Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

No. 09/2012 (Feb.27, 2012)

Un milion de englezi se joacă pe calculatorul ..."din nor".

Înregistrând un succes în Statele Unite, serviciul denumit OnLive care oferă utilizatorilor posibilitatea de a juca cele mai noi jocuri fără ca aceştia să dispună de un calulator foarte performant sau de o consolă ultimul model, a fost lansat în septembrie 2011 în Anglia. Şi aici a fost recepţionat cu entuziasm iar ca rezultat, doar în primele trei luni, serviciul avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
În esenţă, OnLive este o implementare tehnologiei de "cloud computing" destinată publicului larg.
Servicul poate fi folosit pe televizoarele normale (cu un adaptor special în valoare de 99 de dolari), pe televizoarele inteligente (SmartTv), calculatoare obişnuite sau smartphone-uri şi tablete cu Android sau iOS. Odată cu popularizarea acestei modalităţi de distribuţie a divertismentului electronic, utilizatorii nu vor mai fi nevoiţi să îşi îmbunătăţească de fiecare dată echipamentele
(calculatoare, console) şi nici nu vor mai pierde timpul descărând şi instalând jocurile. Acestea vor fi instalate pe calculatoarele companiei, într-un centru de date iar utilizatorul pur şi simplu va "interoga o bază de date".


Pentru a putea accesa acest serviciu, utilizatorul se înregistrează pe OnLive.com, descarcă şi instalează o aplicaţie corespunzătoare platformei folosite (TV, smartphone, tabletă) şi apoi se poate bucura de cele mai noi apariţii în domeniul jocurilor electronice, cum ar fi Batman, Arkham City, Assassin's Creed Brotherhood, Pro Evolution Soccer 2012 etc.
În plus, există şi posibilitatea unei perioade de probă de 30 de minute.
Cea mai mare problemă cu care pot confrunta utilizatorii OnLive este necesitatea unei conexiunii "broadbad - în bandă largă" adevărate. Pentru o experienţă completă, este necesară o conexiune cu o rată de transfer de minim 5 Mbps. O legătură mai lentă poate fi totuşi utilizată pentru joc dar folosind o grafică la parametrii reduşi.
Jocul online are două componente - un flux de date live şi un flux media. Prima este utilizată la interacţiunea propriuzisă cu jocul iar cea de a doua, la vizionarea şi înregistrarea evenimentelor din joc.
Un factor determinat al calităţii serviciului este localizarea geografică a centrelor informatice. În prima etapă, vor exista în Europa două astfel de centre - unul în Anglia iar altul
în Luxembourg. Pe teritoriul SUA există deja cinci locaţii în care se găsesc aceste "data centers" - California, Virginia, Texas, Illinois şi Georgia. Din anul 2009 încoace, distanţa maximă dintre jucător şi serverul OnLive a crescut de la 80 km la 1600 km.

Compania de consultanţă şi cercetare de piaţă stategică DFC Intelligence, axată pe divertismentul interactiv preconizează că în 2016 veniturile de pe piaţa globală a jocurilor video vor ajunge la 81 de miliarde de dolari, comparativ cu cifra de 66 miliarde înregistrată în 2010. Rezultatele financiare are ale giganţilor din acestă industrie, companii precum Nintendo, Sony sau Microsoft vor fi influenţate într-un mod semnificativ şi în acelaşi timp nefavorabil de noul model de distribuţie a divertismentului electronic. Se preconizează ca până în 2016 distribuţia online a jocurilor video se va dubla iar vânzările
clasice, în magazinele specifice, se vor reduce la mai mult de jumătate.
Multe dintre sistemele de securizare a jocurilor împotriva pirateriei sunt ineficiente şi nu asigură o protecţie corespunzătoare a proprietăţii intelectuale a dezvoltatorilor.
Tehnologia "cloud computing" este capabilă a oferi protecţie totală aşa că pe viitor marea majoritate a vânzărilor vor fi făcute online. Acest lucru ar trebui să ducă la scăderea preţului de vânzare a jocurilor deoarece se vor micşora costurile de distribuţie.

Noua formulă de distribuţie a divertismentului electronic oferită până în prezent doar de OnLive este totodată o oportunitate şi pentru companiile de telecomunicaţii.
British Telecom consideră un succes numărul de peste un milion de noi utilizatori doar în ultimele trei luni, plătitori ai unui abonament lunar. cestă situaţie poate fi considerată de ceilalţi operatori din piaţa de telecomunicaţii un semn că viitoare servicii necesare utilzatorilor vor trebui să cuprindă mai mult decât tradiţionale transmisii de voce şi date.

Drepturile de acces în sistemele CCTV.

Este recomandat ca administratorii sistemelor CCTV operate de mai multe persoane să creeze drepturi de utilizator într-un mod ierarhic pentru a limita accesul la unele camere sau funcţii ale sistemului.
DVR-urlie Signal aparţinând seriei 83xx dispun de instrumente foarte avansate pentru a creea conturi de utilizator cu diferite drepturi de acces/drepturi de gestiune. Un astfel de sistem poate avea până la 64 de conturi de utilizator. Folosind aceeaşi combinaţie de nume de utilizator şi parolă, orice operator poate accesa sistemul atât în regim local cât şi de la distanţă, cu drepturi de acces diferite. Restricţiile impuse pot fi de tipul accesului la setările sistemului, la log-urile acestuia sau la managementul discurilor şi a fişierelor. Mai mult, este posibil limitarea accesului în funcţie de canalul video (monitorizare, înregistrare mauală, redarea arhivei, control PTZ, copii de siguranţă).
CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8308 (H.264, 8ch-4CIF-25fps, HDMI)
CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8316 (H.264, 16ch-4CIF-25fps, HDMI)
DVR SIGNAL DL-8308
M78308
DVR SIGNAL DL-8316
M78316
DVR-urile pot face faţă unui număr de 10 utilizatori, logaţi simultan de la distanţă. Accesul în regim on-line a utilizatorilor obişnuiţi (pentru simpla vizionare a imaginilor live) se face pe baza unei liste de adrese IP (adrese permise sau respinse).
Într-un mod similar, aceste liste de acces pot fi create folosind adresele MAC ale echipamentelor utilizate la accesarea sistemului.

Un sistem multiswitch telealimentat cu peste 300 de abonaţi.

Fiind vorba despre o clădire cu două aripi, era necesar ca instalaţia să deservească peste 350 de prize.
Detaliile de ordin estetic i-au impus proiectantului utilizarea unui singur set de antene. Folosind software-ul SatNet acesta a construit un sistem capabil să recpţioneze simultan doi sateliţi, bazat pe mutiswitch-uri din seria MSV-9xx cu 9 intrări şi un număr variabil de ieşiri, amplificatoare de linie SA-901 R70901, splittere şi tap-uri din seria SS-9xx (cu diferite nivele de atenuare).
Sistemul SMATV pentru 350 de abona
ţi. Proiectul creat cu software-ul SatNet este disponibil aici (pdf)
Design-ul acestui tip de instalaţie trebuie aibă în vedere nu doar un nivel de semnal corespunzător la fiecare priză TV ci şi modalitatea de alimentare cu energie electrică a diferitelor componente active din cadrul sistemului. Un mare avantaj al folosirii multiswitch-urilor Terra MSV şi a amplificatoarelor de linie Terra SA îl constituie posibilitatea telealimentării celorlalte componente din sistem folosind liniile de semnal. Proiectantul trebuie să ţină cont de amplasarea amplificatoarelor în reţeaua de distribuţie astfel încât acestea să poată asigura un nivel de semnal şi o tensiune de alimentare corespunzătoare fără a suprasolicita sursele deja existente în sistem.
În principiu, întregul sistem poate fi alimentat doar de un singur amplificator poziţionat la intrarea în sistem dar din cauza lungimii cablurilor (cca. 100 m) folosite la conectarea celor două aripi ale clădirii, în reţea pot apărea căderi de tensiune substaţiale. Soluţia acestei probleme a fost amplasarea în cea de a doua aripă a clădirii a două amplificatoare SA-901 R70901 suplimentare pentru a optimiza atât nivelul de semnal cât şi valoarea tensiunii de alimentare din sistem.

Sisteme CCTV analogice bazate pe fibră optică.

Noile reţele CCTV analogice sunt bazate pe magistrale de fibră optică care nu oferă doar o distanţă de transmisie a datelor extrem de lungă (până la 20 de km) ci şi imunitate la supratensiuni şi descărcări electrice (fulgere). Un mediu de comunicare optic elimină astfel principalele dezavantje ale cablurilor coaxiale.
Conversia de semnal necesară în acest tip de sisteme este realizată cu ajutorul convertoarelor video ULTIMODE. Sunt dispozitive uşor de folosit şi pe lângă transmisia de canale video acestea pot transmite şi canale audio, semnale de alarmă sau informaţii de telemetrie - pe aceeaşi fibră optică. Seria convertoarelor video ULTIMODE dă posibilitatea oricărui proiectant şi oricărui investitor să aleagă un echipament potrivit cerinţelor fiecăruia, fie că este vorba de numărul de canale video, tipul de fibră optică folosit, funcţionalităţi suplimentare sau preţ.
Convertoare video ULTIMODE pentru fibra optică monomodală
Nume V-201D V-204D V-204DAO V-208D V-216D
Cod L2121 L2421 L2423 L2821 L2921
Numărul de canale video 1 4 4 8 16
Distanţa maximă de transmisie 20 km
Transmisia de tip  PTZ da da da da da
Canal audio nu nu da nu nu
Transmisia informaţiilor de alarmă nu nu da nunu
Convertoare video ULTIMODE pentru fibra optică multimodală:
Nume V-021D V-024D V-028D
Cod L2102 L2402 L2802
Numărul de canale video 1 4 8
Distanţa maximă de transmisie 2 km
Control PTZ da da da
Canal audio nu nu nu
Canal alarmă nu nu nu
Gama largă de convertoare ULTIMODE folosite la implementarea transmisiilor optice:
- pentru 1 - 8 camere, pe distanţă de până la 2 km (fibră multimodală),
- pentru 1 - 16 camere, pe distanţă de până la 20 km (fibră monomodală).

Când se folosesc cabluri FTP, STP, SFTP împreună cu balun-uri pentru transmisia semnalelor video?

Cablurile ecranate se folosesc cu precădere la conexiunile în care se doreşte izolarea semnalului transmis de inteferenţele electromagnetice. Ecranarea constă în învelirea conductorilor într-o folie sau tresă împletită de aluminiu care se comportă ca o cuşcă Faraday ce reduce influenţa câmpurilor electromagnetice externe asupra transmisiei şi în acelaşi timp scade radiaţia elctromagnetică cauzată de transmisia în cauză. Principalele metode de reducere a interferenţelor în liniile de transmisie:
  • evitarea zonelor cu interferenţe puternice;
  • separarea diferitelor tipuri de cablu - cablurile de semnal în conducte iar celelalte în paturi de cablu;
  • dacă acestea sunt instalate în aceeaşi conductă sau pat de cablu - segregarea acestora prin separatoare metalice;
  • folosirea cablurilor ecranate.
Aşadar utilizarea cablurilor ecranate este doar una dintre posibilităţi. Dacă se merge pe această opţiune şi conectorii RJ-45 trebuie să fie ecranaţi.
8-pin Modular Plug (on solid wire) [100 pcs.]
RJ45 8-Position Shielded Modular Plug<br />(for solid wires; 100 pcs)
Mufă 8 pini pentru cablu UTP
J2007
Mufă ecranată cu 8 pini pentru cablu FTP
J2004
CAT 5e UTP Cable: NETSET BOX [305m], indoor
CAT 5e FTP Shielded Cable: NETSET BOX FTP 5e [305m], indoor
Cablu UTP: NETSET UTP 5e E1408

Cablu FTP: NETSET FTP 5e E1515

Ambele cabluri NETSET pot fi folosite pentru transmisia video.
Avantajul cablurilor FTP îl reprezintă imunitatea sporită la câmpurile electromagnetice, în special în cazul impulsurilor EM. În practică, este recomandată folosirea acestor cabluri atunci când liniile de semnal şi cele de alimentare nu pot fi separate îndeajuns.
Pe de altă parte, un mare dezavantaj îl reprezintă micşorarea distanţei maxime de transmisie (între 5 şi 15 %). Aceasta este cauzată de un răspuns în frecvenţă al cablului mult mai slab (creşterea capacităţii electrostatice). În cazul transmisiilor video analogice, tresa/folia de aluminiu a cablului FTP trebuie întotdeauna împământată.
Balun-urile active din seria Etrix sunt dotate cu porturi RJ-45 ecranate pentru a oferi o protecţie corespunzătoare în cazul folosirii cablurilor F/UTP.

Cum să supravegheaţi zonele întunecate din interiorul clădirilor?

O soluţie ideală într-o asemenea situaţie este utilizarea camerei K1695 ce vine echipată cu un filtru IR mecanic cât şi cu un iluminator IR, eficient pe o distanţă de până la 15 metrii. Posibilitatea ajustării obiectivului pe trei axe şi a distanţei focale între 4 şi 9 mm reprezintă caracteristicile unei camere video versatile, ce se poate adapta oricărei situaţii din zona supravegheată.
Megapixel IP Dome Camera: Sunell SN-IPD54/12VDR (1080p, indoor, vandal-proof)
Camera antivandal Sunell SN-IPD54/12VDR K1695 2 MP cu filtru şi iluminator IR
Pe CD-ROM-ul distribuit împreună cu camera video se află programul freeware NVMS NVR folosit la configurarea şi gestionarea a maxim 36 de camere IP Sunell. Posibilitatea de a arhiva imagini pe un card SD instalat în interiorul camerei, protejează sistemul de defecţiunile ce pot apărea în reţeaua locală.
Camera poate fi folosită în sistemele IP CCTV de mari dimensiuni, bazate de NVR-uri NUUO.

Transmisia semnalelor HDMI pe distanţe lungi (peste 20 m).

Cablurile HDMI tradiţionale impun o limită de 20 de metrii distanţei de transmisie a semnalului. Care este soluţia în cazul în care situaţia necesitiă o distanţă mult mai mare?
  • Folosirea cablului HDMI alimentat H1302 de 30 de metri. Cablul are instalat un amplificator special la unul dintre capetele de conectare.
Active HDMI Cable (30m, 24 AWG, FullHD 1080p+3D)
  • Folosirea repeater-elor HDMI SignalHD H3610 pentru a creşte distanţa de transmisie la 45 de metrii.
HDMI Repeater SignalHD (45 m)
  • Utilizarea adaptoarelor HDMI pentru cablurile CAT5e; H3601 (pentru un singur cablu) şi H3602 (pentru două cabluri). Distanţa maximă de transmisie: 50 de metrii.
HDMI Extender Signal-HD (Cat 5e, 50m)
HDMI Extender Signal-HD (2x Cat 5e, 50m)
Adaptor HDMI Signal-HD
(Cat 5e, 50m) H3601
Adaptor HDMI Signal-HD
(2x Cat 5e, 50m) H3602
Produse noi în oferta DIPOL:
UHF TV Antenna: Dipol 44/21-69 Tri Digit ECO (with LNA-177 amplifier)
Megapixel IP Dome Camera: Sunell SN-IPV54/12UDN (1080p, OUTDOOR, vandal-proof)
Megapixel Lens: ClearHD 3.3-12mm (DC, F1.4, 2MP, IR)
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3020 (802.11n, 150Mbps, UMTS/HSPA)
Antenă UHF Dipol 44/21-69
ECO Tri Digit cu amp.
A2665
2 MP IP Dome Camera
Sunell SN-IPV54/12UDN
K1690
Obiectiv Megapixel ClearHD 3.3-12 mm
DC, F1.4, 2MP, corecţie IR
M2272
Router wireless 3G
TP-LINK TL-MR3020 (802.11n, 150MB/s)
N2959
Merită citit:
DVB-T şi TV analogic într-un sistem modern MATV. Proiectantul avea de îndeplinit trei cerinţe esenţiale: instalaţia trebuia să deservească un complex de cinci clădiri rezidenţiale, să distribuie semnalul DVB-T de la un emiţător local iar locatarii cu televizoare vechi, fără tunere MPEG-4 (CRT-uri şi televizoarele cu plasma/LCD echipate doar cu tuner MPEG-2) să recepţioneze transmisiunea DVB-T transformată în formatul TV analogic.

Semnalul de la antena UHF DIPOL 44/21-69 Tri Digit A2670 a fost împărţit într-o cale digitală şi una analogică. Circuitul digital este compus dintr-un amplificator DVB-T dublu canal cu AGC (Terra at420 R82510) şi un amplificator multibandă Terra ma400 R82520 . Calea analogică este formată din ...
Diagrama sistemului MATV utilizat pentru cele 5 clădiri.
Fibra optică este folosită pentru distribuirea multiplexelor
DVB-T sub formă de transmisiune TV în format analogic.
Streaming gratuit pentru mai mulţi utilizatori. Camerele Pixord K1532, K1533, K1550, K1551 pot genera trei fluxuri video independente, fiecare dintre acestea putând avea parametrii diferiţi. Fluxul principal ce înregistrează pe HDD ar trebui să beneficieze de parametri care oferă imagini cu maxim de detalii. Un alt flux poate fi folosit pentru a difuza materialul video pe internet de unde poate fi accesat simultan de mai mulţi utilizatori. În acest scop, proprietarul camerei va trebui să instaleze pe un calculator cu acces la internet aplicaţia Justin...
Scurt videoclip ce ce exemplifică metoda de streaming pe Justin.tv
O conexiune la internet...de rezervă. Pentru multe dintre companii, pierderea conexiunii la internet cauzează mari pierderi.
O modalitate simplă, ieftină şi eficientă de protecţia împotriva acestui tip de accidente neprevăzute este folosirea a doi furnizori de servicii internet.
O linie terestă, cel mai adesea DSL şi un serviciu wireless de la unul ditre operatorii de telefonie mobilă.
Funcţia de redundanţă a conexiunii internet implementată în routerul 3G TP-LINK TL-MR3420 N2957 este ideală pentru micile birouri unde căderea internetului duce la întreruperea activităţii...
O conexiune de sigutanţă la internet cu viteze 3G bazată pe router-ul wireless TP-Link TL-MR3420 N2957
Panorama IP Camera: PIXORD PD636E (2MP, H.264, Fish-Eye)