Nr. 21/2012 (21 Mai, 2012)
Robot alimentat de laser.
În luna aprilie a acestui an, NASA a anunţat ultimul model de robot pentru explorare la distanţă ce foloseşte ca sursă de energie un fascicul laser de înaltă energie transmis prin fibră optică. Intensitatea fasciculului laser va fi folosită pentru a topi straturile groase de gheaţă.Încă din 1989 în cadrul explorării lacului Vostok, un rezervor de apă situat în Antarctica sub 4 km de gheaţă, oamenii de ştiinţă ruşi s-au confruntat cu problema furnizării unei cantităţi suficiente de energie către capătul terminal al burghiului frezei. Din acest motiv, proiectul a continuat timp de 20 de ani până când, în februarie 2012, echipa a ajuns la suprafaţa lacului.
Având în vedere problemele similare întâlnite în explorarea corpurilor selenare din sistemul solar, NASA este interesată de posibilitatea alimentării laser a diferitelor sonde. Razele laser de energie joasă, transmise prin cabluri de fibră optică au fost de mult timp folosite în reţelele de telecomunicaţii astfel încât problema principală a fost aceea de a creşte puterea fasciculului laser. S-a dorit un robot care să fie alimentat de un fascicul laser de 5000 W, capabil a tăia în două.... un autoturism.
Având în vedere problemele similare întâlnite în explorarea corpurilor selenare din sistemul solar, NASA este interesată de posibilitatea alimentării laser a diferitelor sonde. Razele laser de energie joasă, transmise prin cabluri de fibră optică au fost de mult timp folosite în reţelele de telecomunicaţii astfel încât problema principală a fost aceea de a creşte puterea fasciculului laser. S-a dorit un robot care să fie alimentat de un fascicul laser de 5000 W, capabil a tăia în două.... un autoturism.
Primul robot alimentat cu laser a fost dezvoltat în 2003 şi folosit, până în anul 2007, pentru a detecta surse hidrotermale pe teritoriul Mexicului. Un altul a explorat adâncurile lacurilor cu apă dulce situate sub stratul de gheaţă din Antarctica, între anii 2008 - 2009. Cu toate acestea însă, niciunul dintre roboţi nu au avut capacitatea de a folosi puterea laserului transmis prin fibra optică pentru a elimina diversele obstacolele întâlnite pe traseu.
Cercetarea şi dezvoltarea de tehnologii laser vor revoluţiona metodele de alimentare cu energie. Cablurile de fibră optică vor fi capabile de a transfera energie pe distanţe de peste 100 de kilometri.
Alte aplicaţii ale dispozitivelor alimentate laser includ viitoare lansării în spaţiul cosmic a diverselor obiecte.
Alte aplicaţii ale dispozitivelor alimentate laser includ viitoare lansării în spaţiul cosmic a diverselor obiecte.
Cel mai înalt turn de televiziune.
22 mai a.c. va fi ziua deschiderii oficiale a celui mai mare turn de televiziune din lume - Skytree Tokyo. Turnul are o înălţime de 634 m şi este cu 34 de metri mai mare decât deţinătorul recordului anterior, Canton Tower.Skytree Tokyo a fost construit de un consorţiu format din şase companii de radiodifuziune, condus de NHK, şi va fi utilizat în principal pentru transmisia televiziunii digitale. Tokyo Skytree va prelua astfel sarcinile de emisie de la Tokyo Tower (333 m), care, înconjurat de clădiri înalte, nu mai putea acoperi o zonă la fel de mare ca la început.
Dincolo de 375 de metrii, structura turnului Skytree Tokyo este montată pe amortizoare de şoc hidraulice speciale, care, potrivit experţilor sunt în măsură să absoarbă aproximativ 50% din energia seismică. O inspecţie detaliată efectuată după cutremurul din 2011 nu a evidenţiat nici o deteriorare a turnului.
Alimentarea sistemelor CCTV..
Distanţa maximă până la care se poate furniza electrică energie pentru o camera CCTV este limitată de căderea de tensiune pe cablu. În practică, cele mai multe camere cu tensiunea nominală de 12 VDC funcţionează corect chiar şi la 11 V. Sub această valoare, informaţia video se distorsionează.Pentru a calcula distanţa maximă posibilă de transmisie a energiei prin intermediul unui cablu bifilar avem nevoie să ştim curentul necesar camerei (valoarea tipică pentru camerele fără termostat şi fără încălzire este de 250 mA), căderea de tensiune admisă (1 V, cu excepţia cazului în care producătorul recomandă altfel) şi rezistenţa conductorului (de obicei exprimată în ohmi/km). Cunoscând aceşti parametri, putem folosi legea lui Ohm pentru a calcula distanţa de alimentare.
În cazul cablului CAMSET M6100, distanţa maximă calculată în funcţie de ipotezele de mai sus este de 100 m (secţiunea conductorului de 1 mm2; 19.5 ohmi/km).
În cazul camerelor cu consum mare de energie sau atunci când distanţele cresc considerabil, soluţia constă în utilizarea surselor cu tensiune de ieşire reglabilă sau a unui sistem ce distribuie o tensiune de alimentare mult mai mare împreună dispozitive stabilizatoare de 12 VDC în vecinătatea camerelor, ca de exemplu sistemul 40/12 V.
Problema căderilor de tensiune este neglijabilă în cazul sistemelor cu alimentare 230 VAC. Toate dispozitivele şi cablurile trebuie să îndeplinească cerinţe şi reglementări de siguranţă adecvate. Pentru aceasta este recomandată utilizarea cablului CCTV CAMSET 100 M6100.
Mai multe informaţii: surse de alimentare şi accesorii
Cum poţi combina semnalele DVB-T şi CATV?
Abonaţii sistemelor de cablu TV analog doresc, de multe ori, să poată recepţiona şi transmisiile terestre în regim DVB-T. Principala motivare este, de obicei, dorinţa de a viziona anumite canale la o mai bună calitate (HD DVB-T), având în acelaşi timp acces ieftin la o gamă largă de canale din oferta furnizorului de cablu.Există trei cazuri tipice:
- canalele DVB-T nu se suprapun cu cele de pe cablu şi nici nu sunt alăturate - atunci semnalele pot fi combinate cu un splitter pasiv utilizat pe post de multiplexor (Signal R2 R60102, banda de 5-1000 MHz),
- canalele DVB-T şi cele de pe cablu se suprapun sau se învecinează, utilizatorul putând comuta manual semnalul de intrare - aparatul adecvat este un comutator Signal DVB-T/CATV E2022, care asigură o bună izolare între intrări,
- canalele DVB-T şi cele prin cablu se suprapun sau se învecinează unul cu altul şi utilizatorul doreşte comutarea semnalului de intrare de la distanţă - alegerea ideală este comutatorul DVB-T/CATV MST-01, ce poate fi utilizat cu orice telecomanda IR. Selectarea intrării se face prin apăsarea timp de 3 secunde a unui buton de pe telecomandă.
Notă: în primul caz (combiner-ul pasiv) este necesar a se verifica toate semnalele care pot fi recepţionate de antena terestră (unele dintre ele, care nu au fost reglate din TV pot interfera cu unele canale CATV); de asemenea, înseamnă că această soluţie nu poate fi utilizată în perioada de tranziţie (funcţionarea simultană a emiţătoarelor de televiziune analogică şi digitală).
Pigtail-uri multimode - 50 sau 62.5 um?
Reţelele de fibră optică multimode pot fi realizate din fibre 62.5/125 um (OM1, cu diametrul miezului de 62.5 um) sau din fibre 50/125 um (OM2, OM3 şi OM4 cu diametrul miezului de 50 um). Diametrul miezului influenţează atenuarea fibrei. La 1310 nm, atenuarea fibrelor OM1(62.5 um), poate ajunge la 11 dB/km, în timp ce în cazul fibrelor OM2 (50 um) atenuarea este de 6.3 dB/km. Deoarece fibrele optice cu diferite diametre ale miezului nu pot fi sudate/conectate, toate componentele unei linii de transmisie trebuie să utilizeze fibră cu acelaşi diametru.Obturatoarele utilizate în camerele CCTV.
Obturatorul dintr-o cameră video controlează durata de timp în care lumina cade pe elementele fotosensibile (pixeli) ale senzorului de imagine. Sensibilitatea unui pixel fiind fixă, cantitatea de lumină necesară pentru a produce o imagine utilizabilă este dată de timpul de expunere. Există trei sisteme populare:- CCD cu obturator electronic,
- CMOS cu obturator de baleiaj,
- CMOS cu obturator global.
Un senzor CCD
Senzorii CCD, care predomină în camerele analogice, produc o imagine obţinută într-un singur moment. Majoritatea senzorilor CMOS funcţionează cu un obturator de baleiaj. Aici, datele sunt îregistrate linie cu linie producând distorsionarea imaginii (imagine în care liniile drepte devin oblice). Imaginea se apleacă pe diagonală într-o direcţie sau alta pe măsură ce camera sau subiectul se mişcă dintr-o parte în alta, diferite părţi ale imaginii fiind expuse în momente diferite (de exemplu plafonul unui autoturism în mişcare va fi decalat faţă de roţi).
Senzorii CMOS cu obturator global funcţioneză ca cei de tip CCD. Datorită tranzistorilor suplimentari, ei pot stoca date pentru a îmbunătăţi procesul de captură a imaginii.
Senzorii CMOS cu obturator global funcţioneză ca cei de tip CCD. Datorită tranzistorilor suplimentari, ei pot stoca date pentru a îmbunătăţi procesul de captură a imaginii.
Cea mai bună cameră video IP de supraveghere a locurilor publice.
Actele frecvente de vandalism, distrugerea deliberată a camerelor de supraveghere pentru a împiedica monitorizarea sau chiar situaţiile de defectare accidentală a acestora în fabrici, şcoli, gări, etc - necesită utilizarea de camere antivandalism, ca Sunell SN-IPV54/12UDR K1691.Pe lângă carcasa metalică, camera SN-IPV54/12UDR foloseşte un dom de plastic gros, antivandal, sigilat în interiorul şasiului metalic pentru a proteja eficient componentele interne de condiţii meteorologice nefavorabile.
Datorită senzorului de imagine Aptina, filtrului IR mecanic şi a iluminatorului IR, camera poate capta material video de înaltă calitate (Full HD), atât ziua cât şi noaptea.
Datorită senzorului de imagine Aptina, filtrului IR mecanic şi a iluminatorului IR, camera poate capta material video de înaltă calitate (Full HD), atât ziua cât şi noaptea.
Ce cablu HDMI alegeţi?
Un cablu HDMI este caracterizat de versiunea standardului HDMI, de lungime şi tipul de cablu, inclusiv secţiunea transversală a firelor de cupru folosite (în AWG). Versiunea standardului HDMI, specifică parametrii de transmisie a datelor precum şi alte caracteristici. Cablurile HDMI versiunea 1.3 sunt treptat înlocuite de cele HDMI v1.4 care permit transmisia video 3D şi partajarea conexiunii la internet.Un parametru important folosit pentru caracterizarea cablurilor HDMI este AWG (American Wire Gauge) - un sistem american standardizat folosit pentru a specifica diametrul conductorului folosit. Cablurile HDMI lungi ar trebui să aibă conductori cu numere AWG mai mici (mai groase).
Totodată, cablurile HDMI diferă şi în tipul de cablu folosit: rotund, armat tresă de oţel, sau plat, uşor de a fi pus sub covor. Dipol oferă o gama largă de cabluri HDMI v1.4, de la 0.5 la 30 de metri.
Cabluri HDMI 1.4, cu armătură: | Cabluri HDMI 1.4, plate: |
Cablu HDMI cu Ethernet (v1.4, 2m, 28AWG, armat) H1022 | Cablu HDMI cu Ethernet (v1.4, 10m, 28AWG, plat) H1104 | Cablu HDMI cu alimentare (30m, 24AWG, FullHD, 1080p, 3D) H1302 |
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Tehnologia HUD destinată trupelor americane.Tehnologia HUD destinată trupelor americane. Departamentul american de apărare (agenţia DARPA) a semnat un contract cu compania Innovega care este în curs de dezvoltare a unor dispozitive de tip Head-Up Display (HUD) ultra miniaturizate.
Dispozitivele HUD utilizează tehnologii care afişează informaţii pe ecrane transparente. În acest fel, utilizatorul, în cazul de faţă pilotul, are posibilitatea de a accesa informaţiile relevante având capul poziţionat drept şi privirea "înainte", în loc de a-şi înclina capul şi a se uita "în jos" la instrumente.
Dispozitivele HUD utilizează tehnologii care afişează informaţii pe ecrane transparente. În acest fel, utilizatorul, în cazul de faţă pilotul, are posibilitatea de a accesa informaţiile relevante având capul poziţionat drept şi privirea "înainte", în loc de a-şi înclina capul şi a se uita "în jos" la instrumente.
Cum funcţionează un splitter optic? Splitter-ele ULTIMODE pot împărţi semnalul transmis pe o fibră optică în 4/8/16/32. Un splitter optic este un element de reţea pasiv şi astfel fiecare diviziune a reţelei primeşte toate pachetele de date trimise de echipamentul OLT ("Optical Line Terminal"), al furnizorului de servicii, pe magistrala optică instalată. Filtrarea conţinutului revine în sarcina ONT-urilor ("Optical Network Terminals" - terminalele de reţea optică) instalate în locuiţa fiecărui abonat.
Splitter-ele optice sunt utilizate în principal în reţelele CATV şi reţele pasive de fibră optică (FTTH PON). Diagrama de mai jos prezintă modul de funcţionare a unui astfel de splitter.
Splitter-ele optice sunt utilizate în principal în reţelele CATV şi reţele pasive de fibră optică (FTTH PON). Diagrama de mai jos prezintă modul de funcţionare a unui astfel de splitter.
Spliter-ul optic este o componentă pasivă a reţelei,
astfel încât toate pachetele de date sunt trimise către fiecare subreţea
astfel încât toate pachetele de date sunt trimise către fiecare subreţea
Cum se verifică versiunea hardware a unui dispozitiv TP-LINK? Când cineva căută cel mai recent firmware pentru un produs TP-LINK pe site-ul oficial al producătorului, i se pot solicita informaţii despre versiunea hardware a echipametului în cauză. Acesta este un aspect foarte important deoarece încărcarea unui firmware necorespunzător poarte duce la deteriorarea dispozitivului. Informaţiile cu privire la versiunea hardware pot fi găsite pe eticheta ce afişează parametrii de funcţionare ai dispozitivului, etichetă aflată de obicei în partea inferioară a aparatului.