Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr.33/2012 (08 octombrie 2012)

Plăţile "fără atingere", acum şi cu telefoanele mobile!

Samsung Galaxy S III este primul telefon mobil cu sistem de operare Android care suportă plăţile de tip "contactless" oferite de Barclaycard folosind aplicaţia "Quick Tap" a operatorului de telefonie mobilă Orange. Până în prezent, acest serviciu este disponibil doar în Marea Britanie.
Orice posesor de card de credit/debit Visa sau Mastercard emis în Regatul Unit şi de terminal Samsung Galaxy S III de la Orange are posibilitatea de a efectua plăţi "contactless" în limita a maxim 20 de lire. Activând aplicaţia pentru plăţi până pe data de 05 octombrie 2012, utilizatorii vor primi un bonus de cumpărături în valoare de 50 de lire.
Creşterea fără precedent a vânzărilor de smartphone-uri a creat o unică oportunitate pentru utilizarea capacităţilor acestora în domeniul tranzacțiilor fără numerar. Aşadar, cele mai mari companii producătoare de software pentru mobil fac mari eforturi pentru a sprijini implementarea unor soluţii software în acest segment.
Google a venit cu o soluție numită Google Wallet, o aplicaţie tipică pentru platforma Android. Utilizatorii pot efectua plăţi folosind versiuni virtuale ale cardurilor cadou, cupoane de reducere, etc.
Informaţiile despre cardul folosit cât şi despre tranzacţia în sine stocate pe telefon sunt izolate de potenţialul atac cu malware. Plăţile în magazine care acceptă Google Wallet sunt realizate imediat ce telefonul este apropiat de cititorul echipamentului POS. Tehnologia folosită este "Near Field Communication (NFC)" - un standard de comunicare de frecvenţă înaltă pentru schimbul de date în regim radio pe distanţe de până la 20 de centimetri.
Potrivit firmei Gartner, liderul mondial în cercetare şi consultanţă pe piaţa IT, plăţile "mobile" vor avea dezvoltare foarte rapidă. În prezent, această piață valorează 172 miliarde de dolari dar până în 2016 acesta ar trebui să depăşească 600 de miliarde.
La mijlocul lui 2012, existau 34 de milioane de telefoane capabile NFC. Gartner estimează că până în 2015, jumătate din terminalele mobile vândute vor fi dotate cu acestă tehnologie. În prezent, cel mai mare furnizor de soluţii NFC este NXP Semiconductors. Cip-urile produse de NXP sunt instalate în telefonul Nexus S care poate utiliza Google Wallet, în tabletele cu Windows 8 și în smartphone-uri Sony.
Plata mobilă este efectuată prin aducerea telefonului în apropierea cititorului încorporat în terminalul POS
NFC este o tehnologie radio care permite schimbul de date la o rată de biţi cuprinsă între 106 kbps şi 848 kbps, utilizând o purtătoare cu frecvenţa de 13.56 MHz. NFC se bazează pe fenomenul de cuplaj inductiv dintre două circuite pentru a schimba date şi energie pe o distanță de câțiva centimetri, de obicei, până la 10 cm.
Tehnologia NFC este capabilă de două moduri de comunicare: activă şi pasivă. În modul activ ambele dispozitive care participă la schimbul de date emit câmpuri electromagnetice. În modul pasiv, unul dintre dispozitive generează câmpul electromagnetic pentru a alimenta cel de al doilea dispozitiv (cel pasiv) şi astfel să activeze schimbul de informaţie. Câteva exemple de dispozitive pasive sunt tag-urile(etichelete) RFID, cardurile inteligente contactless, etc.

Splicing de fibră.

Încă există firme instalatoare care, de teama/stresul asociat cu procesul de splicing, evită pe cât demult posibil soluţiile bazate pe fibră optică. În ciuda faptului că există posibilitatea achiziţionării de cabluri de fibră optică cu conectorii deja montaţi, implementarea soluţiei de FO poate încă ridica probleme, în special din cauza dificultății în calcularea exactă a lungimi de cablu necesar.


Tehnologia conexiunilor de fibră optică a trcut prin mai multe stadii. Modalităţile de bază folosite la conectarea fibrelor optice includ splicingul prin fuziune (sudare termică), lipirea cu adeziv şi splicingul mecanic.
Sudarea termică necesită un instrument special, relativ scump, iar lipirea adezivă este dificilă și consumatoare de timp. Splicingul mecanic rezolvă aceste probleme - metoda foloseşte echipamente ieftine şi se poate realiza rapid, în orice loc, indiferent de condițiile de pe teren.
Fiber Optic Box (19
Fiber Optic Box (19
Fiber Optic Box (19
Splice (racod) mecanic
ULTIMODE FAST-MS1 L5550
Cleaver de precizie
F1-6000 L5801
Conector rapid
ULTIMODE FAST-05SC/APC L5712
Racordurile mecanice sunt potrivite pentru toate tipurile de fibră optică. O joncţiune mecanică corect realizată are parametri de operare comparabili cu cei ai unei joncţiuni realizată prin sudură termică. Procedura de splicing mecanic uneşte, de obicei, două secţiuni de fibră sau o fibră şi un pigtail. O alternativă la această metodă este folosirea conectorilor cu instalare rapidă ULTIMODE FAST.

Profesional, chiar şi fără...unelte.

Necesitatea achiziţionării unui instrument de sertizare scump este adesea cel mai mare obstacol în utilizarea conectorilor de compresie profesionali pentru instalațiile individuale de antenă . Calitatea ridicată a unor astfel de sisteme de antenă destinate amatorilor poate fi asigurată doar prin utilizarea conectorilor de compresie Cabelcon, bazaţi pe conceptul "Self-Install".
F-plug: Cabelcon (for RG-6/Triset-113,
Mufă "F" - Cabelcon E80410
Pentru instalarea acestor conectori nu este nevoie de un instrument de compresie. Montaţi pe cablu în mod corespunzător, sunt extrem de stabili şi protejează sistemele de antenă de cea mai comună problemă - deteriorarea contactelor electrice.
Instalat corect, mufa este complet integrată cu terminaţia de cablu iar procesul de auto-compresie are loc după introducerea cablului în partea din spate a conectorului

Compensarea căderilor de tensiune pe cablurile de alimentare a camerelor CCTV.

Pentru a funcţiona corect, o cameră de supraveghere necesită o sursă de alimentare stabilă dar şi eficientă. Toleranţa echipamentului pentru în ceea ce priveşte căderea de tensiune nu depăşeşte, de obicei, 1... 2 V, şi de aceea, în cazul unei linii de alimentare mai lungi, unde căderea de tensiune este mai mare, trebuie compensată această valoare.
O modalitate bună de a rezolva această problemă este utilizarea unor surse de alimentare care permit reglarea tensiunii de ieşire. Există două categorii în care aceste echipamente pot fi clasificate:
 • pentru camere situate la aceeaşi distanţă de sursa de alimentare - un exemplu este ZSIT-62-8 M18281 care permite ajustarea simultană a tensiunii pe fiecare dintre cele 8 ieșiri (fiecare de 0.65 A ) în intervalul 12.0 ... 15 V.
 • pentru camere situate la distanţe diferite de sursa de alimentare - ZSI-90-KZ M18283 dotată cu 6 ieşiri de 1 A fiecare. Acestea sunt împărţite în trei secțiuni, fiecare fiind dotată cu propriul stabilizator de tensiune reglabil între 12.0 şi 15.0 V. Camerele video instalate la distanţe similare de sursa de alimentare trebuie să fie grupate și conectate la ieșirile aceleiaşi secţiuni iar nivelul de tensiune să fie ajustat în mod corespunzător.
Compact Outdoor Camera: n-cam 720 (day/night, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 6mm, OSD, IR up to 25m)Compact Outdoor Camera: n-cam 270 (day/night, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx, 4-9mm, OSD, IR 25m)Compact Outdoor Camera: n-cam 250 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 3.6mm, IR up to 40m, OSD)Stabilized Power Supply: ZSI-90-KZ (230VAC/12-15VDC with 3 channels, 6x1A)
Utilizarea sursei ZSI-90-KZ M18283 permite compensarea căderilor de tensiune de pe cablurile de alimentare cu lungimi diferite

Definirea fluxurilor video în camerele IP.

Toate camerele de supraveghere video IP de la Sunell permit utilizatorului să definească două canale video H.264 independente. Această caracteristică oferă posibilitatea creării unui flux video de calitate ridicată, utilizat pentru înregistrarea video şi un altul, de o calitate mai redusă, utilizat pentru monitorizatea de la distanţă, prin internet, de pe dispozitive mobile.

În acest scop, meniul camerelor oferă mai multe niveluri de compresie video (///Tip de codificare video//):
 • Base Profile - pentru aplicaţii low-cost care pot suporta eventuale pierderi de date, tipic aplicaţiilor mobile.
 • Main Profile - utilizat pentru imagini standard-definition, de exemplu, pe tablete, netbook-uri, etc.
 • High Profile - monitorizare într-o reţea locală la rezoluţie HD. Comprimarea este mult mai eficientă decât în cazul Main Profile (fişier cu 10% mai mic la aceeaşi calitate a imaginii) dar necesită o putere de calcul mai mare.
În funcţie de numărul camerelor de supraveghere şi de capacitatea reţelei locale, utilizatorul va trebuie să se decidă asupra valorilor următorilor parametrii:
 • Rezoluţia imaginii:
 • 1920x1080/1280x720/640x360;
 • numărul de cadre pe secundă (1 ... 25 fps);
 • interval de cadre I: distanţa dintre cadrele de referinţă care constituie imagini independente, de sine stătătoare. Dacă aparatul monitorizează o zonă cu trafic scăzut, o valore ridicată a intervalului de cadre I va diminua lăţimea de bandă necesară şi în acelaşi timp va păstra calitatea imaginii;
 • Bitrate (tip şi valoare) - VBR - bitrate variabil pentru care nu se poate depăşi o valore maximală definită de utilizator, folosit pentru zonele de trafic redus sau CBR - bitrate constant, valoare definită tot de utilizator, dedicată monitorizării mediilor mai dinamice;
 • Nivelul de Calitate - între valoarea 1 (minimă) şi 9 (maximă).
Parametrii fluxului video trebuie aleşi cu grijă iar configuraţia finală testată în practică - valori ridicate vor încărca reţeaua şi suprasolicita procesorul NVR-ului iar unele scăzute vor degrada calitatea imaginii.

Splitter HDMI pentru distanţe mari.

Splitterul/Externderul HDMI Signal-HD 1x8 H3607 oferă posibilitatea oricărui utilizator să conecteze, la aceeaşi sursă de semal HD, până la 8 televizoare/monitoare. Singura cerinţă este ca acestea să dispună de o intrare HDMI. Pe ieşirea HDMI a unităţii centrale, semnalul amplificat se poate transmite folosind un cablu compatibil HDMI v1.3b până la distanţa de 15 m. Cele şapte ieşiri RJ45 permit transmiterea semnalului HD pe distanţe de până la 50 m (folosind un cablu cat6). Splitterul include un set de adaptoare RJ-45/HDMI precum şi surse de alimentare. Caracteristicile produsului îl recomandă pentru demonstrarea televizoarelor HD în magazine, pentru prezentarea unor oferte la calitate HD în hipermarketuri, pentru distribuirea de conţinut video (cum ar fi transmisiunile meciurilor de fotbal), în cluburi, pub-uri, etc.
Signal-HD HDMI Switcher 2x1
Splitter/Extender HDMI Signal-HD 1x8 (7xRJ45, 1xHDMI) H3607
Exemplu de conectare
Reportaj video la Sat-Digi-TV 2012 din Varșovia
Video report from Sat-Digi-TV 2012
Produse noi în oferta Dipol
Broadband TV Antenna: ASP-8W LUX A (with LNA-177 amplifier)
PCMCIA / PCI 16/32-bit Adapter
Signal-HD HDMI Switcher 2x1
Antenă DAB
DIPOL-1/DAB
A0110
Adaptor PoE (8 porturi, pt rack 19",
monitorizarea încărcării)
N9207
Splitter HDMI Signal-HD
1x4 v1.4
H3216
Merită citit:
Cum puteţi găsi un transmiţător DVB în Europa şi alinia corect antena? Serviciul european dvbtmap.eu permite utilizatorilor să afle locaţia transmiţătoarelor DVB-T, împreună cu conţinutul acestora (multiplexuri) şi sugerează cum să se alinieze într-un mod precizis antena prin setarea azimutului şi afişarea topografiei terenului faţă de transmiţător. mai mult
Este timpul pentru soluţii optice. Până de curând, din cauza costului ridicat al componentelor unui sistem FTTH de distribuţie a semnalului TV, liniile de transmisie pe distanţe lungi foloseau cabluri coaxiale, groase şi foarte scumpe şi amplificatoare RF în cascadă. Acum, această soluţie nu mai este considerată nici modernă, nici rentabilă.. mai mult
Cum să convertiţi cu ușurință semnale DVB-T în canale PAL? Multe hoteluri, moteluri, pensiuni, etc. sunt dotate cu televizoare care nu sunt capabile a recepţiona transmisiuni DVB-T în MPEG-4. După încetarea transmisiunilor analogice, proprietarii acestor afaceri vor trebui fie să înlocuiască vechile televizoare (opţiune destul de scumpă), fie să cumpere receptoare DVB-T externe - STB-uri (un dispozitiv suplimentar cu propria telecomandă) sau să rezolve problema într-un mod elegant și economic prin utilizarea în sistemul de antenă a unui headend pentru conversia semnalelor ... mai mult