Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 17/2012 (23 aprilie 2012)

Dragă Japonia, te rugăm opreşte-te!

În martie 2012, Hitachi Kokusai Electric Inc. a anunţat existenţa unui software capabil de a căuta într-o bază de date constând din aproximativ 36 de milioane de chipuri umane şi a de a găsi o anumită persoană într-o secundă.
Software-ul poate recunoaşte feţe înclinate cu 30 de grade, atât pe verticală cât şi pe orizontală, relativ la camera foto.
Imaginea unei feţe poate fi înregistrată cu orice dispozitiv. Singura cerinţă este dimensiunea - chipul trebuie să fie de cel puţin 40 de pixeli înălţime şi lăţime. După ce "i-a fost indicată" o fizionomie, sistemul va căuta în mod automat în baza de date şi va furniza toate fişierele care conţin imagini cu faţa persoanei (căutate).
Software-ul este destinat sistemelor de supraveghere video de mari dimensiuni, cum ar fi cele utilizate în aeroporturi, gări, mall-uri, stadioane, etc pentru situaţiile în care deplasarea unui număr mare de persoane în câmpul de filmare al camerelor face dificilă identificarea unui anumit individ. Cu software-ul celor de la Hitachi acest lucru este simplu şi rapid.
Dacă, în viitor, va fi introdus şi în sistemele CCTV din oraşe, practic orice cetăţean va putea fi monitorizat în mod individual.

În plus faţă de monitorizarea selectivă, astfel de sisteme ar putea fi utilizate în marketing şi publicitate, pentru a "ţinti" anumite grupuri sau persoane fizice cu un conţinut specific, sporind astfel eficienţa reclamelor şi a publicităţii.

Se aşteptată ca software-ul să fie disponibil pe piaţă anul viitor, şi, probabil, va deveni o parte integrată a marilor sisteme CCTV.
Este posibilă monitorizarea tuturor cetăţenilor?

Serviciu DDNS gratuit de la Hikvision.

Pentru a răspunde cererilor insistente al clienţilor, Hikvision a pornit un serviciu gratuit de DDNS pentru dispozitivele DVR produse de companie. Condiţii necesare pentru a utiliza serviciul:
  • adresă IP publică,
  • configurare corectă a router-ului sau a nodului de reţea: port forwarding.
Porturile implicite ale dispozitivelor HIKVISION (DVR-urilor) sunt: ​​80 (HTTP) şi 8000 (Port Client pentru video). În cazul unui conflict cu un alt serviciu folosit în reţea, acestea trebuie modificate.
La configurarea unei conexiuni externe, este necesar setarea gateway-ul implicit pentru DVR-ul Hikvision, deoarece acesta trebuie să acceseze serviciul DDNS Hikvision. În setările de reţea, administratorul trebuie să activeze opţiunea DDNS şi să introducă adresa serverului: www.hikvisioneurope.net.
Apoi, administratorul trebuie să intre pe www.hikvisioneurope.net, să ceeze un cont şi să adăuge DVR-ul folosit (este necesară introducerea Codului Serial al dispozitivului precum şi portul forwardat). În secţiunea Device Status, utilizatorul va avea afişat propriul DVR şi dacă serviciul DDNS funcţionează corect, link-ul necesar pentru vizualizare de la distanţă. Nu este necesar memorarea tuturor parametrilor, ci doar reţinerea numelui de utilizator şi a parolei pentru contul creat. În acest mod simplu, utilizatorul poate gestiona mai multe dispozitive HIKVISION.
Este posibil ca serviciul DDNS să nu fie disponibil pentru DVR-uri cu versiuni de firmware mai vechi. Cele mai recente versiuni pot fi găsite pe site-ul web al producătorului sau în paginile site-ului DIPOL. Mai multe informaţii despre configurarea DDNS pot fi găsite în broşura producătorului, sau în ultimul articol din bibliotecă: Configurarea rapidă a DDNS pentru dispozitivele HIKVISION. .

Sistem SMATV pentru hotel (SAT TV + DVB-T).

Un complex hotelier format din trei clădiri a fost echipat cu un headend Terra MMH-3000 - în scopul de a distribui 6 canale satelit sub forma unui multiplex DVB-T precum şi cu un set de amplificatoare de canal Terra - pentru a asigura calitatea recepţiei transmisiunilor DVB-T.

Steel Satellite Dish: FAMAVAL Off-Set 100 LH (100cm)Universal QUATRO LNB: Inverto Red Extended 0.3dBQPSK/8PSK CI Receiver / DSB PAL Modulator RDC-316 (MMH-3000)DVB-T Modulator (COFDM) for TERRA MMH-3000Building Amplifier:Terra HA-126Coaxial Cable (75 ohm): TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]Building Amplifier:Terra HA-126Twin Channel Amplifier: Terra at420 (UHF, analog TV &DVB-T, AGC) Multiband Amplifier Terra ma400 (FM/VHF/UHF)8-way Tap: Signal O-8 (5-1000 MHz)2-Way TV/FM Splitter R-2 Signal3-Way TV/FM Splitter R-3 SignalCoaxial Cable (75 ohm): Triset-11 PE 1.65/7.2/10 (gel-filled) [100m]Coaxial Cable (75 ohm): Triset-11 PE 1.65/7.2/10 (gel-filled) [100m]6-way Tap: Signal O-6 (5-1000MHz)Building Amplifier:Terra HA-126Building Amplifier:Terra HA-126Coaxial Cable 75 ohm: TRISET-113 PE (gel-filled) [1m]Coaxial Cable (75 ohm): Triset-11 PE 1.65/7.2/10 (gel-filled) [100m]
Diagrama sistemului SMATV implementat în cele 3 clădiri,
responsabil cu distribuirea programelor DVB-T FTA şi a 6 canale SAT ca multiplex DVB-T.
Headend-ul foloseşte patru module RDC-316 R817101 şi un modulator DVB-T TRX-360 R81709. Setul de module recepţionează, de pe patru transpondere, cele 6 canale satelit şi le converteşte în format DVB-T. Acest multiplex "privat" este amplificat de către amplificatorul de clădire HA-126 R82303 iar apoi este combinat cu semnalele terestre DVB, la rândul lor amplificate de amplificatoarele de canal duale at420 R82510. Amplificatorul multibandă MA400 R82520 este folosit pentru a compensa pierdererile de semnal în cablurile lungi dintre headend şi cele trei clădiri ale hotelului.

Fiecare dintre acestea au la intrarea în reţeaua pasivă de distribuţie compusă dintr-un splitter R60102 şi tap-uri R6026/R6028, un amplificator HA-126.

Un nou standard de calitate pentru conexiunile de fibră optică - KeyQuick.

Conectorii mecanici cu asamblare rapidă de la KeyQuick sunt folosiţi pentru a realiza terminaţii fiabile, cu atenuare foarte scăzută ( sub 0.1 dB) în reţele de fibră optică.

Atenuarea de sub 0.1 dB se obţine datorită poziţionării foarte precise a capătului de fibră optică în şanţul în formă de "V", a utilizării gelului optic pentru reducerea defectelor de tăiere sau a spaţiului dintre capetele fibrelor precum şi datorită designului unic al conectorului ce are o carcasă transparentă. După conectarea la echipamentul "Visual Fault Locator" L5933, instalatorul poate verifica imediat dacă conexiunea a fost realizată într-un mod corect. Lipsa luminii roşii în interiorul conectorului înseamă o conexiune perfectă.

Designul versatil al conectorilor rapizi KeyQuick L5733, L5736, L5753, L5756 permite terminarea unei fibre optice de 3mm/2mm/0.9mm/0.25mm, mono sau multi modală (în funcţie de model). Conectorul universal KeyQuick C-MS100-NT L5558 este folosit pentru fibre optice cu diametrul tamponului de 250 sau 900 microni, mono sau multimodale.

Conectorii mecanici sunt potriviţi pentru terminarea liniilor optice în locul tradiţionalei conexiuni prin sudură, ca de exemplu conectarea fibrelor unui cablu de distribuţie la varii pigtail-uri într-o cutie de distribuţie a unei clădiri, sau pentru repararea legăturilor optice deteriorate. Datorită parametrilor de transport foarte buni, ei pot fi utilizaţi pe scară largă în reţelele de telecomunicaţii, de tip FTTH, sisteme de supraveghere video, magistrale de date pentru reţele tip MAN şi WAN.
Componentele unui conector KeyQuick produs de KeyFibre:

1 - Carcasă
2 - Cupă de praf
3 - Buton pentru blocare
4 - Corp
5 - Terminaţie (înşurubată)

Verificarea calităţii unei conexiuni optice cu dispozitivul Visual Fault Locator L5933

Cum se calculează profunzimea de câmp (DOF)?

Pentru a evideţia cât mai mult subiectul principal, fotografii şi camermanii folosesc de multe ori un DOF ("Depth Of Field" - Adâncime de câmp vizual) mic, numit şi focus superficial. În acest mod se pot accentua trăsăturile subiectului prin înceţoşarea fundalului sau chiar a prim-planului. În sistemele CCTV este de dorit exact opusul, adică întreaga imagine să fie clară iar pentru asta este necesar un DOF cât mai mare.

Adâncimea de câmp determină distanţa dintre obiectele cele mai apropiate şi cele mai îndepărtate dintr-o scenă care pot fi înregistrate clar pe imagine. Aceasta poate fi calculată folosind formula:
unde:
DOF - adâncimea de câmp [mm]
N - numărul-F; al deschiderii diafragmei
f - lungimea focală a obiectivului [mm]
s - distanţa de la care obiectivul este "în focus" [mm]
c - cercul de "confuzie" pentru un format de imagine dat; se poate presupune 0.005 mm pentru senzorul de imagine de 1/3"
Conform formulei de mai sus, profunzimea de câmp depinde de:
  • deschiderea diafragmei - cu cât valoarea este mai mare, cu atât deschiderea (apertura) prin care intră lumina este mai mică iar profunzimea câmpului mai mare (dependenţă liniară),
  • distanţa de la care obiectivul este "în focus" (distanţa dintre lentilă şi cel "mai clar" obiect din imagine) o distanţă scurtă, o adâncime de câmp mai mică (dependenţă pătratică),
  • distanţa focală (dependenţă pătratică).
În concluzie: pentru a obţine o imagine cât mai clară pe toată imaginea, trebuie folosit un obiectiv cu număr-F mare (deschidere mică) şi distanţă focală cât mai mică. În cazul în care câmpul de filmare este prea mare, camera trebuie să fie amplasată mai aproape de obiectul de interes. Dacă folosind o deschidere mică a diafragmei se obţin imagini întunecate, este recomandat să se utilizeze o cameră video cu senzor de imagine mai sensibil sau să se comute pe modul de filmare alb/negru, acolo unde este posibil.

Sistem IP CCTV proiectat a fi ergonomic.

Programele software Digifort pentru supraveghere video: K3001, K3002, K3003, K3004 au o interfaţă grafică foarte intuitivă şi numeroase funcţii automate oferite de modulul de analiză de imagine, care împreună cu identificatorul biometric BioPass K3084 şi consola de lucru K3081, crează un mediu de lucru foarte plăcut şi eficient pentru personalul centrului de monitorizare.
BioPass este un dispozitiv hardware integrat cu software-ul Digifort, care permite permite gestionarea accesului în sistem pe baza datelor biometrice (amprente digitale). Autentificarea biometrică elimină obişnuitele problemele legate de pierderea parolei, neutralizarea acesteia (spargerea), etc fapt care duce doar la consolidarea de sistemului de securitate. Accesul în sistem este posibil doar personalului înregistrat în baza de date cu amprente.
Consola Digifort
K3081
BioPass
K3084
Consola Digifort FGD-KB1000 K3081 a fost special concepută pentru utilizatorii sistemelor Digifort. Le oferă acestora un acces rapid la toate funcţiile disponibile şi posibilitatea de a controla toate modulele software. Câteva dintre funcţiile de control:

  • Comutare rapidă între camere - acces instant la imaginea de pe canalul dorit.
  • Virtual Array: comutare rapidă între ecrane (anterior, următor, tot ecranul, altă ordine).
  • Abilitatea de a mări obiectul selectat pe tot ecranul.
  • Opţiunea de a ascunde bara de instrumente.
  • Schimbarea rapidă a zonelor de confidenţialitate pentru fiecare cameră în parte.
  • Definirea "acţiunilor" care urmăează a fi executate după detectarea mişcării pe imagine.
  • Tastatură virtuală pe ecran.
  • Mouse virtual - controlul unui cursor de tip "mouse" de la tastatură, inclusiv funcţiile de buton stânga şi dreapta.
  • Control total al camerelor PTZ: iris, focus, zoom, panoramare, înclinare, presetări, funcţie de "patrulare", blocare PTZ.
  • Mod de redare: start, selectarea camerei şi a momentului de redat, rapid înainte/înapoi, comutare între clipuri.
  • Afişarea stării operaţionale a camerei pe monitor.

Cum se verifică versiunea hardware a unui dispozitiv TP-LINK?

Când cineva căută cel mai recent firmware pentru un produs TP-LINK pe site-ul oficial al producătorului, i se pot solicita informaţii despre versiunea hardware a echipametului în cauză. Acesta este un aspect foarte important deoarece încărcarea unui firmware necorespunzător poarte duce la deteriorarea dispozitivului.
Informaţiile cu privire la versiunea hardware pot fi găsite pe eticheta ce afişează parametrii de funcţionare ai dispozitivului, etichetă aflată, de obicei, în partea inferioară a aparatului. În cazul în care această informaţie nu este menţionată în mod explicit, se consideră implicit versiunea 1.0
Mai jos puteţi vedea pozele a două autocolante pe care versiunea hardware a fost marcată cu roşu.
Etichetele produselor cu parametrii de funcţionare a două dispozitive TP-Link
Produse noi în oferta DIPOL:
Selective GSM Repeater: Signal GSM-305P
Outdoor Compact Camera: SN-IRC5830L (540TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.3 lx, 2.8-10 mm, IR 30m)
FM Band Amplifier (87.5-108MHz): AF-310B (Terra MMH-3000)
Repetor GSM
Signal GSM-305P
A6766
Cameră Sunell SN-IRC5830L
IP67, -45oC...+45oC
M11260
Amplificator FM, AF-310B
pentru headend Terra MMH-3000
R817151
Merită citit:
Totul despre receptoarele DVB-T de la Signal. Receiverele DVB-T Signal HD-507 A99250 şi HD-527 A99252 sunt foarte capabile. Pot înregistra şi apoi reda programele vizionate sau alte materiale audio-video. În acest săptămânal dar şi în ediţiile următoare vă vom prezenta câteva aspecte interesante ale posibilităţilor acestor receivere DVB-T.
  • Înregistrare şi vizionare simultană a două canale disponibile în acelaşi multiplex.
  • Cât spaţiu este necesar pentru o oră de înregistrare?
  • Cât este consumul unui receptor Signal?

Datele informative afişate la apăsarea butonului INFO în modul RECORD

Internet şi monitorizare video printr-o singură fibră optică. Un nou sistem de supraveghere constând din 8 camere video analogice M11270 a fost recent instalat într-o hală de producţie. Imaginile de pe camerele video urmau a fi vizualizate în timp real din clădirea de birouri a companiei, situată la aproximativ 500 de metri de hală.
Fluxul de date video este transmis prin aceleaşi cabluri optice folosite şi pentru conexiunea la internet. Aparatul DVR Trend M72508 şi calculatoarele personalului fabricii sunt conectate la switch-ul cu management TP-LINK N29959 care, în plus, este dotat cu modulul optic SFP de emisie-recepţie ULTIMODE L1416.
Transmisie internet plus monitorizare video folosind o singură fibră optică.
Cum să protejaţi echipamentul CCTV împotriva supratensiunilor? Una dintre cele mai comune cauze ale defecţiunii echipamentelor CCTV sunt supratensiunile rezultate din descărcări electrice. Sistemele cele mai expuse sunt cele cu trasee lungi de cablu pe exterior, în care se pot genera tensiuni ridicate chiar şi la distanţe mari de fulger. Supratensiunile sunt periculoase pentru dispozitivele de la ambele capete ale lininiei de transmisie.
Echipamentele conectate prin cablu coaxial ar trebui să fie protejate prin dispozitive de protecţie video CCTV simple (M1701) sau cvadruple (M17014).
Protecţia dispozitivelor CCTV conectate prin cablu coaxial şi UTP/FTP.