Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 24/2012 (11 Iunie, 2012)

Va fi oare Kinect dat uitării?

Salt Motion, o companie americană recent înfiinţată, a prezentat "Leap" - un dispozitiv de control la distanţă prin gesturi în aer. În timpul funcţionării, dispozitivul aduce cu Kinect de la Microsoft, dar Leap este de 100 de ori mai precis. Compania promite pentru noul echipament un preţ mult mai mic decât cel al Kinect şi posibilitatea de a fi utilizat cu diverse sisteme de operare şi dispozitive (dezvoltatorii software vor avea un SDK). Potrivit companiei, Leap va fi disponibil pe piaţă în 2013.
Capabilităţile Leap 3D sunt mai mari decât ideile de interfaţă cu calculatorul prezentate în filme
O scenă din filmul "Minority Report"
Sistemul Leap 3D este o combinaţie dintre un mic dispozitiv cu port USB şi un software avansat, care "creează" un "spaţiu de interacţiune tri-dimensional''. Acest spaţiu creat are un volum de aproximativ 3/4 metri cub în jurul aparatului şi poate detecta chiar şi cele mai mici mişcări (precizie 0.01 mm).
Simulând un click, o apucare a unui obiect, o răsfoire, o ciupitură sau o altă mişcare în spaţiul 3D, utilizatorul va putea controla desktop-uri, laptop-uri, tablete, console de jocuri fără a fi nevoie de un mouse, o tastatură, sau un touch screen. Creatorii acestui echipament susţin că aparatul poate fi utilizat şi în software-uri de modelare 3D de înaltă precizie sau chiar şi pentru control 3D în aplicaţiile medicale de chirurgie.
În doar două săptămâni, videoclipul de prezentare a adunat peste 4 milioane de viozionări
Compania oferă gratuit kituri de dezvoltare programatorilor care doresc să creeze aplicaţii compatibile cu noul dispozitiv. Acesta funcţionează în prezent pe platfomă Windows şi Mac OSX. La un preţ de comercializare de doar 70$, sistemul poate fi o alternativă interesantă pentru mouse şi tastatură sau ecran tactil, cu condiţia ca precizia anunţată să se regăsească şi în produsul final.

Securitatea unui DVR Signal.

Sistemele de supraveghere sunt, de obicei, operate de mai multe persoane, dar pentru motive de siguranţă, posibilitatea de a edita şi modifica parametrii de funţionare ai echipamentelor trebuie să fie accesibilă doar unui grup mic de utilizatori - administratori de sistem, manageri, etc. DVR-urile Signal permit administratorilor de sistem să stabilească diverse drepturi de acces în funcţie de persoana care utilizează echipamentele. Cel mai nou firmware oferă totodată şi unele funcţii noi.
Configurarea drepturilor de acces ale utilizatorilor în interfata web a unui DVR Signal
Gradul de control al accesului în DVR-urile Signal:
 • logare în sistem folosind parole;
 • asocierea conturilor de utilizator cu adresele MAC ale plăcilor de reţea;
 • permiterea executării funcţiilor de sistem: căutarea în log-uri, modificarea setărilor de sistem, managementul fişierelor şi a discurilor, transmisia audio în regim duplex;
 • drept de acces individual pentru fiecare canal: vizualizare locală şi de la distanţă, control PTZ, înregistrare, copii de siguranţă, redarea materialelor înregistrate;
 • crearea de liste cu adrese IP blocate şi autorizate.
Noul firmware-ul permite utilizatorului să aleagă dacă imaginile de pe camerele de supraveghere vor fi sau nu vizibile, după delogare.

Instalaţie TV într-un complex hotelier.

Proprietarul unui complex hotelier de patru clădiri s-a confruntat cu problema distribuirii semnalului TV de la un headend MMH-300 către fiecare imobile.
Cea mai bună soluţie a fost aceea a conectării clădirilor cu cablu de fibră optică single-mode şi a utilizării emiţătoarelor şi receptoare optice Terra. Distaţa de aproximativ 300 de metri dintre clădiri nu a reprezentat o problemă la instalarea cablului universal de fibră optică ULTIMODE UNI-4SM L7644 şi a conductelor aferente.
Base Unit UC-380 (for Modular Headend MMH-3000)Twin Channel Amplifier: Terra at420 (UHF, analog TV &DVB-T, AGC) Optical transmitter TERRA MOS-211AOptical Node TERRA OD-120Optical Splitter ULTIMODE SP-14M MICRO (PLC, 1:4, SC)Universal Cable: ULTIMODE UNI-4SM (4xG.652.D)Optical Node TERRA OD-120Optical Node TERRA OD-120Optical Node TERRA OD-120
Distribuţia semnalului TV pe fibră optică în complexul hotelier
Sistemul de distribuţie prezentat utilizează următoarele componente:
 • Linii de transmisie:
 • Cablu de fibră optică ULTIMODE UNI-4SM (4x G.652.D) L7644
  Spliter optic ULTIMODE SP-14M MICRO (raport de split 1:4) L3604
 • Terminaţii ale linilor de transmisie
 • Joncţiune mecanică KeyQuick C-MS100-NT L5558
  Casetă de fibră optică ULTIMODE MT-524 L5124 cu panou frontal P-24SC L5541
  Pigtail single-mode cu conector SC/APC L3552
  Adaptor single-mode ULTIMODE A-522S L4222
 • Dispozitive active
 • Transmiţător optic TERRA MOS-211A R81720
  Nod optic TERRA OD-120 R81724

Publicitatea digitală

mai uşor ca niciodată! Digital Signage este un sistem care combină panourile electronice de afişaj şi soluţii software dedicate pentru a prezenta informaţii specifice, anunţuri, ştiri şi alte mesaje. Scopul sistemului este acela de a "ţinti" cu mesaje personalizate una sau mai multe persoane în locuri şi momente specifice. Astfel de sisteme sunt folosite în aeroporturi, hoteluri, restaurante, hipermarketuri, etc
Sursa marterialului digital poate fi un player multimedia, un player Blu-ray, un receptor de satelit, calculator, etc iar apoi, după procesare, conţinutul este distribuit în reţea sub formă de semnal TV digital (DVB-T).
La baza sistemului este Signal-751 R86751, un dispozitiv multifuncţional capabil a codifica un semnal HDMI primit la intrare într-un fluxul IP şi/sau a modula un semnal RF în conformitate cu standardul DVB-T. Acest semnal RF poate fi cu uşurinţă distribuit prin cablu coaxial la sute de televizoare. Multiplexul DVB-T creat are o capacitate totală de 31.86 Mbps, dintre care 19.5 Mbps doar pentru fluxul video (FullHD 1080p). Concomitent cu semnalul de ieşire RF, aparatul oferă şi un flux UDP/IP (tehnologie IP multicast) pentru reţele Ethernet.
În diagrama de mai jos, fluxul IP multicast produs de Signal-751 este transmis AP-ului TP-Link N3253 pentru a fi distribuit în reţeaua WiFi. Acesta poate fi accesat de pe computere personale, laptopuri, netbook-uri sau tablete. Reţeaua poate fi configurată în aşa fel încât fiecărui utilizator conectat să i se ofere propriul conţinut multimedia personalizat. Soluţia este utilizată în mall-uri, supermarket-uri, hoteluri, aeroporturi, gări, universităţi şi campusuri.
HDMI - COFDM (DVB-T) Modulator: Signal-751Access Point TP-Link TL-WR1043ND (w. router &GbE switch, 802.11n, 300Mbps)
Distribuţia unui semnal FullHD în format DVB-T într-o reţea de cablu şi o reţea WiFi
folosind Signal-751 R86751
În acest exemplu, sursa de semnal este un computer desktop echipat cu placă grafică cu ieşire HDMI iar ca software rulează programul de publicitate Xibo. Calculatorul poate face parte dintr-o reţea IP. Xibo facilitează crearea materialelor sau prezentărilor publicitare şi distribuirea acestora către publicul ţintă după un program stabilit în prealabil de către administratorul de sistem.
HDMI - COFDM (DVB-T) Modulator: Signal-751
Signal-751 R86751 - encoder şi modulator DVB-T

Cabluri CCTV lungi.

Distanţa de transmisie video pe cabluri de cupru depinde de tipul acestora, dar în cazul celor tipice (RG-59, UTP cat5e) aceasta este limitată la aproximativ 300 de metri. Pentru distanţe mai mari, este necesar utilizarea amplificatoarelor/egalizatoarelor video.
Amplificatoarele video destinate cablurilor coaxiale sunt capabile a mări distanţa de transmisie până la 2000 de metri.
Video Signal Amplifier VCA-4/1200 (1-in/1-out, with correction)
Amplificator VCA-1/2000
M1842
Amplificator cu 4 canale VCA-4/1200
M1843
În cazul cablurilor torsadate, folosind la ambele capete ale liniei de transmisie dispozitive active, distanţa poate atinge şi 2400 de metrii. Un transmiţător activ şi un balun pasiv poate fi folosit pe o distanţă de maxim 1500 m.
Active Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-T (transmitter)
Active Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-R (receiver)
4-channel Active Video Balun: Etrix 4VA-T (transmitter)
4-channel Active Video Balun: Etrix 4VA-R (receiver)
1VADA-T M16742
1VADA-R M16743
4VA-T M16744
4VA-R M16745
Balunuri active pentru cabluri torsadate

A devenit realitate! NVR la preţ de DVR.

NVR-ul Signal NVR3216 HD, K4416 poate utiliza concomitent 16 camere IP Sunell de rezoluţie FullHD. Datorită ieşirilor VGA şi HDMI, NVR-ul poate fi conectat direct la un monitor de calculator sau la un televizor cu ecran plat funcţionând astfel ca un dispozitiv independent, nemaifiind necesar un calculator. Controlul echipamentului se realizează utilizând butoanele de pe panoul frontal, mouse-ul (inclus) sau telecomnda (inclusă, raza de acţiune fiind de câţiva metri).
NVR Signal NVR3216 HD (max 16 channels)
NVR Signal NVR3216 HD
Având la dispoziţie 16 intrări şi 3 ieşiri de alarmă, NVR-ul poate fi conectat a o multitudine de dispozitive periferice (sistem de detectare incediu/intrus, controler pentru poarta de intrare, încuietori electrice etc) toate acestea fiind capabile a furniza informaţii cu privire la starea/evenimentele din perimetrul monitorizat. Datele primite pot fi utilizate ca markeri pentru facilitarea căutării fişierelor video specifice.
Signal NVR3216 HD poate fi exploatat şi prin intermediul reţelelor IP folosind browser-ul Internet Explorer sau software inclus destinat platformelor Windows, Mac sau Linux. Accesul de la distanţă este bineînţeles posibil şi de pe teminale mobile (smartphone sau tabletă) cu sistem de operare Android, BlackBerry, iPhone, Windows Mobile şi Symbian.

Protejarea reţelelor wireless de fulgere.

Într-un oarecare fel, cele mai multe dintre antene protejează echipamentele de emisie recepţie (AP-ul) împotriva descărcărilor atmosferice. Aceste antene, în regim de tensiune contiunuă, se comportă ca un scurt. Un exemplu este A741030.
Nivelul de siguranţă împotriva trăsnetelor poate fi semnificativ îmbunătăţit prin instalarea unei protecţii RF la supratensiuni între antenă şi AP-ul sau repeater-ul GSM. Protecţia trebuie legată la pământ cu un conductor de rezistenţă scăzută. Cablul folosit la legarea la pământ trebuie, în general, să aibă o rezistenţă de sub 4 ohmi iar prinderea acestuia de protecţia RF se va face prin înşurubare sau lipire. Electrodul de împământare nu poate fi paratrăsnetul, turnul pe care este montată antena sau o conductă oarecare de pe sol (mai ales cea de gaz!)
RF Surge Protector: TRANS-DATA 900-2500MHz
Protecţie RF la supratensiune TRANS-DATA 900-2500MHz A6815 folosită în reţele Wi-Fi şi GSM
Produse noi în oferta DIPOL:
Terminal Outlet: Signal R/TV DC
Car DVR camera system: PROTECT 802 (2 channels, GPS, accelerometer)
Indoor Distribution Cable: ULTIMODE IDC-4MM (4xOM2-50/125)
Priză TV Signal R/TV DC
cu funcţie de DC pass
R694160
Sistem DVR pentru maşină
PROTECT 802 - 2 canale, GPS,
accelerometru 3D
M70802
Cablu de distrbuţie pentru interior
ULTIMODE IDC-4MM (4xOM2-50/125)
L7204
Merită citit:
Conversia de canal a transmisiunilor DVB-T în sistemele vechi MATV. Multe blocuri sunt echipate cu sisteme vechi de antenă comună, bazate pe cabluri coaxiale ce nu pot funcţiona corespunzător la frecvenţele superioare ale canalelor din banda UHF. Înlocuirea cablurilor este adesea posibilă doar în cazul demarării unui şantier major.
Compania Terra a dezvoltat două soluţii bazate pe headend-ul MMH-3000 care permit ...
Fereastra de configurare a convertorului de canal CT-311
(mutarea canalului 64 pe canalul 6)
Un nou standard de calitate pentru conexiunile de fibră optică - KeyQuick. Conectorii mecanici cu asamblare rapidă de la KeyQuick sunt folosiţi pentru a realiza terminaţii fiabile, cu atenuare foarte scăzută (sub 0.1 dB) în reţele de fibră optică.Atenuarea de sub 0.1 dB se obţine datorită poziţionării foarte precise a capătului de fibră optică în şanţul în formă de "V", a utilizării gelului optic pentru reducerea defectelor de tăiere sau a spaţiului dintre capetele fibrelor precum şi datorită designului unic al conectorului ce are o carcasă transparentă.
Verificarea calităţii unei conexiuni optice cu dispozitivul Visual Fault Locator L5933
USB pe distanţă de 50 de metri. Lungimea maximă a unui cablu USB este de 3 sau 5 metri, în funcţie de versiunea standardului. Pentru unele aplicaţii, acestă lungime este insuficientă. Adaptorul de extensie USB-RJ45 M1680 face posibilă o conexiune USB pe distanţe de până la 50 de metri. Rata de transfer a datelor pe distanţa maximă de cablu este de 1 MB/s (8 Mbps).
Adaptorul de extensie USB este ideal pentru instalaţiile care au nevoie de conexiuni lungi de cablu cu webcam-uri, imprimante, mouse-uri, tastaturi, memorii flash etc. Dispozitivul este compatibil USB 2.0.
DIPOL at ANGA Cable, Cologne, Germany, June 12-14, 2012