Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 30/2012 (17 septembrie, 2012)

Tot ceea ce vă place este la TV Horizon.

De la începutul lunii septembrie, toți abonații olandezi ai serviciului triple-play (TV, internet, telefon) oferit de UPC, li s-a oferit şansa să profite de Horizon - noul format al televiziunii.
Această nouă platformă TV este o continuare practică a ideii care a dus la succesul tabletelor. Producătorii acestor echipamente au realizat că utilizatorul obişnuit al unui laptop îl foloseşte pentru lucruri simple: navigarea pe Web, e-mail, Facebook, YouTube și fotografii. Aşadar majoritatea oamenilor nu folosesc aplicaţii sofisticate şi astfel puterea de calcul a echipamentului nu este la fel de importantă precum funcţiile de telefon, de ebook reader, o cameră foto bună sau o pornire rapidă a dispozitivului. Deci tabletele - în definitiv nişte laptop-uri modificate - au dat lovitura pe piață.

Serviciul nou oferit de UPC este construit pe același principiu, fiind o combinaţie între televiziunea convenţională și servicii mult simplificate de internet. Acesta utilizează serverele și infrastructura operatorului de cablu TV, astfel încât toate serviciile pot utiliza la maximum capabilităţile tehnologiei IP. Sunt incluse doar cele mai simple şi frecvent utilizate aplicaţii internet, aceste putând fi accesate chair în timpul vizinării la televizor. În plus, utilizatorii pot viziona programe și jocuri achiziţionate din magazinul online direct din biblioteca operatorului, respectiv accesa toate acestea prin intermediul computerelor, tabletelor și smartphone-urilor (dar şi vice-versa, conţinutul de pe aceste dispozitive putând fi afișat pe televizor).

Utilizarea Horizon este relativ simplă - în timp ce vizionează un canal TV, abonatul are acces imediat la serviciile de internet cele mai populare (e-mail, Facebook, YouTube) și l-e poate utiliza folosind telecomanda. STB-ul Horizon de la Samsung este capabil de înregistrarea simultană a până la 4 canale TV.
În viitorul apropiat, televiziunea Horizon urmează a fi implementată în Elveția, Germania și Irlanda. Potențialii utilizatori sunt încurajaţi cu sloganul "Tot ce vă place la TV, mereu la îndemână ..."
Horizon de la UPC (Liberty Global) - televiziunea întâlneşte internetul
Horizon este o platformă similară X1 Xfinity, serviciu TV oferit pe piaţa americană de către operatorul de cablu Comcast încă din mai 2012. Ambele servicii oferă ceva revoluţionar pe piața de televiziune, integrarea TV și internet într-un singur sistem bazat pe cloud computing. Dezvoltarea unor astfel de sisteme va însemna, practic, sfârșitul televiziunii convenționale, înțeleasă ca nişte colecţii de programe difuzate în conformitate cu programările prevăzute de companiile de televiziune.
Horizon a fost dezvoltat de către Liberty Global, proprietarul UPC și a mai multor alte branduri, în cooperare cu companii de vârf dezvoltatoare de tehnologii şi soluţii software printre care Samsung (STB-ul), Intel (Procesorul Atom), NDS (grupul Cisco - software-ul), Nagravision (sistemul de codare), Entripic (sistemul MoCA), IOKO (sistemul de difuzare a canalelor TV către laptop-uri, tablete și smartphone-uri), Twonky (DLNA).

"Pasionaţi de Antene" - ediţia a 11-a.

Această ediţie va continua până la 30 septembrie.
Regulile concursului şi imaginile primite până în acest moment
Vă invităm pe toţi să participaţi!
Engagingly about Antennas - 11th DIPOL's Summer Holiday Contest 2012
Engagingly about Antennas - 11th DIPOL's Summer Holiday Contest 2012
Engagingly about Antennas - 11th DIPOL's Summer Holiday Contest 2012
Încântare
Krystyna Mataczynska
Kazba-SAT
Piotr Raszyk
Ranna hmla v Bratislave
(Ceaţa dimineţii în Bratislava)
Rudolf Baranovic

Media convertoare pentru sistemele CCTV.

O firmă specializată în instalarea de sisteme CCTV a fost contactată în scopul implementării unui astfel de sistem într-o parcare a unui supermarket. Una dintre cerinţele pe care viitorul sistem trebuia să le îndeplinească era înregistrarea video la rezoluţie HD. Bineînţeles acest lucru a impus utilizarea de camere video IP.
Una dintre problemele cu care firma instalatoare s-a confruntat a fost transmisia semnalului de la camerele video la centrul de monitorizare. Distanţa între cele două puncte era mai mare de 100 de metri.
Problema a fost rapid soluţionată prin folosirea fibrei optice. La fiecare capăt al liniei de transmisie a fost montat, pentru fiecare cameră în parte, un convertor de mediu Ethernet-FO ULTIMODE M-207M L11521. Ca mediu fizic de transmisie s-a optat pentru cablu optic universal ULTIMODE UNI-4SM L7644 cu patru fibre single-mode. Acesta a fost introdus în traseul de cablu electric folosit la alimentarea cu energie a corpurilor de iluminat instalate pe stălpi. Din moment ce camerele au fost montate tot pe stâlpii de iluminat, alimentarea acestora precum şi a convertoarelor de mediu de la reţeaua electrică nu a impus probleme.
Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/50DN (720p CCD)Ethernet Media Converter ULTIMODE M-207M (one single-mode fiber up to 20km)Universal Cable: ULTIMODE UNI-4SM (4xG.652.D)Ethernet Media Converter ULTIMODE M-207M (one single-mode fiber up to 20km)
Schema finală a reţelei CCTV bazată pe convertoare de mediu de transmisie
Ethernet-FO de la fiecare cameră la centrul de monitorizare
În clădire, convertoarele de mediu de la capătul terminal al liniei de transmisie au fost conectate la echipamentul NVR printr-un switch.Utilizarea transmisiei pe fibră optică a eliminat necesitatea de regenerare a semnalului transmis (lucru impus în cazul transmisiei în regim Ethernet deoarece distanţa între camere şi centrul de comandă este de peste 100 de metri). Fiind imune la interferenţele electromagnetice, fibrele optice au fost instalate fără probleme lângă cablurile de alimentare cu energie electrică.

Sistem pentru acasă - cablu TV şi sistemul de supraveghere într-o casă cu 4 televizoare.

Multiswitch-urile radiale de la Signal reprezintă o soluţie economică şi foarte profesională pentru sistemele SMATV de mici dimensiuni, instalate în vile, apartamente etc. Segmentele de cablu pot ajunge până la 60-70 de metri, mai mult decât suficient în astfel de instalaţii ce deservesc până la 16 puncte de distribuţie. Nivelurile de ieșire sunt 101 dBμV pentru SAT și respectiv 85 dBμV pentru TV terestru.
5/4 Multiswitch: Signal MP-0504 (active terrestrial TV)
Multiswitch Signal MP-0504 R6944504
folosit în micile sistemele de antenă
Prin centralizarea semnalelor şi folosind pentru distribuţie o topologie de tip "stea", în sistem se pot foarte uşor injecta semnale din surse externe, cum ar fi camerele CCTV analogice, receivere, DVD playere. O astfel de soluţie este prezentată mai jos.
Steel Satellite Dish: CORAB COR-900S (90cm)Universal QUATRO LNB: Golden Interstar 0.2dBUHF TV antenna: DIPOL 19/21-69 DIGITALTV Modulator TERRA MT413-Way TV/FM Splitter R-3 Signal5/4 Multiswitch: Signal MP-0504 (active terrestrial TV)TV Modulator TERRA MT41Subscriber Terminal Outlet: SIGNAL TV/FM/SAT1/SAT2 (PVR)Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSurface outlet: Satel GAR-BG-DK (end-of-line)Compact Outdoor Camera: n-cam 210 (420 TVL, Sony Super HAD II, 0.01 lx, 6mm, IR 30m)
Imaginile de la sistemul de supraveghere devin disponibile pe toate televizoarele din casă.
Multiswitch-ul MP-0504 R6944504 distribuie semnalele de la o antenă TV teresteră şi una satelit către patru 4 prize. În cazul receptoarelor twin-tunner, oferite în prezent de majoritatea platformelor satelit pay-TV, numărul prizelor trebuie redus (un singur receptor necesită două semnale satelit independente). În diagrama de mai sus sunt prezentate 3 prize, una dintre ele fiind dedicată unui receptor twin-tuner. Dacă se utilizează şi un modulator RF, proprietarul poate conecta la sistem şi o cameră CCTV. Această soluție îi permite acestuia să vizioneze semnalul video de pe camera de supraveghere pe orice televizor din casă.
Soluţia fără multiswitch este potrivita pentru casele/apartamentele ce sunt conectate la o reţea de cablu TV (Digi, UPS, Akta, etc.)
Modulatoare şi amplificatoare găsiţi pe site-ul Dipol.

Recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare pe timp de noapte.

Camera de supraveghere n-cam 700 M11290 a fost proiectată pentru sistemele în care recunoasterea plăcuţelor de înmatriculare este mandatorie, pentru monitorizarea intrărilor, locurilor de parcare etc, situaţii în care iluminarea este minimă.
Ceiling Dome Camera CAM 082 (420TVL, Sharp, 0.5 lx, 3.6mm)
Iluminatoarele IR încorporate în camerele CCTV convenționale cauzează supraexpunerea imaginii ceea ce duce la imposibilitatea recunoaşterii numărului de înmatriculare. Acest lucru se întâmplă deoarece lumina albă, fundalul flourescent al plăcuţei de înmatriculare se reflectă în iluminatorul IR. Mai mult decât atât, poziţionarea plăcuţei, fix între două surse de iluminare puternice - farurile automobilului, îngreunează înregistrarea unei imagini clare a zonei de interes.
Imagine de pe o cameră CCTV convențională (stânga) și de pe n-cam 700 ANPR M11290 (dreapta)
n-cam 700 M11290 a fost special proiectată pentru a face faţă situaţiilor de acest tip. Este echipată cu un procesor de semnal digital (DSP) avansat şi filtre polarizatoare speciale ceea ce îmbunătăţesc considerabil vizibilitatea cifrelor/literelor atât în lumină naturală cât şi în IR. În plus, senzorul de amurg al camerei a fost poziţionat în spatele acesteia pentru a elimina comutarea nedorită între modul de filmare color şi cel alb-negru în momentul creşterii temporare a iluminării scenei - apropierea unui automobil cu farurile aprinse.

Monitorizarea şantierului unui complex imobiliar.

Pentru a spori siguranța site-ului de construcţie folosind supravegherea video de la distanţă, patronul şi şeful de şantier s-au hotărât asupra unui NVR şi două camere IP cu funcţie PTZ.

Cerinţele sistemul de supraveghere au fost:
  • NVR capabil de lucru cu camere Sony,
  • înregistrarea materialului video şi pe un NVR departe de şantier,
  • managementul NVR-ului prin reţea,
  • posibilitatea de conectare a aparatului la monitor HDMI,
  • accesul de la distanță la materialul filmat folosind smartphone-uri Android.
Captură de ecran ilustrând panoul de comanda al NVR-ului
Din cauza faptului că pe șantierul de construcție nu sunt condiții necesare pentru amplasarea NVR-ului, camerele video au fost conectate la rețea folosind un router cu modem ADSL integrat astfel încât fluxurile video sunt transmise prin internet la centrul de monitorizare. În acest fel NVR-ul poate fi utilizat pentru înregistrarea video şi a altor site-uri de construcții. Signal K4416 suportă până la 16 camere FullHD şi a fost utilizat atât pentru monitorizarea live cât şi pentru arhivarea datelor.
Traseele de patrulare ale camerelor PTZ au fost programate să monitorizeze zone importante ale site-ului de construcție. În cazul unui eveniment neaşteptat (apariţia unui străin), controlul camerei PTZ poate fi preluat de către operatorul sistemului. NVR-ul poate exporta fişiere video selectate pe un hard disk extern sau pe o unitate flash.

Un router mobil.

Principalele avantaje ale router-ului TL-MR3040 N2960: acumulator încorporat, compatibilitate cu standardul 802,11n - 150 Mbps, suport pentru modemuri 3G/3.75G, dimensiune şi greutate reduse. Dispozitivul a fost creat pentru a fi folosit în special de persoanele active care călătoresc în mod frecvent și necesită o conexiune permanentă la internet. TL-MR3040 N2960 este o extensie a seriei echipamente care suportă modemuri 3.5/3.75G. Faţă de versiunile anterioare, acest model are o sursă de alimentare autonomă, ceea ce face posibilă conectarea la internet indiferent de locaţie. Acumulatorul încorporat de 2000 mAh asigură roter-ului până la 4 ore de funcționare, inependent de o sursă de alimentare externă. Aparatul este compatibil cu peste 120 de modele de modemuri 3G distribuite în întreaga lume.
Router 3G mobil TP-LINK TL-MR3040 N2960
Acest router TP-LINK poate funcţiona în mai multe moduri - router 3G (partajarea unei conexiunii 3G/3.75G), router wireless (pentru acces wireless la resursele unei reţele cablate), punct de acces (pentru crearea unei reţele wireless) şi router WISP. Criptarea WEP (64/128 biti) si WPA-PSK/WPA2-PSK precum și filtrarea conexiunilor după adresa MAC, asigură utilizatorului un nivel înalt de securitate în momentul conectării la o reţea wireless.
Router 3G mobil TP-LINK TL-MR3040 N2960 - mobilitate în orice situaţie
O caracteristică utilă și unică a router-ului TL-MR3040 este posibilitatea de a încărca telefoanele mobile (inclusiv iPhone) de la portul USB.
Produse noi în oferta DIPOL:
Special tile with hole for mast
Special tile with hole for mast
Special tile with hole for mast
Suport proiector
Signal PRB-3
E93613
Suport LCD de perete 23"-42"
Signal PLB-40E
E93132
Suport monitor LCD de perete
17"-37", Signal LDA05-221
E93331
Portable DVR Camera: PROTECT 501 (LCD, MPEG-4, SDHC/MMC)
Ceiling Dome Camera CAM 082 (420TVL, Sharp, 0.5 lx, 3.6mm)
Ceiling Dome Camera CAM 082 (420TVL, Sharp, 0.5 lx, 3.6mm)
DVR cu 8 canale, H.264
Signal DL-6208
M76208
Injector PoE cu 16 porturi
POEP1611B 48V/120W
M1611
Iluminator IR, 850 nm, 100 grade
Redbeam IR20
M1635
Merită citit:
Cum să conectaţi mai multe televizoare la un STB de cablu digital? Abonaţii la serviciile de televiziune digitală prin cablu sunt deseori confruntaţi cu problema "aducerii" semnalului TV la celelalte televizoare din casă. În cazul în care semnalul nu este codificat, problema se rezolvă prin achiziţia unor receptoare DVB-C suplimentare. În majoritatea cazurilor însă, acest lucru rezolvă problema doar pe jumătate - abonatul va trebui să plătească una sau mai multe taxe suplimentare pentru a decoda canalul(ele) dorit pe STB-ul(-urile) suplimentar(e). Ambele soluţii de mai sus ar permite selecţia independentă pe fiecare televizor a canalului TV dorit dar la un cost considerabil mai mare, în special în cazul taxei suplimentare.
Mai jos vă vom prezenta trei modalităţi de a transmite un semnal decodat de către un STB DVB-C în celelalte camere ale locuinţei dvs. Televizoarele vor afişa acelaşi canal (selectat de decodor). continuare
Trei modalităţi de transmitere a unui canal TV decodat de un STB DVB-C.
Fiecare televizor primeşte acelaşi canal, selectat de STB.
Fibre optice - splicing mecanic sau sudare? Fibrele optice pot fi conectate fie prin sudură, folosind în acest scop un echipament special fie prin mijloace mecanice, ca de exemplu splice-urile mecanice ULTIMODE.
Marele avantaj al splice-urilor ULTIMODE L5550 faţă de sudura tradiţională este costul iniţial mult redus. Pentru a folosi într-un mod corespunzător sistemul de joncţine mecanică ULTIMODE FAST-MS1 L5550, instalatorul are nevoie doar de stripper-ul de cablu CLAUSS L5903, cleaver-ul de precizie L5801 şi de accesoriile de curăţare.
În cazul sudurii, investiţia iniţială (achiziţionarea unui aparat de sudură) este mult mai mare
Alegerea echipamentului şi respectarea reglementărilor EIRP. Se poate folosi o antenă cu câştig foarte mare fără să încalci legea? Trebuie precizat faptul că nu există norme privind limitarea câştigului unei antene. Deci, de ce cineva care foloseşte o antenă cu 15 dBi câştig este în legalitate pe când cineva cu o antenă de 10 dBi câştig primeşte amendă?
Răspunsul este dat de reglementările referitoare la nivelul maxim admis de energie electromagnetică ce poate fi radiată de un radiator izotrop echivalent ca putere cu cea emisă de o antenă în lobul principal sau pe scurt EIRP - "Equivalent Isotropically Radiated Power". Fără o licenţă specială, în multe ţări, nivelul maxim EIRP este de 100 mW, şi anume 20 dBm în banda de 2.4 GHz şi 1 W (30 dBm) în 5.47-5.725 GHz. Nivelul EIRP poate fi atins în mai multe moduri: ...
Antenă WLAN Wi-Fi ATK-16/2.4GHz (14.5 dB, conector N)
A7124
DIPOL at SAT-DIGI-TV
DIPOL la Sat DIGI-TV - standul nostru
Câteva dintre produsele din oferta de toamnă a DIPOL