COŞUL MEU
Coşul este gol

SUPORT TEHNIC

Newsletter

Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN
Nr. 01/2013 (1 ianuarie, 2013)
O nouă dimensiune a internetului - retrospectiva anului 2012. În care direcţie se îndreaptă jucători de pe această piaţă? Care sunt tehnologiile cu cea mai mare şansă de reuşită? Vă prezentăm cinci dintre cele mai importante trenduri din tehnologia IT&C ce au fost discutate pe larg în newsletterele noastre şi care credem că vor avea o creştere semnificativă în următorii ani.
1. Internet of Things - sistemul nervos al planetei noastre
Internet of Things (IoT) este o viziune în care obiectele de zi cu zi comunică atât între ele cât şi cu utilizatorii acestora prin internet, unde radio şi infraroşii. Echipamentele electrocasnice vor deveni "inteligente" printr-o simplă programare, asemănătoare cu cea a unui calculator, şi astfel vor ajuta la eliminarea multor treburi consumatoare de timp din viaţa noastră - frigiderul va organiza lista de cumpărături alimentare, sistemul de aer condiţionat se va adapta la conditiile exterioare folosind prognoza meteo locacală, etc.Numărul de aplicaţii posibile este infinit - tehnologia implementată "în fubdal" poate atinge toate aspectele vieţii materiale. Domeniul de aplicabilitate a IoT va fi limitat doar de imaginaţia producătorilor.
Conform companiei Cisco, IoT a luat naştere în anul 2009, când dispozitivele electrice şi electronice conectate la internet au depăşit ca număr populaţia gobului. Anul 2012 a arătat tuturor, industriei şi consumatorilor, un nou mod de privi acest uimitor potenţial.
2. Cloud computing
Cloud computing este un model de business în care serviciile şi soluţiile IT sunt oferite clienţilor prin intermediul internetului, aceştia având în permanenţă acces la resursele serverelor, oriunde ar fi în lume. Această funcţionalitate este definită ca un serviciu accesibil prin intermediul unui software web şi infrastructura corespunzătoare. Utilizatorii de cloud computing nu vor mai fi nevoiţi să achiziţioneze şi să gestioneze multiple versiuni ale software-ului, software care, în mod normal, trebuie instalat pe fiecare calculator. Principalele avantaje sunt economia asociată cu mutarea puterii de calcul de pe calculatoarele clientului pe serverele furnizorului de cloud computing, accesul facil la servicii ("orinde, oricând şi oricum") precum şi gradul ridicat de siguranţă.
3. Atingere, gesturi şi control vocal
Piaţa ecranelor tactile creşte într-un ritm alert, mult mai rapid decât piaţa ecranelor obişnuite. Cea mai mare parte este ocupată de smartphone-uri şi tablete dar popularitatea în creştere a interfeţei tactile nu a putut trece neobservată de Microsoft care a implementat-o în ultimul său sistem de operare - Windows 8. Sistemul este pe deplin compatibil cu laptopuri şi tablete dotate cu astfel de ecrane.
Controlul vocal, de asemenea, devine o funcţionalitate standard întălnită pe din ce în ce mai multe dispozitive electronice. Software de recunoaştere vocală este în mod continuu dezvoltat pentru a îmbunătăţi capacitatea acestuia de a "înţelege". Un exemplu de astfel de software este aplicaţia "Siri" creată de către cei de la Apple. Asemena programe de "inteligenţă artificială" nu sunt folosite doar pe smartphone-uri. La CES au fost demonstrate funcţii de recunoaştere vocală în televizoare, laptop-uri şi telecomenzi.
4. Streaming de mare viteză
Reţelele 4G/LTE oferă o viteză uimitoare pentru internetul mobil (download de până la 150 Mbps). Aceasta tehnologie permite utilizatorilor un acces foarte rapid la site-uri cu jocuri şi conţinut multimedia. LTE împreună cu aplicaţiile populare de streaming oferă posibilitatea vizionării "în mişcare" a filmelor şi videoclipurilor la calitate excelentă.
5. Televiziunea se mută pe internet
Vizionarea programelor TV prin intermediul internetului şi nu a reţelelor CATV tradiţionale asigură utilizatorului flexibilitate şi libertate - emisiunile pot fi recepţionate pe orice dispozitive capabile de a accesa internetul (calculatoare, smartphone-uri, televizoare). Anul 2012 a reprezentat o adevărată revoluţie în acest sens - aproape fiecare televizor nou a avut o conexiune la internet şi a oferit acces la servicii de tip "video la cerere" şi la site-uri de socializare. Introducerea conexiunii la internet ca funcţionalitate standard a televizorului a dus la popularizarea unor servicii ca HbbTV (Hybrid TV) şi "Cel de al Doilea Ecran" ce vin în completarea conţinutului difuzat cu aplicaţii multimedia disponibile pe alte echipamente (tablete, smartphone-uri, laptop-uri, etc).
Vom observa oare o dezvoltare rapidă a acestor trenduri în 2013? Sau vor apărea unele noi, cu un potenţial la fel de mare, ce poate da o nouă formă tehnologiei şi chiar modifica viaţa noastră de zi cu zi? În lumea de astăzi, suntem siguri de acest lucru.
Convertor video şi... Sistemul de supraveghere video analogică este adesea echipat cu o serie de dispozitive suplimentare. În cazul de faţă, echipamentul de transmisie pe fibră optică trebuie să ofere unele funcţionalităţi suplimentare, pe lângă trimiterea materialului video de la camerele de supraveghere. Exemplele de astfel dispozitive multifuncţionale sunt convertoarele video ULTIMODE.
Modelul ideal pentru acest tip de sisteme este ULTIMODE V-204DAO L2423. Setul poate transmite 4 canale video analogice, semnal unidirecţional RS-485, audio şi de tip logic (0 sau 1). Aplicaţie tipică pentru L2423 este prezentată în figura de mai jos.
Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-204DAO (WDM, 4x video, 1x data, 1x audio, 1x alarm)Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-204DAO (WDM, 4x video, 1x data, 1x audio, 1x alarm)
Sistem analogic CCTV ce foloseşte fibră singlemode pentru transmiterea de video, audio, RS-485 şi alarmă
Patru canale video sunt transmise împreună cu semnalele audio și de alarmă de la emiţător (Tx) la receptor (Rx), în timp ce semnalul RS-485 este transmis în direcția opusă, totul datorită tehnologiei WDM. O singură fibră singlemode poate fi folosită pe distanţe de până la 20 de km. În plus, semnalul RS-485 poate fi trimis de la emiţător (Tx) către mai multe dispozitive pe distanțe de până la 1200 metri.
Cablarea în sistemele CATV/SatTV - imunitatea la interferenţe. Cablurile coaxiale sunt componente foarte importante într-un sistem de antenă. Trebuie să distribuie în mod eficient semnalele RF și totodată să le protejeze împotriva interferențelor externe şi a diafoniei (cross-talk) intercanal. Un cablu coaxial bun trebuie să asigure o atenuare cât mai scăzută a semnalului și o imunitate la interferenţele exterioare cât mai ridicată. Cel din urmă parametru este de obicei măsurat între 47 şi 862 MHz și poate varia foarte mult în funcţie de calitatea cablului, de la 45 dB la mai mult de 120 dB. Cele mai ridicate valori caracterizează cablurile de înaltă calitate ale seriei Triset potrivite pentru sisteme de distribuţie RF la nivel profesional (SatTV/CATV).
Coaxial Cable (75 ohm): TRISET PROFI 120dB A++ 1.13/4.80/6.90 [100m]
Triset Profi E1010 - imunitatea la interferenţe de 120 dB în banda canalului de retur
îl face ideal pentru sisteme de distribuţie CATV care oferă şi servicii digitale
Coaxial Cable (75 ohm): TRISET-113 1.13/4.8/6.8 [1m]
Triset-113 E1015 - imunitate la interferenţe de 100 dB;
pentru aplicaţii în sistemele TV/SatTV cu antenă individuală sau comună
Conform normei EN50117 cablurile coaxiale pot fi împărţite în diferite clase, în funcţie de imunitatea la zgomot: C, B, A, A+, A++. Măsurătorile pentru determinarea imunităţiila zgomot sunt realizate în conformitate cu recomandările din documentul EN 50289-1-6.
 30-1000 MHz1000- 2000 MHz2000 - 3000 MHz
Clasa A++105 dB95 dB85 dB
Clasa A+95 dB85 dB75 dB
Clasa A85 dB75 dB65 dB
Clasa B75 dB65 dB55 dB
Clasa C75 dB65 dB55 dB
Împărţirea pe clase de imunitate la zgomot
în conformitate cu EN50117-2 (valori minime)
Camere de supraveghere pentru locurile de parcare subterane. Garajele subterane sunt locuri deosebit de sensibile la acte de vandalism şi furt. Sistemele de supraveghere video pot preveni astfel de evenimente şi în acelaşi timp spori nivelul de securitate. Tavanele joase şi iluminarea inegală, cu unele zone foarte luminoase iar altele întunecate, reprezintă o problemă serioasă în alegerea camerelor video. Din cauza înălţimii reduse la care sunt instalate, acestea trebuie să fie asigurate împotriva accesului neautorizat şi a distrugerii - exemple de astfel de dispozitive sunt camerele anti-vandal de tavan M10775 şi M10780. Echipamentele dispun de rezoluţie şi calitate înaltă a imaginii, acestea fiind necesare pentru înregistrarea detaliilor fine. Obiectivele varifocale permit instalatorului ajustarea câmpului de filmare de la unul cu unghi larg la unul îngust, în funcţie de nevoi.
Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m) Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m) Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m) Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/30UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m) Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/50UDR (650 TVL, Sony Effio-P, ICR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m) Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/50UDR (650 TVL, Sony Effio-P, ICR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m)
Un sistem de monitorizare într-un garaj subteran bazat pe camerele M10775 şi M10780
Camera de supraveghere video instalată la intrarea în parcare este utilizată pentru a identifica numerele de înmatriculare ale mașinilor. În acest scop, este necesar să se utilizeze o cameră cu funcţie de Back Light Compensation (BLC) precum şi cu Wide Dynamic Range (WDR). Camera Sunell SN-FXP59/50UDR M10780 dispune de ambele funcţii.

Cum se construieşte un sistem IP CCTV low-cost? Un sistem ieftin de supraveghere video IP poate fi implementat pornind de la camerele megapixel Sunell. Datorită posibilităţii de a salva datele de supraveghere pe un server FTP aflat la distanţă (aceste servicii sunt oferite de companii de hosting), nu este nevoie de achiziţionarea şi întreţinerea unui aparat NVR funcţionând 24/7. Camera poate fi conectată prin internet direct serverul de stocare a datelor prin introducerea numelui de utilizator, parolei acestuia, adresa IP şi portul serverului FTP şi astfel singurul dispozitiv suplimentar necesar este un router cu acces la internet.
2MP IP Dome Camera: Sunell SN-IPV54/12UDR (Aptina 1080p CMOS, ONVIF, OUTDOOR vandal-proof)ADSL Router w. 4-port Switch & 802.11n AP: TP-Link TD-W8960N
Arhitectura sistemului economic IP CCCTV cu înregistrare video pe un server aflat la distanţă
Pentru a asigura o calitate bună a imaginii, fiecare cameră are nevoie de cel puţin 1 Mbps viteză de upload. Fişierele salvate pe serverul FTP pot fi redate cu ajutorul unui software distribuit împreună cu camera video sau cu orice aplicaţie tipică de redare a unui material multimedia. Monitorizarea live de la distanţă este posibilă prin simpla logare pe camera video folosind orice browser web sau de un smartpone cu aplicaţia InView. Transmisia radio a materialului întregistrat către un laptop apropiat este sigură datorită AP-ului N2904 ce dispune de criptare WPA-/WPA2-PSK, WPA-/WPA2-AES sau WEP.
Înregistrarea datelor de supraveghere pe un server aflat la distanţă, nu este doar economică şi convenabilă ci şi sigură. În cazul unui jaf sau a unui incident major, datele înregistrate nu pot fi distruse sau furate deoarece acestea nu se află fizic în zona monitorizată şi nici în jurul acesteia.
Alegerea celui mai bun router WiFi? Specificaţia definitorie a unui router pentru utilizarea într-o anumită aplicaţie este acestuia de operare. Atunci când furnizorul de servicii internet oferă conectivitate doar în regim wireless, echipamentul utilizat pentru a accesa reţeua internet trebuie să poate funcţiona în modul WISP. Utilizatorul trebuie, de asemena, să ştie rata maximă de transfer a AP-ului la care se conectează precum şi standardul folosit de către acesta. În special în cazul streamingului video, cea mai bună alegere este o reprezintă dispozitivele compatibile cu standardul "n" (viteză de până la 300 Mbps).
Tabelul următor poate face alegere mult mai uşoară:
NumeTL-WR1043NDTL-WR743NDTL-WR740N
CodN3253N2956N3252
Distaţa de transmisie
Standard Wi-Fi
802.11 n/g/b802.11 n/g/b802.11 n/g/b
Rată de transfer maximă (Wi-Fi)300 Mbps150 Mbps150 Mbps
Antenă(e)
3x 4 dBi1x 4 dBi1x 4 dBi
Antenă detaşabilă(e)
DaDaNu
Sistem MIMO
3T3R--
Putere Tx
<100 mW< 100 mW< 100 mW
Număr porturi LAN444
QSSDaDaDa
WISPNuDaNnu
WISP + APNuDaNu
USBDaNuNu
Securitate Wi-Fi
WEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSKWEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSKWEP, WPA, WPA2, WPA-PSK, WPA2-PSK

 

Produse noi în oferta DIPOL:
Outdoor Compact Camera: n-cam 570 (650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 2.8-12mm, OSD, Day/Night, IR up to 40m)
TERRA TDX-311C (8PSK+QPSK CI receiver / DVB-T@COFDM modulator - for MMH-3000)
IP Watchdog Signal (2 channels)
Cameră compactă de exterior
n-cam 570
M11265
Trans-modulator
DVB-S/S2 la DVB-T
R81711C
Watchdog Signal
(2 canale)
N3412
Merită citit:
Aranjarea fibrelor optice în cutiilie de tip Rack. Carcasele "optice" sunt utilizate în reţelele FTTx ca panouri şi incinte de distribuţie. O caracteristică importantă de care trebuie să se ţină cont atunci când se aleg carcasele/panourile pentru fibra optică este posibilitatea de ordonare convenabilă a fibrelor în tăviţe pentru splice-uri şi accesul facil la toate componentele instalate, în vederea mentenaţei. mai mult
Carcasă de 19" ULTIMODE MT-548 L5148 cu panou frontal ULTIMODE P-48SC L5542 şi adaptoare L4213.
Tava gazduieşte conectorii mecanici ULTIMODE L5550 care leagă fibrele optice de pigtail-urile L3551
Sistem de antene şi camere CCTV într-o casă cu 4 prize TV/SAT. Multiswitch-urile radiale de la Signal reprezintă o soluţie economică şi foarte profesională pentru sistemele SatTV/CATV de mici dimensiuni, instalate în vile, apartamente etc. Segmentele de cablu pot ajunge până la 60-70 de metri, mai mult decât suficient reţele ce deservesc până la 16 puncte de distribuţie. Nivelurile de ieșire sunt 101 dBμV pentru SAT și respectiv 85 dBμV pentru TV terestru. mai mult
Sistem CCTV şi recepţie satelit într-o casă unifamilială
(Un receptor PVR în camera de zi recepţiona două semnale SAT independente)
Alimentare de urgenţă pentru sistemele de supraveghere. Alimentarea de urgenţă a unui DVR poate fi realizată prin intermediul unui UPS sau a unei surse de alimentare tampon. Din cauza dublei conversii (de la 12 VDC la 230 VAC şi invers - în sursa DVR-ului), un UPS poate alimenta un sistem o perioadă de timp mai scurtă decât o sursă de alimentare tampon cu un acumulator similar. mai mult
Exemplu de configurare a unui sistem CCTV cu sursă de alimentare tampon Pulsar PSUPS10A12 M1874
Mobile Sat Dish: Camping 35 (offset)
 
George Popescu
Consiliere clienţi
ABONARE
Dacă doriţi să primiţi Săptămânalul Dipol prin email, introduceţi adresa:
 
 
DIN EDIŢIILE ANTERIOARE
ARHIVĂ ŞTIRI
PREŢ BUN
Nou în bibliotecă
RECOMANDĂRI
 
Regulamentul | Garanție | Reclamaţii | Download
| Cookies | Politica de confidentialitate Toate drepturile rezervate © 1996-2024 DIPOL sp.j.