Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 38/2012 (12 noiembrie, 2012)

Triumful arhitecturii wireless inteligente de tip "mesh" multipunct-la-multipunct.

Cea mai mare reţea wireless cu arhitectură "mesh" (plasă) a fost dată în folosinţă în Thailanda. Construită de către compania americană Firetide, reţeaua se întinde pe o distanţă de 372 km. Este considerată a fi drept un cadou al departamentului regal thailandez de irigaţii pentru regele Bhumibol Adulyadej în vârstă de 84 de ani. Scopul reţelei este obţinerea de imagini ale zonelor inundabile ale râului Chao Phraya. Din cauza vârstei sale, regele nu mai este capabil să verifice, în persoană, aceste locaţii. Implementarea acestui "cadou" nu a fost fără dificultăţi tehnice.
Cea mai mare reţea mesh wireless din lume are un cost de cca. 2 milioane de dolari. În cele din urmă, acest preţ s-a dovedit a fi unul foarte rezonabil având în vedere faptul că în timpul ultimului sezon musonic, reţeaua "a salvat" sute de oameni din calea inundaţiilor. Este o componentă vitală a unui sistem de avertizare timpurie a viiturilor/inundaţiilor.
TV Antenna Set (26-element): DIPOL 26/6-12/21-69 Digital
Imagini de pe camerele de supraveghere sunt disponibile pe internet la această adresă.
Aplicația Google Maps oferă informaţii despre locaţia fiecărei camere.
Întreaga arhitectură a reţelei a fost bazată pe tehnologie radio de tip "mesh". Principalele avantaje ale acestei arhitecturi radio sunt auto-configurarea şi redundanţa în cazul avarierii unui nod/legături. În acest fel este garantat procesul de schimbare automată a traseului pachetelor de date, în interiorul reţelei, caracteristică importantă a unui sistem de o aşa anvergură şi importanţă critică.
Principalele componente ale reţelei sunt 64 de noduri radio mesh Firetide HotPort 7020 şi 27 de camere PTZ Panasonic WV-SW395E. Distanţa dintre noduri variază între 20 şi 45 de km. Rata maximă de transfer a reţelei poarte ajunge şi la 240 Mbps, cu o latenţă nod-la-nod mai mică de 1 ms.
Rate mari de transfer s-au obţinut doar prin utilizarea nodurilor mesh Firetide HotPort 7020 conforme cu standardul 802.11n şi a tehnologiei radio MIMO cu o lăţime a canalului radio de 40 de MHz. Rutarea pachetelor este realizată de către protocolul proprietar AutoMesh, protocol bazat pe standardul pentru reţele wireless de tip mesh, 802.11s, aprobat anul trecut [sursa: firetide.com]
Datorită aprobării acestui standard, tehnologia wireless mesh se va bucura de o popularitate din ce în ce mai mare. Până în prezent, reţelele mesh au fost în mare parte implementate sub formă de proiecte experimentale, neavând mai nimic în comun cu piaţa comercială. Astăzi, pe lângă reţeaua din Thailanda, există şi unele proiecte de o anvergură mai mică, cum ar fi sistemul de supraveghere video a oraşului Altanta, cu 110 camere. Timpul va spune dacă tehnologia mesh va fi mult mai populară pe pieţele europene.

Difuzoare pe perete? - Nici o problemă.

Oricine doreşte să se bucure pe deplin de beneficiile unui sistem home theater, trebuie să înţeleagă că sunetul este la fel de important ca şi un televizor sau proiector de ultimă generaţie. Poziţionarea difuzoarelor în cameră este un lucru foarte important.
Nume SB-03 SB-35 SB-32-2
Imagine
Cod E93801 E93805 E93810
Sarcină maximă
15 kg 30 kg 2x 5 kg
O excelentă organizare a sistemului de sunet este obţinută prin utilizarea suporţilor Signal pentru difuzoare. Suportul SB-32 - 2 E93810 poate acomoda două difuzoare, de o parte şi de alta a unui monitor/TV. Echipamentele Signal SB-35 E93805 sunt folosite pentru amplasarea pe pereţi a difuzoarelor grele, de putere mare. Sarcina maximă este de 30 kg. Beneficiind de un grad mare de mişcare, SB-03 E93801 vă dă posibilitatea poziţionării difuzorului în orientarea dorită.
Suporţii Signal cuprind dispozitive de montare a diverselor echipamente pe pereţi, tavan sau birouri.

Sisteme de distribuţie satelit pe fibră optică.

Sistemele SMATV bazate pe tehnologie de fibră optică devin o metodă din ce în ce mai populă pentru distribuţia semnalelor de televiziune în clădirile rezidenţiale. Semnalele pot fi uşor rutate indiferent de numărul clădirilor şi de distanţa dintre acestea.

Diagrama de mai jos prezintă alcătuirea unui sistem SMATV de fibră optică.
Steel Satellite Dish: FAMAVAL Off-Set 100 LH (100cm)UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitSAT-IF & DVB-T Optical Kit: FibSZ-ODU32 KITDAB / Band III Antenna: DIPOL-4/DABSAT-IF & DVB-T Optical Kit: FibSZ-ODU32 KITOptical Splitter: Opto-Spt2 BOX (2-OUT, FC/PC connectors)Optical Splitter: Opto-Spt2 BOX (2-OUT, FC/PC connectors)Optical Splitter: Opto-Spt2 BOX (2-OUT, FC/PC connectors)SAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUADSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SAT5/4 Multiswitch: Signal MP-0504 (active terrestrial TV)Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SAT5/4 Multiswitch: Terra MSR-504 (active terrestrial path)Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATMultiswitch Terra MSV-508 (5-in, 8-out) - with IF gain adjustmentSAT/TV Splitter: Terra SS-504Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSAT/TV Splitter: Terra SS-504Multiswitch Terra MSV-504 (5-in, 4-out) - with IF gain adjustmentSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SAT
Diagrama de mai jos prezintă alcătuirea unui sistem SMATV de fibră optică.
Canalele satelit (recepţionate cu ajutorul LNB-ului FibSZ-LNBF, parte componentă a setului A9880) precum şi cele terestre DVB-T/ DAB sunt trimise pe cabluri coaxiale către convertorul / transmiţătorul optic FibSZ-ODU32 (cea de a doua componentă a setului A9880). Aici semnalele sunt convertite în impulsuri optice şi transmise pe fibră optică single-mode către spliterele optice cu două ieşiri A98892. Fiecare cale optică este terminată cu echipamente (receptoare / convertoare optice) pentru conversia semnalelor în RF. În cazul unui număr mic de prize de tip R694100, semnalul RF le poate fi direct furnizat de către receptorul optic A9883 iar atunci când numărul acestora este mult mai mare sunt folosite convertoare FibSZ-QUATRO A9882 pentru a crea subreţele RF bazate pe multiswitch-uri. Astfel de subreţele pot fi compuse dintr-un singur multiswitch sau un sistem de multiswitch-uri, în cazul unei clădri mari (folsind tapuri şi amplificaoare pentru distribuţia semnalului către sute de prize TV).

Alegerea unui obiectiv pentru o cameră de supraveghere.

Obiectivul camerei reprezintă o componentă importantă sistemului CCTV. Un obiectiv necorespunzător poate degrada considerabil imaginea finală indiferent de calitatea celorlalte echipamente utilizate. O greşeală des întâlnită o reprezintă utilizarea obiectivelor destinate camerelor de 1-megapixel pe cele 2-megapixeli.
Fiecare obiectiv are o rezoluţie optică limită, exprimată de obicei în perechi de linii pe mm (lp/mm) sau direct în pixeli. Pentru camerele analogice cu senzori de imagine de 1/3" , rezoluţia suficientă este de 80 lp/mm. La această valoare s-a ajuns prin împărţirea rezoluţiei senzorului camerei (de obicei, 576 de linii) la dimensiunea reală a imaginii exprimată în mm (3.6 mm în cazul unui senzor de 1/3") iar apoi împărţind rezultatul la 2 (pentru a obţine numărul de perechi de linii pe milimetru).
Pentru o cameră IP cu un senzor de 1/3" şi rezoluţie 2-megapixeli, obiectivul corect trebuie să aibă o rezoluţie minimă de 150 lp/mm (1080/3.6/2 = 150 lp/mm), valoare care este aproximativ de două ori mai mare decât în cazul obiectivelor folosite pentru camerele analogice.
Dacă senzorul de imagine este mai mic, spre exemplu de 1/4", des întâlnit pe multe camere de supraveghere, pixelii sunt mult mai apropiaţi. Asta înseamnă o sensibilitate mai redusă ceea ce impune o calitate mult mai bună a obiectivului. De exemplu, o cameră analogică cu senzor de 1/4" va necesita un obiectiv de rezoluţie 576/2.4/2 = 120 lp/mm iar o cameră IP de 2 megapixeli - un obiectiv cu o rezoluţie de 1080/2.4/2 = 216 lp/mm.
CCTV Lens: JENSEN 2.5 mm F2.0
Obiectivul ClearHD M2272 pentru camere cu rezoluţii de până la 2 MP

Cum să injectaţi imagini de pe camerele IP în sistemele de antenă.

Introducerea semnalelor video de pe camerele analogice CCTV într-un sistem de distribuţie TV cu antenă necesită doar utilizarea modulatoarelor RF. Camere IP furnizează în schimb fluxuri de date, iar atunci când aceste echipamente nu sunt dotate şi cu ieşiri analogice, imaginile nu pot fi afişate concomitent pe mai multe televizoare folosind aceleaşi metode ca în sistemele analogice.
Problema poate fi soluţionată utilizând modulatorul multifuncţional HDMI-COFDM (DVB-T) Signal 751 R86751 conectat la ieşirea HDMI a NVR-ului K4416. De aici, semnalul HD al camerelor IP (spre exemplu K1680) va fi disponibil la ieşirea RF a modulatorului sub forma unui multiplex DVB-T.
Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Web Smart Switch: TP-LINK TL-SL2218WEB 16+2G 1xSFP RACKNVR Signal NVR3216 HD (max 16 channels)HDMI - COFDM (DVB-T) Modulator: Signal-751
Introducerea imaginilor de pe camerele IP de supraveghere într-un sistem de antenă
Video recorderul de reţea Signal NVR3216 HD K4416 este capabil a furniza, pe un ecran/monitor, imaginile de pe camerele de supraveghere într-un aranjament de tip 2x2, sau secvenţial (una după alata) în modul ecran complet. În cel din urmă caz, ​​timpul pentru care imaginea este afişată pe ecran este complet reglabil.

Router gigabit pentru VPN de la TP-LINK.

Dispozitivul TL-R600VPN SafeStream™ N3385 este capabil de conexiuni gigabit Ethernet atât pe portul WAN cât şi pe porturile LAN. Routerul suportă multiple protocoale VPN (Virtual Private Network). Această funcţionalitate este foarte utilă în cadrul reţelelor unei companii permiţănd utilizatorului accesul de la distanţă la resurse informatice cu un grad maxim de siguranţă. Mai mult, politicile de securitate folosite precum firewall SPI, protecţie la atac de tip DoS sau bindingul obligatoriul IP-MAC sporesc protecţia reţelei împotriva atacurilor. TL-R600VPN este dispozitivul ideal pentru birourile mici care au nevoie de soluţii VPN sigure şi eficiente ca cost.
Făcând uz de protocoalele IPsec şi PPT, routerul TL-R600VPN crează "tuneluri VPN" prin reţeaua publică (internet) între utilizatori sub forma unor conexiuni sigure. Este totodată capabil de a lucra cu trafic de tip "pass-through" generat de IPsec/PPTP/L2TP. Modulul hardware de generare a tunelurilor de tip VPN poate suporta până la 20 de conexiuni IPsec LAN-2-LAN şi 16 conexiuni VPN PPTP.

VPN Router: TP-LINK TL-R600VPN SafeStream
Routerul VPN de la TP-LINK : TL-R600VPN SafeStream N3385
Produse noi în oferta DIPOL:
Powerline Ethernet Adapters: TP-Link TL-PA2010KIT (Nano, 2pcs, 200Mbps)
DVB-T Receiver: Opticum HDI
Flat Panel Wall Mount: Signal LPA19-464X (32
Adaptoare Powerline Ethernet
TP-Link TL-PA2010KIT
N3363
Receptor DVB-T
Opticum HDI
A99288
Suport TV de perete
Signal LPA19-464X
E93169
Merită citit:
Managementul conexiunilor de fibră optică. Casetele şi tăviţele pentru splice-uri reprezintă un loc propice pentru depozitarea tuturor joncţiunilor/racordurilor într-o manieră eficientă şi în condiţii de siguranţă. Orice instalator de fibră optică trebuie să deţină competenţele necesare pentru conectarea/terminarea/aranjarea traseelor de cablu în nodurile de reţea, la capetele terminale sau în punctele de interconectare. Una dintre modalitățile de terminare a fibrei optice este conectarea acesteia la un pigtail, patch cord sau un adaptor. (mai mult)
Caseta de fibră optică ULTIMODE P-6 L5506 împreună cu tăvile
pentru depozitarea racordurilor mecanice ULTIMODE FAST-MS1 L5550
Internet şi televizune DVB-T printr-un singur cablu UTP. Instalaţiile de joasă tensiune ale clădirilor de birouri, de cele mai multe ori nu includ şi cablurile dedicate recepţiei TV dar au deja dată în uz o infrastructură de cabluri UTP. Atunci când cineva doreşte instalarea unui televizor pentru vizionarea programelor DVB-T, lipsa unui sistem de distribuţie a semnalelor RF în interiorul clădirii reprezintă un impediment major (în multe zone, chiar şi folosind o antenă de interior semnalul nu este recepţionat corespunzător). (mai mult)
Transmiterea semnalelor Ethernet şi DVB-T pe un singur cablu UTP folosind balunurile R94200
Conexiune Gigabit pe fibră. Acest tip de conexiune de date rezolvă problema comunicării IT în companiile medii şi mari. Poate fi construită folsind convertoare de mediu de transmisie sau switch-uri cu module SFP.
O legătură de date stabilă şi cu capacitate de transmisie Gigabit se poate realiza cu convertorul de mediu ULTIMODE M-203G L11025 (amplasat la sediul furnizorului de servicii) şi un switch TP-Link Web Smart N29949 echipat cu transceiver SFP, ULTIMODE SFP-203G L1415. Dispozitivele pot transmite informaţia folosind o pereche de fibre optice singlemode pe distanţe de până la 20 km. Reţeaua companiei foloseşte switch-uri TP-Link.