Nr. 14/2012 (2 Aprilie, 2012)
Autoturismele devin mai inteligente.
Liderii mondiali în tehnologia informaţiei şi în tehnologia constructoare de maşini (printre care: Opel, BMW, Dailmler, Honda, Delphi, NEC, Hitachi, SAP) depun un efort comun în a îmbunătăţi siguranţa auto prin dezvoltarea unui nou sistem: DRIVE C2X.Computerul de bord bazat pe sistemul Car-To-X (C2X) este bazat pe tehnologia M2M şi permite autoturismelor să interacţioneze automat şi să transmită informaţii referitoare la blocaje rutiere, accidente sau alte probleme rutiere celorlalţi participanţi la trafic. Şoferul este astfel informat cu privire la evenimentele ascunse privirii, ca de exemplu proximitatea unui vehicul ce se apropie de pe o stradă laterală.Pentru a fi capabil de astfel de comunicări, sistemul C2X foloseşte standardul IEEE 802.11p, creat special pentru aplicaţii mobile, care pe lângă posibilitatea de comunicare vehicul-vehicul, permite schimbul de informaţii autovehicul-infrastructură.
"Imaginaţi-vă un scenariu în care o maşină de ambulanţă aflată în misiune beneficiază de lumina verde a tuturor semafoarelor astfel sincronizate datorită acestui sistem" - spune Kurt Sievers, vice-preşedinte senior şi manager general al Diviziei de Automotive NXP.
Vorbim aşadar de o idee nobilă, la care merită cel puţin să sperăm..
Sistemul C2X pemite autoturismelor să schimbe între ele automat informaţii referitoare la blocaje rutierere sau accidente înainte ca acestea să poată fi depistate de şoferi.
sursa: www.drive-c2x.eu
Tehnologia M2M (Machine-to-Machine) se bazează pe capabilitatea dispozitivelor conectate la sistem de a colecta, procesa şi schimba informaţii fără intervenţie umană. Această tehnnologie economiseşte aşadar timp şi resurse, minimizând riscul apariţiei unei erori umane. Momentan este cu adevărat dificil să gaseşti un singur domeniu în care o astfel de tehnologie nu îşi va găsi aplicabilitatea. Dacă în anul 2006 numărul de dispozitive utilizând această tehnologie era estimată la 9 milioane, se estimează o creştere de până la 50 de miliarde pentru anul 2020.
DVR-urile Hikvision - echipamente şi software profesionale.
DVR-urile Hikivision din seriile 7300 şi 8100 vin echipate cu un software excelent, IVSM4000. Dintre suita de funcţii disponibile prin reţea se remarcă posibilitatea de definire a unui eveniment de tip alarmă pe parcursul unei înregistrări continue.Marele avantaj al acestui tip de înregistrare îl constituie opţiunea de definire a diverşilor parametri video pe perioada unei înregistrări sau a timpului rămas de înregistrare. De exemplu: DVR-ul înregistrează pe un canal video la rezoluţie CIF, iar în momentul în care este detectată mişcare într-un sector predefinit, rezoluţia creşte la 4CIF, evenimentul fiind aşadar înregistrat la un bitrate şi framerate mai mari.
Parametrii video ai canalului includ setări pentru Stream-ul Principal (Normal) şi Stream-ul Principal (Evenimente).
Alt avantaj al software-ului îl reprezintă vizualizarea rapidă a evenimentelor, uşurând aşadar căutarea manuală aproape imposibilă a unui eveniment.
Modul de redare al evenimentelor în IVSM4000 permite utilizatorului redarea selectivă a înregistrarilor, respectiv numai a acelora suprapuse cu declanşarea unei alarme sau a unui senzor de mişcare, grăbind astfel procesul de căutare.
Funcţia avansată de căutare a evenimentelor de alarmă permite operatorului să găsească rapid segmentul video de interes
Injectarea semnalelor video de la camerele de securitate în sistemele SMATV bazate pe arhitectura de tip magistrală ("bus")
(partea 2 - imagini CCTV distribuite sub formă de multiplexuri DVB-T "private"). Utilizarea instalaţiilor multiswitch bazate pe arhitectură de tip magistrală este metoda cea mai sigură şi mai fiabilă de a distribui semnal TV în sistemele cu antenă comună. Instalaţiile pot fi uşor adaptate pentru şi pentru distribuirea imaginilor provenite de la camerele CCTV.Semnalele video provenite de la camerele de supraveghere pot fi injectate în reţeaua de distribuţie folosind un headend MMH-3000 echipat cu module capabile să producă multiplexuri DVB-T.
Princilalele avantaje ale acestei soluţii sunt:
- uniformizarea standardelor în întreg sistemul - sunt eliminate semnalele analogice (sunt folosite doar semnalele satelit DVB-S şi cele de televiziune digitală terestră DVB-T, acestea din urmă cuprinzând şi fluxurile camerelor video codate sub formă de canale digitale;
- eficientizare în utilizarea benzii RF - un multiplex care ocupă banda unui singur canal poate conţie 6 fluxuri video de la camerele de supraveghere, în contrast cu un singur flux video în cazul modulaţiei analogice;
- calitatea imaginii este aceeaşi în întreg sistemul de distribuţie - datorită caracteristicilor modulaţiei şi demodulaţiei digitale imaginile obţinue nu suferă interferenţe şi au o calitate identică în întreg sistemul.
Un exemplu de sistem SMATV bazat pe topologie de tip magistrală pentru distribuirea canalelor SAT TV, DVB-T precum şi 6 fluxuri CCTV configurate sub forma unui nou multiplex DVB-T
Canalele video provenite din sistemul CCTV sunt injectate în reţeaua de distribuţie folosind headend-ul MMH-3000 echipat cu două module MD-330 R81713 care codează semnalele analogice ale camerelor într-un flux digital de transport (MPEG2 TS). Cele şase fluxuri de transport sunt introduse în modulatorul DVB-T TRX-360 R8170 care foloseşte modulaţia COFDM pentru a creea un canal (multiplex) DVB-T la o frecvenţă aleasă de instalator. Semnalul produs de headend este injectat într-un set de amplificatoare de canal R82510, care au sarcina de a combina "multiplexul CCTV" cu canalele DVB-T terestre selectate pentru amplificare. Asemenea canalelor obişnuite DVB-T, fluxurile CCTV pot fi recepţionate de orice utilizator ce are în dotare un televizor cu tuner MPEG2/MPEG4 sau un STB corespunzător.
Cum să reduceţi costurile extinderii unei reţele pasive de fibră optică (PON)?
Din ce în ce mai populare reţele optice pasive fac posibilă conectarea a până la 64 sau chiar 128 de utilizatori la un echipament de transmisie. Arhitectura reţelei se bazează pe splittere optice pasive (făra alimentare) dar care au o atenuare semnificativă (un raport de 1:4 este echivalent cu o atenuare de aproximativ 7 dB). Asta înseamnă că pentru extinderea unei reţele pasive trebuie schimbate dispozitivele active, în cazul emiţătoarelor cu unele de putere mai mare sau în cazul receptoarelor cu unele cu o sensibilitate crescută.O metodă utilizată pentru reducerea costurilor de extindere a unei reţele optice pasive este instalarea unor dispozitive active dotate cu sloturi SFP. În acest fel, atunci când viitoarea extindere a reţelei impune introducerea unui splitter optic iar acest lucru debalansează bugetul de putere a unei conexiuni, problema poate fi rezolvată prin simpla înlocuirea a modulului SFP cu un altul de putere suficientă.
Convertor de mediu de transmise Ethernet - fibră, cu slot SFP
SFP (Small Form-Factor Pluggable) sunt module utilizate în telecomunicaţii pentru conversia, respectiv transmiterea datelor. Sunt utilizate pe scară largă în switch-uri, routere şi convertoare de mediu de transmisie. Modulele SFP (cunoscute şi ca miniGBIC) sunt concepute pentru SONET, ATM, Gigabit Ethernet sau reţele optice. Interfaţa SFP a fost standardizată de către producători în conformitate cu Acordul Multi-Source (MSA). Aceasta(interfaţa) este succesorul GBIC şi permite o mai mare densitate de porturi.
Wide Dynamic Range (WDR).
Gama dinamică a sensibilităţii unui senzor de imagine se referă la capacitatea acestuia de a reda simultan detalii din zonele luminoase şi întunecate ale imaginii. Acesta poate fi definită ca raportul dintre tensiunea corespunzătoare celui mai luminos punct şi cea corespunzătoare celui mai întunecat. În cazul celor mai buni senzori "normali" CCD raportul poate ajunge la 1000:1, adică 60 dB.Senzorii de imagine cu o gamă dinamică largă (WDR), pot avea valori ale acestui raport chiar de 1000x mai mari, adică 120 dB.Este crescută astfel, în mod semnificativ, cantitatea detaliilor care pot fi observate în condiţii dificile de iluminare, în special în zonele cele mai întunecate şi cele mai luminoase ale imaginii.
Camere dotate cu astfel de senzori sunt îndeosebi folosite în locuri unde obiectele (subiectul) este în umbră, pe un fundal foarte luminos (de exemplu, în faţă unei ferestre) şi în locurile unde iluminarea este schimbătoare (de exemplu, lângă uşa de la intrare), sau, în general, în locaţii cu intensitate luminoasă foarte diferită.
Camere dotate cu astfel de senzori sunt îndeosebi folosite în locuri unde obiectele (subiectul) este în umbră, pe un fundal foarte luminos (de exemplu, în faţă unei ferestre) şi în locurile unde iluminarea este schimbătoare (de exemplu, lângă uşa de la intrare), sau, în general, în locaţii cu intensitate luminoasă foarte diferită.
WDR este implementat în două moduri:
- WDR (Wide Dynamic Range) - fiecare pixel al senzorului de imagine se comportă ca un convertor analog-digital de sine stătător astfel încât se poate adapta cu uşurinţă oricărei condiţii de luminozitate din scenă iar rezultatul va fi o imagine în care zonele de detaliu importante nu vor avea de suferit din cauza supra- sau subexpunerii. Această metodă este folosită de camera Sunell SN-BXC0586DCN (II) M11207
În senzorul de imagine DPS™ (în dreapta), fiecare pixel este un convertor A/D independent adaptându-se expunerii pe o zonă restrânsă
- imaginea este scanată de două ori cu parametrii de expunere foarte diferiţi. Imaginea finală este o combinaţie a celor două. Acesta este modul în care funcţionează camerele cu DSP Effio-P, ca de exemplu Sunell SN-BXC59/50CDN M11225.
Pentru a obţine imaginea finală (stânga), procesorul de imagine Effio-P scanează această imagine de două ori, la expuneri diferite
Cum să accesaţi imaginile de pe camerele Sunell folosind un iPad?
Corporaţia Shenzhen Sunell Technology a lansat software-ul InView - supraveghere video în reţea pentru Apple iPad, care permite gestionarea camerelor de securitate IP produse de aceasta, de exemplu: K1620, K1630, K1650, K1660, K1670, K1680, K1690. Utilizatorii acestei foarte populare tablete se pot conecta, din orice loc din lume, direct la camerele de supraveghere şi vizualiza imagini dar şi configura/controla funcţiile sistemelor lor de monitorizare.Un instantaneu din programul InView
Principalele caracteristici ale software-ului:
- monitorizare audio-video în timp real;
- afişarea uneia sau mai multor imagini pe ecran (1/4/9 canale);
- un singur canal poate fi afişat la rezoluţie D1/VGA cu 25 fps; 4 canale la rezoluţie CIF/QVGA cu 15 fps; 9 canale la rezolutie QCIF cu 10 fps;
- instantanee în timp real;
- control PTZ (apropiere-îndepărtare, panoramare, rotire-înclinare, setarea şi utilizarea unor tipare de mişcare);
- cautare manuală şi automată a camerelor din reţea (până la 32 de camere);
- configurare totală, de la distanţă, a canalelor video, inclusiv setările camerei, măşti de confidenţialitate, evenimente de alarmă, înregistrare locală;
- repornire, revenire la setările implicite.
Telefonie pe internet - VoIP.
Gateway-ul/roter-ul VoIP 8level IPG-801 N4001 face posibilă utilizarea serviciilor a trei furnizori VoIP, în acelaşi timp, printr-o linie DSL. Gateway-ul are un jack de telefon (1xFXS), care permite utilizarea unui telefon analogic pentru a efectua convorbiri pe internet. Această formă de conexiune dă posibilitatea utilizatorului să î-şi reducă semnificativ costurile asociate cu serviciile de telefonie şi fax.Utilizarea unui gateway într-un LAN
Caracteristici principale:
- suport pentru 3 conturi SIP,
- două porturi Ethernet,
- port FXS (pentru telefon analogic),
- router încorporat, care permite partajarea conexiunii la internet
- suport pentru codecuri multiple: G.711a/u, G.723, G.726, G.729A, G.729B,
- setări/funcţii pentru telefon: volum, apelare rapidă, carte de telefon, redirecţionare apel.
Utilizatorii au opţiunea de a partaja conexiunea la internet fără a fi nevoie de un router suplimentar.
Utilizarea funcţiei de router
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Nu mai există problema controlului de la distanţă a dispozitivelor ascunse în dulapuri. Noile comode/măsuţe/cabinete de living pentru aparatura electronică, chair dacă dau încăperii un aer modern şi o estetică plăcută, pot provoca probleme semnalului infraroşu de telecomandă. În astfel de situaţii, este necesară utilizarea unor dispozitive care să funcţioneze pe post de "relee IR". Senzorul IR al dispozitivului IRB-600U R94130 recepţionează semnalul IR al oricărei telecomenzi şi îl redistribuie către trei emiţătoare IR. Fiecare dintre aceste emiţătoare pot fi plasate în faţă oricărui aparat (pe fereastra/uşa comodei, în interiorul acesteia). În acest fel, oricare dintre dispozitivele ţintă va recepţiona comenzile utilizatorului.
Protect 701 - nu doar pentru autovehicole. Un tehnician fost însărcinat cu crearea unui sistem de monitorizare a şedinţelor consiliului director al unei companii. Printre cerinţele care trebuiau îndeplinite de acest sistem se regaseau înregistrarea la calitate ridicată a materialului audio-video şi mobilitatea sistemului, deoarece şedinţele se desfăşurau în locaţii diferite; toate acestea la un cost cât mai redus.
O soluţie bazată pe o staţie de lucu PC sau un sistem CCTV nu satisfăceau cerinţele impuse şi de aceea a fost aleasă camera portabilă DVR PROTECT 701 M70701. Materialul video poate avea o rezoluţie de până la 1280x720 pixeli (720p HD Ready) la 25 de cadre pe secundă, suficient pentru a da senzaţia de mişcare fluidă a oamenilor şi a obiectelor. Microfonul încorporat, de înaltă calitate, permite înregistrarea audio, obiectivul cu unghi larg de filmare (120 grade), este capabil să acopere întreaga încăpere, fără utilizarea aparatelor foto suplimentare ...
O soluţie bazată pe o staţie de lucu PC sau un sistem CCTV nu satisfăceau cerinţele impuse şi de aceea a fost aleasă camera portabilă DVR PROTECT 701 M70701. Materialul video poate avea o rezoluţie de până la 1280x720 pixeli (720p HD Ready) la 25 de cadre pe secundă, suficient pentru a da senzaţia de mişcare fluidă a oamenilor şi a obiectelor. Microfonul încorporat, de înaltă calitate, permite înregistrarea audio, obiectivul cu unghi larg de filmare (120 grade), este capabil să acopere întreaga încăpere, fără utilizarea aparatelor foto suplimentare ...
Conexiune Gigabit pe fibră. Acest tip de conexiune de date rezolvă problema de comunicării IT în companiile medii şi mari. Poate fi construită folsind convertoare de mediu de transmisie sau switch-uri cu module SFP.
O legătură de date stabilă şi cu capacitate de transmisie Gigabit se poate realiza cu convertorul de mediu ULTIMODE M-203G L11025 (amplasat la sediul furnizorului de servicii) şi un switch TP-Link Web Smart N29949 echipat cu transceiver SFP, ULTIMODE SFP-203G L1415. Dispozitivele pot transmite date printr-o pereche de fibre optice monomodale pe distanţe de până la 20 km. Reţeaua companiei foloseşte switch-uri TP-Link
O legătură de date stabilă şi cu capacitate de transmisie Gigabit se poate realiza cu convertorul de mediu ULTIMODE M-203G L11025 (amplasat la sediul furnizorului de servicii) şi un switch TP-Link Web Smart N29949 echipat cu transceiver SFP, ULTIMODE SFP-203G L1415. Dispozitivele pot transmite date printr-o pereche de fibre optice monomodale pe distanţe de până la 20 km. Reţeaua companiei foloseşte switch-uri TP-Link