Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr 07/2012 (13 februarie 2012)

Forţa din spatele internetului broadband.

La începutul lunii ianuarie, forumul Broadband a publicat rezultatele celui de al treilea trimestru al anului 2011 cu privire la acoperiea globală a serviciilor de internet cu acces în bandă largă. În această perioadă s-a înregistrat cea mai mare creştere trimestrială din 2009 încoace. Dintre toate tehnologiile care pot asigura conectivitate în regim "last-mile" DSL-ul este încă cel mai des folosit dar reţelele de fibră optică de tip FTTx vin puternic din spate, înregistrând cea mai rapidă creştere.

În al treilea trimestru din 2011, 19 milioane de noi linii FTTx au fost date în folosinţă, de două ori mai mult decât în ​​aceeaşi perioadă a anului 2010. Raportul subliniează faptul ca ritmul de implementare a liniilor de fibră optică nu dă semne de încetinire şi va continua să crească şi în trimestrul patru din 2011. Cota de piaţă a tehnologiei de fibră optică este acum aproape de 16%, ajungând din urmă tehnologia de cablu coaxial care are 19.5%. Restul pieţei este încă dominat de DSL.
Platforma MXK a companiei Zhone - a fost aleasă de 150 de operatori din 40 de ţări
Sursa: zhone.com
Zhone Technologies Inc., liderul mondial în soluţii FTTx, a anuţat la sfârşitul lunii ianuarie că un număr de peste 3000 de platforme MXK sunt în funcţiune sau în ultimele stadii de implementare pe întreg mapamondul. Este cu adevărat o cifră impresionantă, având în vedere faptul că platformele au per total capacitatea de a furniza de servicii de telecomunicaţii în bandă largă la aproape 30 de milioane de utilizatori. Fiecare sistem, în funcţie de cerinţele operatorului, se poate deservi de la 64 până la 9216 de utilizatori. Şi toate acestea pe distanţe de până la 60 km. Numai în ultimii trei ani, numărul utilizatorilor finali care au acces la servicii IT prin intermediul platformelor MXK a crescut cu 450%.

În secolul al XX-lea, s-au construit drumuri şi autostrăzi ca metodă de stimulare a economiei în timp de criză iar acum, construirea sistemelor de telecomunicaţii moderne este considerat a fi un mecanism similar. În cazul sistemelor interconectate pe bază de cablu, retele de fibră optică joacă un rol foarte important în economia modernă.
Concept de reţea xPON [telnet-ri.es]
Soluţiile ce folosesc platforme MXK sunt bazate pe tehnologia GPON ("Gigabit Passive Optical Network" - Reţea Optică Pasivă Gigabit).
Tehnologia GPON foloseşte numai reţele pasive de distribuţie (cabluri de fibră optică şi splittere fără alimentare externă) pentru a face conexiunea între ISP şi utilizatorii finali, inclusiv pe porţiunea "last mile". Singurele echipamente active (alimentare cu energie electrică) sunt localizate exclusiv la sediul central al ISP-ului (OLT - "Optical Line Termination") şi la reşedinţa utilizatorilor finali (ONT - "Optical Node Termination"). Acesta este principalul avantaj al tehnologiei GPON faţă de soluţiile deja existente unde sunt necesare switch-uri cu alimentare.


În funcţie de nevoile dezvoltatorilor, soluţiile GPON pot fi implementate ca FTTC ("Fiber To The Curb"), FTTB ("Fiber To The Building"), FTTF ("Fiber To The Floor"), iar în cel mai bun caz (dar şi cel mai scump) FTTH ("Fiber To The Home"), situaţie în care utilizatorii au acces în principiu la o lăţime de bandă nelimitată.

Aparenţele pot fi înşelătoare.

Transformatoarele CCTV (balun-urile) adaptează impedanţa cablului coaxial (linie de transmisie dezechilibrată, 75 ohm) la impedanţa cablului UTP (perechi de conductoare echilibrate, 100 ohm) şi vice-versa. Există bineînţeles şi copii ieftine făcute să arate identic cu dispozitivele profesionale, mai scumpe, dar de cele mai multe ori acestea sunt construite cu componente de cea mai proastă calitate, care deteriorează vizibil calitatea imaginii (purici, dungi pe imagine, distorsiuni geometrice).

Balun-urile pasive produse de Etrix au fost proiectate pentru a satisface cele mai dure standarde - fără zgomot şi distorsiuni de imagine şi foarte rezistente la conditiile externe de mediu.
Elemente ce par a fi identice la exterior, au o structură internă complet diferită
Imaginile de mai sus arată diferenţele dintre balun-urile ieftine disponibile pe piaţă (fig. A şi B) şi un balun Etrix (fig. C).
În cazul echipamentelor Etrix, solenoidul toroidal este montat pe un circuit imprimat. Placa este direct conectată la mufa BNC iar întregul ansamblu este protejat împotriva deteriorării mecanice cu o carcasă rezistentă de polimer. Mai mult, la partea conectorului UTP(+/-) există şi protecţie împotriva supratensiunii.
Etrix 1VP-B
M16654
Etrix 1VP-A
M16655
Etrix 1VP-C
M16658
Etrix 1VAP
M16659

Două hoteluri, acelaşi headend.

Patronul unuia dintre hotelurile de lângă Varşovia şi-a instalat un headend Terra MMH-3000 .După doar câteva luni, a apărut problema distribuţiei semnalului de la headend-ul deja instalat la o altă clădire din apropiere. Datorită faptului că încă din faza de construcţie clădirile au fost conectate prin cabluri de fibră optică, cele mai multe dintre sistemele de joasă tensiune (televiziune, internet, supraveghere video) au putut fi cu uşurinţă integrate.

Base Unit UC-380 (for Modular Headend MMH-3000)QPSK CI Receiver RDC-313 (QPSK/PAL, for MMH-3000 headend) MPEG-2 TS Decoder/VSB Modulator: DM-313<br />(for Terra MMH-3000 headend)2-Way TV/FM Splitter R-2 SignalOptical transmitter TERRA MOS-211ABuilding Amplifier:Terra HA-126Optical Node  TERRA OD-120
Semnalul TV prin satelit este transmis prin fibră optică clădirii alăturate
Semnalul de la headend a fost împărţită în două căi cu ajutorul splitter-ului pasiv R60102: semnalul destinat clădirii în care este instalat headend-ul (42 de camere, în total 46 de prize) şi semnalul pentru cea de a doua clădire (un total de 28 de prize). Tot în clădirea cu headend-ul s-a optat pentru utilzarea unui amplificator de bandă largă,Terra HA-126 R82303, care este capabil de a ajusta nivelul de semnal în reţeaua de distribuţie în funcţie de lungimea segmentelor de cablu folosite.

Transmiţătorul optic MOS-211A R81720 a fost deasemenea instalat în camera serverului din clădirea 1.
Tot în cabinetul metalic din imagine a fost montată şi interfaţa de control de la distanţă, PCS-200 R8171.
Dispozitivul Terra MOS-211A R81720 este folosit pentru convertirea semnalului de la headend într-unul de natură optică pentru a fi transmis în clădirea alăturată prin cablurile de fibră optică. În cazul de faţă, distanţa dintre transmiţătorul MOS-211A şi receptorul DO-120 R81724 este de aproximativ 280 de metrii, o distanţă foarte mică pentru tehnologia optică. La ieşirea din receiver-ul optic DO-120, nivelul semnaului este de 113 dBuV, suficient pentru alimentarea tuturor prizelor din reţeaua pasivă de distribuţie TV.

Convertoarele optice pot rezolva problema instalării sistemului CCTV într-un far.

Un mic investitor dintr-un oraş de la malul mării a hotărât să transforme farul amplast pe una din faleze într-o atracţie pentru turişti. Pentru a proteja atât turnul cât şi instalaţiile cheie ale farului împotriva actelor de vandalism şi a garanta siguranţa vizitatorilor, el s-a decis asupra instalării unui sistem de monitorizare video. Încă din etapa de proiectare s-a pus problema instalării liniilor de transmisie video în paralel cu cablurile de alimentare cu energie electrică. Prin urmare, singurul mediu de transmisie ce putea fi folosit era fibra optică.
Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-028D (multimode-WDM, 8 x video, 1 x data)High Speed Dome Camera: PH-33 (3.5-111.5 mm, 540 TVL, Sony Super Had CCD, 0.7 lx)Compact Outdoor Camera: n-cam 710 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR up to 30m, OSD) Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-028D (multimode-WDM, 8 x video, 1 x data)CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8308 (H.264, 8ch-4CIF-25fps, HDMI)Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1923 (19
Sistemul de monitorizare video instalat în far
Iniţial, sistemul de monitorizare a avut 3 camere analogice dar în final, sistemul va dispune de 8 camere de supraveghere video. Transmisia se bazează pe o pereche de convertoare video ULTIMODE L2802, ce au o capacitate de 8 canale video şi 1 un canal de date RS-485 unidirecţional pentru controlul unei camere PTZ. Ca echipament DVR s-a utilizat un Signal M78308 (8 canale) iar vizionarea materialului video live se face pe un monitor profesional CCTV SAMSUNG SMT-1923 M3019 (19").

De ce e bună o cameră cu alimentare 24 VAC?

Principalul avantaj al alimentării unei camere video de la o tensiune alternativă de 24V se regăseşte în secţiunea transversală mai mică a cablului de alimentare utilizat. Un alt avantaj este dublarea distanţei dintre cameră şi sursa de energie în cazul în care la alimentarea cu 24 VAC se foloseşte acelaşi tip de cablu ca şi la 12 VDC. Mai mult, regimul de 24 VAC prezintă o toleranţă crescută la fluctuaţiile de tensiune - camerele de supraveghere au garantată o funcţionare stabilă de la 15 VAC în sus.
Day/Night Box Camera: Sunell SN-BXC0583C (540TVL, Sony Super Had II, 0.08 lx)
Camera Sunell SN-BXC0583C M11195 poate fi alimentată atât la 12 VDC cât şi la 24 VAC.
Stabilizatorul de tensiune integrat asigură o izolare galvanică a liniilor de alimentare şi a celor de semnal.
Sunt eliminate interferenţele cauzate de buclele de împământatre care afectează vizibil imaginea. În camerele mai ieftine, circuitul de alimentare şi cel de semnal sunt conectate amândouă la aceeaşi masă. Acest lucru este adesea cauza unui semnal video de proastă calitate. De cele mai multe ori, utilizarea izolatoarelor externe, nu rezolvă problema.

Cum se conectează în mod corespunzător NVR-ul NT-4040(R) la reţeaua locală?

NVR-ul NUUO Titan K4204 a introdus un nou mod de înregistrare denumit "File Ring" cu scopul de a suporta rezoluţii megapixel. Este capabil de a lucra cu un flux de date la o rată de transfer de 250 Mbps. O astfel de lăţime de bandă este suficientă pentru înregistrarea în format H.264 a 64 de camere de 5 megapixeli.
Totodată, aparatul NVR trebuie să furnizeze simultan fluxuri video pentru vizionarea online şi pentru diferitele staţii de lucru din reţea. Utilizarea unui singur port Gigabit Ethernet nu ar fi suficient.
Pentru a separa fluxul de date provenind de la camerele de supraveghere de cel transmis staţiilor de lucru client, NVR-ul a fost echipat cu două porturi Gigabit Ethernet. În acest mod se previne supraîncărcarea reţelei şi totodată se creşte fiabilitatea sistemului (în cazul defecţiunii unuia dintre cele două adaptoare de reţea, cel de al doilea poate continua să ofere utilizatorilor funcţiile de bază).
16-port Gigabit Switch: TP-Link TL-SG1016DNetwork Video Recorder: NUUO NVR Titan NT-4040(R)Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2452WEB 48+4G 2xSFP RACKWeb Smart Switch: TP-LINK TL-SL2218WEB 16+2G 1xSFP RACK2MP IP Camera: HIKVISION DS-2CD853F-E Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/50DN (720p CCD)
Arhitectura recomandată a unui sistem de monitorizare IP CCTV
bazat pe NVR-ul NUUO Titan NT-4040(R), K4204, cu două porturi Gigabit
Schema reţelei CCTV de mai sus separă fluxul video(calea de transmisie) provenit de la camerele IP de cel transmis clienţilor din reţea. NVR-ul K4204, switch-urile N29940, N29952 şi N29950 precum şi staţiile client folosesc conexiuni de 1000 Mbps, în timp ce camerele IP sunt conectate pe 100 Mbps.
Arhitectura exploatează pe deplin capacităţile dispozitvului NVR - conexiune cu până la 128 de camere (de exemplu, patru staţii client pot accesa online imagini de pe oricare 32 de camere) si redarea materialului arhivat a 64 de canale (opt staţii client pot accesa simultan 8 înregistrări).

Primul router mobil 3G de la TP-LINK.

TP-LINK TL-MR3020 N2959 este un router 3G mobil, cu dimensiuni compacte (74x67xSave22 mm) şi care poate oferi acces la internet dispozitivelor Wi-Fi în orice locaţie cu acoperire 3G.


Aparatul are următoarele moduri de operare:
  • Router 3G
  • WISP
  • AP
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3020 (802.11n, 150Mbps, UMTS/HSPA)
Un exemplu de utilizare a router-ului TP-LINK TL-MR3020 N2959 -
patru dispozitive se pot conecta simultan la internet prin intermediul unei reţele 3G
O reţea locală wireless poate fi creată foarte uşor datorită funcţiei AP ("Acces Point" - Punct de Acces) încorporată. Un dispozitiv nou este adăugat la reţeaua proprie WiFi doar prin apăsarea butonului WPS. Accesul în reţeaua 3G a operatorului de telefonie se face doar prin conectarea unui modem 3G extern.
Produse noi în oferta DIPOL:
Network Video Recorder: NUUO NVR Titan NT-4040(R)
Day/Night Box Camera: Sunell SN-BXC0583C (540TVL, Sony Super Had II, 0.08 lx)
Megapixel Lens: ClearHD 2.8-12mm (DC, F1.4, 1.6MP, IR)
Flat Panel Wall Mount: DP118B (32-60 inches, tilt)
NUUO NVR
Titan NT-4040(R)
K4204
Cameră Sunell
SN-BXC0583C
M11195
Obiectiv ClearHD 2.8-12mm,
DC, F1.4, 1.6MP, corecţie IR.
M2270
Suport de perete
DP118B 32-60"
E9612
Merită citit:
Sisteme MATV în zonele cu recepţie dificilă. Există situaţii în care parametrii semnalului DVB-T recepţionat de antenă nu sunt acceptabili pentru distribuirea acestuia într-un sistem de tip MATV. Această problemă se manifestă frecvent în zone cu un nivel slab de semnalul TV terestru. Din cauza valorilor mari a parametrului BER şi a unui nivel scăzut a valorii MER, semnalul recepţionat în antenă nu poate fi amplificat în mod direct sau convertit la o altă frecvenţă.
Rezultatul utilizării trans-modulatorului ttx311 R81714
Cum să partajaţi semnalul optic - FTTH. Reţele FTTH ("Fiber To The Home") sunt bazate pe arhitectura PON ("Passive Optical Network"). Aceasta înseamnă că între sediu ISP-ului (denumit în acest caz OLT - "Optical Line Terminal") şi fiecare abonat (ONT - "Optical Node Terminal"), nu există dispozitive active iar semnalul este împărţit pasiv între abonaţi (în cazul GPON până la 128 de utilizatori) folosind splittere optice ...
Reţea optică pasivă ce utilizează un splitter optic ULTIMODE SP-16B L3616
Iluminatoarele IR inteligente din camerele Sunell. Camerele de supraveghere de dimesiuni reduse sunt foarte des echipate cu led-uri IR de mare putere pentru o rază de acoperire cât mai extinsă. Există totuşi un dezavantaj; când "subiectul" se apropie de cameră, aceasta îl supraexpune şi ca urmare, imaginea devine inutilizabilă.
Camerele Sunell SN-IRC4920AJ M11245 şi SN-IRC5920AHLDN M11280 pot ajuta în această situaţie datorită funcţiei de iluminare inteligentă (Smart IR). Procesorul de semnal analizează în mod continuu imaginea şi în cazul zonelor cu luminozitate excesivă reduce puterea ledurilor IR. În acest fel, caracteristicile şi trăsăturile persoanelor sau vehiculelor care se apropie de aparatul de filmat sunt identificabile. O astfel de functionalitate este deosebit de utilă în cazul intrărilor în clădiri sau în situaţiile în care subiectul de inters se apropie de cameră.
Instantaneu de la o cameră fără SmartIR; obiectul apropiat este supraexpus.
Instantaneu de la camera Sunell SN-IRC4920AJ M11245 cu funcţie SmartIR ce reglează puterea iluminatorului IR