Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 34/2012 (15 octombrie, 2012)

Celule fotovoltaice scoase la imprimantă.

Să vopsim acoperișul casei cu o vopsea specială și vom avea propria noastră centrală electrică ... Această idee nu mai pare atât de trăznită, dar numai după anunțul făcut câţiva cercetători care au reuşit să construiească o celulă solară bazată pe straturi de Colloidal Quantum Dots (CQD)(nanocristale aranjate într-o structură de tip coloid) cu o eficienţă record de 7%, cu circa 40% mai mare decât dispozitivele anterioare bazate pe aceeaşi tehnologie.
Deşi celulele comerciale bazate pe tehnologia tradiţională de siliciu au o eficienţă de 15-20%, de trei ori mai mare decât în ​​cazul noii realizări, creșterea bruscă a eficienţei celulei fotovoltaice de tip CQD deschide drumul unor aplicaţii foarte interesante. Probabil, cel mai important este modalitatea de implementare şi anume prin simpla pulverizare a unei vopsele încarcată cu aceste nanocristale sau prin imprimarea lor cu ajutorul imprimantelor cu jet de cerneală.
a) diagrama unei celule solare realizată din nanocristale coloidale
b) secţiune transversală realizată de un microscop electronic

Straturile "Colloidal Quantum Dot" (CQD) folosesc cele mai noi descoperiri din domeniul nanotehnologiei, în special fenomenele care au loc în așa-numitele "puncte cuantice/nanocristale" - straturi semiconductoare ultra-subţiri cu proprietăţi unice de captare a luminii. Punctele cuantice (nanocristalele) alcătuiesc un strat subţire de câţiva nanometrii, chair şi zeci de nanometri, împărţit în celule ("puncte") de dimensiuni similare. Trebuie reamintit că lungimea de undă a luminii vizibile variază 400 - 700 nm iar 1 nanometru este o milionime de milimetru.
Captarea de fotoni care să crească energia electronilor este baza tuturor celulelor solare. Suprafaţă mică și grosimea foarte redusă a unui "punct cuantic" restricţionează sever mişcarea liberă a particulelor. Prin analogie cu un poligon de tragere, fotonul are o şansă mai mare de a lovi un electron imobilizat decât unul care se mişcă constant, într-un mod aleatoriu - de aici şi eficienţa crescută.
Problema constă în selectarea materialelor şi stăpânirea tehnologiei, dar potenţialele nivelurile de performanţă sunt impresionante, mai ales atunci când CQD-urile sunt combinate cu tehnologii cuantice existente. În luna octombrie, aviaţia militară a Statelor Unite ale Americii a comandat Magnolia Solar dezvoltarea de soluţii de nanotehnologie pentru atingerea unei eficienţe de aproape 50% a acestui tip de celule solare.
Energia totală utilizată de om este doar 0.02% din radiaţia solară care ajunge pe Pământ. Energia solară primită de Pământ timp de șase luni este egală cu cantitatea de energie conţinută în toate resursele de combustibili fosili utilizaţi în prezent - cărbune, petrol, gaze naturale şi uraniu.
Energia care atinge o suprafaţă orizontală variază de-a lungul anului, de la 600 kWh/m²/an în ţările nordice la mai mult de 2500 kWh/m²/ an în Africa Centrală.
Toată energia radiaţiei solare absorbită de Pământ, utilizată sub orice formă de plante şi animale, este transformată în căldură şi apoi eliberată în atmosferă ca radiaţii infraroșii.
Dezvoltarea unei noi generaţii de celule fotovoltaice va permite o mai bună absorbţie și utilizare a energiei solare.

Al 11-lea concurs de fotografie DIPOL "Pasioaţi de antene" 2012 s-a terminat!

Mulţumim tuturor participanţilor. Pe lângă cei trei mari câştigători am alcătuit şi o listă de menţiuni. Felicitări tuturor câştigătorilor! Şi acum, podiumul:
  • Locul 1: "Antenă și furculiţă" de Wojciech Domagala. Pentru o compoziție interesantă, ce prezintă un joc de lumină între subiect și umbra lui. Fotografia alb-negru îmbunătăţește puritatea formei.
  • Locul 2: "Pe carusel" și "Magnet de suflete", ambele de Elzbieta Bakowska. Pentru abordarea geometrică a lumii din jurul nostru. "Pe carusel" este o combinaţie de geometrie matematică cu natura, viaţa, comunicarea iar liniile curbe din "Magnet de suflete" pot fi asociate cu o deformare a realităţii.
  • Locul 3: "Ceva pentru păsări" de Marcel Kasprzak. Pentru dorința de a răspândi noile tehnologii în rândul prietenilor noștri mai mici și acest lucru într-un mod profesionist (antenă direcțională) :)

Cabluri de fibră optică pentru diverse aplicaţii.

Cablurile ULTIMODE, în funcţie de aplicaţia în care sunt utilizate, pot fi împărțite în patru grupe de bază: de distribuţie, duplex (interior), cu acces rapid şi universale.
Tabelul de mai jos sintetizează cablurile de fibră optică oferite de DIPOL. Acestea sunt împărţite în cele patru categorii menţionate.
Tip Numărul de fibre

Duplex

Distribuţie

Universal

Acces rapid

MM 1  2 L7202 X X X
 4 X L7204 L7354 X
 8 X L7208 L7358 X
SM 2  2 L7502 X X X
 4 X L7504 L7644 X
 8 X L7508 L7648 X
 12 X X X L7712
 24 X X X L7724
1) MM - fibră(e) Multi-Mode
2) SM - fibră(e) Single-Mode
Cablurile ULTIMODE IDC duplex L7202, L7502 sunt de obicei utilizate în rețelele de interior bazate pe topologie punct-la-punct. Aplicațiile care necesită un număr mai mare de fibre vor utiliza cabluri de distribuție cu patru ( L7504) și opt ( L7508) fibre single-mode, respectiv cu patru ( L7204) și opt ( L7208) fibre multi-mode.
Cablurile de acces rapid ULTIMODE BS L7712 și L7724 sunt special concepute pentru instalaţii desfăşurate pe mai multe etaje. Datorită unei structuri speciale - tub gol, armat din material LSZH - distribuţia fibrelor către utilizatorii finali nu a fost niciodată mai simplă şi rapidă.
Cablurile universale ULTIMODE UNI L7354, L7358, L7644 și L7648 pot fi folosite în interiorul clădirilor, în exteriorul acestora sau la conexiunile dintre acestea. Deoarece cablurile universale sunt umplute cu gel hidrofob, acestea sunt indicate a fi folosite în principal la cablarea pe orizontală.

Cum se rezolvă problema interferenţei dintre canale învecinate sau suprapuse în sistemele de antenă?

Combinarea semnalelor de la două sau mai multe antene îndreptate către emiţătoare TV diferite sau de la o antenă terestră și o reţea CATV va produce interferenţe în situaţia în care unele dintre canalele RF de la surse diferite sunt apropiate sau identice. În astfel de cazuri, sursele de semnal necesită izolare printr-un comutator capabil să selecteze semnalul dorit. Cea mai ieftină soluţie este comutatoul manual Signal E2022.
DVB-T/Cable TV Signal Switch
Comutator CATV/DVB-T cu telecomandă IR, MST-01 E2024
MST-01 E2024 poate fi controlat folosid orice telecomandă cu infraroşu (TV, DVD, SAT, etc). Selectarea sursei de semnal se face prin apăsarea timp de 3 secunde a unui buton de pe telecomandă. Datorită izolării mari între intrări (> 50 dB), acestea pot conţine semnale pe canale RF adiacente sau chiar identice (în cazul semnalelor digitale).
UHF TV antenna: DIPOL 19/21-69 DIGITALCATV/DTT (DVB-T) Switch MST-01 (IR control)UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitUHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitCATV/DTT (DVB-T) Switch MST-01 (IR control)
Două scenarii pentru utilizarea comutatorului MST-01 E2024:
-În primul, două antene de televiziune terestră îndreptarte către diferite emiţătoare recepţionează semnale pe frecvenţe similare (de exemplu, canalele RF adiacente).
- În cel de al doilea, unele dintre canalele DVB-T folosesc acelaşi canal RF utilizat în reţeaua CATV.

Sisteme de supraveghere cu acces limitat la aparatul DVR.

În marea majoritate a cazurilor, personalul însărcinat cu monitorizarea camerelor de supraveghere nu ar trebui să aibă acces fizic la echipamentele de tip DVR. Acestea sunt adesea instalate în locuri cu un nivel de securitate mai ridicat, cum ar fi camerele destinate serverelor. În astfel de situaţii, este necesar totuşi ca personalului responsabil cu supravegherea video să i se ofere cel puţin imaginile live de pe camere precum şi materialul video arhivat.
În diagrama de mai jos este prezentat un sistem de monitorizare bazat pe camere PTZ de mare viteză, PH-33 M1196. Aparatul DVR Signal DL-6208 M76208 a fost instalat într-o cameră separată. Locaţia din care se face supravegherea este la cca. 1 km depărtare. Personalul de supraveghere poate controla camerele PTZ şi monitoriza canale video dar nu poate modifica setările DVR-ului.
Compact Outdoor Camera: n-cam 270 (day/night, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx, 4-9mm, OSD, IR 25m)High Speed Dome Camera: PH-33 (3.5-111.5 mm, 540 TVL, Sony Super Had CCD, 0.7 lx)Professional CCTV Monitor: SAMSUNG SMT-1922 (19System Control Unit K01 for SIGNAL DVRsActive Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-R (receiver)Active Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-T (transmitter)CCTV Network DVR: SIGNAL DL-6208 (8-ch, H.264)
Un sistem de supraveghere video cu DVR-ul protejat împotriva accesului fizic
Semnalul video de la DVR la camera de supraveghere precum și semnale de control PTZ în direcţia opusă sunt transmise folosind perechea de balunuri video active, Etrix M16742 şi M16743. În cazul în care este necesară o transmisie pe distanţă mult mai mare sau posibilitatea de utilizare a unui cablu de fibră optică, acelaşi problemă poate fi rezolvată de convertoarele video ULTIMODE.

Diagnosticarea sistemelor IP CCTV?

Cele mai des întâlnite probleme în instalaţiile de monitorizare video IP sunt întârzierile de imagine, lipsa înregistrării într-un anumit moment de interes sau întreruperea comunicării cu camere IP. NUUO a introdus în propriul software de supraveghere video un instrument de diagnostic dedicat monitorizării şi înregistrării activităţii întregului sistem CCTV. "Resource Report" permite o identificare rapidă a problemelor.
"Resource Report" este o componentă a programului NUUO care afișează date folosite la diagnosticarea problemelor
Raportul oferă informații cu privire la diverşi parametrii printre care:
  • Starea sistemului: Temperatura procesorului, temperatura placii de bază, vitezele ventilatoarelor - informații esențiale pentru funcționarea corectă a computerului.
  • Încărcarea CPU: Acest parametru indică procentul de încărcare a procesorului. Perioadele lungi de încărcare apropiate de valoarea 100%, pot cauza întârzieri în vizualizarea imaginilor şi/sau "goluri" în arhivarea materialului video.
  • Utilizarea memoriei: Indicator al memoriei utilizate și disponibile. Orice probleme legate de memorie pot provoca instabilitate sistemului.
  • Spaţiu pe disk: Informații cu privire la utilizarea spațiului pe disc. Discurile cu sectoare defecte se vor umple mai repede iar perioada de retenţie a datelor va fi mai scurtă; problemele mai grave pot chiar dezactiva orice funcție de înregistrare.
  • Utilizarea reţelei: Valori excesive pot supraîncărca rețeaua și bloca accesul la anumite camere.
Fereastra "Advanced Resource Report" din software-ul NUUO
Toți parametrii pot fi următiţi în mod statistic ceea ce permite o detectarea timpurie a defectelor.

Cum să implementaţi o reţea Wi-Fi 802.11n?

Dacă conexiunea dvs. la internet este realizată cu ajutorul unui modem de cablu sau direct printr-un cablu Ethernet atunci veţi avea nevoie de un router wireless dotat cu port de tip WAN şi conector RJ-45. La ora actuală, cea mai bună soluţie şi implicit cea mai rapidă o reprezintă echipamentele compatibile cu standardul 802.11n.
Un exemplu de reţea pentru acasă sau pentru firme mici:
Acestă reţea va fi compusă din:
  • 1 - Router wireless TP-LINK TL-WDR4300 N3260 pentru partajarea conexiunii la internet atât într-o reţea cablată (prin cele 4 porturi LAN) cât şi într-o reţea wireless (fără fir) la viteze de până la 300 Mbps în banda de 2.4 GHz și de până la 450 Mbps în banda de 5 GHz,
  • 2, 3 - Plăci de reţea PCI TP-LINK TF-3239DL N2999 pentru conectarea staţiilor de lucru la reţeaua LAN fixă,
  • 4, 5 - Plăci de reţea wireless cu conectare pe USB, TP-LINK TL-WN821N N3221 - permit utilizatorilor să se conecteze la internet, prin intermediul routerului wireless, la viteze de până la 300 Mbps.
Produse noi în oferta DIPOL:
HDMI Splitter-Extender Signal-HD 1x8 (7xRJ45, 1xHDMI)
Wrench for F connectors: Cabelcon (w. cable stripper Triset-113/RG6/RG59)
Single-mode Patch Cord ULTIMODE PC-515S (1xSC-1xLC, 9/125)
Splitter/Extender HDMI
Signal-HD 1x8
H3607
Cheie pentru conectori F
Cabelcon
E8011
Patch cord single-mode
ULTIMODE PC-515S
L3215
Merită citit:
Cum să alimentaţi camerele CCTV pe distanţe de până la 800 de metri, doar pe cablu coaxial. Alimentarea cu energie (12 VDC) a camerelor video pe distanţe mai mari de 50 de metri a fost întotdeauna una din problemele majore cu care se confruntă instalatori CCTV. În timp ce transmisia video pe o distanţă de câteva sute de metri nu reprezintă un impediment, alimentarea cu energie este posibilă doar pe distanţe relativ mici şi în acest caz folosind cabluri speciale, cu secțiune transversală de până la 1 mm2. mai mult
Un exemplu de utilizare tipică a PoC-P201 M16201 într-un sistem CCTV
Supravegherea video a locaţiilor îndepărtate - convertoare media. Distanţa dintre centrul de monitorizare şi platforma industrială (vezi figura de mai jos) depăşeşte cu mult posibilităţile unei linii de transmisie bazată de cablu coaxial sau torsadat. Totodată, distanţa mare şi interferenţele electromagnetice împiedică implementarea unei legături wireless eficiente. mai mult
Utilizarea convertoarelor media şi a fibrei optice pentru supravegherea video de la distanţă mare a unei instalaţii industriale
Probleme de "back focus" în camerele CCTV. Pot apărea situaţii cînd, după instalarea unui nou obiectiv pe camera de supraveghere, focusul acesteia să se deregleze. Problema este mult mai probabil a fi observată la setările extreme de zoom. Remedierea unei probleme de back focus constă în ajustarea distanţei dintre senzorul de imagine a camerei şi partea posterioră a obiectivului. Acest reglaj (procedura însăşi fiind denumită back focus) se face cu ajutorul unui inel special, montat pe obiectiv folosind un şurub. mai mult
Back focus-ul camerelor Sunell poate fi
reglat cu un inel rotativ fixat din partea de jos cu un şurub