Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 20/2012 (4 Mai, 2012)

Vor face oare medicii consultaţii de la "ghişeu"?

În luna februarie a acestui an, gigantul american de telecomunicaţii Sprint a semnat un acord de cooperare cu firma HealthSpot pentru instalarea de "chioşcuri medicale" HealthSpot denumite şi Care4Station. Astfel, o nouă formă de distribuţie a serviciilor medicale a apărut pe piaţă.

În timpul vizitei la "chioşcul cu auto-servire", pacienţii pot obţine sfaturi medicale de bază, bineînţeles susţinute de teste de diagnosticare. Dacă este necesar, li se pot emite şi reţete sau trimiteri pentru consultaţii de specialitate. Echipamentul de diagnostic se bazează pe tehnologia M2M (Machine to Machine) - un ansamblu de senzori cu ajutorul cărora sunt colectate datele necesare şi apoi transmise către un computer adiţional.
Pacientul este în contact cu medicul care îl consultă printr-un sistem videoconferinţă. Tratamentul fizic poate fi administrat de către o asistentă medicală care se află în permanenţă la faţa locului. În prima etapă, chioşcurile vor fi instalate în farmacii, case de bătrâni, platforme industriale.
Programul pilot a fost implementat în Westerville, Ohio. Taxa pentru un consult folosind chişcul "Care4Station" este de 60 USD. Pe durata testelor iniţiale, programul a fost supervizat de opt ​​medici de la spitalul clinic "Central Ohio Primary Care".
Chioşcul medical este o abordare complet nouă în medicină, în special cu privire la modalitatea de diagnosticare. Un astfel de sistem va reduce costurile administrative şi va permite o mult mai efcientă utilizare a echipamentului medical şi a programului medicilor. De asemenea, va facilita locuitorilor din oraşele mici accesul la personal medical specializat.
Clip video în care este prezentat chioşcul "Care4Station" instalat în farmacii
În decembrie 2011, prim-ministrul britanic David Cameron a lansat o campanie pentru "3 milioane de suflete", gândită a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor cu boli cronice, cum ar fi bolile de inimă şi diabet. Scopul campaniei este acela de a furniza servicii de telemedicină pentru trei milioane de oameni în următorii cinci ani.
Rezultatele studiilor efectuate pe un grup de 6000 de pacienţi aflaţi într-un program de telemedicină (diagnosticare, controlul de la distanţă al administrării medicamentelor etc) au arătat o reducere semnificativă a mortalităţii. Numărul intervenţiilor de urgenţă a scăzut cu aproximativ 20% iar cel al vizitelor medicale cu aproximativ 15%.
Telemedicina este una dintre afacerile proliferante care se adreseză populaţiei îmbătrânite din Europa şi Statele Unite ale Americii. OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) estimează că în 2015 piaţa de telemedicină va atinge o valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari.

Sistem CCTV într-un hostel norvegian.

Managementul unui mic hostel muncitoresc aflat în municipiul Gjerdrum din Norvegia a decis să investească într-un sistem de monitorizare video. Cerinţele sistemului vizau în primul rând creşterea siguranţei împotriva incendiilor (având în vedere interzicerea fumatului în orice locaţie), strângerea de informaţii cu privire la mişcarea şi comportamentul persoanelor, traficul vehiculelor neautorizate dar şi protejarea magaziei.
Imagine de pe V-CAM 515
M10750
Vizualizarea materialului video de supraveghere pe două computere
Instalarea sistemului a fost efectuată de către Uslugi RTV SPIN Boguslaw Ogan.
Sistemul este compus dintr-un DVR Hikvision DS-8116HFI-S M78160, camere V-CAM 515 M10750 şi M10751 precum şi surse de alimentare Pulsar M18286 şi M18280. La conexiunile dintre principalele componente ale sistemului s-au folosit cablu CAMSET M6100, conectori BNC E8282 precum şi balun-uri Etrix 4VP M16662 şi 16VP M16715.
Conectorii BNC de la Platinum utilizaţi în cazul camerelor de supraveghere au fost protejaţi cu bandă autovulcanizantă pentru a asigura fiabilitatea sistemului pe termen îndelungat. Datorită construcţiei din lemn a clădirii, fixarea traseelor de cablu şi montarea camerelor nu a reprezentat o problemă.
Vizualizarea materialului video de pe DVR este posibilă folosind orice calculator din reţeaua locală, de pe internet sau de pe un smartphone care rulează aplicaţia iVMS4500. În plus, o imagine la alegere poate fi afişată pe televizorul din hol.
Camerele de supraveghere funcţionează în condiţii extreme de temperatură.
Calitatea semnalelor transmise în reţea nu a fost afectată chiar dacă toate cablurile sistemului de supraveghere au fost trase pe lângă cele ale reţelei de alimentare cu energie electrică. Cablul CAMSET 100 M6100 foloseşte o tresă cu acoperire 92% care previne interferenţele. Implementarea sistemului a fost simplificată prin utilizarea surselor de alimentare Pulsar M18286 cu cinci ieşiri protejate împotriva scurtcircuitării. În ciuda condiţiilor meteorologice dificile din Norvegia, fiabilitatea sistemului este foarte mare.

Conversia de canal a transmisiunilor DVB-T în sistemele MATV vechi.

Multe blocuri sunt echipate cu sisteme vechi de antenă comună, bazate pe cabluri coaxiale ce nu pot funcţiona corespunzător la frecvenţele superioare ale canalelor din banda UHF. Înlocuirea cablurilor este adesea posibilă doar în cazul demarării unui şantier major.
Compania Terra a dezvoltat două soluţii bazate pe Headend-ul MMH-3000 care permit distribuirea oricăror canale TV, indiferent de frecvenţa pe care sunt difuzate, folosind cablarea existentă. Ambele soluţii, utilizând în headend module adecvate, schimbă nr. canalului TV original într-unul mai mic. Este posibilă conversia canalelor din partea superioară a benzii UHF la canale mai joase, chiar şi în banda VHF (170
Channel Converter CT-311 (TV/DVB-T/DVB-C - for Terra MMH-3000 headend)
Convertor de canal CT-311 R81715
Transmodulator DVB-T ttx311, COFDM-COFDM R81714
Convertorul de canal CT-311 R81715 este folosit pentru a schimba poziţia unui canal DVB-T/DVB-C sau analogic în scopul asigurării unei distribuţii optime canalelor din reţeaua CATV sau în situaţia în care este utilizată o instalaţie cu cabluri vechi. Convertorul nu modifică niciun parametru al semnalului original cu excepţia canalului RF şi astfel lăţimea canalului de ieşire este identică cu cea a canalului de intrare. Aşadar este recomandată utilizarea modulului mai degrabă în gama UHF (banda IV şi V; lăţimea de canal de 8 MHz). Pentru a utiliza acest modul la conversia canalelor unui multiplex DVB-T din UHF în VHF (banda III, canalele 6-12), receptoarele DVB-T ar trebui să fie capabile a modifica lăţimea canalului implicit în banda VHF, de la 7 MHz la 8 MHz (caracteristică disponibilă pe receptorul Signal HD-527 A99252).
Fereastra de configurare a convertorului de canal CT-311
(mutarea canalului 64 pe canalul 6)
Mult mai avansatul modul TTX-311 R81714 poate, deasemenea, modifica frecvenţa canalului TV, dar este capabil şi de a demultiplexa un întreg multiplex DVB-T. Oferă posibilitatea prelucrării fluxului de date, în special modificarea conţinutului şi a lăţimii de canal a noului multiplex. În acest fel, lăţimea canalului, în banda BIII poate fi setată la 7 MHz, astfel încât noul multiplex va fi căutat în mod automat de orice receptor DVB-T. O astfel de schimbare înseamnă limitarea lăţimii de bandă a fluxului de ieşire prin eliminarea unuia dintre canalele care formau multiplexul original.

Utilizarea în condiţii de siguranţă a conexiunii la internet a unui vecin.

Distanţa dintre casele celor doi vecini este de 15 metri. În urmă cu cinci ani conexiunea era realizată prin cablu UTP prins de un cablu aerian de susţinere. Totul mergea bine dar conexiunea trebuia întreruptă în timpul oricărei furtuni. Dacă nu era luată această simplă măsură de precauţie, cel puţin o dată pe an plăcile de reţea din ambele calculatoare erau afectate de descărcările electrice.
Din acest motiv s-a decis schimbarea mediul de transmisie - înlocuirea cabului UTP cu sistemul "ULTIMODE Home". Ambele locuinţe au fost conectate folosind fibră optică din polimer - ULTIMODE POF-22D L6521 cu teacă din PE iar convertoare de mediu ULTIMODE POF-100MC L6213 au fost montate în fiecare casă. Conexiunea este în totalitate imună la fulgere şi poate asigura un transfer de date de până la 100 Mbps.
Ethernet Media Converter: ULTIMODE POF-100MC Ethernet Media Converter: ULTIMODE POF-100MC POF Cable ULTIMODE POF-22D (duplex, 1/2.2)
Conexiunea POF oferă imunitate la descărcări electrostatice
Sistemul "ULTIMODE Home" este o soluţie pentru reţele de abonaţi, reţele locale sau de birouri pe bază de fibră optică din plastic (POF). O gamă completă de dispozitive permite fiecărui abonat accesul la servicii de înaltă calitate, cum ar fi internet în bandă largă, video streaming, VOD sau videoconferinţe. Soluţiile bazate pe fibră optică din plastic sunt mult mai fiabile şi pot fi instalate respectiv reconfigurate cu succes de către utilizatorii finali.

Sistemul "ULTIMODE Home" - descriere, avantaje, instalare
Sistemul "ULTIMODE Home" - componente

Cum se calculează capacitatea unui acumulator tampon necesar într-un sistem de supraveghere?

Standardul EN 50131-6 defineşte regulile de alimentare cu energie în sistemele de alarmă. Este recomandat ca acestea să dispună de două surse independente de alimentare cu energie. Sursa principală, conectată la reţeaua de curent alternativ, trebuie să fie utilizată doar de către sistem. Sursa secundară, compusă de obicei din acumulatori ce nu necesită mentenanţă, reprezintă sursele de alimentare tampon.
Rechargeable Battery MW 7.2-12S (12V, 7.2Ah)
Acumulator MW 7.2-12S (12V, 7.2Ah)

Q = k * ( Ia * Ta + Ib * Tb )
unde:
  • Q [Ah] - capacitatea acumulatorului necesar
  • (k = 1.25 pentru Ta^ < 24 de ore) sau (k = 1 pentru 30 < Ta^ < 72 ore) - factor care depinde de timpul cât sistemul funcţionează în regim de rezervă
  • I^.a^ [A] - curentul total necesar componentelor sistemului de supraveghere
  • T^.a^ [h] - timpul dorit de funcţionare în regim de rezervă
  • I^.b^ [A] - curentul necesar actuatorilor de alarmă
  • T^.b^ [h] - perioada funcţionării alarmei

Cum se aleg componentele unui sistem IP CCTV?

NUUO, un mare producător de sisteme de supraveghere IP pune la dispoziţia instalatorilor un calculator care să îi ajute în selecţia corespunzătoare a componentelor unui sistem de supraveghere video IP.

Aplicaţia web are trei criterii de selecţie:
  • după parametrii camerei (alegerea NVR-ului în funcţie de parametrii camerelor utilizate)) - parametrii de intrare includ numărul de camere (canale), rezoluţiile de imagine ale camerelor, numărul de cadre pe secundă, compresia (formatul video), calitatea imaginii, tipul de arie observată (de exemplu: autostradă, parcare, statie de tren), timpul de înregistrare (ore pe zi) şi perioada de arhivare (zile). Programul va calcula bitrate-ul total generat de camerele de supraveghere precum şi capacitatea totală de stocare pe disc necesară înregistrării fluxului de date. În funcţie de numărul camerelor şi a lăţimii de bandă necesară, lista denumită Server Recomandat sugerează posibile soluţii bazate pe software-ul NUUO, NVRmini K4108, K4316 sau NVRTitan K4204.
  • după hardware şi echipament (alegerea camerelor în funcţie de NVR) - după introducerea unui set de parametri asemănător celui de mai sus, aplicaţia va verifica dacă NVR-ul selectat îndeplineşte cerinţele impuse.
  • după PC-ul client (configurarea PC-ului) - echipamentele NVRmini, NVRTitan cât şi software-ul NUUO instalat pe un calculator (utilizat ca NVR) oferă aplicaţii client folosite pentru accesul de la distanţă la aceste dispozitive. În acest meniu, utilizatorul poate determina tipul de procesor şi cantitatea de RAM necesare unui PC pentru a gestiona de la distanţă sistemul CCTV.
Instrumentul de proiectare NUUO pentru preconfigurarea sistemelor IP CCTV
Folosind acest calculator, instalatorul poate alcătui o listă de dispozitive şi componente optime sistemului în lucru, fără riscul unor surprize neplacute.

Punct de acces cu antenă integrată.

Dispozitivele fără fir ce integrează componente active (puncte de acces) şi antene, se menţin încă pe un trend ascendent ca popularitate. Acestea sunt conectate la calculatoare prin cablu torsadat (UTP / FTP), în locul tradiţionalelor cabluri coaxiale. Cablurile UTP / FTP pot fi trase pe distanţe de până la 30 m (depinde de cerinţele de alimentare ale dispozitivului şi de capacitatea sursei în cazul utilizării unei soluţii PoE). LED-urile oferă, de obicei, informaţii despre starea de funcţionare a echipamentului.
Access Point TP-LINK TL-WA5210G (outdoor)
AP de mare putere, TL-WA5210G 2.4 GHz, pentru exterior. Poate fucţiona în modul AP, AP Router, WISP sau WISP Client. Aparatul este echipat cu o antenă de câştig ridicat şi montată împreună cu PCB-ul într-o carcasă rezistentă la intemperiile naturii. Datorită antenei de 12 dBi câştig, transmiţătorului de mare putere (27 dBm) şi sensibilităţii ridicate a receptorului, echpamentul permite crearea unor conexiuni radio cu rază lungă de acţiune, stabile şi eficiente.
TP-LINK
TL-WA5210G N2350
Wireless Access Point: ULTIAIR 423KC
Dispozitivele ULTIAIR au fost proiectate pentru crearea de reţele destinate ISP-urilor şi instalaţiilor IP CCTV . Seria de echipamente ULTIAIR este caracterizată de o capacitate mare de transmisie precum şi de un delay foarte scurt. Dispozitivele funcţionează în banda nelicenţiată de 5GHz - nu sunt necesare permise speciale.
Dispozitive profesionale ULTIAIR
Produse noi în oferta DIPOL:
Insulation Stripper ABI 212 (for RG59, RG6, RG7, RG11, and phone cables)
5MP IP Camera: HIKVISION DS-2CD883F-E (ICR)
Outdoor Compact Camera: SN-IRC5830L (540TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.3 lx, 2.8-10 mm, IR 30m)
Aparat de dezizolat
E8010
Camera IP de 5MP, ICR,
HIKVISION DS-2CD883F-E
K1444
Cameră Sunell SN-IRC5830L
IP67, -45oC...+45oC
M11260
Merită citit:
Două hoteluri, acelaşi headend. Patronul unuia dintre hotelurile de lângă Varşovia şi-a instalat un headend Terra MMH-3000. După doar câteva luni, a apărut problema distribuţiei semnalului de la headend-ul deja instalat la o altă clădire din apropiere. Datorită faptului că încă din faza de construcţie clădirile au fost conectate prin cabluri de fibră optică, cele mai multe dintre sistemele de joasă tensiune (televiziune, internet, supraveghere video) au putut fi cu uşurinţă integrate.
Semnalul TV prin satelit este transmis clădirii alăturate prin fibră optică
Reţele optice pasive (PON) - casete şi cutii de distribuţie. Pentru a oferi un serviciu de tip FTTH ("Fiber To The Home" - Fibră până în casă), cablul de fibră optică trebuie să fie conectat pe perimetrul locuinţei fiecărui abonat.
Cea mai întâlnită metodă este montarea cutiilor(ei) de distribuţie într-o coloană(e) de urcare, pe fiecare etaj. Apoi, fibrele optice independente trec din cutia(ile) de distribuţie în casetele de distribuţie instalate la fiecare etaj. Fibrele din casete sunt aduse direct la abonaţi, aici fiind instalate cutii terminale de genul ULTIMODE TBC-02H L5302.
O utilizare tipică a cutiilor şi casetelor de distribuţie într-o clădire rezidenţială
Cum să îmbunătăţiţi conectivitatea LTE? Pentru a creşte puterea semnalului operatorului de telefonie mobilă, utilizatorul unui modem LTE ar trebui să îşi conecteze dispozitivul la o antenă LTE externă, îndreptată către turnul de transmisie.
Utilizarea unui modem LTE cu antena A741021