Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 06/2012 (6 Feb., 2012)

O nouă lume?

Corporaţia Comcast oferă deja în câteva oraşe din SUA servicii de televiziune prin cablu combinate cu cele de securitate şi control al "casei inteligente", sub denumirea de Xfinity Home Security. Senzori de toate tipurile(mişcare, fum, detectarea spargerii unui geam etc.) amplasaţi în perimetrul casei precum şi camere de supraveghere, toate trimit în regim wireless semnale la unitatea centrală de control a casei de unde sunt apoi trimise către un centru de date amplasat undeva pe teritoriul statului Colorado. Comunicaţia între senzori şi unitatea de control se realizează folosind protocolul ZigBee care a fost special conceput pentru astfel de aplicaţii, pentru a nu interfera cu dispozitivele WiFi.


În funcţie de setările sistemului, o parte din date sunt stocate pe serverele din centrul de date, o altă parte este analizată de un software special, iar informaţiile rezultate precum şi imaginile de pe camerele de supraveghere pot fi trimise către smartphone-ul proprietarului. Înregistrările video sunt stocate pe serverele furnizorului timp de 30 de zile.

Sistemul poate fi utilizat pentru controlul de la distanţă a aparaturii electrocasnice şi a instalaţiilor de iluminat, incalzire, etc. Poate fi utilizat într-un mod mai avansat printr-o simplă programare în unitatea centrală de control a unor evenimente de tip cauză-efect; spre exemplu: în cazul în care copilul nu se întoarce acasă la timpul programat (nu introduce cheia în încuietoare), părintele va primi un mesaj pe telefon. Cu ajutorul pachetului software livrat împreună cu sistemul, utilizatorii îşi pot crea propriile aplicaţii.

Potrivit lui Mitch Bowling, SVP şi GM al departamentului "New Businesses" din cadrul Comcast Cable, omul responsabil pentru proiectul Xfinity Home Security sistemul este sigur datorită criptării extinse a datelor. Este imposibil ca un hacker să poată vedea imaginile de pe camerele dvs. de supraveghere sau să vă deschidă uşile. Cu toate acestea, toate datele stocate pe server pot fi puse la dispoziţia autorităţilor competente, cu acordul instanţei.

Costul unui astfel de sistem implică
  • taxa de instalare - 199 de dolari,
  • senzori - 70 de dolari per bucată,
  • camere video - 150 de dolari per bucată,
  • taxă lunară pentru monitorizarea şi înregistrare video - 5 dolari,
  • abonament lunar (în funcţie de numărul de dispozitive) - între 29.95 şi 39.95 de dolari
Servicii similare au fost lansate de către Verizon Wireless şi Time Warner. În acest an, Google va demara un alt proiect de automatizare a căminului bazat pe arhitectura informatică "Android@Home" deja introdusă dar va şi deschie codul sursă a numeroase aplicaţii de control al dispozitivelor electrice şi electronice cu ajutorul telefonului mobil.
Un exemplu de o astfel de aplicaţie este Homebuddy care comunică cu un controler (Vera Z-Wave) prin intermediul internetului sau unei reţele Ethernet pentru a porni/opri alimentarea cu energie electrică, pentru a regla un termostat sau a controla diferite dispozitive.

Aplicaţia "Homebuddy" în acţiune
Google vrea de această dată să facă un pas mai departe şi să creeze un sistem numit Smart Home bazat pe conceptul de cloud computing, similar celor de la Comcast. Dispozitive similare Vera Z-Wave vor trimite informaţii către un server central pentru a fi procesate în scopul optimizării performanţei clădirii. Tot ce are de făcut utilizatorul este să configureze sistemul într-un mod foarte rapid şi uşor, prin intermediul unui browser de internet sau a unui smartphone Android, fără a fi nevoie de ajustări de parametrii.
Proiectul celor de la Google va fi capabil să execute comenzi mult mai sofisticate decât comutarea alimentării cu energie a aparatelor electrocasnice, ca de exemplu, va putea asista utilizatorul la cumpărături prin simpla trimitere pe smartphone-ul acestuia a listei de produse care lipsesc din frigider sau a căror termen de valabilitate a expirat.
Ideea de "casă inteligentă" există încă din anii `70 ai secolului trecut şi a fost extrapolată din procesul de automatizare a producţiei industriale.
Lipsa standardelor pentru controlul sistemelor şi dispozitivelor casnice, dificultăţi de control extern cauzate de probleme de conectivitate cât şi costul ridicat al procesării datelor - au făcut ca cheltuielile de instalare să atingă preţuri exorbitante iar beneficile să nu fie pe măsură. Tehnologia "cloud computing" poate schimba această situaţie şi în acelaşi timp să accelereze dezvoltarea "caselor inteligente"..

Probleme cu spaţiul pe disc.

Spaţiul pe disc Sh (în MB) necesar pentru înregistrarea unui singur canal video timp de o oră la un bitrate B este egal cu:
Pentru a calcula capacitatea totală, SHDD, a unui disc magnetic, parametrul Sh trebuie înmulţit cu 24 şi cu coeficientul α care exprimă procentual timpul de înregistrare zilnică. În plus, trebuie considerat şi numărul de zile D pentru fiecare dintre cele k canale folosite. Calculul final se rezumă la:
Procedura de calcul poate fi mult simplificată prin utilizarea unor programe special concepute în acest sens. Aceste programe necesită, de obicei, introducerea unui număr mai mic de parametri iar un bitrate optim pentru materialul video este selectat în mod automat, aplicaţia bazându-se pe rezoluţia imaginii, tipul de compresie folosit şi numărul de cadre pe secundă. Din cauza naturii compresiei H.264 care foloseşte algoritmi de procesare a imaginii bazaţi pe dinamica scenei, toate calculele ar trebui să fie întotdeauna considerate ca estimări şi incrementate cu 10-20%.
Un calculator de spaţiu pe disc poate fi descarcati de aici. Acesta a fost proiectat pentru DVR-uri Hikvision şi ia în considerare caracteristicile acestora.
Oferta DIPOL cuprinde o gama completă de hard disk-uri SATA compatibile cu DVR-urile oferite.
500GB
M89255
1TB
M89260
1TB
M89265
2TB
M89270
Sistemele de supraveghere care funcţionează 24/7, şi au în componenţă mai multe HDD-uri ar trebui să fie echipate cu unităţi de disc create special în acest scop - M89265, M89270. Acestea asigură o funcţionare fiabilă sistemului de supraveghere, sunt rezistente la vibraţii şi temperaturi înalte şi au consum redus de energie.

Cum să conectaţi mai multe televizoare la un STB de cablu digital?

Abonaţii la serviciile de televiziune digitală prin cablu sunt deseori confruntaţi cu problema "aducerii" semnalului TV la celelalte televizoare din casă. În cazul în care semnalul nu este codificat, problema se rezolvă prin achiziţia unor receptoare DVB-C suplimentare. În majoritatea cazurilor însă, acest lucru rezolvă problema doar pe jumătate - abonatul va trebui să plătească una sau mai multe taxe suplimentare pentru a decoda canalul(ele) dorit pe STB-ul(-urile) suplimentar(e). Ambele soluţii de mai sus ar permite selecţia independentă pe fiecare televizor a canalului TV dorit dar la un cost considerabil mai mare, în special în cazul taxei suplimentare.

Mai jos vă vom prezenta trei modalităţi de a transmite un semnal decodat de către un STB DVB-C în celelalte camere ale locuinţei dvs. Televizoarele vor afişa acelaşi canal (selectat de decodor).
Signal-HD HDMI Splitter 1x4TV Modulator TERRA MT41Wireless Transmitter/Receiver Set: Signal TR-3000 (AV+IR@5.8GHz)Wireless Transmitter/Receiver Set: Signal TR-3000 (AV+IR@5.8GHz)
Trei modalităţi de transmitere a unui canal TV decodat de un STB DVB-C.
Fiecare televizor primeşte acelaşi canal, selectat de STB.
  • 1. Folosirea splitter-ului HDMI Signal H3214 - acesta furnizează semnalul video digital al STB-ului televizoarelor moderne cu ajutorul cablurilor HDMI. Avantajul acestei soluţii este posibilitatea vizionării canalului HD selectat pe fiecare televizor,
  • 2. Utilizarea modulatorului TV Terra MT41 R871741 - cea mai bună soluţie atunci când în camere sunt televizoare cu intrare de cablu coaxial. Deoarece modulatorul trebuie conectat la ieşirea A/V analogică a STB-ului, se va putea accesa simultan atât semnalul analogic cât şi cel digital (prin HDMI).
  • 3. Utilizarea transmiţătoarelor A/V Signal TR-3000 R94110 - este eliminat cablul între STB şi celelalte televizoare; fiind folosită banda liberă de 5.8 GHz sunt eliminate interferenţele .
Dacă v-aţi decis asupra metodei 1 sau 2 va trebui să ţineţi cont de necesitatea unei extensii de telecomandă (Signal DIR-300 R94120), pentru a putea controla receptorul DVB-C aflat în cealaltă cameră. În cel de al treilea caz, setul Signal TR-3000 R94110 are încorporat un transmiţător pentru comanda IR.

E timpul pentru magistrale din fibră optică.

O firmă de telecomunicaţii şi distribuţie de servicii internet a construit reţeaua informatică pentru un nou complex imobiliar compus din trei blocuri a câte 20 de apartamente fiecare. Investitorii au considerat necesară utilizarea cablurilor din fibră optică pentru pentru conexiunea între clădiri, deoarece intenţionează să ofere viitorilor rezidenţi servicii "triple play" (internet în bandă largă, TV, şi VoIP), prin tehnologia GPON.
În prima etapă a proiectului, una dintre clădiri a fost conectată prin fibră optică la reţeaua ISP-ului folosind switch-ul TP-LINK N29957 dotat cu module SFP ULTIMODE L1416. Pentru integrarea în reţea a celor două clădiri rămase au fost instalate switch-uri "inteligente" TP-LINK N29951 echipate cu module SFP ULTIMODE L1417 şi conectate bineînţeles tot prin fibră optică la switch-ul principal. În momentul de faţă, apartamentele sunt conectate la switch-uri prin cabluri cu conductoare de cupru. Cu toate acestea în clădiri a fost instalat un sistem inovativ de management al cablurilor (orice tip de fibră optică va putea fi utilzat pentru a conecta fiecare apartament cu puctul central de distribuţie din clădirea respectivă).
În etapa a doua switch-urile "inteligente" TP-LINK vor fi înlocuite cu splittere pasive. ISP-ul va oferi, de asemenea o gamă largă de canale TV digitale cât şi servicii VoIP.
Managed Switch: TP-LINK TL-SG3424 (24xGbE 4xSFP)SFP Transceiver: ULTIMODE SFP-203/5G SC (single-mode fiber up to 20 km)SFP Transceiver: ULTIMODE SFP-205/3G SC (single-mode fiber up to 20km)Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2428WEB 24+4G 2xSFP RACKSFP Transceiver: ULTIMODE SFP-205/3G SC (single-mode fiber up to 20km)Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2428WEB 24+4G 2xSFP RACK
Diagrama reţelei de fibră optică implementată

Monitorizarea video a unei case.

Proprietarul a decis să ridice nivelul de securitate al cămiului prin instalarea unui sistem CCTV. Se doreau dispozitive de calitate dar fără ca acesta să aibă un impact considerabil în bugetul familiei. Sistemul trebuia să acopere atât interiorul casei cât şi zona exterioară, neiluminată.
CCTV Network DVR: TREND 250X08 (H.264, 8 channels) Vandal Proof Camera: v-cam 450 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-10mm, OSD)Vandal Proof Camera: v-cam 430 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 3.6mm, IR up to 20m)Compact Outdoor Camera: n-cam 710 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR up to 30m, OSD)
Pentru interior au fost alese camere cu rezoluţie înaltă (600 TVL) şi sensibilitate ridicată (0.01 lx în modul alb-negru). Acestea sunt v-cam 430 M10754 şi v-cam 450 M10749 ce vin echipate cu iluminatoare IR, capabile de captură video pe timp de noapte, fără iluminare adiţională. Accesul la cele mai utile funcţii se face prin meniul OSD. După instalare a fost activată funcţia BLC care permite obţinerea unor imagini mult mai detaliate a persoanelor şi obiectelor în situaţia în care acestea sunt iluminate din spate.
Exteriorul casei este monitorizat de camere n-cam 710 M11276 dotate cu iluminatoare IR, eficiente până la o distanţă de 30 de metrii. Datorită funcţiei HLC, camera poate înregistra numărul de înmatriculare al unei maşini chiar şi când aceasta are farurile pornite.
Fluxurile video de la camere sunt trimise către DVR-ul cu 8 canale TREND 250X08 M72508, capabil de înregistrare la rezoluţie 4CIF la 25 fps. Detectarea mişcării este utilizată de camerele de interior pentru a declanşa înregistrarea. Deoarece aparatul DVR este conectat la internet proprietarul poate acceseze de la distanţă materialul video live sau cel din arhivă.

Îmbinarea imaginilor de pe mai multe camere.

Cel mai nou NVR al celor de la NUUO ("Network Video Recorder") NT-4040(R) K4204 permite înregistrarea simultană a până la 64 de fluxuri video H.264 de la camere megapixel (până la 5 MP) şi "lipirea" unor imagini selectate pentru a forma o sngură imagine panoramică.
Tehnologia "NUUO Image Fusion" permite combinarea în acest mod a imaginilor provenite de la maxim 10 camere fixe.
Tehnologia "NUUO Image Fusion" - crearea facilă a unei imagini panoramice
Imaginile de pe şase camere poziţionate pe o latură a stadionului
au fost combinate într-o imagine care poate fi mărită şi derulată.
Tehnologia are şi posibilitatea de ajustare a imaginii provenite de pe fiecare cameră (prin modificarea dimensiunii acesteia, a unghiul de filmare şi prin rotirea pe axele XYZ), în scopul de a crea o imagine corectă, fără "unghiuri moarte". Imaginea panoramică rezultată va fi considerată ca o imagine independentă provenită de la o cameră megapixel cu funcţie PTZ şi poate fi astfel înregistrată ca un canal video adiţional.
Având la dispoziţie această funcţionalitate vă va fi foarte uşor să monitorizaţi un stadion, o parcare, o stradă, un magazin, sau un coridor lung fără a fi nevoie a comuta între diferite camere, ca de exemplu, atunci când urmăriţi traseul unei persoane în mişcare.
Cum să îmbunătăţi conectivitatea LTE? Pentru a creşte puterea semnalul de la operatorul de telefonie mobilă, utilizatorul unui modem LTE ar trebui să îşi conecteze dispozitivul la o antenă LTE externă, îndreptată către turnul de transmisie.
Antene LTE compacte oferite:
4G/3G/GSM Antenna: TRANS-DATA LTE KYZ 7.5/8/10
LTE Antenna: TRANS-DATA LTE KPV 7/10
Antenă log-periodică
TRANS-DATA LTE KYZ 7.5/8/10
A741031
Antenă panou
TRANS-DATA LTE KPV 7/10
A741021
Antena trebuie conectată la modem folosind pigtail adecvat.
4G/3G/GSM Antenna: TRANS-DATA LTE KYZ 7.5/8/10 3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3420 (802.11n, UMTS/HSPA)
Utilizarea unui modem LTE cu antena A741021
Produse noi în oferta DIPOL:
UHF TV Antenna: Dipol 44/21-69 Tri Digit ECO (with LNA-177 amplifier)
Twin Channel Amplifier: Terra at420 (UHF, analog TV &DVB-T, AGC)
Day/Night Box Camera: u-cam 600 (600TVL, Sony Super HAD II, 0.01 lx)
Managed Switch: TP-LINK TL-SG3210 JetStream (8x10/100/1000Mbps, 2xSFP 1000Mbps)
Antenă UHF
DIPOL 44/21-69 Tri Digit ECO
cu amplificator LNA-177
A2665
Amplificator dual
Terra at420
(UHF,analogTV,DVB-T)
R82510
Cameră de tip box; zi/noapte
u-cam 600, 600TVL,
SONY Super HAD II
M11185
Switch cu management
TP-LINKTL-SG3210 JetStream
8x10/100/1000 2xSFP
N29959
Merită citit:
A doua generaţie de headend-uri permite selecţia canalelor din multiplexuri. După oprirea transmisiei TV analogice, producători de televizoare nu vor mai integra tunere TV analogice în viitoarele echipamente. Deci headend-urile deja instalate trebuie să fie capabile a converti semnalele 8PSK/QPSK ale transmisiunilor de satelit în semnale digitale terestre COFDM. Pentru a respecta specificaţiile tehnice proprietarul sistemului SMATV/CATV va trebui să ajungă la o înţelegere cu compania care va instala hardware-ul în legătură cu ce canale vor cuprinse în multiplexele respective.
Alegerea canalelor ce vor face parte dintr-un multiplex, trebuie să ia în considerare bitrate-ul acestora(al canalelor). Este o cerinţă impusă de capacitatea limitată a multiplexurilor digitale. Capacitatea maximă a unui multiplex DVB-T, cu interval de protecţie de 1/32 şi FEC de 7/8 este de 31.66 Mb/s.
Site-ul www.linowsat.de oferă informaţii despre bitrate-ul canalelor TV de pe sateliţi
Supravegherea video unei pârtii de schi. Proprietarul unei pârtii de schi a decis să instaleze un sistem CCTV pentru a creşte nivelul de siguranţă de pe pârtie şi din zona telescaunului.
În acest scop au fost instalate camere megapixel Pixord P600E K1532 conectate în reţea şi echipate cu obiective megapixel varifocale cu unghi larg de filmare, UltiEye M2263. Camerele sunt protejate împotriva condiţiilor meteorologice nefavorabile cu carcase Maraton M5406.
Din motive economice fluxurile video nu sunt înregistrate pe un server. Sunt disponibile imagini doar din ultimele 3 zile, înregistrate pe un card de 32 de GB, instalat în fiecare din camerele K1532. Acestea pot fi folosite în cazul unui eveniment pe pârtie....
Conectori fiabili şi cu asamblare rapidă de la ULTIMODE. Timpul a trecut, tehnologia a evoluat iar în acest moment fibra optică este relativ uşor de sertizat, fără aparate de sudură sumpe sau subcontractori specializaţi. DIPOL vă oferă conectori ULTIMODE cu asamblare rapidă, de înaltă calitate şi uşor de utilizat, care oferă aceeaşi parametri de transmisie ca şi în cazul unei conexiuni realizate în condiţii de laborator.
Secţiune transversală printr-un conector rapid ULTIMODE