Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 15/2012 (10 aprilie 2012)

Sky TV a aceptat provocarea.

Încă de la sfâşitul lunii martie, cinci miloane de britanici pot folosi serviciul Sky Anytime+ - o formă modernă de distribuţie TV, numită generic TV hibrid. Expansiunea rapidă pe piaţă a noului serviciu a fost rezultatul deciziei luate de grupul britanic Sky Broadcasting de a oferi servicul, tuturor abonaţilor platformei prin satelit, nu doar celor ce sunt abonaţi şi la serviciile de internet ale companiei.

Pe lângă tradiţionala transmisie prin satelit, Sky Anytime+ oferă utilizatorilor posibilitatea de a viziona televiziune sub formă de "streaming" - (flux audio/video live) - având la dispoziţie o imensă librărie TV. Receptorul de satelit, având acces la o conexiune internet în bandă largă îi permite utilizatorului să vizioneze aproape orice din imensele arhive video ale MTV, Discovery, FX, History, Disney, National Geographic, BBC, ITV, UK TV.Bibliotecile adiţionale disponibile pe internet pot conţine mii de articole şi aproximativ 500 dintre acestea sunt disponibile fără taxă suplimentară.

Cei care au decis să se aboneze la "Sky Movies" au în permanenţă acces prin internet la nu mai puţin de 70 - 100 dintre filmele de succes ale anului. Fiecare client Sky TV, cu abonament Sky Anytime+ poate accesa, de asemenea, şi Sky Store, nou magazin virtual de unde pot închiria, la orice moment filme, inclusiv unele dintre cele mai recente apariţii DVD. Preţurile încep de la doar 99p.
În practică, o viteză de download de 2 Mbps este suficientă pentru vizionarea unui flux video, dar după un minut de încărcare. Desigur, utilizatorul poate şi descărca orice conţinut, pe propriul hard disk.
Sky Anytime+ este o extensie a serviciului numit "push" VOD (Video On Demand). Termenul "push" (împinge), se referă aici la faptul că materialul audio-video cerut de utilizator este oferit sub formă de transmisie satelit şi stocat pe discul receiver-ului de satelit. Acesta poate fi vizionat în orice moment timp de o săptămână, iar apoi este suprascris, săptămâna viitoare, de către noul calup video. "Extensia serviciului" constă în adăugarea opţiunii de "pull" VOD; conţinut video la cerere, obţinut prin intermediul internetului. Această nouă opţiune este disponibilă în receiverele Sky+HD şi noile receivere negre Sky+..

Decizia de a "debloca" Sky Anytime+ vine ca răspuns la mişcările pe piaţa de distribuţie TV, în special după lansarea de către Netflix, o companie americană recent intrată în UK, a unui serviciu similar, ce oferă pentru doar 6 lire pe lună acces prin internet la resurse TV asemănătoare.
Televiziunea hibridă integrează TV-ul digital, internetul şi portalurile dedicate exclusiv TV-ului hibrid
Ideea de televiziune hibrid care combină caracteristicile transmisiei tradiţionale (terestră şi prin satelit) cu streaming-ul media pe internet, a apărut în Europa în anul 2009. De atunci, analiza "mişcărilor" a principalilor jucători de pe pieţele de televiziune cele mai dezvoltate din lume, arată că noua formă de televiziune se bucură un grad mare de acceptare în rândul consumatorilor. Serviciile VOD şi OTT (Over the Top Television) sunt din ce în ce mai populare.
Datorită implementării conceptului de "vizionare plăcută la orice oră", utilizatorul poate alege în mod liber orice canal de televiziune difuzat în acel moment sau orice "articol" media dintr-o "bibliotecă magică de televiziune la cerere - divertisment, filme, sport şi documentare".

Sistemul CCTV - o investiţie înţeleaptă pentru viitor.

Un sistem CCTV profesional trebuie să se bazeze pe o analiză solidă a cerinţelor clientului din care să rezulte un proiect adecvat. Alegerea tehnologiei analogice sau celei bazată pe IP determină următoarele etape: selecţia camerelor şi a sistemului de înregistrare/managemet, mediul de transmisie (tipul de cablu sau standardul wireless), modul de alimentare a echipamentelor.
Compararea zonelor înregistrate cu aceleaşi grad de detalii, de camere CCTV de rezoluţii diferite
Sistemele de monitorizare analogice sunt relativ uşor de proiectat şi implementat. Aproape toate dispozitivele analogice CCTV sunt compatibile între ele. O poziţionare corespunzătoare a camerelor permite identificarea corectă a persoanelor şi obiectelor. Semnalele video de la camerele CCTV pot fi transmise prin cabluri coaxiale sau cabluri torsadate (folosind balunuri). Rezoluţia maximă a materialului video înregistrat este de 4CIF (704x576). Aceste sisteme sunt bazate pe echipamente DVR disponibile la preţuri accesibile.
Principalul avantaj al sistemelor de supraveghere video ce folosesc tehnologia IP constă în posibilitatea acestora de a furniza imagini de înaltă rezoluţie (teoretic nelimitată, dar în practică, cel mai popular format este FullHD, 1920x1080 pixeli = 2 MP). Prin utilizarea camerelor IP de tip megapixel se reduce numărul de locaţii unde trebuie instalate camere supraveghere ceea ce implicit reduce complexitatea instalaţiei. Camerele IP sunt de fapt echipamente de reţea independente. La alegerea componentelor unui sistem IP CCTV, proiectantul/instalatorul trebuie să acorde o atenţie sporită compatibilităţii dintre acestea. Schimbul de date se realizează prin LAN - camerele de supraveghere se conectează la dispozitivele de înregistrare (servere) folosind protocolul TCP/UDP. Serverul poate fi un echipament hardware dedicat, de tip NVR, sau o staţie de lucru PC pe care rulează un software de tip NVR. Cablurile torsadate pot fi folosite simultan pentru alimentarea cu energie şi transmiterea datelor dacă se utilizează surse de alimentare PoE sau switch-uri cu porturi PoE, ca de exemplu TP-LINK TL-SF1008P N29930.

Cum să selectaţi o antenă pentru televiziunea digitală (DVB-T)?

Deşi în cele mai multe dintre cazuri recepţia DVB-T nu necesită înlocuirea sistemului de antenă utilizat pentru televiziunea analogică, practica demonstrează exact reversul.
Tabelele de mai jos vă vor ajuta să găsiţi antena optimă. Ele sunt oferite doar în scopuri orientative - deoarece recepţia semnalelor radio este influenţată de mai mulţi factori, nu se poate garata 100% că selecţia unei antene dintre cele prezentate vă va asigura o recepţie fără probleme în fiecare locaţie şi pe distanţele indicate.
Puterea transmiţătorului
> 50kW
Distanţa până la transmiţător x < 15km 15km < x < 40km x > 40 kmA6030 A1112 A1615
A6040 A4015 A2660
A0315 A1610 A2670
A1112 A1911

 

Puterea transmiţătorului < 50kW
Distanţa până la transmiţător x < 15km 15km < x < 40km x > 40 kmA1112 A4015 A3710
A1610 A1911 A3380
A1911 A2660 A2670
A4015 A2670 A2675

Reţele optice pasive (PON) - casete şi cutii de distribuţie.

Pentru a oferi un serviciu de tip FTTH ("Fiber To The Home" - Fibră până în casă), cablul de fibră optică trebuie să fie conectat pe perimetrul locuinţei fiecărui abonat.

Cea mai întâlnită metodă este de montare cutiilor(ei) de distribuţie într-o coloană(e) de urcare, pe fiecare etaj. Apoi, fibrele optice independente trec din cutia(ile) de distribuţie în casetele de distribuţie instalate la fiecare etaj. Fibrele din casete sunt aduse direct la abonaţii, aici fiind instalate cutii terminale de genul ULTIMODE TBC-02H L5302.

Cutiile de distribuţie sunt de multe ori montate într-un spaţiu limitat, aşa încât acestea ar trebui să aibă dimensiuni reduse şi ar trebui să permită instalarea/verificarea/mentenaţa cu uşurinţă a conexiunilor de fibră optică. Aceste cerinţe sunt îndeplinite de către cutia de distribuţie ULTIMODE L5404, ce permite organizarea uşoară a cablurilor de fibră optică (până la 4 fibre, în funcţie de adaptoarele instalate), în scopul conectării utilizatorilor finali.
Optical Fiber Termination Box ULTIMODE TB-02HFiber Optic Distribution Box ULTIMODE TB-04B (wall-mounted)Optical Fiber Distribution Frame: ULTIMODE TB-48B (wall-mounted)Fiber Optic Distribution Box ULTIMODE TB-04B (wall-mounted)Optical Fiber Termination Box ULTIMODE TB-02H
O utilizare tipică a cutiilor şi casetelor de distribuţie într-o clădire rezidenţială

Sursa de alimentare a sistemelor CCTV.

Există mai multe moduri de alimentre a sistemelor CCTV: mai multe surse de alimentare locale, o sursă centrală, sau o combinaţie a acestora. Alimentarea cu energie în regim centralizat permite implementarea unor soluţii bazate pe UPS-uri şi/sau surse de alimentare tampon, care duc implicit la creşterea fiabilităţii sistemului. Mai jos, sunt prezentate câteva soluţii practice.
Compact Outdoor Camera: n-cam 610 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR up to 40m, OSD) Stabilized Power Supply: ZSIT-62-8 (SMPS, 230VAC/12-14VDC, 8x0.65A)CCTV Network DVR: TREND 250X16 (H.264, 16 channels) Outdoor Compact Camera: n-cam 670 (day/night, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 2.8-12mm, OSD, IR up to 30m) Power Supply Distributor LZ-8/POLSMPS AC/DC Adapter ZI-5000 12V/5A (for CCTV cameras)
Alimentare centralizată, cu două surse de energie, pentru un sistem extins.
Toate circuitele electrice sunt protejate împotriva suprasarcinii, scurt-circuitului şi supra-tensiunii.
Sursa de alimentare M18281 permite reglarea tensiunii de ieşire (12-14 VDC), caracteristică foarte importantă în cazul alimentării camerelor conectate prin cabluri lungi.
Buffer Power Supply: HPSB 11A12C (9.5-13.8VDC, 11A)Rechargeable Battery MW 18-12S (12V, 18Ah)Compact Outdoor Camera: Sunell SN-IRC4920AJ (day/night, D-WDR, 600 TVL, Sony Effio-E, 0.08 lx, 2.8-10mm, OSD, IR up to 40m) Network DVR: HIKVISION/ULTIMAX DS-8116HFI-S H.264 (16-ch.)
Utilizarea unei surse de alimentare tampon cu acumulator
Switch Mode Power Supply:  DR120-12 (12-14VDC/10A)Compact Outdoor Camera: n-cam 710 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 4-9mm, IR up to 30m, OSD) CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8316 (H.264, 16ch-4CIF-25fps, HDMI)
Utilizarea unei surse de alimentare în comutaţie, montată pe şină DIN
Caracteristicile de bază ale surselor de alimentare pentru sistemele CCTV:
Cod Model Tip Tensiune de ieşire [V] Curent maxim de ieşire [A]
M1812 ZI-1000 compactă (jack) 12 1
M1816 Protec 12V/1A impermeabilă 12 1
M1817 Protec 12V/2A impermeabilă 12 2
M1820 ZI-2000 de birou 12 2
M1825 ZI-5000 de birou 12 5
M1828 ZS-2500 carcasă metal
12-14 6x0.42
M18281 ZSIT-62-8 carcasă metal 12-14 8x0.65
M18283 ZSI-90-KZ carcasă metal 12-15 6x1
M18292 ZK-25 carcasă metal 12 4x0.5
M18294 ZK-65 carcasă metal 12 9x0.5
M1836 DR-120-12 montare şină DIN 12-14 10
M1853
CS24U12V/2A tampon 12 2
M1862 ZBF-12V/3A tampon 10.5-13.8 3
M1865 HPSB11A12C tampon 9.5-13.8 11
Caracteristicile de bază ale acumulatorilor pentru sursele tampon:
Cod Model Capacitate [Ah] Tensiune nominală [V]
M1882 7.2 MW-12S 7.2 12
M1884 MW 18-12S 18 12

Cum să accesaţi NVR-ul Titan prin intermediul internetului?

Echipamentul NVR de la Titan are o opţiune automată de port forwarding (UPnP - Universal Plug-and-Play), astfel încât configurarea reţelei poate fi făcută fără intervenţia utilizatorului. Router-ul cu UPnP activat este configurat în mod automat şi va afişa starea gateway-ului, astfel încât conexiunea la reţea va fi activă imediat, fără a necesita o configurare suplimentară a firewall-ului (cum ar fi deschiderea anumitor porturi).
Un click de mouse pe butonul Căutare, NVR-ul va detecta automat un router UPnP. După selectarea acestuia, lista cu porturile UPnP este completată de adrese IP şi porturi virtuale, care permit accesul la serverul web şi funcţiile de streaming ale acestuia.

Cum se rezolvă problema compatibilităţii între un router 3G TP-LINK şi unele modemuri 3G?

Pentru a asigura o cât mai bună compatibilitate, compania TP-LINK testează routerele sale cu majoritatea modemurilor 3G de pe piaţă şi actualizează continuu firmware-ul şi lista de modemuri compatibile. În ciuda acestor eforturi, pot exista anumite elemente care să creeze probleme de compatibilitate.
Pentru a rezolva o astfel de problemă, utilizatorul are la dispoziţie următoarele:
  • Metoda 1. Având în vedere actualizarea constantă a firmware-ului, utilizatorul ar trebui să încerce mai întâi să găsească un modem 3G de pe lista de dispozitive compatibile. Dacă modemul este pe lista, dar fereastra de status a router-ul afişează informaţii despre un dispozitiv nerecunoscut (Modem Necunoscut), utilizatorul ar trebui să actualizeze firmware-ul routerului. Ultima versiune de firmware este disponibilă la adresa TP-link.com. După descărcare, acesta poate fi instalat prin selectarea System Tools-> Firmware Upgrade.
  • Metoda 2. Dacă un modem 3G nu a fost încă inclus în cea mai recentă actualizare de firmware, există şansa ca un pachet software adecvat să poată fi găsit în 3G Modem Bin File Center. Fişierul corespunzător ar trebui să fie descărcat pe discul computerului şi apoi încărcat în routerul 3G.
Routere TP-LINK capabile de a furniza acces la internet prin modemuri 3G:
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3420 (802.11n, UMTS/HSPA)
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3220 (802.11n, 150Mb/s, UMTS/HSPA)
3G Wireless Router: TP-LINK TL-MR3020 (802.11n, 150Mbps, UMTS/HSPA)
TP-LINK TL-MR3420 802.11n 300Mb/s UMTS/HSPA
N2957
TP-LINK TL-MR3220 802.11n 150Mb/s UMTS/HSPA
N2958
TP-LINK TL-MR3020 802.11n 150Mb/s UMTS/HSPA
N2959
Produse noi în oferta DIPOL:
Universal Mechanical Splice: KeyQuick10 SC/UPC MM 62.5/125
Day/Night Box Camera: SN-BXC59/50CDN (Day/Night, WDR, 650TVL, Sony Effio-P, ICR, 0.03 lx)
Visual Fault Locator: FM-FOA-FCH
Conector mecanic universal
KeyQuick10 SC/UPC MM 62.5/125
L5736
Cameră Sunell - Effio-P
SN-BXC59/50CDN
M11225
Indicator vizual al defectelor
KeyFibre FM-FOA-FCH
L5933

Ce e de făcut după oprirea transmisiei televiziunii analogice din Astra 19.2E? Pe 30 aprilie 2012 va înceta să emiă şi ultimul transponder cu TV analogic al constelaţiei de stateliţi Astra din poziţia orbitală 19.2E. Proprietarii hotelurilor şi pensiunilor de pe întreg teritoriul Europei care în prezent folosesc headend-uri analogice vor trebui să găsească o modalitate de continua să asigure servicii de televiziune propriilor clienţi. Vor fi dezamăgiţi în special turiştii care doreau să vizioneze canalele germane precum Das Erste, ZDF, Dritten Programme, RTL, SAT1, ProSieben etc.
Mai jos vă este prezentată o soluţie care le permite oaspeţilor continuarea vizionării acestor şi a altor canale..
Headend-ul MMH-3000+ poate partaja transmisia TV recepţionată prin satelit sau în mod terestru prin DVB-T sau analogic (bineînţeles şi în format HD) dar şi canale A/V "proprii" (private) reprezentând fluxul video al camerelor de securitate sau cel al unui mediaplayer. Dispozitivul este capabil de a transmodula oricare dintre aceste semnale în format analog PAL sau în format digital DVB-T / DVB-C. Marele avantaj al utilizării acestui headend este dat de posibilitatea rearanjării programelor distribuite dar şi a standardului folosit pentru distribuţie.
Detectarea comportamentului suspect (vagabondaj). Software-ului de supraveghere video Digifort K3002, K3003, K3004 i se poate adăuga pachetul de analiză de imagine Digifort VCA K3040, acesta oferindu-i o multitudine de funcţii "inteligente" pentru detectarea potenţialelor ameninţări. Sistemul poate declanşa o alarmă atunci când un obiect (de obicei o persoană, o maşină, sau animal) este detectat într-o zona definită pentru o perioadă de timp mai mare decât timpul stabilit de către operator.
Probleme cu semnalul GSM în halele industriale. În ciuda extinderii continue a infrastructurii GSM, există încă locuri cu acoperire deficitară. De obicei problemele apar în hale industriale mari, mall-uri, săli de conferinţe sau pivniţe. O deconectare spontană sau un semnal slab au un impact negativ în special asupra moralului angajaţilor şi a intereselor companiei.
Astfel de probleme pot fi evitate prin instalarea unui repeater(repetor) Signal GSM-1205 A6785 ce va duce la îmbunătăţirea conectivităţii mobile în întregul imobil. Aparatul poate fi utilizat în săli de până la 1200 de metri patrati.
Schemă de utilizare a unui repeater Signal GSM-1205 A6785 într-o hală industrială.