Nr. 10/2012 (05 martie 2012)
Indienii au cheia tuturor televiziunilor.
Saankhya Labs a prezentat la CES în Las Vegas un circuit integrat revoluţionar - SL1001.Compania indiană a arătat lumii primul demodulator de semnal compatibil cu aproape toate standardele de transmisie audio-video actuale.
Aceasta suportă transmisiunile TV în regim terestru (ATSC, DVB-T, ISDB-T, DTMB), de cablu (DVB-C, U.S. Cable, Japan Cable), de satelit (DVB-S), precum şi transmisiunile TV analogice (PAL, NTSC ), şi cele radio (FM, DAB, DAB+). Tehnologia celor de la Saankhya Labs utilizează o nouă arhitectură şi un nou sistem de SDR (Software Defined Radio). Cip-ul poate fi programat să transmită semnale video atât în reţelele de televiziune rezidenţiale cât şi în cele comerciale.
SL 1001 este primul şi până în prezent singurul produs disponibil pe scară largă având o funcţionalitate atât de mare. Calitatea ridicată a recepţiei semnalului este asigurată prin folosirea algoritmilor avansaţi şi a filtrelor speciale. Datorită consumului redus de energie şi a dimensiunilor compacte, integratul este ideal pentru utilizarea în terminale mobile.
Cip-ul SL1001 al celor de la Labs Saankhya va permite producătorilor de echipamente electronice să creeze receptoare ieftine, versatile, care cor îndeplini cu uşurinţă aşteptărilor clienţilor din întreaga lume. Dispunând de toate caracteristicile menţionate mai sus, dispozitivul poate contribui în mod semnificativ la răspândirea mult mai agresivă a televiziunii digitale - în special în Europa unde, în prezent, există o "dezordine de nedescis" asociată cu introducerea diferitelor standarde DVB-T pe teritoriul fiecărei ţări.
Cel mai răspândit standard de transmisie a televiziunii digitale este DVB-T. Acesta este utilizat în întreaga Europă, în Asia, Africa şi Australia. Standardul se bazează pe compresia audio-video MPEG, pe codarea OFDM şi diferite nivele de modulaţie QAM.
Echivalentul american al DVB-T-ului este ATSC. Diferenţa constă în utilizarea unei modulaţii 16VSB precum şi în folosirea unor codecuri audio diferite.
Japonezii, la rândul lor, folosesc standardul ISDB, utilizat totodată şi în America de Sud.
În China, Hong Kong şi Macao se foloseşte DMTB-T/H. Este standardul cel mai avansat deoarece crează o platformă comună pentru atât pentru dispozitive fixe cât şi pentru cele mobile.
În cazul transmisiei prin satelit, standardul DVB-S îl are ca succesor pe DVB-S2, iar în Japonia, pe ISDB-S. O situaţie similară este în cazul sistemelor de televiziune prin cablu, cu DVB-C2 şi resprectiv ISDB-C.
Echivalentul american al DVB-T-ului este ATSC. Diferenţa constă în utilizarea unei modulaţii 16VSB precum şi în folosirea unor codecuri audio diferite.
Japonezii, la rândul lor, folosesc standardul ISDB, utilizat totodată şi în America de Sud.
În China, Hong Kong şi Macao se foloseşte DMTB-T/H. Este standardul cel mai avansat deoarece crează o platformă comună pentru atât pentru dispozitive fixe cât şi pentru cele mobile.
În cazul transmisiei prin satelit, standardul DVB-S îl are ca succesor pe DVB-S2, iar în Japonia, pe ISDB-S. O situaţie similară este în cazul sistemelor de televiziune prin cablu, cu DVB-C2 şi resprectiv ISDB-C.
Alimentarea sistemelor CCTV.
În practică, camerele video de 12 VDC pot face faţă unei căderi de tenisiune de până la 1 V. O cameră tipică poate consuma între 150 şi 250 mA. Folosind ca marjă de siguranţă valoarea superioară, în conformitate cu Legea lui Ohm, distanţa maximă de alimentarea cu energie pentru o astfel de camera este de aproximativ 50 m pentru cablul CAMSET M5995 sau CAMSET PE M5997 (2x0.5 mm2) şi aproximativ 100 m pentru CAMSET 100 M6100 respectiv CAMSET 100 PE M6103 (2x1 mm2).În cazul în care se utilizează împreună cu camera video şi o carcasă externă echipată cu radiator de 12 V (de exemplu M5406), lungimea utilă de cablu scade cu aproximativ 20, resprectiv 40 de metri. Deci, la instalaţiile cu trasee lungi de cablu este necesară utilizarea unor mijloace suplimentare de distribuţie a alimentării cu energie electrică. În acest scop se pot utiliza sursa de alimentare ZK-40/16 40V/2A M1830 împreună cu stabilizatorul de tensiune SK-40 M1831 fiind capabile de alimentarea printr-un cablu de 2x0.5 mm2 pe distanţe de până la 980 m a camerelor CCTV (fără radiator) si 300 m (cu radiator).
O mare parte dintre sistemele CCTV de dimensiuni mari folosesc pentru transmisie cabluri torsadate. Prin utilizarea balun-urilor pasive Etrix 1VAP M16659, se pot telealimenta camere (fără termostat) pe distanţe de până la 70 m sau până la 30 de metrii, în cazul camerelor cu termostat. Curentul maxim ce poate fi transportat în siguranţă printr-un cablu Cat5e este de 1 A.
Mai multe informaţii despre alimentarea sistemelor CCTV pot fi găsite în acest articol: GHID CCTV - surse de alimentare şi accesorii.
Mai multe informaţii despre alimentarea sistemelor CCTV pot fi găsite în acest articol: GHID CCTV - surse de alimentare şi accesorii.
Ce e de făcut după oprirea transmisiei televiziunii analogice din Astra 19.2E?
Pe 30 aprilie 2012 va înceta să emită şi ultimul transponder TV analogic al constelaţiei de stateliţi Astra din poziţia orbitală 19.2E. Proprietarii hotelurilor şi pensiunilor de pe întreg teritoriul Europei care în prezent folosesc headend-uri analogice vor trebui să găsească o modalitate de continua să asigure servicii de televiziune, propriilor clienţi. Vor fi dezamăgiţi în special turiştii care doreu să vizioneze canalele germane precum Das Erste, ZDF, Dritten Programme, RTL, SAT1, ProSieben etc.Mai jos vă prezentăm o soluţie prin care veţi putea oferi în continoare clienţilor dvs. acestea precum şi alte canale, toate în format digital şi la o calitate superioară. Soluţia se bazează pe headend-ul Terra MMH-3000+ care a fost proiectat special pentru sisteme de distribuţie mari, indiferent de dotarea finală a acestora (televizoare mai vechi de tip CRT sau mai noi, de tip LCD/plasmă cu tuner DVB-T încorporat).

Headend-ul MMH-3000+ poate partaja transmisia TV recepţionată prin satelit sau în mod terestru prin DVB-T sau analogic (bineînţeles şi în format HD) dar şi canale A/V "proprii" reprezentând fluxul video al camerelor de securitate sau cel al unui mediaplayer. Dispozitivul este capabil de a transmodula oricare dintre aceste semnale în format analog PAL sau în format digital DVB-T / DVB-C. Marele avantaj al utilizării acestui headend este dat de posibilitatea rearanjării programelor distribuite dar şi a standardului folosit pentru distribuţie.
Vă este prezentat mai jos un exemplu de distribuţie a unui număr de canale SAT TV în format DVB-T folosind un headend TERRA MMH-3000+ instalat într-un hotel. În această configuraţie, headend-ul poate distribui 32 de canale satelit. Semnalele de ieşire sunt repartizate sub forma a opt multiplexuri DVB-T (5 de pe receiverele TDX-311 R81711 şi 3 de pe modulatoarele TRX-360 R81709). De asemenea, este foarte uşor să se adăuge la această configuraţie şi multiplexurile DVB-T disponibile în zonă. Fiind folosită o transmisie în format digital, recepţia uniformă a semnalului TV în întreaga reţea este garantată.
În plus, prin utilizarea encoder-elor MPEG-2 MD-330 R81713, administratorul hotelului are posibilitatea de a injecta în sistem trei surse de semnal A/V (PC, DVD, mediaplayere, camere analogice etc). Aceste semnale sunt transportate în reţeaua de distribuţie ca parte a multiplexului DVB-T.

Exemplu de utilizare a echipamentului TERRA MMH-3000+ pentru distribuiţia canalelor SAT TV în format DVB-T. În această configuraţie, headend-ul poate distribui 32 de canale satelit, inclusiv trei cu rezoluţie HD.
Componentele sistemului:
Cod | Nume | Număr | Funcţii |
UC-380 | R81700 | 2 | Unitatea de bază care gazduieste toate componentele hedend-ului Terra MMH3000+. |
TDX-311 | R81711 | 5 | Receptor DVB-S/S2 (8PSK/QPSK) / Modulator DVB-T (COFDM). Datorită numărului mare de programe FTA de pe sateliţii Astra precum şi a calităţii ridicate a transmisiei, aceste modulele sunt foarte recomandate pentru recepţia/conversia canalelor TV. |
RDC-313 | R71710 | 6 | Recepţia canalelor satelit şi trimiterea acestora către modulatoarele DVB-T TRX-360 |
TRX-360 | R81709 | 3 | (Re)multiplexer şi modulator DVB-T. Multiplexul obţinut poate conţine oricare dintre canalele satelit recepţionate în DVB-S/S2 (de pe transpondere diferite sau chiar de pe sateliţi diferiţi), canale DVB-T existente în zonă sau canale "private" cu semnale de la camere CCTV sau mediaplayere (prin intermediul encoder-ului MD-330). |
MD-330 | R81713 | 1 | Encoder MPEG-2 a trei surse de semnal A/V la alegere. |
Toti cei interesati de acest subiect pot afla mai multe informaţii în articolul Micul sistem MMH-3000+ capabil de lucruri măreţe, sau contactându-ne direct pentru ajutor în implementare oricărei soluţii specifice.
Sisteme de supraveghere IP CCTV care folosesc transmisia pe fibră optică.
Distanţa de transmisie a datelor într-un sistem IP ce foloseşte cablu UTP este limitată la 100 de metri. Pentru a putea creşte această distanţă este necesară utilizarea convertoarelor de semnal pentru transmisia datelor pe fibră optică.Sistemele de supraveghere video ce utilizează tehnologia IP şi au ca magistrale de transmisie a datelor cablurile de fibră optică reprezintă soluţii foarte des întâlnite care şi-au dovedit eficienţa în instalaţiile de mari dimensiuni precum cele din mall-uri comerciale, loturi de parcare, hale de productie, zone publice etc.
O cameră IP megapixeli este capabilă de un flux de 4-8 Mbps aşadar un convertor media de 10/100 Mbps este suficient.
Lista convertoarelor optice ULTIMODE de 10/100 Mbps:
În cazul transmisiei concomitente şi unidirecţionale a mai multor fluxuri de date provenite de la diferite camere megapixel, acestea(camerele) trebuie interconectate prin intermediul unui switch cu modul SFP şi a unui convertor de mediu din clasa Gigabit.
Lista convertoarelor optice ULTIMODE de 10/100/1000 Mbps:
Lista convertoarelor optice ULTIMODE de 10/100/1000 Mbps:
Transmisia video prin cablu coaxial pe distanţe mari.
Lungimea unei legături de cablu coaxial (cu diametrul conductorului de 0.59 mm) pe care se poate transmite eficient semnal video este limitată la aproximativ 300 de metri. În sistemele care necesită legături pe distanţe mai mari este necesară utilizarea unui mediu de transmisie diferit sau folosirea unor amplificatoare video speciale.Amplificatorul de semnal video VCA-1/2000 M1842 poate extinde raza de transmisie cu până la 2 km
Butonul de control permite atât ajustarea câştigului cât şi corecţia răspunsului în frecvenţă a liniei coaxiale. Odată cu creşterea câştigului, corecţia devine mai agresivă. Cu ajutorul comutatorului "range switch" utilizatorul setează distanţa de transport necesară (400-1200 m sau de 1200-2000 m).
Cum se arhivează datele de la 64 de camere megapixel?
NVR-ul NUUO Titan K4204 echipat cu sistemul de fişiere "File Ring" este capabil de o rată de transfer de până la 250 Mbps putând deservi astfel până la 64 de camere cu rezoluţie de 5 megapixeli şi codare H. 264! Poate salva chiar şi imaginile captate de camerele de 10 megapixeli! Fiecare dintre cele 4 lăcaşuri de tip "hot-swap" poate utiliza un HDD SATA II de 3 TB care împreună permit înregistrarea continuă, timp de două săptămâni, a 64 de fluxuri video Full HD.În cazul în care materialul trebuie să fie arhivat pentru mai mult de 2 săptămâni, NVR-ul K4204 poate fi conectat la o matrice de discuri externe cu o capacitate de stocare de 15 TB folosind interfaţa eSATA şi astfel, perioada de arhivare se dublează, ajungând la aproximativ 4 săptămâni. O alternativă la interfaţa eSATA este iSCSI (Internet Small Computer System Interface) care permite arhivarea datelor pe discuri de reţea.
NVR-ul NUUO Titan NT-4040(R) K4204 este capabil de a înregistra material video provenit de la un număr de 64 de camere H.264 cu rezoluţie de 5 megapixeli
iSCSI Gigabit Ethernet oferă o viteză de transfer de 125 MB/s, valoare foarte apropiată de cea a interfeţei interne SATA (150 MB/s). Sistemele de supraveghere IP CCTV ce implementează tehnologia iSCSI sunt considerate de viitor deoarece permit desfăşurarea fără restricţii a matricilor de stocare chiar şi în locaţii aflate la kilometri distanţă de zona monitorizată (în "centre de date").
Alegerea echipamentului ţinând cont de reglementările EIRP.
Se poate folosi o antenă cu câştig foarte mare fără să încalci legea? În primul rând, trebuie spus că nu există limite imuse câştigului unei antene. Deci care sunt situaţiile în care o antenă cu câştig 15 dBi este legală iar una de 10 dBi vine împeună cu..."amendă".Răspunsul este dat de reglementările referitoare la nivelul maxim admis de energie electromagnetică ce poate fi radiată de un radiator izotrop echivalent ca putere cu cea emisă de o antenă în lobul principal sau pe scurt EIRP - "Equivalent Isotropically Radiated power". Fără o licenţă specială, în multe ţări, nivelul maxim EIRP este de 100 mW, şi anume 20 dBm în banda de 2.4 GHz şi 1 W (30 dBm) în 5.47-5.725 GHz. Nivelul EIRP poate fi atins în mai multe moduri:
- EIRP [dB] = puterea emiţătorului [dBm] - (atenuarea în conectori [dB] + atenuarea pe cablu [dB]) + câştigul antenei [dBi] <= 20 dBm (pentru 2.4 GHz)
- EIRP [dB] = puterea emiţătorului [dBm] - (atenuarea în conectori [dB] + atenuarea pe cablu [dB]) + câştigul antenei [dBi] <= 30 dBm (pentru 5 GHz)
Este acum evident că limita de EIRP poate fi atinsă prin alegerea corespunzătoare a puterii de ieşire a emiţătorului, tipul şi lungimea de cablu şi câştigul antenei utilizate. Merită subliniat faptul că este mult mai avantajoasă folosirea unui emiţător de putere mică şi o antenă cu câştig mare decât invers.
De ce?
Din formula balanţei legăturii radio ştim că putem atinge un nivel de putere radiată prin mai multe căi dar nu trebuie uitat faptul că instalaţia în cauză este atât un transmiţător cât şi un receptor. Aşadar, indiferent de puterea de emisie instalată atunci când sistemul este folosit pentru recepţia unui semnal tot ceea ce contează este sensibilitarea receptorului şi câştigul antenei la care acesta este conectat. Câştigul unei antene este importat atât pe periada transmisiei semnalului cât şi a recepţiei acestuia.
Câştigul echipamentelor folosite pentru recepţie trebuie dimensionate corespunzător. Nu este necesar să se folosească antene de câştig mare aproape de staţia de bază, pentru că există riscul când acestea sunt folosite pentru transmisie să interfereze sau chiar să blocheze a altă reţea. Mai mult, receptorul va putea "simţi" aceste reţele îndepărtate care se vor manifesta sub formă de "zgomot" (cu cât "zgomotul" este mai mare cu atât numărul erorilor la recepţie este mai mare iar viteza de transmisie mai mică), sau care vor ocupa mediul de transmisie utilizat de antenă - din nou, viteze de transfer reduse. În situaţia în care staţiile client au antene cu un câştig puţin mai mic, alese în mod corespunzător cu distanţa necesară, ele vor "vedea" doar staţia de bază şi nu vor cauza alte probleme.
De ce?
Din formula balanţei legăturii radio ştim că putem atinge un nivel de putere radiată prin mai multe căi dar nu trebuie uitat faptul că instalaţia în cauză este atât un transmiţător cât şi un receptor. Aşadar, indiferent de puterea de emisie instalată atunci când sistemul este folosit pentru recepţia unui semnal tot ceea ce contează este sensibilitarea receptorului şi câştigul antenei la care acesta este conectat. Câştigul unei antene este importat atât pe periada transmisiei semnalului cât şi a recepţiei acestuia.
Câştigul echipamentelor folosite pentru recepţie trebuie dimensionate corespunzător. Nu este necesar să se folosească antene de câştig mare aproape de staţia de bază, pentru că există riscul când acestea sunt folosite pentru transmisie să interfereze sau chiar să blocheze a altă reţea. Mai mult, receptorul va putea "simţi" aceste reţele îndepărtate care se vor manifesta sub formă de "zgomot" (cu cât "zgomotul" este mai mare cu atât numărul erorilor la recepţie este mai mare iar viteza de transmisie mai mică), sau care vor ocupa mediul de transmisie utilizat de antenă - din nou, viteze de transfer reduse. În situaţia în care staţiile client au antene cu un câştig puţin mai mic, alese în mod corespunzător cu distanţa necesară, ele vor "vedea" doar staţia de bază şi nu vor cauza alte probleme.
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Sistem de recepţie SAT/DVB-T, cu distribuţia semnalului la 4 televizoare. Sistemul prezentat mai jos foloseşte la recepţia DVB-T două antene UHF. Configuraţia este potrivită pentru oricine care vrea să recepţioneze simultan semnalele a două emiţătoare sau să vizioneze şi programele străine de peste zona de frontieră. În caz contrar, se poate renunţa la una din antene şi implicit la multiplexorul C0315.
Infrastructura reţelei de calculatoare pentru afacerile mici. Odată cu renovrea clădirii, proprietarul unei companii a decis să modernizeze infrastructura reţelei de calculatoare din spaţiul de birouri pentru a asigura un acces la internet rapid şi fiabil celor 14 angajaţi.
Prin acestă modernizare se dorea:
Prin acestă modernizare se dorea:
- stabilitate,
- minimă cablare,
- acces în bandă largă pentru toţi angajaţii,
- posibilitate de conectare a unor staţii de lucru suplimentare.
Sistemul "ULTIMODE Home" este soluţia ideală pentru companiile mici, care asigură angajaţilor acces la serviciile de internet în bandă largă, inclusiv aplicaţii de tip video-conferinţă. Conexiunea de la ISP este convertită într-o conexiune optică (POF) şi distribuită staţiilor de lucru, folosind switch-uri optice ULTIMODE POF-8S L6108 .
ULTIAIR - supravegherea drumurilor cu camere IP şi transmisie wireless. Punctele de acces (AP) profesionale de la ULTIAIR sunt utilizate pentru magistrale de date şi reţele de acces. Principalul avantaj al dispozitivelor de acest gen îl reprezintă flexibilitatea. Sistemul de operare bazat pe Linux cu care sunt echipate permite crearea unui sistem de transmitere a datelor sigur şi rapid. Dispozitivele ULTIAIR sunt ideale pentru crearea unor reţele foarte rapide folosite cu precădere în sistemele de monitorizare a oraşelor.