Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 19/2012 (7 Mai, 2012)

A treia opţiune CCTV.

Expoziţia de sisteme şi soluţii de securitate din Birmingham, IFSEC International 2012, se va desfăşura între 14-17 mai. Fiind un eveniment de talie internaţională, aici vor fi prezentate noile tendinţe în domeniul tehnologiei de protecţie a oamenilor şi a proprietăţilor. Experţii se aşteaptă ca în acest an se va clarifica strategia de implementare şi de continuă dezvoltare a tehnologiei bazată pe interfaţa serială digitală de înaltă definiţie (HD SDI), numita şi "a treia opţiune" în CCTV.

Până de curând piaţa părea a fi împărţită în două categorii: monitorizare video analogică şi IP. Camerele analogice sunt foarte eficiente în instalaţiile de dimensiuni reduse unde se doreşte în principal, monitorizarea unei zone de interes la nivel local. În cazul instalaţiilor mari sau "împrăştiate", în special cele care au ca cerinţe analiza computerizată a imaginii şi rezoluţia megapixel, este recomandată alegerea unor camere IP deoarece acestea pot transmite folosind reţelele de calculatoare existente, fluxuri video comprimate digital. În timp ce camerele analogice au ca avantaj costul redus, rapiditatea şi simplitatea instalării, camerele bazate pe tehnologia IP sunt capapabile de a transmite pe distanţe nelimitate, imagini de rezoluţie multi-megapixel.
"A treia opţiune", i.e. HD SDI (sau HDcctv) este destinată îmbinării celor două tehnologii, rezoluţia înaltă din sistemele digitale şi simplitatea regăsită în sistemele analogice. HD SDI este folosit încă din anii '80 în instalaţiile de televiziune care necesită imagini de cea mai înaltă calitate (cum ar fi studiourile de televiziune care transmit în format high-definition).
Instalarea unei camere HD SDI (SMPTE 292M) este asemănătoare cu cea a unei camere analogice. Semnalele sunt transmise, fără comprimare, pe cabluri coaxiale dar în format digital. Rezoluţia maximă a imaginii este de 1080i (1920x1080 pixeli, scanare întreţesută).
Comprimarea video este efectuată de un recorder video digital specializat. Distanţa maximă de transmisie utilizând cablurile coaxiale este de 100 m dar aceasta poate fi extinsă cu ajutorul repetoarelor SDI sau folosind fibra optică ca mediu de transmisie.
Avantajele HD SDI faţă de soluţiile IP CCTV sunt eliminarea întârzierilor, eliminarea necesităţii de atribuire a unei adrese IP în reţeaua LAN şi calitatea constantă a semnalui (semnalul de ieşire nu este comprimat). Un alt avantaj ar fi compatibilitatea totală între camerele HD SDI şi DVR-urile diferiţilor producători. Spre deosebire de tehnologia IP, producătorii implementează soluţii bazate pe standarde bine definite, care sunt dezvoltate, gestionate şi emise de către Alianţa HDcctv.

Singurul impediment care limitează la ora actuală expansiunea acestei tehnologii este preţul mare al echipamentelor. Dacă costurile acestor dispozitive vor scădea, cel puţin până la nivelul echipamentelor de supraveghere ce utilizează transmisia către adrese IP, numărul sistemelor CCTV bazate pe această tehnologie va creşte considerabil.

Conectarea HDD-ului de la DVR la un PC.

Software-ul conţinut în pachetul de aplicaţii gratuite distribuite cu DVR-urile Signal permit utilizatorului să acceseze datele de supraveghere salvate pe un hard-disk, utilizat în oricare dintre DVR-urile companiei, folosind un calculator care rulează sistemul de operare Windows. După îndepărtarea HDD-ului dintr-un DVR Signal şi conectarea lui la un PC, aplicaţia Super Play permite redarea materialelor înregistrate într-un mod sincronizat. Fişierele relevante sunt afişate cronologic. HDD-ul DVR-ului Signal poate fi utilizat de către sistemul de operare Windows fără necesitatea instalării de drivere suplimentare sau plugin-uri. Aplicaţia Super Play poate reda şi fişierele exportate de DVR-uri în format *.dvr
DVR-uri SIGNAL cu 8 (M78308) şi respectiv 16 (M78316) canale video

Sistem multiswitch cu topologie de tip magistrală pentru 60 prize duble (pentru PVR-uri).

Contractul a implicat proiectarea şi instalarea unui sistem SMATV destinat recepţiei semnalelor satelit de pe Astra şi Hotbird dar şi a transmisiilor digitale terestre (DVB-T) pentru distribuţia ulterioară într-o clădire cu 60 de apartamente. Aceasta are trei scări, a câte 20 de apartamente pe fiecare scară, iar toate apartamentele trebuiau să fie dotate prize FM/TV/SAT-TV, recepţiei satelit fiindui impuse 2 ieşiri separate pe fiecare priză.
Shema clădirii în care urma a fi instalat sistemul SMATV
Având în vedere amplasarea scărilor şi a apartamentelor în interiorul clădirii, compania instalatoare a ales o topologie de tip magistrală, conectând traseele de cablu prin cutii de joncţiune instalate în subsolul fiecărei scări.
Diagrama sistemului multiswitch
creată cu programul SatNet (click pentru a mari)
Deoarece investitorului a cerut posibilitatea utilizării de receptoare PVR dotate cu două tunere individuale, instalatorul a ales priza TV cu două ieşiri de satelit R694140 şi astfel, în fiecare scară pleacă din multiswich-uri 40 de linii de semnal. Pentru recepţia satelit s-a folosit o antenă A9658 de 110cm şi cablu TRISET-113 E1015. În subsolul scării din mijloc există un set de amplificatoare TERRA at420 R82510 folosite pentru egalizarea nivelului de semnal a fiecărui multiplex DVB-T. Semnale DVB-T precum şi cele de satelit sunt amplificate de multiswitch-ul Terra SA-901 R70901 care dispune de 9 intrări de semnal. Magistrala de date este divizată în trei subreţele folosind splitter-ul TV/SAT SSQ-908 R70529 - două dintre ieşirile splitter-ului sunt conectate la multiswitch-urile instalate în scara centrală iar celelalte două ieşiri transmit semnale către scările laterale. Aici sunt instalate splittere SS-904 R70523 şi multiswitch-uri MSV-916 R70866 şi MSV-924 R70874.
Proiectul a fost definitivat folosit software-ul SatNet creat de Terra. Programul calculează automat setările pentru amplificatoare şi multiswitch-uri precum şi consumul total de curent al tuturor componentelor instalate, inclusiv LNB-urile. Deoarece consumul se ridică la puţin peste 1 A, multiswitch-urile şi LNB-urile sunt telealimentate de la amplificatorul SA-901 prin intermediul liniilor de semnal.

Mai multe informaţii despre soluţiile bazate pe topologia de tip magistrală pot fi găsite în articolul Adaptarea sistemelor de tip SMATV/MATV/antenă comună la recepţia DVB-T.

Cum funcţionează un splitter optic?

Splitter-ele ULTIMODE pot împărţi semnalul transmis într-o fibră optică în 4/8/16/32 părţi echivalente. Un splitter optic este un element de reţea pasiv şi astfel fiecare diviziune a reţelei primeşte toate pachetele de date trimise de echipamentul OLT ("Optical Line Terminal"), al furnizorului de servicii, pe magistrala optică instalată. Filtrarea serviciilor şi separarea informaţiilor recepţionate revine în sarcina dispozitivelor ONU ("Optical Network Unit") instalate în reşedinţa fiecărui abonat.
Splitter-ele optice sunt utilizate în principal în reţelele CATV şi reţele pasive de fibră optică (FTTH PON). Diagrama de mai jos prezintă funcţionarea unui astfel de splitter.
Spliter-ul optic este o componentă pasivă a reţelei,
astfel încât toate pachetele de date sunt trimise către fiecare subreţea
Splitter-ele ULTIMODE sunt fiabile pe întreg spectrul optic utilizat (1260-1650 nm). Fiecare dintre fibrele monomodale ale splitter-ului optic au o lungime de 1.5 m şi sunt terminate cu conector SC/UPC. Acesta, splitter-ul, este fabricat folosind tehnologie planară "Planar Wave Circuit - PWC". Tehnologia are ca avataje împărţirea precisă şi echilibrată a puterii optice, atenuarea foarte scăzută şi o stabilitate foarte bună la variaţia de temperatură. Sunt posibile, de asemenea şi rapoarte de diviziune a reţelei mai ridicate.

"Digital Slow Shutter" (DSS, Sense-up).

Este foarte dificilă obţinerea, pe timp de noapte, de imagini calitative fără iluminare suplimentară. Sensibilitatea unei camere CCTV poate fi îmbunătăţită în mod semnificativ dacă obturatorul se foloseşte la o viteză mai mică. Camerele cu funcţia DSS/Sense-Up pot fi folosite în condiţii de iluminare foarte slabă, mai ales noaptea.
De obicei, camerele CCTV sunt echipate cu control electronic al obturatorului (Auto Electronic Shutter (AES)), având viteze în intervalul 1/50...1/100000 s. Viteza obturatorului este controlată de procesorul de semnal, în scopul obţinerii unei expuneri de imagine corecte.
Camerele cu funcţia DSS pot mări timpul de expunere (de obicei, de la 2 la 256 de ori). După o ajustare corespunzătoare, se pot obţine, uneori, chiar şi imagini color, în situaţiile în care alte camere (sau aceeaşi cameră dar în modul standard) generează o imagine plină de zgomot. Cu toate acestea, utilizatorul unei camere cu DSS ar trebui mai întâi să testeze această caracteristică pentru a evita o eventuală dezamăgire. Factorii excesivi pot duce la imagini neclare.
Dipol comercializează camere Sunell cu DSP Effio-S ( M11220 ) şi Effio-P ( M11225 ) şi funcţie DSS.
Imagine obţinută cu funcţia Sense-Up (în dreapta)

NVR-uri NUUO - arhivare prin FTP.

În cazul în care spaţiul de stocare pe discul local este insuficient sau se impune protejarea sistemul împotriva pierderii datelor, meterialele înregistrate pe DVR-urile NUUO K4108, K4316 sau K4204 pot fi copiate pe un server FTP local sau de la distanţă. NVR-ul poate copia în mod automat datele de pe oricare dintre camerele utilizate, la intervale de timp prestabilite, astfel încât administratorul poate decide care fişiere vor fi arhivate.
Fereastra "Auto Backup Management"
În plus, având posibilitatea alegerii momentului din zi pentru operaţiunea de "Arhivare Automată", operatorul poate utiliza perioadele cu activitate mică în reţea, de obicei, noaptea târziu sau dimineaţa devreme. Numărul portului FTP este implicit 21 dar poate fi modificat la alegere. În cazul pierderii conexiunii cu serverul FTP sau incapacitatea de a finaliza un transfer, NVR-ul poate notifica operatorul prin e-mail sau prin afişarea pe ecran a unui mesaj.

Reţea WiFi bazată de echipamente TP-LINK N Lite.

Dispozitivele wireless care suportă standardul "n" au devenit treptat cea mai populară categorie de echipamente de reţea pentru acasă. Printre cele mai populare sunt echipamentele "N Lite" de la TP-Link care oferă viteze de transmisie wireless de până la 150 Mbps (viteza maximă atinsă de dispozitivele cu o singură antenă).
Mai jos este o diagramă a unei reţele în care conexiunea la internet este făcută prin intermediul unei linii ADSL iar apoi semnalul este distribuit folosind Router-ul/Acces Point-ul TL-WR740N N3252.
Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN721N (802.11n, 150Mb/s)Access Point: TP-Link TL-WR740N (w. router, 4p-switch, 150Mb/s 802.11n) Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN722N (802.11n, 150Mb/s)ADSL Annex A Router: TP-Link TD-8816PCI Network Interface Card: TP-Link TF-3239DL 10/100Mbps
O reţea de apartament bazată de dispozitive TP-LINK.
Dispozitivele mobile sunt se conectează, de obicei, la reţeaua WiFi prin plăci de wireless (încorporate sau folosind adaptoare USB) iar calculatoarele desktop pot fi conectate la porturile switch-ului (prin intermediul plăcilor de reţea), sau, opţional, pot fi dotate şi ele cu plăci de reţea wireless.
Produse noi în oferta DIPOL:
2MP IP Dome Camera: Sunell SN-IPV54/12UDR (Aptina 1080p CMOS, ONVIF, OUTDOOR vandal-proof)
5MP IP Camera: HIKVISION DS-2CD883F-E (ICR)
Insulation Stripper ABI 212 (for RG59, RG6, RG7, RG11, and phone cables)
Cameră IP de exterior tip "cupolă", 2MP
Aptina Sunell SN-IPV54/12UDR
Full HD, ONVIF
K1691
Camera IP HIKVISION
DS-2CD883F-E
5.0 MP, ICR
K1444
Dezizolator ABI 212
RG59, RG6, RG7, RG11,
cabluri telefonice plate

E8010
Merită citit:
Cum se masoară corect semnale DVB-T? La instalarea unui receptor DVB-T, majoritatea persoanelor reglează poziţia antenei în funcţie de indicatorii: "puterea semnalului" şi/sau "calitatea semnalului", afişaţi de meniul OSD. Se poate întâmpla ca mai apoi aceste persoane, chiar dacă utilizează receptoare diferite, să schimbe informaţii cu privire la nivelul de semnal într-o anumită zonă, bazându-se indicaţiile obţinute de propriile echipamente. O situaţie şi mai gravă este atunci când instalatorii efectuează "măsurători" de semnal DVB-T în sistemele de antenă folosindu-se de indicatorii receptoarelor.
Semnalul recepţionat la aceeaşi priză TV, de trei modele de receptoare DVB-T.
Diferenţele între indicatorii diferitelor modele cu privire la "puterea semnalului" şi "calitatea semnalului"
pot duce la concluzii greşite la momentul ajustării sistemului de antenă.
E timpul pentru magistrale din fibră optică. O firmă de telecomunicaţii şi distribuţie de servicii internet a construit reţeaua informatică pentru un nou complex imobiliar compus din trei blocuri a câte 20 de apartamente fiecare. Investitorii au considerat necesară utilizarea cablurilor din fibră optică pentru pentru conexiunea între clădiri, deoarece intenţionează să ofere viitorilor rezidenţi servicii "triple play" (internet în bandă largă, TV, şi VoIP), prin tehnologia GPON.
Diagrama reţelei de fibră optică implementată
Primul router mobil 3G de la TP-LINK. TP-LINK TL-MR3020 N2959 este un router 3G mobil, cu dimensiuni compacte (74x67x22 mm) şi care poate oferi acces la internet dispozitivelor Wi-Fi în orice locaţie cu acoperire 3G. O reţea locală wireless poate fi creată foarte uşor datorită funcţiei AP ("Acces Point" - Punct de Acces) încorporată. Un dispozitiv nou este adăugat la reţeaua proprie WiFi doar prin apăsarea butonului WPS. Accesul în reţeaua 3G a operatorului de telefonie se face doar prin conectarea unui modem 3G extern.
Un exemplu de utilizare a router-ului TP-LINK TL-MR3020 N2959 -
patru dispozitive se pot conecta simultan la internet prin intermediul unei reţele 3G