Nr. 27/2012 (27 August, 2012)
Când va trebui să cumpărăm alte televizoare? - H.265 (HEVC).
Între 15 şi 20 iulie 2012, 450 de delegați din 26 de țări s-au întâlnit la Stockholm pentru a emite și aproba schiţa proiectului pentru standardul "High Efficiency Video Coding" (HEVC) - codificare video de înaltă eficienţă. Primele produse comerciale, având la bază acest standard sunt aşteptate să apară în 2013. Ele vor forma baza unei noi generaţii de dispozitive multimedia.Noul format aproape că dublează nivelurile de compresie video ale binecunoscutului standard H.264/AVC ceea ce înseamnă că fișierele video HEVC de aceeaşi calitate vor ocupa doar jumătate din spaţiu pe disc și vor putea fi distribuite la jumătate din bitrate.
Noul format este dezvoltat în comun de către ISO/IEC Moving Picture Experts Group (MPEG) și ITU-T Video Coding Experts Group (VCEG). În 2010 aceste organizaţii au pus bazele unei echipe: Joint Collaborative Team on Video Coding (JCT-VC) cu scopul de a accelera dezvoltarea HEVC. Dublarea eficienţei de compresie este posibilă datorită unor algoritmi avansaţi care necesită de câteva ori mai multă putere computaţională. Standardul prevede, de asemenea, instrumente de procesare paralelă a imaginii ce vor fi deosebit de importante pentru codare şi decodarea video de înaltă rezoluţie.
HEVC, cunoscut şi ca H.265 sau MPEG-H Part 2, va fi capabil de a furniza "Ultra High Definition Television (UHDTV)" - televiziune cu definiţie ultra înaltă la o rezoluție de până la 7680 × 4320 pixeli (8K, 4320p), adică de 16 de ori numărul de pixeli al formatului HDTV 1080p.
HEVC, cunoscut şi ca H.265 sau MPEG-H Part 2, va fi capabil de a furniza "Ultra High Definition Television (UHDTV)" - televiziune cu definiţie ultra înaltă la o rezoluție de până la 7680 × 4320 pixeli (8K, 4320p), adică de 16 de ori numărul de pixeli al formatului HDTV 1080p.

Experții prezic că în anul 2015 materialele de tip video vor reprezenta 90 la suta din totalul traficului pe internet. Creșterea va fi mult mai vizibilă în rețelele de telefonie mobilă care vor trebui să lanseze mai multe servicii video în cadrul aceluiaşi spectru de frecvențe. Dezvoltarea HEVC, împreună cu tehnologia LTE va rezolva această problemă. Ca urmare, ne putem aștepta la o dezvoltare mai rapidă a televiziunii pe bază de "streaming". Organismul de standardizare lucrează, de asemenea, la un nou de format de compresie a conţinutul 3D potrivit pentru sistemele video 3D dar care nu folosesc ochelari 3D. Acesta ar trebui să fie finalizat până în 2014.
Implementarea UHDTV va dura mai mult timp, ca urmare a necesităşii de conținut video complet nou, pregătit special pentru noua tehnologie. În orice caz, după adoptarea versiunii finale a standardului HEVC, planificată pentru anul 2013, vor trebui înlocuite treptat televizoarele FullHD, "aproape noi", cu unele compatibile cu standardul UHDTV.
Implementarea UHDTV va dura mai mult timp, ca urmare a necesităşii de conținut video complet nou, pregătit special pentru noua tehnologie. În orice caz, după adoptarea versiunii finale a standardului HEVC, planificată pentru anul 2013, vor trebui înlocuite treptat televizoarele FullHD, "aproape noi", cu unele compatibile cu standardul UHDTV.
"Pasionaţi de Antene" - ediţia a 11-a.
Ediția curentă va continua până pe 30 septembrie.Regulile concursului şi imaginile primite până în acest moment Vă invităm pe toţi să participaţi!
Cum se alimentează 16 camere IP?
Camerele IP, au avantajul că pe lângă imaginile de înaltă rezoluție oferite, pot fi alimentate prin intermediul cablului torsadat folosind tehnologia PoE (Power over Ethernet). Această metodă este ideală când se doreşte alimentarea cu energie dintr-un punct central, ca de exemplu camera serverului, situaţie des întâlnită în sistemele CCTV medii și mari.
Exemplu de utilizare POE1611B M1611 într-un sistem CCTV cu scopul alimentării a 16 camere IP
POEP1611B M1611 este un dispozitiv utilizat la alimentarea cu energie electrică printr-un simplu cablu UTP a echipamentelor de reţea dotate cu porturi capabile PoE. Adaptorul AC/DC inclus (100-240 VCA - 48 VDC / 120 W), poate furniza energie electrică la un număr de maxim 16 dispozitive PoE. M1611 este un echipament pasiv (transparent faţă de transmisia datelor). Distanţa maximă pe care se pot alimenta echipamente PoE este de 100 m. Panoul este destinat intalării într-un rack de 19".
Prima cladire construită dispune de 6 scări, fiecare cu 20 până la 60 de apartamente. Numărul total de prize TV din întreg imobilul este de 189. Datorită dimensiunii rețelei și structurii clădirii, s-a decis ca soluţia implementată să folosească multiswitch-uri Terra.
Arhitectura imobilului a impus utilizarea unei topologii de tip magistrală ("bus") în care 5 cabluri coaxiale transportă semnalele de la antena satelit şi cele terestre, amplasate pe acoperiș, până în subsolul clădirii iar apoi, de aici, către fiecare scară. În fiecare dintre scări, cablurile coaxiale către prizele locatarilor formează o reţea de tip stea şi au ca origine cutia de instalare montată în subsol.
În sistemul de distribuție amplificatorul de canal alimentează toate componentele active. Pentru a furniza un nivel de semnal optim multiswitch-urilor MSV, întreaga reţea RF este divizată în subrețele de scară folosind tap-urile SS-520 R70518, SS-515 R70517 şi SS-510 R70516.
Înainte de introducerea în sistemul multiswitch, semnale de televiziune terestră sunt amplificate și egalizate de un set de amplificatoare de canal Alcad.
Mai multe informaţii despre topologia de tip magistrală din sistemele multiswitch pot fi găsite aici.
Sistem cu un singur LNB quatro și multiswitch-uri cu 5 intrări pentru funizarea de semnal TV fiecărei scări
Cameră video "box", echipată cu noul DSP Effio-E.
DIPOL oferă în acest moment spre vânzare camera M11194 echipată cu senzor Sony ExView HAD CCD II de 1/3'' (color 650 TVL) şi DSP Sony Effio-E (CXD4140GG). Îmbunătățirea calității imaginii se observă cel mai bine în timpul funcționării cu iluminatoare IR.
Camera u-cam 650 M11194 cu modul IR oprit (OFF) şi pornit (ON)
u-cam 650 oferă utilizatorului capacitatea de a controla acţiunea funcţiei zi/noapte folosind unul dintre cei doi senzori de crepuscul. Unul este încorporat în camera video iar cel de al doilea (senzorul suplimentar) se conectează, de obicei, când echipamentul este montat într-o carcasă de exterior. Instalând senzorului într-un loc potrivit, se poate preveni comutarea nedorită a camerei între modurile normal şi IR atunci când iluminarea scenei se modifică rapid (de exemplu, trecerea unui autovehicul cu farurile aprinse).
Accesoriile incluse: senzor de crepuscul şi montura acestuia, suportul camerei, cablul de alimentare
Camera este vine echipată cu un filtru IR care este comutat mecanic. Acest lucru influenţează considerabil calitatea imaginii atât ziua cât şi noaptea. În timpul zilei, atunci când camera utilizează filtrul infrarosu, culorile obţinute de senzorul CCD sunt vii şi naturale. Noaptea, filtru IR este îndepărtat iar camera devine sensibilă la lumina infraroşie a led-uri.
Camera BOX u-cam 650 M11194 (zi/noapte, D-WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx)
Nouă serie de DVR-uri TREND.
Noua serie de DVR-uri TREND (260) înlocuieşte vechea serie 250. Echipamentele TREND sunt ideale pentru sistemele CCTV cu buget restrâns dar în care se doreşte tetuşi menținerea unei calităţi şi funcţionalitări înalte.Sunt disponibile DVR-uri de 4 M72604 , 8 M72608 , si 16 canale M72616.
Caracteristicile distinctive ale noii serii TREND 260:
- meniu nou, mult mai intuitiv
- ieșire HDMI (pentru modelul de 16 canale)
- portul USB poziţionat pe panoul frontal (modelele cu 8 şi 16 canale)
- până la12 fps (modelul de 4 canale)
- carcase noi
- calitate excelentă a imaginii utilizând compresia video H.264
- sistem de operare în timp real: înregistrare, redare, monitorizare şi arhivare concomitentă
- configurare flexibilă - pentru fiecare canal în parte
- înregistrare audio (G.72, pe fiecare canal)
- căutarea facilă a înregistrărilor (cronologic, folosind linia temporală)
- redarea simultană a înregistrărilor de pe mai multe canale
- posibilitatea de a conecta un dispozitiv de memorie externă sau un DVD writer
- suport pentru HDD-uri SATA de până la 2 TB
- server web încorporat, accesibil prin Internet Explorer sau alte browsere web cu plugin-uri corespunzătoare
- aplicaţii gratuite pentru PC-uri în scopul gestionării de la distanţă a mai multor DVR-uri
- software gratuit pentru monitorizarea de la distanţă prin intermediul telefoanelor mobile care funcționează în rețelele 3G/3.5G (platfomă Windows Mobile, Symbian, iPhone, Android, BlackBerry)
Aplicații tipice pentru noua serie TREND 260 includ sisteme CCTV pentru magazine, depozite, hale industriale, şantiere, birouri, locuinţe.
Sistem CCTV pe fibră optică într-o clădire.
Sistemele CCTV de mari dimensiuni utilizează din ce în ce mai frecvent transmisia pe fibră optică. Distanţele lungi pe care pot fi folosite, imunitatea la descărcări electrostatice şi interferențe electromagnetice, costurile mult mai mici ale cablului - sunt principalele avantaje ale folosirii fibrei optice.Fluxurile video de la camere megapixel sunt transmise prin fibra optica a cablului de distribuție BS ULTIMODE L7724. Acesta este proiectat special pentru un acces rapid şi usor la fibrele din interior prin decuparea în lungul cablului a unor "ferestre". Fibrele pot fi trase direct către camere fără a mai fi nevoie de joncţiuni suplimentare. Sunt (fibrele) sunt terminate cu conectori KeyQuick de la Keyfiber - ieftin, fiabil şi uşor de instalat.
Fiecare cameră a fost conectată la fibra optică prin convertorul de mediu de transmisie ULTIMODE M-207M L11521 (100 Mbps). Acesta transformă semnalele electrice în impulsuri luminoase care sunt apoi transmise prin intermediul unei fibre single-mode.
La baza sistemului se află NVR-ul NUUO Titan NT-4040 (R), montat într-un rack, împreună cu un switch gigabit N29958. Media convertoarele sunt de asemena instalate într-un adaptor pentru rack de 19" L5215 şi alimentate de la două surse de energie (pentru redundanță).
NVR-ul Titan K4204 poate înregistra concomitent fluxuri video H.264 de pe maxim 64 de camere de 5 megapixeli.

Sistem CCTV pe fibră optică într-o clădire.
Adaptor wireless pe USB de dimensiuni "nano".
În oferta Dipol a fost adăugat de curând dispozitivul TP-LINK TL-WN725N N3222. Adaptorul wireless suportă standardul IEEE802.11n (cu o rată de transfer a datelor de până la 150 Mbps). Datorita dimensiunii sale foarte mici (18.6x15x7.1 mm) adaptorul poate fi lăsat în portul USB, fară a exista riscul deteriorării mecanice în timpul transportului.Placa de reţea (adaptorul wireless) vine echipată cu o gamă variată de protocoale de securitate. Software-ul inclus pe CDROM permite monitorizarea funcţionării aparatului şi a statusului conexiunii.
Adaptor USB wireless TP-LINK TL-WN725N N3222
Odată introdus într-un port USB, adaptorul este aproape "invizibil", lucru foarte convenabil pentru utilizator şi pentru echipamentul gazdă (laptop, PC, tabletă), în special în timpul transportului.
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Retransmisia Jocurilor Olimpice de la Londra din 2012 pe mai multe televizoare HD. Metodele tradiţionale folosite la transmisia de conţinut audio-video către un număr mare de televizoare implică splittere, cabluri HDMI, prelungitoare HDMI aceste echipamente dând posibilitatea distribuirii de semnale HD către mai multe zone. Aceste soluţii sunt flexibile, dar zonele (distanţele) sunt puternic limitate de standardul HDMI. Alte sisteme cu un grad mai mare de complexitate sunt mult mai vulnerabile unor defecţinui (din cauza numărului mare de dispozitive active şi de conexiuni).
O altfel de soluţie bazată pe modulatorul DVB-T Signal-751 R86751 este prezentată mai jos. Semnalul HD, preluat de la orice echipament cu ieşire HDMI este convertit în canal RF la standard DVB-T...
O altfel de soluţie bazată pe modulatorul DVB-T Signal-751 R86751 este prezentată mai jos. Semnalul HD, preluat de la orice echipament cu ieşire HDMI este convertit în canal RF la standard DVB-T...
Distribuţia unui canal de satelit HD folosind modulatorul DVB-T Signal-751 R86751
Sursa de alimentare a sistemelor CCTV. Există mai multe moduri de alimentre a sistemelor CCTV: mai multe surse de alimentare locale, o sursă centrală, sau o combinaţie a acestora. Alimentarea cu energie în regim centralizat permite implementarea unor soluţii bazate pe UPS-uri şi/sau surse de alimentare tampon, care duc implicit la creşterea fiabilităţii sistemului. Mai jos, sunt prezentate câteva soluţii practice.
Utilizarea în condiţii de siguranţă a conexiunii la internet a unui vecin. Distanţa dintre casele celor doi vecini este de 15 metri. În urmă cu cinci ani conexiunea era realizată prin cablu UTP prins de un cablu aerian de susţinere. Totul mergea bine dar conexiunea trebuia întreruptă în timpul oricărei furtuni. Dacă nu era luată această simplă măsură de precauţie, cel puţin o dată pe an plăcile de reţea din ambele calculatoare erau afectate de descărcările electrice.
Din acest motiv s-a decis schimbarea mediul de transmisie - înlocuirea cabului UTP cu sistemul "ULTIMODE Home". Ambele case au fost conectate cu ...
Din acest motiv s-a decis schimbarea mediul de transmisie - înlocuirea cabului UTP cu sistemul "ULTIMODE Home". Ambele case au fost conectate cu ...
Conexiunea POF oferă imunitate la descărcări electrostatice