă în China. Proiectul denumit "973" doreşte să obţină 400 Gbps în regim comercial (în prima etapă) pentru ca apoi să crească treptat la 1Tbps.

sursa: www.caltech.edu
Cererea pentru viteze mai mari de transfer se intensifică odată cu creşterea volumului de date utilizat. Forţa care pare să susţină această evoluţie o reprezintă cloud-computing-ul, respectiv nevoia imensă de schimb informaţional între diferite centre de date ale unor companii de talia Google, Amazon şi Facebook. Viteze mari de transfer sunt, de asemenea, un deziderat a numeroase cercetări desfăşurate în mari centre universitare cât şi la CERN care are nevoie de astfel de tehnologii pentru volumul gigantic de date generat de acceleratorul de particule.
UTP sau cablu coaxial?
Transmiterea semnalelor video analogice prin intermediul cablurilor torsadate a devenit mai populară decât varianta prin cablurile coaxiale tradiţionale. Instalatorii CCTV aleg această soluţie din mai multe motive. Adesea, criteriul principal îl constituie preţul total al cablului. Deşi costurile unitare (1 m) ale cablului UTP de categoria 5e, respectiv al celui coaxial sunt apropiate, acesta din urmă poate transmite doar un singur semnal video în banda de bază, în timp ce cablul UTP poate suporta până la patru astfel de semnale, sau chiar şi alimenta cu energie electrică camerele video.De obicei, liniile de transport adaptate sunt mai rezistente la interferenţele electromagnetice. Folosind cabluri torsadate şi transformatoare de impedanţă active, distanţa maximă de transmisie poate ajunge la 2400 m, în timp ce un cablu coaxial de calitate poate fi folosit cu un singur semnal video până la o distanţă de maxim 600 m.



Exemple de configuraţii ale dispozitivelor Etrix.
Săgeţile verzi indică direcţiile posibile ale semnalului video (emiţător -> receptor)
Săgeţile verzi indică direcţiile posibile ale semnalului video (emiţător -> receptor)
Transformatoarele de impedanţă Etrix vă dau posibilitatea de a configura în moduri variate liniile de transmisie. Transformatoarele pasive pot fi combinate, indiferent de numărul de canale (de exemplu, un transformator cu 4 canale cu patru transformatoare cu câte un singur canal). Acelaşi lucru este valabil şi în cazul transformatoarelor active, cu menţiunea că este necesar să se facă distincţia între emiţătoare şi receptoare şi să se regleze nivelul de semnal. Transformatoarele active sunt folosite pentru distanţe mai mari, între 400 şi 2400 de metri (este posibil ca pe distanţe mai scurte de 400 de metri acestea să poată provoca o deteriorare a semnalului).
În practică, cele mai multe soluţii combină cablurile coaxiale cu cablurile torsadate. Transmiterea semnalelor video de la un grup de camere la un hub intermediar în aproprierea acestora se face pe cabluri coaxiale iar apoi toate semnalele sunt transmise la echipamentul DVR prin cablu UTP.
DVB-T şi TV analogic într-un sistem modern MATV.
Proiectantul avea de îndeplinit trei cerinţe esenţiale: instalaţia trebuia să deservească un complex de cinci clădiri rezidenţiale, să distribuie semnalul DVB-T de la un emiţător local iar locatarii cu televizoare vechi, fără tunere MPEG-4 (CRT-uri şi televizoarele cu plasma/LCD echipate doar cu tuner MPEG-2) să recepţioneze transmisiunea DVB-T transformată în formatul TV analogic.Semnalul de la antena UHF DIPOL 44/21-69 Tri Digit A2670 a fost împărţit într-o cale digitală şi una analogică. Circuitul digital este compus dintr-un amplificator DVB-T dublu canal cu AGC (Terra at420 R82510) şi un amplificator multibandă Terra ma400 R82520 . Circuitul analog este format din headend-ul Terra MMH-3000 şi receptoare OFDM / modulatoare DSB Terra RT-316 R81707 precum şi decodoare TS / modulatoare DSB pentru MPEG2/H.264, Terra DM-316 R817121. La final, ambele circuite sunt combinate cu ajutorul splitter-ului de semnal TV/FM cu două ieşiri Signal R-2 R60102.
Dorind un semnal de cea mai bună calitate (canalele transmise în DVB-T pot avea şi rezoluţie HD), proiectantul a folosit o conexiune pe bază de fibră optică pentru transmisia către clădirile ansamblului rezidenţial. Soluţia a fost implementată cu echipamentele profesionale ale companiei TERRA.
Întregul sistem este divizat în trei subreţele:
Întregul sistem este divizat în trei subreţele:
- unitatea de procesare a semnalului descrisă mai sus,
- infrastructura de fibră optică,
- cablurile de cupru (în fiecare cladire).

Diagrama sistemului MATV utilizat pentru cele 5 clădiri.
Fibra optică este folosită pentru distribuirea multiplexelor DVB-T
sub formă de transmisiune TV în format analogic.
Fibra optică este folosită pentru distribuirea multiplexelor DVB-T
sub formă de transmisiune TV în format analogic.
Semnalul mixt este distribuit către patru clădiri prin cabluri de fibră optică (într-una din dintre clădiri este amplasată instalaţia de procesare a semnalului). TERRA MOS-211B R81720B (putere de ieşire de 8 dBm) converteşte semnalul electric de la splitter-ul Signal într-un semnal optic pe care îl distribuie în întreg ansamblul rezidenţial. Fiecare traseu de fibră optică (în număr de 4) a fost terminat cu un nod de fibră Terra OD-120 R81724. Acesta reconverteşte semnalul într-unul electric de maxim 113 dBuV, suficient pentru retransmisia ulterioară într-o reţea de distribuţie pasivă de aproximativ 40 de prize.
În clădirea unde este instalat sistemul MATV, semnalul de la splitter este direct amplificat de HA-126 R82303 iar apoi distribuit în toată clădirea (tot aprox. 40 de prize).
În clădirea unde este instalat sistemul MATV, semnalul de la splitter este direct amplificat de HA-126 R82303 iar apoi distribuit în toată clădirea (tot aprox. 40 de prize).
Cum se instalează cablurile de fibră optică într-o clădire?
Cutiile de distribuţie folosite în reţelele de fibră optică permit o organizare eficientă a cablurilor şi o conectare şi reconectare facilă a traseelor optice.Acestea protejează splice-urile şi splitter-ele totodată asigurând o curbură corespunzătoare fibrelor optice. În plus, trebuie să permită efectuarea rapidă a măsurătorile sau a procedurilor de mentenaţă.
Caseta de distribuţie ULTIMODE TB-08B L5408 oferă o tavă pentru splice-uri (12 în total) şi un loc de depozitare pentru un splitter optic MICRO. Trei manşoane PG pot acomoda cabluri cu diametrul exterior de 7-12 mm. Capacul exterior este detaşabil, montat cu ajutorul clipsurilor şi poate fi protejată împotriva accesului neautorizat cu ajutorul unor sigilii.

Cutia de distribuţie ULTIMODE TB-08B L5408
(utilizare tipică - componentele instalate nu sunt incluse)
(utilizare tipică - componentele instalate nu sunt incluse)
ULTIMODE TB-08B L5408:
1 - Spaţiu pentru un splitter MICRO ( L3604, L3608).
2 - Tavă pentru splice-uri de fuziune. Protejează racordurile şi asigură o rază de îndoire corectă a fibrelor.
3 - Loc pentru fibre optice de rezervă.
4 - Spaţii pentru inserarea adaptoarelor optice (reconfigurabilitate şi acces uşor).
5 - Element de blocare/stabilizare a cablului.
1 - Spaţiu pentru un splitter MICRO ( L3604, L3608).
2 - Tavă pentru splice-uri de fuziune. Protejează racordurile şi asigură o rază de îndoire corectă a fibrelor.
3 - Loc pentru fibre optice de rezervă.
4 - Spaţii pentru inserarea adaptoarelor optice (reconfigurabilitate şi acces uşor).
5 - Element de blocare/stabilizare a cablului.
Din cauza distanţei şi a mediului de transmisie, a fost aleasă o soluţie wireless bazată pe AP-uri TP-LINK TL-WA5210G N2350. Punctul de acces (AP-ul) instalat la fermă este conectat la DVR-ul de reţea Trend 250X16 M72516. Al doilea AP a fost instalat la domiciliul clientului şi conectat la un calculator. Computerul ruleaza software-ul CMS care permite monitorizarea live a camerelelor instalate, accesul la înregistrări precum şi controlul tuturor funcţiilor aparatului DVR. Din loc în loc, cu ajutorul software-ului, au fost stabilite pe cameră zonele de detectare a mişcării. Orice mişcare într-o astfel de zonă va fi indicată pe computer.
S-au folosit pentru supraveghere şaisprezece camere n-cam 710 M11276 de înaltă rezoluţie (600 TVL, 0.01 lx). Imaginile de înaltă calitate, sunt completate de iluminatoare IR şi carcase externe certificate IP-65 pentru camere.
S-au folosit pentru supraveghere şaisprezece camere n-cam 710 M11276 de înaltă rezoluţie (600 TVL, 0.01 lx). Imaginile de înaltă calitate, sunt completate de iluminatoare IR şi carcase externe certificate IP-65 pentru camere.

Diagrama sistemului implementat
PoE pentru camere care nu au această posibilitate.
În mod normal, PoE "Power over Ethernet" poate fi folosit doar pentru camerele compatibile cu standardul 802.3af. Standardul permite transmiterea atât a datelor cât şi a alimentării prin acelaşi cablu UTP. Energia electrică este furnizată de o sursă de alimentare adecvată, cu protecţie la scurt-circuit şi suprasarcină, ca de exemplu M1890 .
Diagrama de mai sus prezintă o soluţie pentru tele-alimentarea unei camere fără PoE folosind un cablu torsadat. Sursa de alimentare inclusă la cumpărarea camerei video se conectează la o priză de 230 V în locaţia dorită iar apoi la un adaptor PoE "Power over Ethernet" N9205. Acest set de două adaptoare PoE permite alimentarea dispozitivelor LAN (cu o tensiune de până la 12V DC) printr-un cablu de transmisie torsadat (FTP/UTP etc). Trebuie ţinut cont şi de căderea de tensiune (aproximativ 0.1 - 0.2 V pe metru).
Mai multe informaţii despre alimentarea camerelor din sistemele CCTV puteţi citiaici.
Mai multe informaţii despre alimentarea camerelor din sistemele CCTV puteţi citiaici.
Partajarea conexiunii ADSL utilizând un router TP-LINK.
Aceasta este una dintre cele mai folosite moduri de a împărţi conexiunea la internet în interiorul locuinţei deoarece majoritatea utilizatorilor sunt conectaţi prin ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line). Un router wireless potrivit în acest scop este TD-W8960N N2904 cu modem ADSL/ADSL2/ADSL2+ integrat, switch cu 4 porturi, precum şi Punct de Acces (AP) IEEE802.11b/g/n. Portul WAN (mufă RJ11) ar trebui să fie conectat direct la linia telefonică.
O reţea de calculatoare bazată pe conexiunea la internet prin ADSL.
Partajarea conexiunii se realizează prin intermediul router-ului TP-LINK TD-W8960N N2904.
Partajarea conexiunii se realizează prin intermediul router-ului TP-LINK TD-W8960N N2904.
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Diagrama constelaţiei - indicator al calităţii semnalului DVB-T. În cazul sistemelor TV analogice cu antenă, parametrul cheie, măsurat pe lângă nivelul de semnal la intrare (la antenă) şi semnalul de ieşire (la priză) este raportul C/N (purtătoare/zgomot). Acest parametru, nu conţine totuşi nici o informaţie cu privire la zgomotul de fază, la fel de important în modulaţiile digitale. Un instalator profesionist care vrea să ştie şi să analizeze sursele de zgomot şi interferenţele din reţeaua de recepţie/distribuţie, trebuie să folosească în acest scop, diagrama constelaţiei...
Informaţii primare oferite de diagrama constelaţiei.
Punctele înceţoşate din constelaţie înseamnă valori MER scăzute.
Semnalele modulate digital necesită valori mari ale acestui parametru.
Cameră Portabilă PROTECT DVR pentru monitorizare simplă, ieftină şi eficientă. Există firme, birouri, instituţii care, din motive economice, tehnice, sau operaţionale, nu pot instala un sistem CCTV tradiţional. Se observă, de asemenea, o creştere a cererii pentru DVR-urile compacte cu camere video integrate, acestea fiind potrivite pentru aplicaţii în autovehicule. Pentru a veni în întâmpinarea clienţilor ce necesită astfel de echipamente, DIPOL oferă o serie nouă de produse PROTECT. Dispozitivele mobile PROTECT (pentru utilizare de interior) combină o cameră de înaltă rezoluţie şi un DVR capabil să înregistreze material audio şi video la 720p în format MPEG-4 ( M70501) sau H.264 ( M70701). Calitatea superioară a înregistrarilor permite utilizatorului să recunoască cu uşurinţă chipuri umane, bancnote, detalii cu privire la accidente rutiere etc.În ciuda unghiului de vizualizare foarte larg (120 de grade), lentilele cu distanţă focală fixă dau distorsiuni de imagine neglijabile. Fiecare kit include o ventuză cu un mâner (pentru montarea pe suprafeţe plane, cum ar fi sticla, metalul lustruit sau emailat - la casele de marcat, în vehicule etc) şi un alimentator 12-24 VDC / 5 VDC compatibil cu mufa de brichetă...
PROTECT 701 M70701
Moduri de funcţionare pentru un Access Point (exemplu: TP-LINK TL-WA500G
Un Access Point tipic acceptă următoarele moduri de funcţionare:
Un Access Point tipic acceptă următoarele moduri de funcţionare:
- Access Point Client - echipamentele ce funcţionează în acest mod ...