Nr. 25/2012 (18 iunie, 2012)
Nu totul va fi procesat.
Un nou pas în domeniul reţelelor optice poate fi considerată tehnologia Bi-PON, dezvăluită în luna martie de către compania GreenTouch. Bi-PON sau BIPON (Bit Interleaved Passive Optical Network), rezolva problema necesităţii unei capacităţi de calcul foarte foarte mare a datelor distribuite în reţelele PON (PON - reţea optică pasivă), în situaţia în care cea mai mare parte a pachetelor recepţionate de echipamentul unui client sunt destinate altor abonaţi.În soluţia propusă de GreenTouch, fiecare dispozitiv client (ONU - unitate de reţea optică), identifică imediat datele care îi sunt destinate fără a mai fi nevoie să proceseze restul pachetelor. Acest lucru duce la o reducere de până la 30 de ori a consumului de energie în reţelele FTTH (Fiber to the Home - fibră până în casă).
În sistemele PON, echipamentele OLT (Optical Line Termination - terminal de linie optică) instalate la sediul furnizorului de servicii transmite semnale către toate locaţiile care utilizează aceeaşi fibră optică (splitter-ul optic pasiv împarte doar puterea fasciculului luminos). Echipamentul abonatului (ONU) recepţionează întregul fluxul de date transmis în reţea dar trebuie să selecteze porţiunea care este relevantă pentru abonat.
Această metodă de transmitere a datelor se numeşte Multiplexare prin Diviziune de Timp (TDM) şi necesită o putere de procesare mare din partea dispozitivelor ONU.
Această metodă de transmitere a datelor se numeşte Multiplexare prin Diviziune de Timp (TDM) şi necesită o putere de procesare mare din partea dispozitivelor ONU.
BIPON foloseşte un protocol de transmisie inovator - un nou aranjament al datelor şi un nou algoritm pentru sincronizare şi despachetare. În protocolul cu intercalare de biţi, chiar dacă fiecare ONU recepţionează tot fluxul de date din reţeaua PON, echipamentul poate determina imediat ce porţiune din transfer este destinată altor ONU şi va respinge aceste date fără procesare intensivă. Acest protocol este implementat în noile chipset-uri ASIC ale echipamentelor OLT şi ONU.
Această soluţie reduce cerinţele hardware are dispozitivelor ONU: frecvenţă / viteză de procesare, memorie, tensiune de alimentare / consum de curent, toate acestea conduc la o scădere dramatică a consumului de energie.
Această soluţie reduce cerinţele hardware are dispozitivelor ONU: frecvenţă / viteză de procesare, memorie, tensiune de alimentare / consum de curent, toate acestea conduc la o scădere dramatică a consumului de energie.
Utilizarea acestei tehnologii va avea acelaşi efect asupra mediului ca şi retragerea din circulaţie a cinci sute de mii de autovehicule. Consorţiul GreenTouch şi-a stabilit ca obiectiv creşterea eficienţei energetice a reţelelor PON de până la 1000 de ori şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 250 de milioane de tone pe an.
Spliter optic ULTIMODE SP-32B L3632 (raport de split 1:32) utilizat în reţelele PON
Reţelele de tip PON (reţea optică pasivă) utilizează pe traseul care face legătura dintre sediul distribuitorului de servicii şi utilizator doar elemente pasive (cabluri şi splittere optice nealimentate). Singurele echipamente active (alimentare cu energie electrică) sunt localizate exclusiv la sediul central al ISP-ului (OLT - "Optical Line Termination") şi la reşedinţa utilizatorilor finali (ONT - "Optical Node Termination"). Acesta este principalul avantaj al tehnologiei PON faţă de soluţiile deja existente unde sunt necesare switch-uri cu alimentare.
În funcţie de nevoile dezvoltatorilor, soluţiile PON pot fi implementate ca FTTC ("Fiber To The Curb"), FTTB (... Building), FTTF (...Floor) iar cea mai scumpă dar şi cea mai bună şi "de viitor" implementare este FFTH (...Home), soluţie ce oferă utilizatorilor o lăţime de bandă practic nelimitată.
În funcţie de nevoile dezvoltatorilor, soluţiile PON pot fi implementate ca FTTC ("Fiber To The Curb"), FTTB (... Building), FTTF (...Floor) iar cea mai scumpă dar şi cea mai bună şi "de viitor" implementare este FFTH (...Home), soluţie ce oferă utilizatorilor o lăţime de bandă practic nelimitată.
"Pasionaţi de Antene" - ediţia a 11-a.
Ediţia din acest a concursului DIPOL de fotografie a început pe 1 iunie.Regulile concursului şi imaginile primite până în acest moment
Vă invităm pe toţi să participaţi!
DVR cu răcire pasivă.
DVR-ul ATU M71000 poate reprezenta o alegere optimă pentru utilizatorii care caută un compromis între calitate şi preţ. Acest DVR compact dispune de o putere de calcul suficientă pentru a înregistra imagini 4CIF la 12 cadre pe secundă (fps). Fps-ul poate creşte până la 25, în cazul de înregistrarea imaginilor se face la rezoluţie 2CIF.DVR-ul este ideal pentru sistemele de monitorizare video din apartamente/vile (un astfel de sistem a fost descris în detaliu în articol: Sisteme CCTV pentru acasă), întreprinderi mici, magazine etc. În ciuda preţului mic, dispozitivul suportă cele mai noi tehnologii folosite în sistemele CCTV: compresie H.264, HDD-uri SATA de mare capacitate (până la 2 TB), monitorizare de la distanţă prin internet şi de pe telefoane mobile.
Aparatul DVR vine cu software-ul dedicat gestionării sistemelor compuse din mai multe astfel de echipamente.
Cea mai recentă versiune a DVR-ului dispune de un sistem de racire pasivă (fără ventilator - funcţionare silenţioasă şi fiabilitate crescută ca urmare a eliminării componentei mecanice).
ATU M7100 este deci un DVR cu 4 canale analogice, caracteristici tipice echipamentelor din sistemele CCTV profesionale dar cu un excelent raport calitate / preţ. Meniul grafic simplu şi intuitiv, accesul facil la toate funcţiile disponibile, funcţionarea stabilă - toate aceste trăsături îl recomandă pentru aplicaţii de supraveghere în locuiţe sau mici întreprinderi.
Proprietarul acestuia a hotărât să modernizeze sistemul de antenă existent. Cum cele 30 de camere au fost dotate cu televizoare moderne echipate cu tunere DVB-T, el a decis să folosească acest standard pentru distribuţia semnalului TV, atât terestru cât şi satelit.
Fiind în imediata vecinătate a unui transmiţător DVB-T, s-a ales pentru recepţia acestuia antena Dipol-44/21-69 Tri-Digit ECO A2660. În afară de cele 16 canale digitale terestre disponibile furnizate pe emiţătorul din apropriere, sistemul distribuie alte 20 de canale satelit grupate în patru multiplexuri DVB-T "private". Deci, oferta TV disponibilă celor ce se cazează la conacul Sieraków include 6 multiplexuri DVB totalizând 36 de canale în 4 limbi diferite.
Configuraţia headend-ului MMH-3000 utilizat la distribuirea a 20 de canale DVB-S/S2
ca patru multiplexuri DVB-T
Canalele DVB-S/S2 au fost transformate în multiplexuri DVB-T cu ajutorul următoarelor module:
Întregul sistem a fost instalat de compania Dipvision company.
Transmiterea semnalului video al unei camere analogice pe fibră optică.
Convertoarele video sunt dispozitive active care, la un capăt al conexiunii transformă semnalul video analogic de pe un cablu coaxial într-un semnal digital, compatibil cu transmisia pe fibră optică şi vice-versa la celălalt capăt. Se pot, de asemenea, transfera şi datele de telemetrie de la portul RS-485, un canal audio şi un semnal de alarmă. În acest mod, convertoarele pot extinde distanţa de transmisie video şi control PTZ cu până la 20 de kilometri.Legătura de fibră optică, parte integrată a unui sistem CCTV analogic
În conexiunea din imaginea de mai sus este utilizată o cameră PTZ. Atât semnalul video cât şi cel de control sunt transmise printr-o singură fibră multimode. Componentele conexiunii sunt următoarele:
- Linie de transmisie: Cablu universal ULTIMODE UNI-4MM (4xOM2 50/125), L7354 (lungimea depinde de distaţă: de la 100 m la 2 km)
- Terminaţia liniei de transmisie: Conector mecanic SC/UPC: KeyQuick10 SC/UPC OM4 50/125
- Dispozitive active: Set convertoare fibră optică ULTIMODE V-021D L2102
Cutie terminală fibră optică ULTIMODE TB-04H L5304
Adaptor multimode ULTIMODE A-011S L4011
Patchcord multimode ULTIMODE PC-019S (1x SC - 1x SC, 50/125) L30119
Sistemul CCTV analogic în condiţii de luminozitate redusă.
Confuntându-se cu furtul repetat de flori şi arbuşti, proprietarul unei vile a decis să îşi protejeze grădina cu un sistem de monitorizare video. O cerinţă foarte importantă a fost calitatea imaginilor obţinute atât ziua cât şi noaptea. Sistemul a fost alcătuit din:{
*
*
*
Camere zi/noapte Sunell SN-BXC59/40CDN M11220 echipate cu senzor CCD Sony ExView HAD II de 1/3" şi procesor de semnal Effio-S DSP cu funcţie Sense-Up (control digital al vitezei obturatorului pentru a mări sensibilitatea în condiţii de iluminare scăzută),
*Iluminatoare IR Redbeam IR40 M1640 cu rază de acţiune de până la 30 m,*
Carcase de exterior Marathon MH-806/12 M5406 pentru a asigura protecţia camerelor video în orice condiţii meteorologice,
*DVR TREND 250X04 M72504 capabil să înregistreze imagini 4CIF.Monitorizarea 24/7 a spaţiului verde necesită
camere cu sensibilitate ridicată şi iluminatoare IR
camere cu sensibilitate ridicată şi iluminatoare IR
Folosirea unor iluminatoare IR separate elimină problemele cauzate de insecte pe timpul verii. În cazul camerelor compacte cu iluminatoare încorporate, insectele care zboară în jurul acestora cauzează reflexii puternice de lumină şi astfel calitatea imaginii se degradează.
Sistemul IP CCTV IP în condiţii de luminozitate redusă.
Camerele cu senzor de imagine CMOS au devenit mult mai populare decât cele cu senzor CCD. Acest lucru se datorează în primul rând unui preţ semnificativ mai mic. Atunci, de ce ar avea cineva nevoie de camere video CCD cînd acestea sunt mult mai scumpe? Raspunsul este simplu - oricine are nevoie de monitorizare video într-un mediu cu luminozitate redusă. Sensibilitatea crescută a camerelor CCD se datorează construcţiei senzorilor de imagine, nefiind necesare circuite suplimentare care duc la limitarea cantităţii de lumină.Un exemplu de astfel de cameră ce poate funcţiona cu luminozitate foarte redusă este Sunell SN-IPC54/50DNK1620 - cameră IP cu senzor CCD capabilă de înregistrare video HD 720p. Beneficiind de o sensibilitate ridicată (0.2 lx în comparaţie cu 1 lx a camerelelor CMOS), se pot obţine imagini decente, în condiţii de luminozitate scăzută, chiar şi fără iluminator IR. Stocarea datelor în regim local pe un card SD protejează utilizatorul împotriva pierderii acestora în cazul unei defecţiuni LAN. Fiind compatibilă cu protocolul ONVIF 1.02, fluxul video poate fi înregistrat pe NVR-uri low-cost cum ar fi Signal NVR3216 K4416 ce poate acomoda până la 16 camere IP.
Router 3G mobil.
TP-Link TL-MR3040 este un router 3G/3.75G portabil care vă permite crearea rapidă a unei reţele wireless/LAN pentru a avea acces la internet utilizând o reţea de telefonie mobilă 3G/3.75G. Acest lucru este de dorit în timpul călătoriilor unde nu aveţi acces la o reţea de energie electrică şi când mai multe echipamente trebuie să fie conectate la internet în acelaşi timp. Dispozitivul funcţionează cu acumulator aşa că nu are nevoie de o sursă externă de alimentare. Router-ul poate atinge viteze de transfer wireless de până la 150 Mbps (802.11n) şi de până la 100 Mbps în reţeaua Ethernet (LAN). Conexiunea la reţeaua mobilă 3G/3.75G se face cu ajutorul unui modem 3G/3.75G introdus în portul USB al router-ului. Acumulatorul se poate încărca prin interfaţa microUSB sau folosind adaptorul AC/DC inclus.Acest router portabil, datorită posibilităţii funcţionării pe acumulator, este perfect pentru cei ce călătoresc şi vor să distribuie conexiunea la internet mai multor dispozitive.
Utilizare tipică a router-ului 3G TP-LINK TL-MR3040
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Sistem multiswitch cu topologie de tip magistrală pentru 60 prize duble (pentru PVR-uri). Contractul a implicat proiectarea şi instalarea unui sistem SMATV destinat recepţiei semnalelor satelit de pe Astra şi Hotbird dar şi a transmisiilor digitale terestre (DVB-T) pentru distribuţia ulterioară într-o clădire cu 60 de apartamente. Aceasta are trei scări, a câte 20 de apartamente pe fiecare scară, iar toate apartamentele trebuiau să fie dotate prize FM/TV/SAT-TV, recepţiei satelit fiindu-i impuse 2 ieşiri separate pe fiecare priză. Având în vedere amplasarea scărilor şi a apartamentelor în interiorul clădirii, compania instalatoare a ales o topologie de tip magistrală, conectând traseele de cablu prin cutii de joncţiune instalate în subsolul fiecărei scări.
DVR mobil cu două canale, GPS şi înregistrator de viteză a vehiculului. Creşterea primelor de asigurare şi a preţurilor la combustibili, situaţii în care şofatul este periculos, accidentele auto care necesită o examinare amănunţită în curtea de judecată - toţi aceşti factori îi determină pe conducătorii auto sau pe proprietarii companiilor de transport să instaleze în autovehicule sisteme de monitorizare video. O soluţie optimă este utilizarea Protect 802 M70802. Protect-802 M70802 este un dispozitiv mobil (pentru aplicaţii de interior, de obicei, în interiorul vehiculelor) ce combină două camere video, un DVR capabil a înregistra material video de înaltă rezoluţie (1280x480 de pe ambele camere simultan) conţinut audio, coordonate GPS şi date provenite de la un accelerometru 3D, date ce pot fi afişate sub formă de grafice tridimensionale.
Ce este de făcut cînd un singur AP nu este suficient? Un AP ("Access Point" - Punct de Acces ) wireless obişnuit are de regulă o putere de 19-20 dBm. Suprafata care poate fi deservită de un astfel de dispozitiv poate fi uşor estimată prin aplicarea regulii celor "trei pereţi şi două plafoane" (de cele mai multe ori însă, rezultatul va depinde şi de tipul pereţilor, a tavanelor şi a gradului de interferenţe existent în zonă). Pentru a extinde aria de acoperire, AP ar trebui să fie schimbat cu unul mai puternic, ca de exemplu, TP-LINK TL-WA5110G N2945 (putere de 400 mW), sau conectarea la AP-ul deja existent o antenă cu câştig mai mare (TP-LINK TL-ANT2408CL A72715, câştig de 8 dBi).
Acoperire WiFi incompletă
Verde - semnal bun
Roşu - semnal slab