Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 31/2012 (24 septembrie, 2012)

Nu mai e regele! Trăiască regele! - noua eră în televiziune.

Între 6 şi 11 septembrie Amsterdam a găzduit evenimentul IBC 2012 (International Broadcasting Convention) - un mare şir de expoziţii şi convenţii dedicate producţiei, difuzării şi distribuţiei serviciilor şi conţinutului media, în special sectorului de televiziune. Un număr de peste 50 000 de persoane au vizitat standurile a peste 1200 de expozanţi.

IBC 2012 a arătat că interesul industriei mass-media este difuzarea conţinutului pe internet şi alte reţele de acest gen. Modalităţi de distribuire a conţinutului bazate pe utilizarea spectrului de frecvenţe radio au devenit din ce în ce mai puţin interesante.

Noile tehnologii de radiodifuziune au potenţialul de a reînvia piaţa multimedia. Diversitatea de tehnologii nou apărute este impresionantă, multe dintre acestea putând fi folosite pe varii platforme dar o mare mare parte este dedicată exclusiv streaming-ului de conţinut multimedia în reţele IP.

O scurtă trecere în revistă a celor mai recente tehnologii din domeniul multimedia, prezentate la expoziţia IBC din Amsterdam:
  • Super HD TV 4K, denumită totodată şi "Quad Full HD" - următoarea generaţie HDTV. Rezoluţia unei imagini 4K este de cel puţin patru ori rezoluţia standard Full HD (3840x2160 pixeli sau 4096x2160 pixeli). În timpul IBC, Sony Corp. precum şi operatorul de satelit satelit SES Astra au prezentat transmisii live de conţinut video 4K. Materialul video a fost urcat pe satelitul Astra 3B (23.5E) în format DVB-S2 MPEG-4 (H.264) la 50 Mbps şi rezoluţie Quad Full HD. Fluxul DVB a fost recepţionat cu o antenă de 90 cm şi transmis prin fibră optică la standurile IBC pentru a fi redat pe televizoarele 4K Sony Bravia 84" cu rezoluţie de 3840x2160.
  • Unele voci optimiste vorbesc despre disponibilitatea primelor servicii super-HD undeva prin anul 2014.
Transmisie live 4K (3840x2160) prin intermediul satelitului Astra 3B, redată pe un televizor Sony Bravia 4K
  • HEVC - High Efficiency Video Coding, cunoscut sub numele de H.265 va fi adoptat ca standard în 2013. Cel mai probabil, în câţiva ani noua metodă de compresie video va înlocui popularul H.264/AVC datorită eficienţei mărite. Dublarea eficienţei de compresie este posibilă doar cu ajutorul unor algoritmi avansaţi care necesită o putere de procesare de câteva ori mai mare decât standarul actual. HVEC va furniza totodată şi noi instrumente de procesare paralelă a imaginii care vor fi deosebit de importante pentru codificarea şi decodificarea materialului vide de înaltă rezoluţie. H.265 sau MPEG-H Part 2 va fi capabil de "Ultra High Definition Television (UHDTV)" - televiziune cu rezoluţie ultra înaltă a imaginii, de până la 7680×4320 pixeli (8K, 4320p), adică de 16 de ori numărul de pixeli ai formatului HDTV 1080p.
Vizitatorii expoziţiei au avut ocazia de a vedea codecul HEVC în acţiune.
Au observat diferenţa, mai ales în bitrate, dintre noul codec şi H.264/AVC.
  • MPEG-DASH - Dynamic Adaptive Streaming over HTTP - a fost adoptat încă de la sfârşitul anului 2011. Acest standard de streaming video optimizează calitatea imaginii în funcţie de rata de transfer disponibilă pentru a asigura consumatorului de conţinut multimedia (audio/video) cea mai bună experienţă posibilă (calitatea experienţei - QoE) şi unifică câteva dintre tehnologiile asemătoare aflate în prezent în uz: Smooth Streaming de la Microsoft, HTTP Dynamic Streaming de la Adobe şi HTTP Live Streaming (HLS) de la Apple.
  • JPEG2000 este un alt standard de compresie, aprobat de ISO în anul 2008. Codec poate fi folosit în două moduri diferite, compresie cu (lossy) sau fără pierderi (lossless). Dacă este utilizată cea de a doua opţiune (lossless) este posibilă recuperarea informaţiilor iniţiale, aspect esenţial în arhivarea datelor pe unităţi HDD/server. Acestă caracteristică devine foarte importantă atunci când bitrate-ul materialului video necomprimat, obţinut de o singură cameră 3G HD-SDI ajunge la câţia Gbps. Folosind JPEG2000, rata de biţi poate fi redusă de până la şase ori.
  • DVB-T2 Lite. Această versiune a standardului DVB-T2 a fost dezvoltată având în vedere cererea tot mai mare pentru servicii de radiodifuziune accesate de pe platforme mobile. Profilul "Light" face uz de rate de biţi scăzute pentru implementarea accesului la conţinut de pe dispozitive mobile, fapt care permite, de asemenea, o recepţie mai bună în zonele periferice ale turnurilor de transmisie.
  • A fost prezentat un modulator DVB-T2 care genera două fluxuri cu profile video diferite; unul dintre ele avea o rată de 33.36 Mbps (trei canale HD) iar al doilea, cel cu profil video "Lite", avea o lăţime totală de bandă de 1 Mbps (patru canale destinate recepţiei pe dispozitive mobile). Prezentarea a utilizat un modulator Sony conectat la un laptop.
  • Glassesfree 3D TV. Producătorii continuă dezvoltarea de echipamente care să elimine una din problemele principale ale televiziunii "tridimensionale" - nevoia unor ochelari speciali. Vizitatorii care au testat câteva dintre televizoarele 3D care funcţionează fără ajutorul ochelarilor nu s-au arătat foarte încântaţi. Doar timpul va decide dacă acestă direcţie de dezvoltare a televiziunii este una corectă.
Televiziune 3D fără ochelari disponibilă pe televizoare, laptopuri şi tablete....şi?
  • SAT > IP. Operatorul SES a dezvoltat un mecanism universal de furnizare a semnalului satelit diferitelor echipamente terminale, cum ar fi STB-uri, televizoare, tablete, smartphone-uri, etc. "Secretul" constă în demodularea şi conversiea acestor semnale în pachete IP special create. Această conversie se efectuează imediat după LNB de către receiverul de satelit/ serverul IP (SAT > IP server). Acest lucru înseamnă că metoda de recepţie este universală (atât în situaţia folosirii antenelor satelit individuale cât şi în sistemele de antenă comună / multiswitch-uri). Cel mai important aspect este că după conversia în IP, distribuţia programelor se poate face folosind orice mediu de transmisie - fibra optică, Ethernet, Powerline Ethernet, Wi-Fi - se obţine astfel o flexibilitate mult mai mare decât în cazul cablului coaxial.
  • Inverse StatMux 3G/4G/LTE - soluţie mobilă de uplink pentru radiodifuzorii. Tehnica de transmisie a materialului audio-video de înaltă calitate a fost dezvoltată pentru a fi utilizată în special de către reporterii TV de teren. StatMux Inverse multiplexează semnalul ce urmează a fi transmis folosind simultan mai multe canale radio disponibile în diverse reţele (Wi-Fi, WiMAX, Ethernet, reţele mobile 3G/4G), monitorizând continuu capacitatea fiecărui canal utilizat. Semnalul este apoi demultiplexat la capătul de recepţie. Dispozitivul prezentat de TVU Networks încape cu uşurinţă într-un rucsac şi se poate conecta direct la o cameră video compatibilă. Probabil în curând, în loc de carurile de transmisie cu antene satelit gigantice pe acoperiş, vom vedea reporteri camere video pe umeri şi rucsac în spate.

"Pasionaţi de Antene" - ediţia a 11-a.

Această ediţie va continua până la 30 septembrie.
Regulile concursului şi imaginile primite până în acest moment
Vă invităm pe toţi să participaţi!
Engagingly about Antennas - 11th DIPOL's Summer Holiday Contest 2012
Engagingly about Antennas - 11th DIPOL's Summer Holiday Contest 2012
Engagingly about Antennas - 11th DIPOL's Summer Holiday Contest 2012
Fereastră spre lume
O staţie meteo
Antenă greu încercată
Piotr Lisowski

Terminarea fibrei optice la locaţia abonatului.

O conexiune corect realizată este prezentată în figura de mai jos. Caseta terminală de fibră optică ULTIMODE TB-02H L5302 este utilizată pentru protecţia capătului terminal al fibrei optice de la locaţia abonatului. În acest exemplu, una dintre fibrele optice ale cablului cu acces facil ULTIMODE BS-12SM L7712 a fost adus la locaţia utilizatorului (locuinţă, birou, etc) prin traseul/tubul de distribuţie VC-TUB L7211. În casetă se află o fibră de rezervă şi conectorul pentru joncţiune mecanică ULTIMODE MS-1 L5550. Conectorul SC al pigtail-ului L3551 fost introdus în cupla L4211 care a fost montată pe partea laterală a casetei. Doar în acest fel, terminaţia fibrei este complet protejată împotriva deteriorării accidentale.
Fiber Optic Mechanical Splice: ULTIMODE FAST-MS1 [5 pcs.] Optical Fiber Termination Box ULTIMODE TB-02HSingle-mode Pigtail ULTIMODE PG-51S (1 x SC, 9/125)Single-mode Adapter ULTIMODE A-511S (1xSC to 1xSC)Drop/Distribution Tube VC-TUB (5mm/3.5mm)Fiber Optic Distribution Cable: ULTIMODE BS-12SM (12xG.652.D, easy access)
Terminarea unei fibre single-mode extrasă din cablul de fibră optică ULTIMODE BS L7712
Trebuie reaminitit faptul că pe fibrele optice sunt transmise raze de lumină invizibile ochiului uman dar din cauza concentraţiei ridicate aceste prezintă risc de deteriorare rapidă și permanentă a retinei. Aşadar, în cazul în care nici un echipament nu este conectat la caseta de distribuţie, cupla trebuie să fie protejată cu capacul special.

Cum să protejaţi conexiunile exterioare în instalaţiile de antenă?

Coroziunea conectorilor şi umezeala care poate pătrunde cu uşurinţă în cabluri sunt cele mai frecvente surse de probleme în sistemele de antenă. Micile economii făcute în faza de instalare pot duce la cheltuieli serioase pe parcursul funcţionării sistemului.
Tubul contractabil Contech E9760 reprezintă metoda ideală de protecţie a tuturor conexiunilor exterioare (în aer liber) precum şi a celor îngropate în pământ. Fiind construit dintr-un material special, acest tub aplicat pe conexiunile exterioare se va contracta fără altă intervenţie suplimentară. Întregul proces de contracţie durează 24 de ore şi este practic independent de temperatura mediului ambiant. Tubul nu conţine nici un fel de adeziv iar întregul proces de etanşare a cablului şi conectorului se bazează doar pe proprietatea intrinsecă de autovulcanizare a materialului.
Shrink Tubing: Contech Poly/Chem-Shrink PCS-RG59/6-20 [20pcs]
Tub contractabil Contech E9760

Supravegherea video a locaţiilor îndepărtate - convertoare media.

Distanţa dintre centrul de monitorizare şi platforma industrială (vezi figura de mai jos) depăşeşte cu mult posibilităţile unei linii de transmisie bazată de cablu coaxial sau torsadat. Totodată, distanţa mare şi interferenţele electromagnetice împiedică implementarea unei legături wireless eficiente. Soluţia problemei este reprezentată de convertoarele Ethernet şi transmisia pe fibră optică.
Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m) Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m) Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m) High Speed Dome Camera: PH-33 (3.5-111.5 mm, 540 TVL, Sony Super Had CCD, 0.7 lx)High Speed Dome Camera: PH-33 (3.5-111.5 mm, 540 TVL, Sony Super Had CCD, 0.7 lx)High Speed Dome Camera: PH-33 (3.5-111.5 mm, 540 TVL, Sony Super Had CCD, 0.7 lx)Compact Outdoor Camera: Sunell SN-IRC4920AJ (day/night, D-WDR, 600 TVL, Sony Effio-E, 0.08 lx, 2.8-10mm, OSD, IR up to 40m) Compact Outdoor Camera: Sunell SN-IRC4920AJ (day/night, D-WDR, 600 TVL, Sony Effio-E, 0.08 lx, 2.8-10mm, OSD, IR up to 40m) Compact Outdoor Camera: Sunell SN-IRC4920AJ (day/night, D-WDR, 600 TVL, Sony Effio-E, 0.08 lx, 2.8-10mm, OSD, IR up to 40m) CCTV Network DVR: SIGNAL DL-6216 (16-ch, H.264)CCTV Network DVR: SIGNAL DL-6216 (16-ch, H.264)CCTV Network DVR: SIGNAL DL-6216 (16-ch, H.264)CCTV Network DVR: SIGNAL DL-6216 (16-ch, H.264)Gigabit Switch: TP-Link TL-SG1005D (5 ports)Gigabit Switch: TP-Link TL-SG1005D (5 ports)Universal Cable: ULTIMODE UNI-4SM (4xG.652.D)Vandal Proof Camera: v-cam 450 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-12mm, OSD, IR up to 30m)Outdoor Compact Camera: n-cam 670 (day/night, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 2.8-12mm, OSD, IR up to 30m) Ethernet Media Converter M-203G (for two single-mode fibers up to 20km)Ethernet Media Converter M-203G (for two single-mode fibers up to 20km)
Utilizarea convertoarelor media şi a fibrei optice pentru supravegherea video de la distanţă mare a unei instalaţii industriale
Fluxurile video atât de la camerele fixe cât şi de la cele PTZ sunt înregistrate local pe DVR-uri instalate în fiecare clădire de birouri. Accesul la înregistrări şi la video live este posibil folosind programul client instalat pe un calculator amplasat într-una din clădirile platformei industriale (aparatele DVR formază o reţea Ethernet bazată de un switch gigabit N29935). Semnalul electric Ethernet este convertit într-un semnal optic de către convertorul ULTIMODE M203G L11025 şi apoi transmis prin intermediul unui cablu de fibră optică single-mode UNI-4SM L7644 către centrul de monitorizare. Aici, un convertor identic de mediu de transmisie Ethernet-FO este instalat. Implementând transmisia pe fibră optică este asigurată imunitatea la interferenţe şi la descărcări electrice.

Titan suportă camere PTZ.

NUUO a lansat firmware-ul v1.3.5 pentru NVR-ul cu 64-canale NT-4040(R). Firmware-ul suportă acum şi camerele PTZ produse de Sunell printre care şi SN-IPS54/70DN/Z18W. Acest nou firmware permite utilizatorilor să implementeze sisteme IP CCTV folosind camere IP economice de la Sunell.
Network Video Recorder: NUUO NVR Titan NT-4040(R)
NVR NUUO Titan NT-4040(R) K4204 (maxim 64 de ​​canale)
Firmware-ul, conţinut în două fişiere şi disponibil în secţiunea de download trebuie încărcat pe NVR după logarea cu Internet Explorer sau Firefox. Întregul proces durează aproximativ un minut iar toate setările NVR-ului şi camerelor rămân intacte.

2.4 şi 5 GHz în acelaşi timp.

DIPOL are acum în ofertă roter-ul wireless dual band TP-LINK TL-WDR4300 N3260, optimizat pentru transmisii de date cu viteză ridicată şi maximă performanţă. Datorită conexiunilor simultane în banda de 2.4 GHz şi 5 GHz la viteză de până la 300 Mbps şi respectiv 450 Mbps, utilizatorii vor obţine, în cazul celor mai solicitante aplicaţii, o rată de transfer de până la 750 Mbps. Limita de 300 Mbps în banda de 2.4 GHz este mai mult decât suficientă pentru aplicaţiile mai puţin solicitante, cum ar fi e-mail şi navigarea pe web, în ​​timp ce viteza de 450 Mbps oferită de banda de 5 GHz va fi folosită pentru streaming de conţinut multimedia în format HD sau pentru jocuri on-line. Este dotat cu cinci porturi gigabit Ethernet capabile de NAT hardware la peste 800 Mbps iar cele două porturi USB 2.0 pot fi folosite pentru partajarea în reţea a hard disck-urilor USB, imprimantelor, serverelor FTP sau server media. Router-ul va face faţă cu uşurinţă unei reţele multimedia de mare viteză şi număr ridicat de utilizatori.
Router wireless TP-LINK TL-WDR4300 - Dual Band (2.4 şi 5 GHz) N3260
Produse noi în oferta Dipol
Combo HD Receiver: Ferguson Ariva 250 COMBO (DVB-S/S2+DVB-T)
1CH Video & Power Transmitter/Receiver: Etrix PoC-P201
4CH Video & Power Transmitter/Receiver: Etrix PoC-P204
Receptor HD
Ferguson Ariva 250 COMBO
(DVB-S/S2 + DVB-T)
A99395
Transmiţător/Receptor
1x video şi alimentare
Etrix PoC-P201
M16201
Transmiţător/Receptor
4x video şi alimentare
Etrix PoC-P204
M16204
Merită citit:
Televiziunea digitală şi revoluţia fibrei optice - instalaţie într-un spital. Proiectantul sistemului de telecomunicaţii a unuia dintre spitalele Poloniei, a hotărât să introducă un sistem modern de comunicaţie pe fibră optică, în scopul reducerii necesităţii de instalare a cablurilor coaxiale. Instalaţia a presupus şi folosirea unor echipamente oferite de DIPOL.
Prin utilizarea fibrelor optice, nu sunt doar eliminate problemele tipice întâlnite în reţelele cu cabluri de cupru (curenţi perturbatori, supratensiuni, interferenţa cu echipamentele medicale) ci proiectarea întregului sistem a fost mult mai rapidă şi mai uşoară.
Fiecare pat al fiecărui salon trebuia să aiba acces la semnalul de televiziune digitală - canale DVB-T şi transmisii de pe satelitul Hotbird. mai mult
Arhitectura sistemului de televiziune digitală instalat
şi bazat pe dispozitive Terra şi cabluri optice ULTIMODE BS-12 L7712
A devenit realitate! NVR la preţ de DVR. NVR-ul Signal NVR3216 HD K4416 poate utiliza concomitent 16 camere IP Sunell cu rezoluţie FullHD. Datorită ieşirilor VGA şi HDMI, NVR-ul poate fi conectat direct la un monitor de calculator sau la un televizor cu ecran plat funcţionând astfel ca un dispozitiv independent, nemaifiind necesar un calculator. Controlul echipamentului se realizează utilizând butoanele de pe panoul frontal, mouse-ul (inclus) sau telecomnda (inclusă, raza de acţiune fiind de câţiva metri).
Cele 16 intrări şi 3 ieşiri de alarmă... mai mult
NVR Signal NVR3216 HD
Care sunt factorii care influenţează raza de acţiune a unei reţele WLAN (802.11)? Distanţa maximă depinde de o varietate de factori, cum ar fi:
  • vizibilitate directă (neobstrucţionată) între antene - acesta este cel mai important factor care determină distanţa şi eficienţa de transmitere a datelor. Orice tip de obstacole (copaci, clădiri, etc) vor afecta în mod negativ funcţionarea şi fiabilitatea sistemului;
  • standardul, banda şi canalul utilizat - în cazul unor legături lungi, canalul de comunicaţie ar trebui să fie liber de interferenţele cauzate de existenţa altor reţele Wi-Fi ...;
Dispozitivele ULTIAIR permit transmisia radio pe o distanţă de maxim 15 km