Nr. 35/2012 (22 octombrie, 2012)
Un milion de dolari pentru "internetul obiectelor"!
La conferinţa Demo Fall 2012 organizată în luna octombrie a acestui an, câştigătorul premiului People's Choice şi a cecului de 1.000.000 de dolari pentru promovarea în IDG Media a fost Ube, o companie americană nou apărută care încearcă să dezvolte un nou concept de casă inteligentă.Compania câştigătoare a prezentat o aplicaţie universală capabilă să controleze de la distanţă aparatura electrocasnică, inclusiv cele alimentate direct de la reţeaua de curent alternativ. În prima fază a proiectului doresc să integreze aproximativ 200 de echipamente de la diferiţi producători şi folosind protocoale TCP/IP pentru controlul de la distanţă. Utilizatorii de smartphone-uri vor putea să controleze nu numai televizoare, STB-uri şi alte dispozitive electronice moderne dar şi termostate, jaluzele, uşi de garaj şi corpuri de iluminat - toate componentele unei case conectate vor fi într-adevăr "inteligente" .
Pe lângă această aplicaţie, Ube a creat şi trei dispozitive IP. Scopul lor este acela de a controla echipamente acţionate electric sau instalaţii care nu au interfaţă de reţea şi care sunt necesare să fie încorporate în sistemul de automatizare a casei, ca de exemplu instalaţia de lumină. Avantajul acestora constă în simplitatea utilizării datorită conectării directe la reţeaua electrică existentă în casă sau la birou. Alte soluţii deja existente pe piaţa automatizării clădirilor sunt de obicei scumpe şi nu foate intuitive.
Ube a demonstrat la acestă ediţie a Demo Fall că popularitatea tot mai mare a telefoanelor inteligente şi potenţialul platformelor Android şi iOS pot oferi noi posibilităţi în aplicaţiile din acest domeniu, soluţiile finale devenind mult mai ieftine şi poate cel mai important, uşor şi intuitiv de folosit de către utilizatori. Imaginaţi-vă doar situaţia în care, pe drumul de întoarcere de la serviciu, în apropiere de casă, smartphone-ul va porni filtrul pentru a pregăti o cană proaspătă de cafea, va porni televizorul pe canalul cu emisiunea dvs. favorită şi va regla temperatura camerei.
![]() | ![]() | ![]() |
De la stânga la dreapta:
- Stecher inteligent - poate fi conectat la orice priză de perete pentru a controla o gama largă de aparate şi măsura consumul de energie folosind un smartphone
- Dimmer inteligent - bazat pe un procesor ARM de 32-biți şi sistem de operare Android folosit la modificarea intensităţii luminii şi a consumului de energie în funcţie de necesităţile utilizatorului
- Priză inteligentă - folosită în locul unei prize existente şi are funcţii identice cu Stecherul inteligent - pentru sarcini mai mari
În trecut, dispozitivele de automatizare a casei erau scumpe, neintuitive şi dificil de utilizat. Apariţia platformelor Apple şi Google pe dispozitive mobile a permis răspândirea acestui tip de tehnologie datorită accesibilităţii largi şi uşurinţei în utilizare.
DEMO este o serie de conferiţe organizate în toată lumea de către IDG Enterprise şi VentureBeat. De 22 de ani, pe scena DEMO au urcat peste 1500 de companii şi au fost prezentate peste 20 000 de soluţii tehnologice. Reuniunile periodice organizate în Statele Unite, China, Brazilia şi Singapore se axează pe promovarea şi finanţarea dezvoltării celor mai recente tehnologii şi produse inovatoare, care, conform organizatorilor au cele mai mari şanse de succes şi adopţie la nivel mondial. Printre proiectele şi companiile care au beneficiat de participarea la aceste conferinţe se pot regăsii branduri cunoscute ca Java, Adobe Acrobat, Netscape Navigator, VMWare. Deci Ube nu a câştigat doar un milion de dolari ...
Managementul conexiunilor de fibră optică.
asetele şi tăviţele pentru splice-uri reprezintă un loc propice pentru depozitarea tuturor joncţiunilor/racordurilor într-un manieră eficientă şi în condiţii de siguranţă. Orice instalator de fibră optică trebuie să deţină competenţele necesare pentru conectarea/terminarea/aranjarea traseelor de cablu în nodurile de reţea, la capetele terminale sau în punctele de interconectare. Una dintre modalitățile de terminare a fibrei optice este conectarea acesteia la un pigtail, patch cord sau un adaptor.Imaginea de mai sus prezintă un exemplu de gestionare cablurilor de fibră folosind caseta L5506. Fibrele optice single-mode au fost terminate cu cabluri tip pigtail PG-53S L3553 folosind joncţiunile/splice-urile mecanice ULTIMODE FAST-MS1 L5550. Fiecare pigtail este apoi conectat la un adaptor A-533S L4233 montat pe panoul frontal al casetei ULTIMODE MT-548 L5148.
O singură tavă L5506 pentru joncţiuni (caseta L5148 este achiziţionată cu două astfel de tăvi) poate acomoda până la 16 splice-uri L5550, numărul total al tăvilor ce pot fi instalate în casetă fiind patru. Instalatorul trebuie să acorde o atenţie sporită la instalarea în tavă a fibrelor optice pentru a se încadra în limita maximă a razei de îndoire a acestora precum şi la ordinea în care acestea sunt montate astfel încât să asigure un acces facil la fibre în cadrul viitoarelor operaţiuni de mentenanţă.
O singură tavă L5506 pentru joncţiuni (caseta L5148 este achiziţionată cu două astfel de tăvi) poate acomoda până la 16 splice-uri L5550, numărul total al tăvilor ce pot fi instalate în casetă fiind patru. Instalatorul trebuie să acorde o atenţie sporită la instalarea în tavă a fibrelor optice pentru a se încadra în limita maximă a razei de îndoire a acestora precum şi la ordinea în care acestea sunt montate astfel încât să asigure un acces facil la fibre în cadrul viitoarelor operaţiuni de mentenanţă.
Internet şi televizune DVB-T printr-un singur cablu UTP.
Instalaţiile de joasă tensiune ale clădirilor de birouri, de cele mai multe ori nu includ şi cablurile dedicate recepţiei TV, dar au deja dată în uz o infrastructură de cabluri UTP. Atunci când cineva doreşte instalarea unui televizor pentru vizionarea programelor DVB-T, lipsa unui sistem de distribuţie a semnalelor RF în interiorul clădirii reprezintă un impediment major (în multe zone, chiar şi folosind o antenă de interior semnalul nu este recepţionat corespunzător).Soluţia acestei probleme o reprezintă setul de balunuri video pasive Signal TV-LAN R94200. Acesta poate transmite atât semnale de tip RF analogice cât şi digitale pe un cablu UTP. Transmisia se face în paralel cu conexiunea la o reţea locală (LAN) sau internet.
Transmiterea semnalelor Ethernet şi DVB-T pe un singur cablu UTP folosind balunurile R94200
Deși soluția se bazează pe o conexiune punct-la-punct, este posibilă utilizarea mai multor seturi emiţător-receptor, chiar şi în combinaţie cu splittere TV sau switch-uri de reţea. Dacă nivelul semnalului RF după splitter este suficient de puternic, acesta poate fi transmis pe un alt segment de cablu UTP, după switch-ul de reţea, folosind o pereche suplimentară de balunuri.
Dispozitivele Signal TV-LAN R94200
Soluţiile bazate pe balunuri sunt mult mai economice în comparaţie cu implementarea unei instalaţii de cablu coaxial sau a tehnologiei IPTV (acesta din urmă necesitând, bineînţeles, resurse de reţea suplimentare). Balunurile nu convertesc semnalele RF ci doar schimbă mediul de transmisie.
Alegerea unui UPS.
Sursele de energie neîntreruptibile (UPS-uri) sunt capabile, în cazul unei defecţiuni a reţelei centrale de curent alternativ, de alimentarea unor dispozitive electrice, pe o perioadă limitată. Criteriile de bază în alegerea unui astfel de echipament sunt puterea maximă activă şi aparentă precum şi timpul maxim de funcţionare pe baterii în funcţie de sarcină.Puterea totală, activă şi aparentă a tuturor consumatorilor conectaţi la echipament nu poate depăşi parametrii declaraţi de producător. În cazul în care, pe un dispozitiv electric, puterea aparentă nu este specificată se poate presupune că aceasta este de două ori mai mare decât puterea reală (în waţi) consumată. În cazul sarcinilor nonliniare (de exemplu, calculatoarele), o marjă de siguranţă de cel puţin 20% din puterea reală trebuie considerată.
Timpul util de funcţionare depinde de bateriile folosite (numărul, capacitatea şi tensiunea acestora). Tabelul de mai jos prezintă timpii utili în funcţie de sarcina reală. De exemplu, o staţie de lucru cu monitor (sarcină totală de 125 W) va putea fi alimentată de către UPS-ul CyberPower OR1000 N9705 mai bine de 35 de minute.
Timpul util de funcţionare depinde de bateriile folosite (numărul, capacitatea şi tensiunea acestora). Tabelul de mai jos prezintă timpii utili în funcţie de sarcina reală. De exemplu, o staţie de lucru cu monitor (sarcină totală de 125 W) va putea fi alimentată de către UPS-ul CyberPower OR1000 N9705 mai bine de 35 de minute.
Cod | Model | Puterea aparentă/activă [VA/W] | Baterii | 25% încărcare [h:min:s] | 50% încărcare [h:min:s] | 75% încărcare [h:min:s] | încărcare maximă [h:min:s] |
N9705 | CyberPower OR1000 | 1000/600 | 6 V,7 Ah, 4 buc | 00:35:40 | 00:13:40 | 00:06:55 | 00:03:45 |
N9714 | CyberPower PR1500 | 1500/1000 | 12 V, 7 Ah, 4 buc | 00:44:00 | 00:18:00 | 00:09:30 | 00:06:00 |
Cum se folosesc conectorii de alarmă de pe camerele Sunell?
Camerele IP Sunell K1620 , K1630 , K1660 , K1665 , K1670 , K1690 , K1691 , K1695 au intrări/ieşiri de alarmă care pot fi utilizate pentru protecţia suplimentară a instalaţiilor monitorizate. Toate procedurile de configurare sunt incluse în meniul camerelor.
Identificarea pinilor conectorului de alarmă
Intrarea de alarmă este activată la aplicarea unei tensiuni continue (5 ... 12 V, stare "1") pe pinul marcat IN faţă de masă (GND). Există, de asemenea, opţiunea de a activa intrarea prin stare "0" (îndepărtarea tensiunii 5 ... 12 VDC de pe pinul IN).
Intrarea de alarmă a unei camere poate fi folosită cu diverşi senzori:
Intrarea de alarmă a unei camere poate fi folosită cu diverşi senzori:
- senzor PIR - intruziunea este semnalată prin detectarea diferenţei de radiaţie infraroşie (temperatură crescută) care există între un intrus/obiect şi mediul înconjurător
- senzor de geam spart - reactioneaza la sunetul spargerii geamului
- senzor de fereastră/uşă - semnalul de alarmă este declanşat de deschiderea uşii/ferestrei
- senzor de fum sau gaz (hidrogen, dioxid de carbon, metan, butan, etc) - reactionează la transparenţa redusă a aerului sau la prezenţa, în aer, a unei cantităţi ridicate de compuşi chimici

Utilizarea ieşirii de alarmă
Activarea intrării de alarmă poate declanşa ieşirea de tip releu a camerei (deschide/ închide perechea de contacte). Un astfel de comutator poate controla orice actuator (de exemplu, o sirenă), alimentat de la o sursă externă de 12VDC şi cu un consum de curent de până la 300 mA.
Cum se montează pe perete echipamentele destinate instalării în rack?
Dispozitivele care au carcasa exterioară compatibilă cu instalarea în cabinetele metalice de tip rack pot fi montate şi în exteriorul acestora. Dacă spaţiul disponibil instalării este foarte limitat, niciun rack suspendat de dimensiuni mici nu poate fi folosit.Cadru metalic de tip RACK 19" suspendat SIGNAL 19" 4U R912009
Astfel de probleme pot fi soluţionate folosind echipamentele R912008 (2U) sau R912009 (4U). Este o soluţie bună atunci când este necesară montarea pe perete a unui număr mic de echipamente care nu trebuie protejate împotriva accesului neautorizat. Balamalele instalate pe una din părţile laterale ale cadrului asigură accesul uşor la dispozitivele instalate.
Produse noi în oferta Dipol
Merită citit:
Cum să reduceţi costurile de extindere a unei reţele optice pasive (PON)? Din ce în ce mai populare, reţele optice pasive fac posibilă conectarea a până la 64 sau chiar 128 de utilizatori la un echipament de transmisie. Arhitectura reţelei se bazează pe splittere optice pasive (făra alimentare) dar care au o atenuare semnificativă (un raport de 1:4 este echivalent cu o atenuare de aproximativ 7 dB). Asta înseamnă că pentru extinderea unei reţele pasive trebuie schimbate dispozitivele active, în cazul emiţătoarelor cu unele de putere mai mare sau în cazul receptoarelor cu unele cu o sensibilitate crescută. mai mult
Cum să selectaţi o antenă pentru televiziunea digitală (DVB-T)? Deşi în cele mai multe dintre cazuri recepţia DVB-T nu necesită înlocuirea sistemului de antenă utilizat pentru televiziunea analogică, practica demonstrează exact reversul. mai mult
Cum se crează multiplexuri DVB-T "private", compuse din canale de satelit?www.dipol.com.pl/inf_dipo_2012_16.htm#03*** Headend-ul TERRA MMH-3000 oferă posibilitatea creării de multiplexuri digitale (DVB-T sau DVB-C), care pot fi alcătuite din orice canal satelit, chiar şi de pe transpondere sau sateliţi diferiţi.
Comparativ cu celelalte soluţii existente pe piaţă, headend-ul Terra oferă o utilizare mult mai eficientă a lăţimii de bandă şi a capacităţii canalului.
Comparativ cu celelalte soluţii existente pe piaţă, headend-ul Terra oferă o utilizare mult mai eficientă a lăţimii de bandă şi a capacităţii canalului.