Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 41/2012 (3 decembrie, 2012)

Va fi SAT>IP un pas definitoriu în recepţia satelit?

La începutul lunii noiembrie, al doilea cel mai mare proprietar şi operator de sateliţi de telecomunicaţii a emis un certificat de conformitate pentru serverul SAT>IP switch produs de Zinwell, asigurând astfel compatibilitatea acestuia cu sandardul SAT>IP. Severul/switch-ul ZIM-1800 produs de către compania taiwaneză este al doilea echipament SAT>IP care a obţinut aprobarea organizaţiei responsabile pentru dezvoltarea acestui standard (partenerii proiectului SAT>IP sunt SES, BSkyB şi Craftwork). Primul dispozitiv certificat SAT>IP a fost IDL400S Multibox creat de către firma Inverto Digital Labs. Thomas Wrede, vicepresedinte al departamentului Sisteme de Recepţie din cadrul SES, subliniază faptul că şi alţi producători din Asia sunt, de asemenea, implicaţi în procesul de certificare. Se pare că creşterea în popularitate a tehnologiei SAT>IP este doar o chestiune de timp.
Potrivit standardului SAT>IP, semnalele recepţionate de la satelit sunt demodulate şi apoi transformate în fluxuri IP care pot fi distribuite prin intermediul reţelelor TCP/IP wireless sau cablate. Utilizatorul unei astfel de reţele poate viziona astfel canale satelit pe dispozitive ca tablete, laptopuri, smartphoneuri şi PC-uri. Desigur, acelaşi conţinut va fi disponibil şi pe televizoarele inteligente sau cele dotate cu adaptoare de reţea externe sau receptoare IPTV (STB-uri IP). Protocolul de comunicare între server şi clienți a fost dezvoltat de un consorţiu alcătuit din operatorul satelit SES, radiodifuzorul englezesc BSkyB şi compania daneză de software pentru TV Craftwork. SAT>IP se bazează pe protocoale internet deja în uz, cum ar fi IP, UPnP, RTSP, HTTP suplimentate însă cu extensii specială pentru conţinutul de satelit. Soluţia este conformă cu protocolul DLNA care se regăseşte în foarte multe echipamente electronice disponibile pe piaţă.
Serverele SAT>IP sunt capabile a distribui fluxurile de satelit obţinute în regim unicast sau multicast RTP/UDP (RFC2250)
precum şi sub formă de streaming HTTP. Formatul de livrare este ales de către dispozitivul client.
Unul dintre avantajele majore ale soluţiei SAT>IP este independenţa totală de internet. În pofida utilizării tehnologiei IP, transmisia are loc numai în reţeaua locală şi astfel nu va genera costuri suplimentare (nu este nevoie de lăţime de bandă mai mare pentru conexiunea la internet) O reţea de apartament obişnuită ce operează la viteza de 100 Mbps va permite transmiterea simultană a 8 canale HD diferite.
Dacă previziunile creatoriilor standardului SAT>IP sunt corecte, anul 2013 poate aduce o mare revoluție pe piaţa recepţiei satelit. Fiind disponibilă o gamă largă de dispozitive certificate, preţurile acestora ar trebui să ajungă la un nivel acceptabil pentru majoritatea utilizatorilor individuali şi operatorilor de platforme pay-TV, fapt care va schimba modul de utilizare a sistemelor TV. O integrare mai mare a televiziunii și reţelelor IP vor duce la o implementare practică a ideii de vizionare TV "orinde şi pe orice" (cel puţin la domiciliu).

Alegerea unui cleaver de fibră optică.

Indiferent de tehnologia aleasă de către tehnician pentru lipitura fibrei optice (sudură sau splice mecanic), instrumentele necesare pentru pregătirea fibrelor sunt aceleaşi. Cel mai important este cleaverul de fibră optică.
Precision Fiber Cleaver F1-6000
High-precision Fiber Cleaver: KeyCleave
Cleaver de precizie F1-6000
L5801
Cleaver de înală precizie KeyCleave
L5809
Orice instrument de tăiere este proiectat pentru a obţine, după folosire, o suprfaţă perfect plană, perpendiculară pe axa longitudinală a fibrei. O precizie cât mai ridicată în obţinerea suprafeţei plane este necesară pentru o atenuare scăzută la lipitura cu celălalt fragment de fibră. Cleaverele sunt instrumente extrem de precise şi din acest motiv costul lor reprezintă un procent semnificativ din preţul final al uneltelor folosite în instalările de fibră optică.
Cleaverul F1-6000 este echipamentul ideal pentru instalatorii începători. A fost proiectat pentru tăierea rapidă şi precisă a fibrelor cu diametru de 125 um şi tampon de 250/900 um. Lungimea de tăiere poate fi setată între 2 şi 20 mm. Acest cleaver "de teren" este ideal pentru tăierea fibrelor în scopul instalării spliceurilor sau conectorilor mecanici. Lamele ceramice sunt proiectate pentru 6000 de operaţiuni.
Instalatorii mai experimentaţi vor alege mai degrabă cleaverul de înaltă precizie KeyCleave, conceput pentru pregătirea fibrei în în vederea sudurii sau a splice-ului mecanic sau să terminarea acesteia cu un conector adecvat. Fibra este tăiată perpendivular cu o precizie de +/- 0.5 grade. Instrumentul este echipat cu o lamă înlocuibilă, rotativă, cu 16 poziţii de tăiere, astfel încât o singură lamă asigură aproximativ 48000 de tăieri. Rămăşiţele de fibră optică sunt eliminate direct într-un recipient încorporat.

Sistem multiswitch pentru acasă cu splitter de card.

De fiecare dată, la alegerea unei soluţii multiswitch pentru acasă, se doreşte recepţia canalelor TV prin satelit, independent, în fiecare cameră, şi de cele mai multe ori şi a canalelor TV cu plată. Ar fi mult prea costisitor să se plătească o taxă pentru fiecare cameră unde se accesează programul resprectiv şi din acest motiv, se apelează la soluţii bazate pe repartitoare radio de card acces satelit.
Un astfel de dispozitiv este Clone+ A9910 care oferă accesul la sericiul de tip pay-TV în mai multe camere pe o distanţă de maxim 150 de metri (în spaţiu deschis). Setul A9910 conţine două carduri client - dacă este necesar, utilizatorul poate achiziţiona carduri client suplimentare A9911 (numărul maxim de carduri acceptate este 8). Diagrama de mai jos prezintă un mic sistem multiswitch cu patru prize ce furnizează televiziune prin satelit şi DVB-T, radio dar şi semnale A/V de la reţeaua CCTV instalată în casă.
Aluminum Satellite Dish: CORAB COR-900AL (90cm)Universal QUATRO LNB: Inverto Red Extended 0.3dBCompression F Connector: PCT-TRS-9-NT<br />(for TRISET-113) UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitFM Antenna: Dipol 1RUZ PM B (omnidirectional H+V)Outdoor Antenna Triplexer: ALCAD MM-307 (UHF-UHF-VHF/FM, F connectors)Outdoor Compact Camera: n-cam 670 (day/night, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 2.8-12mm, OSD, IR up to 30m) Compact Outdoor Camera: n-cam 270 (day/night, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx, 4-9mm, OSD, IR 25m)TV Modulator: Signal Digital Classic (ch.21-69, K - 6.5 MHz)TV Modulator: Signal Digital Classic (ch.21-69, K - 6.5 MHz)3-Way TV/FM Splitter R-3 SignalSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATDVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)DVB-T Receiver Signal HD-527 (MPEG-2/4, PVR Ready) Subscriber Terminal Outlet: SIGNAL TV/FM/SAT1/SAT2 (PVR)Subscriber Terminal Outlet: SIGNAL TV/FM/SAT1/SAT2 (PVR)Combo HD Receiver: Ferguson Ariva 150 COMBO (DVB-S/S2+DVB-T)Combo HD Receiver: Ferguson Ariva 150 COMBO (DVB-S/S2+DVB-T)Additional Wireless Client Card for Clone+Additional Wireless Client Card for Clone+Wireless Smart Card Splitter: Clone+5/8 Multiswitch: Terra MSR-508 (active terrestrial path)Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATDVB-T Receiver Signal HD-507 (MPEG-2/4, PVR Ready)DVB-T Receiver Signal HD-527 (MPEG-2/4, PVR Ready) 5/8 Multiswitch: Terra MSR-508 (active terrestrial path)Subscriber Terminal Outlet: SIGNAL TV/FM/SAT1/SAT2 (PVR)Subscriber Terminal Outlet: SIGNAL TV/FM/SAT1/SAT2 (PVR)Additional Wireless Client Card for Clone+Additional Wireless Client Card for Clone+Wireless Smart Card Splitter: Clone+UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitTV Modulator: Signal Digital Classic (ch.21-69, K - 6.5 MHz)TV Modulator: Signal Digital Classic (ch.21-69, K - 6.5 MHz)Universal QUATRO LNB: Inverto Red Extended 0.3dBUHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitAluminum Satellite Dish: CORAB COR-900AL (90cm)
Sistem de distribuţie SAT + DVB-T + CCTV + FM cu splitter de card pay-TV
LNB-ul quatro A98257 este conectat prin intermediul a patru trasee de cablu coaxial Triset-113 PE E1017 ( E1017 este ideal pentru aplicaţii de exterior) la multiswitch-ul 5/8 R70608. Cele două receptoare PVR dotate cu două tunere independente necesită, de asemenea, două trasee de cablu TRISET-113 E1015 de la multiswitch la prize R694140. Doar în acest fel se poate viziona şi înregistra concomitent, două canale TV diferite. Instalaţia este folosită şi pentru distribuţia de transmisiuni DVB-T şi FM. În plus, este utilizată şi la transmisia de imagini de pe două camere CCTV (la poartă şi la intrare). Datorită modulatoarelor RF R95176, imaginile pot fi vizionate pe orice televizor din casă. Conexiunile către exterior ale camerelor de supraveghere sunt, de asemenea, realizate folosind cablul coaxial Triset-113 PE E1017.

Ieşirea de tip TEST a camerelor CCTV.

La locul de instalare a camerei de supraveghere este necesar să se adapteze imaginea la condiţiile de iluminare, să se aleagă o distaţă focală optimă şi să se regleze focalizarea. Toate aceste operaţiuni ar trebui efectuate cu ajutorul unui monitor de test conectat direct la camera video.
Majoritatea camerelor analogice au ieşirea video în partea din spate, locaţie destul de incomodă când este utilizată funcţia de test. În multe situaţii însă, chiar dacă aparatul de filmat dispune de o ieşire video suplimentară, aceasta este imposibil de utilizat fără a modifica poziţia camerei sau a o îndepărta de pe suport. În plus, pentru testarea unei camere care nu are o ieşire de test, instalatorul va trebui să deconecteze aparatul din sistemul CCTV.
O soluţie foarte utilă implementată de u-cam 680 M11274 este ieşirea video de test montată în partea de jos a camerei, aceasta fiind activă în acelaşi timp cu ieşirea video principală. În acest fel este posibil conectarea într-un mod rapid şi facil a unui monitor de testare, în timpul funcţionării normale a camerei video.
Color CCTV Camera: n-cam 680 (600 TVL, Sony Super HAD II CCD, 0.01 lx, 2.8-12mm, IR up to 30m)Service Monitor MS-35P (3.5
Utilizarea ieşirii de test a camerei M11274.
Adaptorul corespunzător este livrat împreună cu aceasta.

Măştile de confidenţialitate în camerele Sunell.

Atunci când unele părţi ale imaginii înregistrate nu sunt importante în scopul supravegherii video şi ar putea încălca intimitatea cuiva, acestea ar trebui să fie acoperite de măşti. Ca exemple pot fi date ferestrele apartamentelor (în cazul sistemelor de monitorizare publice) sau toaleta din celulele închisori. În acest din urmă caz, o cerinţă suplimentară este garanţia că astfel de măşti nu pot fi dezactivate de către personalul de supraveghere, fiind astfel necesară implementarea lor direct în camera video şi nu în software-ul CMS. Astfel va fi eliminată orice tentativă de spionare a deţinuţilor.
Exemplu de mască de confidenţialitate implementată pe o camră Sunell
Toate camerele IP Sunell oferă posibilitatea setării locale a măştilor de confidenţialitate, astfel încât fluxul video trimis către DVR conţine deja măştile corespunzătoare. Măştile sunt active şi în cazul utilizării ieşirii video de test atunci când camera este conectată la monitoarele de test.

Cum să profitaţi din plin de capabiliăţile routerului dvs.

Datorită unui software alternativ disponibil pe internet, multe dintre routerele Wi-Fi pot oferi utilizatorului o funcţionalitate extinsă. De exemplu, software-ul poate transforma router-ul într-un server NAS sau print server, îi poate creşte performanţa în routare sau oferi opţiuni avansate de analiză a traficului.
Pachetul software OpenWRT bazat pe Linux (având şi opţiunea interacţiunii cu utilizatorul printr-o interfaţă grafică) poate fi încărcat pe anumite modele de routere wireless / AP-uri. Odată instalată, aplicaţia va extinde cu mult capabilităţile echipamentului. Trebuie însă subliniat faptul că toate operaţiunile legate de modificarea firmware-ului se fac pe riscul utilizatorului. Cea mai bună/sigură opţiune este este instalarea software-ului prin intermediul portului USB al routerului (atunci când acesta există poate fi utilizat şi pentru conectarea unui hard-disk, modem USB sau o imprimantă; un hub USB permite funcționarea simultană a mai multor dispozitive).
Wireless IP Camera: TP-LINK TL-SC3130G (0.5 lx, VGA, 30fps, MPEG-4, 4 mm)Wireless USB Adapter: TP-Link TL-WN721N (802.11n, 150Mb/s)Access Point TP-Link TL-WR1043ND (w. router & GbE switch, 802.11n, 300Mbps)
Reţea wireless de apartament bazată pe dispozitive TP-LINK
OpenWRT şi informaţii suplimentare sunt disponibile la site-ul oficial. În cazul versiunilor modificate de către alţi utilizatori, care pot fi de asemenea găsite pe internet, trebuie acordată o atenţie deosebită problemelor de securitate. Mai multe despre OpenWRT pot fi găsite în articolul OpenWRT sau cum să profitaţi din plin de capabiliăţile routerului dvs.
Produse noi în oferta DIPOL:
Indoor Omni Antenna: TP-LINK TL-ANT2403N (2.4GHz, 3dBi)
SIGNAL 19
LCD Monitor Wall Mount: Signal LDA05-222 (17
Antenă omnidirecţională
TP-LINK TL-ANT2403N
A72716
Rack 19"
(6U 600mm, de perete)
Signal R912017
Suport monitor LCD de perete
Signal LDA05-222
E93351
Merită citit:
Sistem SatTV pentru hotel (SAT-TV + DVB-T). Un complex hotelier format din trei clădiri a fost echipat cu un headend Terra MMH-3000 - în scopul de a distribui 6 canale satelit sub forma unui multiplex DVB-T precum şi cu un set de amplificatoare de canal Terra - pentru a asigura calitatea recepţiei transmisiunilor DVB-T. mai mult
Diagrama sistemului SMATV implementat în cele 3 clădiri,
responsabil cu distribuirea programelor DVB-T FTA şi a 6 canale SAT ca multiplex DVB-T.
Publicitatea digitală, mai uşor ca niciodată Publicitatea Digitală este un sistem care combină panourile electronice de afişaj şi soluţii software dedicate pentru a prezenta informaţii specifice, anunţuri, ştiri şi alte mesaje. Scopul sistemului este acela de a "ţinti" cu mesaje personalizate una sau mai multe persoane în locuri şi momente specifice. Astfel de sisteme sunt folosite în aeroporturi, hoteluri, restaurante, hipermarketuri, etc. mai mult
Distribuţia unui semnal FullHD în format DVB-T într-o reţea de cablu şi o reţea WiFi
folosind Signal-751 R86751
Sistemul CCTV analogic în condiţii de luminozitate redusă. Confuntându-se cu furtul repetat de flori şi arbuşti, proprietarul unei vile a decis să îşi protejeze grădina cu un sistem de monitorizare video. O cerinţă foarte importantă a fost calitatea imaginilor obţinute atât ziua cât şi noaptea. mai mult
Monitorizarea 24/7 a spaţiului verde necesită
camere cu sensibilitate ridicată şi iluminatoare IR