Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 29/2012 (10 Septembrie, 2012)

Ochii marţieni.

Roverul "Mars Curiosity" a fost echipat cu un set de 10 instrumente care împreună alcătuiesc un laborator geologic și meteorologic foarte specializat. Prin "ochi" se înţelege un număr de 17 camere dotate cu senzori CCD, cinci dintre acestea utilizate pentru efectuarea de experimente științifice iar restul de douăsprezece pentru deplasare.
Instrumentele cheie de pe Mars Curiosity
sursa: NASA
"MastCam" este un set de două camere color cu rezoluţie de 1600×1200 pixeli, fiecare dotată cu un senzor CCD și filtru Bayer (filtru mozaic RGGB). Camerele sunt identice dar folosesc lentile diferite (un obiectiv cu o lungime focală de 34 mm - f/8 şi un altul de 100 mm - f/10). Camerele sunt folosite pentru filmare video și fotografii (inclusiv fotografii panoramice) dar şi pentru efectuarea de analize multi-spectrale - în lumină vizibilă, infraroşu de aproape şi îndepărtat precum şi ultraviolet. În acest scop, fiecare cameră are un filtru rotativ cu opt poziţii în intervalul 440 - 1035 nm precum și un filtru ND (gri), folosit la captura imaginilor solare. Fiecare cameră MastCam este dotată cu o memorie internă de 8 GB pentru stocarea temporară (memorie tampon) a fotografiilor şi clipurilor video. Fiecare fotografie este mai întâi trimisă pe Pământ la o rezoluţie mult redusă (200 x 150 pixeli) pentru a permite oamenilor de ştiinţă NASA să decidă dacă este necesar retransmiterea imaginii la rezoluție completă. Aceste camere video au fost produse de către Malin Space Science Systems.
Camera MastCam
sursa: MSSS
MAHLI (Mars Hand Lens Imager) este o cameră color cu o rezoluţie de 1600 × 1200 pixeli şi dotată cu obiectiv zoom (18.3-21.3 mm). Este folosită cu precădere la obţinerea de imagini cu rezoluţie microscopică (13.9 micrometrii/pixel) a solului şi rocilor marţiene dar şi pentru inspecţia/examinarea componentelor roverului. Aparatul este instalat pe braţul robotic al lui Curiosity. Fotografiile de tip macro sunt realizate la o focală de 22.5 mm şi pot fi apoi prelucrate chiar de către rover pentru a obţine imagini 3D sau imagini macro cu focus continuu (focus stacking/z stacking). "Iluminatorul" camerei este alcătuit din 6 LED-uri, două dintre acestea fiind capabile de a emite în ultraviolet (365 nm) şi utilizate la depistarea mineralelor flourescente. Şi această cameră a fost produsă de către Marlib Space Science Systems.
Camera MAHLI
sursa: MSSS
Mardi (Mars Descent Imager) - cameră color utilizată la captura de imagini, în faza de amartizare, cu rezoluție de 1600 × 1200 pixeli. Sarcina camerei Mardi a fost aceea de a face aproximativ 500 de fotografii, toate pe durata ultimelor 100 de secunde înainte ca roverul să atingă suprafaţa planetei. Conform planului, camera a început să funcţioneze de la o înălţime mai mică de 3.7 km, iar ultimele fotografii au fost obţinute la mai puţin de 5 metri deasupra solului. Aceste imagini i-au ajutat pe inginerii NASA să creeze o hartă topografică a locului de amartizare şi să planifice în detaliu traseul roverului. Camera a fost produsă tot de către Malin Space Science Systems.
Mardi - Mars Descent Imager
sursa: MSSS
ChemCam - un set de dispozitive folosit pentru detectarea de la distanţă a compoziţiei chimice şi pentru captură de imagini cu rezoluţie mare a zonei de prelevare a probei. ChemCam este compus dintr-un laser infraroşu folosit la pulverizarea mostrei de rocă/sol de la o distanţă de până la 7 metri (prin emisia de impulsuri scurte, 5ns dar de foarte mare putere - peste un milion de wati) şi o cameră video pentru analiză de imagine. Materialul vaporizat formează un globul luminos de plasmă, imaginea acestuia fiind captată şi analizată de un spectrofotometrumetru pentru a-i determina compoziţia chimică. ChemCam este capabilă de analiza a circa 6144 lungimi de undă - de la ultraviolet (240 nm) la infraroşu (800 nm). ChemCam a fost proiectat şi realizat în comun de către cercetătorii americani şi francezi.
Componentele sistemului ChemCam
sursa: NASA
Pe lângă toate acestea, Mars Curiosity a mai fost echipat cu 12 camere alb-negru de rezoluţie 1024 × 1024 pixeli, utilizate la identificarea şi evitarea obstacolelor.
Curiosity comunică cu Pământul folosind una din cele trei antene din dotare. Sistemul principal de comunicare funcţionează în banda UHF (acelaşi bandă utilizată şi de sistemele de televiziune), roverul conectânduse unul dintre sateliţii ce survolează planeta, unul dinre aceştia fiind Mars Reconnaissance Orbiter (rată de transfer de 2 Mbps sau 256 kbps şi o fereastră maximă de transmisie de 15 minute). La rândul lor, sateliţii retransmit datele către o reţea specială de antene de pe Pământ.
Celelalte sisteme folosesc banda X (aproximativ 8 GHz) şi două antene capabile de comunicare directă cu staţia de pe Pământ. Una dintre ele este o antenă de câştig redus, folosită la transmisii de date cu viteză mică (15 bps) iar cea de-a doua este capabilă de rate de transfer mai mari (32 kbps) dar trebuie să fie mai întâi ridicată. Comunicarea în banda X cu roverul este posibilă oricând.
Legăturile de comunicare cu Pământul
sursa: NASA
Roverul Mars Curiosity a amartizat la data de 6 august 2012. Scopul acestui "laborator pe patru roţi" este acela de a căuta substanţe organice, urme de compuşi chimici, acestea fiind considerate ingrediente necesare dezvoltării vieţii microbiene de pe planetă. Roverul se poate deplasa cu o viteză maximă de 90 de metri pe oră, examinând şi fotografiind suprafaţa planetei. Este de mărimea unui mic automobil (3 m x 2.8 m) şi dispune de şase roţi de 50 de centimetri. Vehiculul poate depăşi obstacole de până la 65 cm înălţime şi poate parcurge, într-o singură zi, peste 200 de metri. Are un braţ robotic cu lungime de aproximativ doi metri. Misiunea, cu un buget de 2.5 miliarde de dolari, este programată să dureze peste 98 de săptămâni.

"Pasionaţi de Antene" - ediţia a 11-a.

Ediţia curentă va continua până pe 30 septembrie.
Regulile concursului şi imaginile primite până în acest moment
Vă invităm pe toţi să participaţi!

Atmosfera unui mic oraş
Piotr Wisniewski
Ceva pentru păsări
Marcel Kasprzak
Semnal din cer
Radoslaw Architekt

Cum să alimentaţi camerele CCTV pe distanţe de până la 800 de metri, doar pe cablu coaxial.

Alimentarea cu energie (12 VDC) a camerelor video pe distanţe mai mari de 50 de metri a fost întotdeauna una din problemele majore cu care se confruntă instalatori CCTV. În timp ce transmisia video pe o distanţă de câteva sute de metri nu reprezintă un impediment, alimentarea cu energie este posibilă doar pe distanţe relativ mici şi în acest caz folosind cabluri speciale, cu secțiune transversală de până la 1 mm2.
Acestă problemă si-a găsit rezolvarea odată cu apariţia setului de transmisie-receţie video şi tensiune - PoC-P201 M16201. Este un set transmiţător/receptor folosit atât pentru alimentarea cu 12 VDC a camerei CCTV (max 1 A) cât și pentru transmisia şi recepţia semnalului video (tip composite - CVBS) pe o distanţă de până la 800 de metri, utilizând doar un cablu coaxial obişnuit (75 ohm, RG-59 sau mai mare). Distanța maximă de 800 de metri a fost atinsă doar prin utilizarea cablurilor coaxiale CAMSET și e1015">Triset-113
1CH Video & Power Transmitter/Receiver: Etrix PoC-P201
Un exemplu de utilizare tipică a PoC-P201 M16201 într-un sistem CCTV
Kitul video se livrează gata de utilizare şi include adaptorul AC/DC (230 VAC - 36 VDC).
Există totodată şi o versiune de 4 canale - Etrix PoC P-204 M16204.

Televiziunea digitală şi revoluţia fibrei optice - instalaţie într-un spital.

Proiectantul sistemului de telecomunicaţii a unuia dintre spitalele Poloniei, a hotărât să introducă un sistem modern de comunicaţie pe fibră optică, în scopul reducerii necesităţii de instalare a cablurilor coaxiale. Instalaţia a presupus şi folosirea unor echipamente oferite de DIPOL.
Prin utilizarea fibrelor optice, nu doar sunt eliminate problemele tipice întâlnite în reţelele cu cabluri de cupru (curenți perturbatori, supratensiuni, interferenţa cu echipamentele medicale) ci proiectarea întregului sistem a fost mult mai rapidă şi mai uşoară.
Fiecare pat al fiecărui salon trebuia să aiba acces la semnalul de televiziune digitală - canale DVB-T şi transmisii de pe satelitul Hotbird.

Având la bază un headend MMH-3000, multiplexele DVB-T existente în zona de recepţie au putut fi amplificate şi egalizate de către amplificatoarele Terra at420 R82510 iar apoi combinate cu un multiplex DVB privat, compus din canalele satelit dorite, convertite la standardul DVB-T. Prin folosirea a trei module RDC-311 R817102 şi un modul TRX-360 R81709 sistemul este capabil de recepţia şi distribuţia a 8 canale SD de pe trei transpondere. Semnalele RF obţinute sunt mai apoi introduse în emiţătorul optic de mare putere MOS-211 R81720 pentru a fi ulterior distribuite pe cabluri ULTIMODE IDC-4 SM L7504 către splitterele şi nodurile optice de tip FTTH Terra OD-003 instalate pe fiecare etaj.
UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitCoaxial Cable (75 ohm): TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]Coaxial Cable (75 ohm): TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]Twin Channel Amplifier: Terra at420 (UHF, analog TV & DVB-T, AGC) Optical transmitter TERRA MOS-211AFiber Optic Distribution Cable: ULTIMODE BS-12SM (12xG.652.D, easy access)Optical Node TERRA OD-003 (FTTH receiver)Indoor Distribution Cable: ULTIMODE IDC-4SM (4xG.652.D)Fiber Optic Distribution Cable: ULTIMODE BS-12SM (12xG.652.D, easy access)Fiber Optic Distribution Cable: ULTIMODE BS-12SM (12xG.652.D, easy access)
Arhitectura sistemului de televiziune digitală instalat
şi bazat pe dispozitive Terra şi cabluri optice ULTIMODE BS-12 L7712
La inplementarea reţelei de distribuţie s-a utilizat cablu cu acces rapid ULTIMODE BS. Cablurile din seria ULTIMODE BS-xxSM sunt proiectate având la bază un concept inovator de acces facil la fibrele optice. Acestea pot fi întinse direct către nodurile individuale fără a fi nevoie joncţiuni în punctul de ramificaţie. Fibrele individuale sunt foarte uşor de extras datorită faptului că acestea nu sunt conţinute într-un tub central cu gel. Folosind această cablare, splitterele optice au putut fi montate în camerele tehnice de la intrarea pe fiecare dintre cele trei etaje. Fiecare cameră de spital are 6 paturi. În fiecare dintre ele a fost instalat un nod optic TERRA OD-003 R81728. Semnalul TV, în cazul fiecărei camere, este distribuit pe cablu coaxial către prize TV.
Proiectantul a luat, de asemenea, în considerare şi utilizarea cablului ULTIMODE BS-24 SM L7724, care i-ar fi permis, în scop de diagnosticare, instalarea de fibră optică pentru fiecare pat în parte (transmisia de date de la diverse echipamente medicale).
Sistemul proiectat este respectă cerinţele impuse de conducerea spitalului. Acesta poate fi uşor de modernizat în viitor, doar prin înlocuirea dispozitivelor terminale - cablarea optică reprezentând o platformă modernă pentru mulţi ani.

Unghiul normal de funcţionare şi cel de -3dB în cazul iluminatoarelor IR.

Unghiul de -3dB se referă la unghiul făcut de iluminator în care intensitatea radiaţiei nu scade sub 50% (3 dB) din valoarea maximă. Cu cât acest unghi este mai mic, cu atât fascicolul luminos este mai concentrat. În cazul iluminatoarelor Redbeam doate cu lentile, unghiul normal de funcţionare este aproximativ de două ori mai mare decât unghiul -3dB.
Specificaţiile de bază ale iluminatoarelor Readbeam:
Model IR20 IR40 IR100 IRN40 IRN60
Cod M1635 M1640 M1647 M1649 M1653
Lungimea de undă [nm] 850 850 850 940 940
Unghi normal de funcţionare [o] 100 60 30 45 30
Unghi -3dB [o] 50 30 15 22 15
Raza de acţiune [m]
20 30 90 40 60
Putere [mW]
2400 1800 3600 2400 3000

Switch PoE cu management de la TP-LINK.

Switch-urile cu managemet produse de TP-LINK sunt echipamente de reţea foarte capabile, având la dispoziţie un set extins de instrumente de gestiune. Accesul facil la diverse funcţii de configurare permite un control mult mai simplu şi rapid al traficului din reţea. Posibilităţile de gestiune includ: interfaţă tip linie de comandă (CLI), sesiuni telnet, SNMP, management prin intermediul browser-ului web. Aceste switch-uri gigabit dotate cu funcţii de management oferă o stabilitate mare şi eficienţă ridicată a funcţionării în reţea - caracteristici de bază, necesare oricărui administrator de reţea. Fiabilitatea reţelei este, de asemenea, susţinută şi de protocol Spanning Tree, QoS şi sisteme de securitate robuste. În cazul switch-ului TP-LINK TL-SG3424P N29961, toate porturile Ethernet suportă standardul 802.3at/af (PoE) - pot alimenta cu energie alte dispozitive conectate în reţea.
Exemplu de utilizare a switch-ului TL-SG3424P N29961 într-un sistem IP CCTV
Produse noi în oferta Dipol
DVB-T / UHF PAL Headend: Mixpol DVB-08T (8 channels)
Bidirectional MPEG TS - ASI Switch/Converter ia311 (for Terra MMH-3000)
Flat Panel Wall Mount: Signal PLB-43 (37''... 63'', tilt)
Headend DVB-T / UHF PAL
de 8 canale
R951680
Switch/convertor bidirecţional MPEG-TS - ASI, ia311
pentru headend Terra MMH-3000
R817132
Suport TV de perete
Signal PLB-43 (37'' -63'', înclinare)
E93127
Wireless USB Adapter: TP-LINK TL-WN725N (
Powerline Ethernet Adapters: TP-LINK TL-WPA271KIT (200Mbps+WiFi)
Managed Switch: TP-LINK TL-SG3424P JetStream (24xGbE-PoE, 4xSFP)
Adaptor USB wireless
TL-WN725N (nano, 150Mbps)
N3222
Adaptoare Powerline Ethernet
TL-WPA271KIT (200Mbps, Wi-FI)
N3361
Switch cu management TP-LINK TL-SG3424P
24x10/100/1000 Mbps, (PoE), 4xSFP
N29961

Merită citit:


Un sistem multiswitch telealimentat cu peste 300 de abonaţi. Fiind vorba despre o clădire cu două aripi, era necesar ca instalaţia să deservească peste 350 de prize.
Detaliile de ordin estetic i-au impus proiectantului utilizarea unui singur set de antene. Folosind software-ul SatNet acesta a construit un sistem capabil să recepţioneze simultan doi sateliţi, bazat pe mutiswitch-uri din seria MSV-9xx cu 9 intrări şi un număr variabil de ieşiri, amplificatoare de linie SA-901 R70901, splittere şi tap-uri din seria SS-9xx (cu diferite nivele de atenuare).
Design-ul acestui tip de instalaţie trebuie aibă în vedere nu doar un nivel de semnal corespunzător la fiecare priză TV ci ...mai mult
Sistem SMATV cu aproximativ 350 de prize TV
DVR cu răcire pasivă. DVR-ul ATU M71000 poate reprezenta o alegere optimă pentru utilizatorii care caută un compromis între calitate şi preţ. Acest DVR compact dispune de o putere de calcul suficientă pentru a înregistra imagini 4CIF la 12 cadre pe secundă (fps). Fps-ul poate creşte până la 25, în cazul de înregistrarea imaginilor se face la rezoluţie 2CIF. DVR-ul este ideal pentru sistemele de monitorizare video din apartamente/vile (un astfel de sistem a fost descris în detaliu în articol: Sisteme CCTV pentru acasă), întreprinderi mici, magazine etc. În ciuda preţului mic, dispozitivul suportă cele mai noi tehnologii folosite în sistemele CCTV: compresie H.264, HDD-uri SATA de mare capacitate (până la 2 TB), monitorizare de la distanţă prin internet şi de pe telefoane mobile ... mai mult
DVR ATU
M71000
Protejarea reţelelor wireless de fulgere. Într-un oarecare fel, cele mai multe dintre antene protejează echipamentele de emisie recepţie (AP-ul) împotriva descărcărilor atmosferice. Aceste antene, în regim de tensiune contiunuă, se comportă ca un scurt. Un exemplu este A741030.
Nivelul de siguranţă împotriva trăsnetelor poate fi semnificativ îmbunătăţit prin instalarea unei protecţii RF la supratensiuni între antenă şi AP-ul sau repeater-ul GSM. Protecţia trebuie legată la pământ cu un conductor de rezistenţă scăzută. Cablul folosit la legarea la pământ trebuie, în general, să aibă o rezistenţă de sub 4 ohmi iar prinderea acestuia de protecţia RF se va face prin înşurubare sau lipire. Ca împământare ... mai mult
DIPOL la Sat DIGI-TV - standul nostru
DIPOL at SAT-DIGI-TV
DIPOL la Sat DIGI-TV - standul nostru