Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 39/2012 (19 noiembrie, 2012)

OOFDM - reţele super rapide la cost de nimic.

Oamenii de ştiinţă britanici de la Universitatea Bangor au dezvoltat o metodă prin care au reuşit crşterea ratei de transfer a datelor prin cablurile de fibră optică. Viteza de download atinsă a fost de 20 Gbps, de cel puțin 20 de ori mai rapid decât multe dintre conexiunile de date oferite abonaţilor obişnuiţi de majoritatea ISP-urilor. Cercetătorii de la universitatea galeză sunt convinşi că pot depăşi, chiar şi dublul acestei viteze. Cel mai important avantaj al noii tehnologii este reprezentat de faptul că infrastructura de cablu existentă nu trebuie înlocuită.
Vizualizare a transmisiei semanelor optice multiplexate
Soluţia găsită a fost oarecum neaşteptată. Oamenii de ştiinţă au adoptat procedeele bine-cunoscute folosite de mult timp în ... reţele wireless. Secretul succesului lor se bazează pe multiplexarea semnalelor optice pornind de la schema OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) ca într-un final să obţină o nouă schemă denumită OOFDM (Optical Orthogonal Frequency Division Multiplexing). Schema OFDM este frecvent utilizată în aplicaţiile DVB-T, ADSL sau Wi-Fi. Permite o utilizare extrem de eficientă a lăţimii de bandă disponibilă, asigurând în acelaşi timp o mare flexibilitate şi robusteţe. Cercetatorii au reuşit să adapteze această tehnică de transmisie la semnalele optice.
Singurele componente necesare implementării noii tehnici sunt codificatoarele şi decodificatorele de semnal în timp real. Soluţii comerciale ar trebui să fie disponibile în trei ani, asigurând astfel o modalitate simplă şi ieftină de creştere în mod semnificativ a vitezei de transmitere a datelor. Acestea pot fi bazate chair pe chipset-uri disponibile astăzi.
În 2011, viteza medie de download în lume a fost de 4.6 Mbps. Din ce în ce mai multe servicii se mută pe internet sau au o compoentă majoră care depinde de internet, cu ar fi IPTV, reţelele sociale, jocurile de noroc on-line, video la cerere şi diverse aplicaţii de tip cloud. Acest lucru crește în mod dramatic cererea pentru rate de transfer mai mari. Viteza de 40 Gbps promisă de oameni de ştiinţă din Țara Galilor ar asigura o "rezervă de bandă" pentru anii care vin. Proiectul a atras atenţia institutelor de cercetare și a industriei de telecomunicaţii şi urmează a fi implementat în colaborare cu Fujitsu Semiconductors Europa, Finisar Israel, Institutul Fraunhofer Heinrich Hertz şi VPIsystems GmbH.

Cum se conectează fibra singlemode cu cea multimode?

Obiectivul final este combinarea a două reţele optice aflate în clădiri diferite. Într-una dintre ele, reţeaua este bazată pe fibră multi-mode, fiind instalată de câţiva ani, pe când în cea de a doua clădire s-a folosit fibră single mode. Ambele reţele operează la viteza de 1000 Mbps iar conexiunea dintre clădiri nu trebuie să afecteze banda disponibilă.
Optical Media Converter: ULTIMODE MT-202G 1310 (SM - MM)
Convertorul de fibră SM-MM ULTIMODE MT-202G L1573
Cea mai simplă soluţie este utilizarea convertorului de mediu de transmisie (SM - MM) ULTIMODE MT-202G 1310 L1573 (1310 nm) care nu necesită instalarea unui dispozitiv adiţional. ULTIMODE MT-202G 1310 este capabil de o rată de transfer susţinută de 1000 Mbps. În cazul reţelelor de 10/100 Mbps, alegerea corectă ar fi ULTIMODE MT-202M 1310 L1521.

Amplificarea semnalelor DVB-T în sistemele CATV/ Satelit.

În sistemele cu antenă comună instalate în complexele rezidenţiale, hoteluri, spitale etc, care deservesc zeci sau sute de abonaţi nu este recomandată folosirea amplificatoarelor de bandă largă la intrarea in sistem, imediat după antenă. În acestă situaţie este recomandată utilizarea amplificatoarelor de canal care permit egalizarea nivelului de semal pentru fiecare canal care alcătuieşte multiplexul recepţionat.
Twin Channel Amplifier: Terra at420 (UHF, analog TV & DVB-T, AGC)
Twin Channel Amplifier: Terra at420 (UHF, analog TV & DVB-T, AGC)
Amplificator de canal dual Terra at420 R82510
Selectivitate mare de ambele păţi:
atenuare de 40 dB la doar 2 MHz în afara limitei canalului
Principalele avantaje ale amplificatorului de canal dual Terra at420 R82510 sunt funcţia Automatic Gain Control (AGC) şi filtrele SAW (Surface Acoustic Wave) foarte selective. Diagrama de mai sus ilustrează excelent efectele filtrelor. Datorită selectivităţii ridicate, Terra at420 R82510 poate fi utilizat chiar şi pentru distribuţia de multiplexuri DVB-T pe canale învecinate.

Monitorizarea UPS.

Programul PowerPanel Business Edition distribuit în mod gratuit a fost conceput pentru a fi utilizat cu echipamentele UPS CyberPower N9705 şi N9714. Software-ul este format din trei module: Agent, Client şi Center.
Partajarea logică a echipamentelor care rulează modulele Agent, Client respectiv Center
Modulul Agent este responsabil pentru monitorizarea şi configurarea dispozitivului UPS dar şi pentru propriu sistem de management al energiei în cazul staţiei de lucru. Calculatorul pe care rulează acest modul poate fi conectat la UPS prin USB sau cablu serial. Programul înregistrează starea determinată de evenimente/modificări în alimentarea cu energie şi, ca răspuns, declanşează acţiuni necesare (oprirea calculatorului, trimiterea unei notificări). Funcțiile modulului includ configurarea şi resetarea UPS-ului, stabilirea orarului de oprire a funcţionării, trimiterea de informații cu privire starea alimentării prin e-mail, SMS, etc.
Modulul Client primeşte informații de la modulul Agent sau chiar de la UPS (dacă acesta are instalată o placă de reţea). În cazul unei pene de curent, modului poate opri computerul pe care este instalat.
Modulul Center poate stabili o conexiune prin reţea cu orice computer care rulează modulele Client sau Agent sau direct cu echipamentul UPS. Este capabil, totodată a înregistra evenimente şi, ca rîăspuns, a declanşa acţiuni corespunzătoare.
TV Antenna Set (26-element): DIPOL 26/6-12/21-69 Digital
TV Antenna Set (26-element): DIPOL 26/6-12/21-69 Digital
Imagini cu software-ul PowerPanel

Sistem IP CCTV wireless.

Cerinţa de bază la implementarea eficientă a unui sistem distribuit de monitorizare este o transmisie video între camere şi AP-uri cât mai fiabilă şi robustă . Folosind AP-uri separate, N2301 şi N2311 împreună cu camerele IP sistemul va beneficia de o flexibilitate sporită. Punctele de acces pot fi instalate foarte uşor pe acoperişuri, lucru destul de greu de realizat în situaţia camerelor cu AP încorporat. În plus, utilizarea punctelor de acces care operează în blocul de frecvenţe 5.15-5.75 GHz elimină posibilele probleme de interferenţă care pot apărea în banda de 2.4 GHz.
IP CMOS Camera: Sunell SN-IPC54/12DN (2MP, H.264, ONVIF)Wireless Access Point: ULTIAIR 323KCWireless Access Point: ULTIAIR 323KCIP CMOS Camera: Sunell SN-IPC54/12DN (2MP, H.264, ONVIF)Wireless Access Point: ULTIAIR 417SBOutdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Wireless Access Point: ULTIAIR 323KCWireless Access Point: ULTIAIR 323KCOutdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Surveillance Software Package: NUUO SCB-IP+04Surveillance Software Package: NUUO SCB-IP+04
Arhitectura unui sistem IP CCTV wireless bazat pe camere Sunell şi AP-uri ULTIAIR
Diagrama de mai sus prezintă o reţea de supraveghere video wireless bazată pe camerele Sunell K1630 şi K1680 şi gestionată de o staţie de lucru pe care a fost instalat software-ul NUUO. Principalele funcţii ale aplicaţiei NUUO sunt:
  • numărarea obiectelor,
  • înregistrare de voce (în cazul camerelor cu microfon)
  • monitorizare de la distanţă folosind smartphone-uri
  • detectarea obiectelor uitate / nou apărute (pe imagine)
  • informaţii despre erorile de conectare la o cameră video
  • diagnostic de sistem
Funcţiile de analiză de imagine implementate în software uşurează foarte mult activitatea de monitorizare.

Conexiuni wireless între locaţii fără vizibilitate directă.

Sunt multe situaţiile în care crearea unei legături wireless directe între două locaţii este pur şi simplu imposibilă. Chiar şi aşa, lipsa vizibilităţii directe dintre cele două puncte de interes nu elimină posibilitatea utilizării tehnologiei wireless. În majoritatea cazurilor, soluţia constă în crearea unui nod intermediar. Calea de transmisie astfel creată este o combinaţie de două conexiuni punct-la-punct . Echipamentele folosite la crearea nodului intermediar (montate, de obicei, unul lângă celălalt) pot fi conectate direct prin cablu UTP.
Wireless Access Point: ULTIAIR 323KCWireless Access Point: ULTIAIR 423KCWireless Access Point: ULTIAIR 323KCWireless Access Point: ULTIAIR 423KC
Transmisia dintre cele două AP-uri ULTIAIR 323 KC N2311 este facilitată
de nodul intermediar unde sunt instalate două AP-uri ULTIAIR 423KC N2301
Produse noi în oferta DIPOL:
Slim Wire Mount: Signal LED-01X (13
Flat Panel Wall Mount: Signal LPA19-464X (32
Wall Speaker Mount: Signal SB-03 (2 pcs, 15kg, tilt & swivel)
Suport LED Signal-01X
E93110
Suport Signal LPA19-464X
E93169
Suport Signal Semnal SB-03
E93801

Merită citit:
Cum să reduceţi costurile de arhivare video? Serverele de tip NAS "Network Attached Storage" permit arhivarea datelor în sisteme Windows şi Unix, folosind protocoalele SAMBA sau NFS. Spaţiu disponibil pentru datele arhivate depinde de capacitatea discurilor folosite, de numărul acestora şi de modul în care sunt aranjate în matricea RAID. mai mult
Arhitectura unui sistem CCTV IP bazat pe un server NAS
Cum se pot însuma semnalele DVB-S şi DVB-T? Având disponibilă o instalaţie de antenă capabilă de recepţia atât a televiziunii digitale terestre cât şi a celei prin satelit, majoritatea utilizatorilor preferă să folosească un singur cablu pentru transportul ambelor semnale până la priza TV. Cea mai bună soluţie este combinarea (duplexarea) semnalelor la intrarea în sistemul de distribuţie RF care, de obicei, deserveşte multiple prize TV. Chiar dacă aceste semnale sunt transmise în benzi diferite, ele nu pot fi combinate folosind un simplu splitter-duplexor RF. mai mult
Un mic sistem de antenă pentru distribuţia de semnal către trei prize TV
Supraveghere video la o staţie ITP. După ce a fost victima unui furt pe timp de noapte, proprietarul unei staţii ITP decis să instaleze un sistem de supraveghere video. În acest au fost identificate trei locaţii, pentru instalarea camerelor, de unde se pot obţine imagini de calitate, atât pe timp de zi cât şi noaptea. mai mult
Schema instalaţiei de înregistrare implementată la staţia ITP