Nr. 13/2013 (25 Martie, 2013)
Oamenii de ştiintă IBM sunt foarte aproape de o mare descoperire.
Un supercomputer cu o putere de calcul de 100 de ori mai mare decât cel mai rapid calculator din acest moment? Acest lucru nu face parte dintr-un vis îndepărtat ci mai degrabă dintr-un viitor apropiat. Un grup de oameni de ştiinţă IBM lucrând la un proiect special al DARPA (agenţia americană pentru cercetarea avansată a proiectelor de apărare) a dezvoltat cu succes un link optic de transfer rapid de date (25 Gbps) între componentele supercomputerelor, care necesită în schimb doar 24 mW pentru a funcţiona. În momentul de faţă, nici o magistrală de date bazată de conductori metalici nu se poate apropia de o asemenea performanţă.Integratul de fibră optică - viitorul nanoelectronicii?
[www.optics.org]
Utilizarea noilor circuite de mare viteză, bazate pe procesul de fabricaţie CMOS SOI de 32 nm pentru un maxim de viteză la cel mai mic consum de energie, împreună cu lasere VCSEL (Vertical Cavity Surface Emmiting Lasers) şi fotodetectori speciali produşi de Sumitomo Electric Device Innovations USA - au dat naştere unui sistem ultra rapid şi extrem de eficient energetic. Viteza de transmisie a crescut cu 66% iar consumul de energie s-a redus cu 50%.
Supercomputerele viitorului vor ajuta cercetătorii să rezolve probleme din toate domeniile ştiinţei. Puterea de calcul prezisă de cei de la IBM ar trebui să fie suficientă pentru modelarea climei la nivel global, simulări de celule la nivel molecular sau proiectarea de nanomateriale. Aceste supercomputere exascale sunt aşteptate aproape de sfărşitul deceniului (prefixul exa- denotă 10E18 operaţiuni cu virgulă mobilă pe secundă).
Prezentarea link-ul de mare viteză, denumit "35-Gb/s VCSEL Optic Link with 32 nm SOI CMOS circuits" a avut loc săptămâna trecută în California, la OFC/NFOEC (Optical Fiber Communication Conference and Exposition / National Fiber Optic Engineers Conference). Şi mai interesent este faptul că, la aceeaşi conferinţă, inginerii altui gigant american din industria de telecomunicaţii - AT&T - au prezentat un proiect care permite transmiterea datelor la o viteză de 400 Gbps pe o distanţă de 12000 km. Cele două concepte radical diferite par a fi extrem de importante pentru viitorul pieţei ICT - transportul la mare distanţă a unei cantităţi enorme de date, precum şi eficienţa mult dorită în ceea ce priveşte schimbul de date local, între componentele unui sistem de calcul inteligent.
Comunicare la peste 20 km? Doar prin fibră optică.
O anumită societată şi-a dorit conectarea sistemelor informatice instalate în două locaţii diferite, aflate la o distanţă pe aproximativ 20 de kilometrii. Bineînţeles, această distanţă a constituit, la început, o mică problemă. Din cauza faptului că protocoalele de securitate utilizate de companie impuneau crearea unei conexiuni directe, fără puncte de retransmisie intermediare, s-a decis închirierea unei fibrei optice de la furnizorul de servicii de telecomunicaţii.Sistemul ULTIMODE oferă viteze de transmisie a datelor de până la 1 Gbps pe o distanţă de 20 km
În ambele locaţii au fost instalate convertoare de mediu de trasmisie (Ethernet - FO) ULTIMODE M-207G L11525. În acest mod s-a creat conexiunea dintre cele două reţele Ethernet existente în imobilele companiei. Link-ul optic dintre cele două locaţii, face posibil transferul de informaţii în condiţii de maximă siguranţă şi la o viteză de 1 Gbps, fapt care îmbunătăţeşte considerabil funcţionarea companiei.
Canale proprii în sistemele SMATV - analogice sau digitale?
Proprietarii/operatorii reţelelor SMATV au posibilitatea de a introduce în sistem canale suplimentare (de exemplu, video de la camerele de supraveghere, reclame personalizate) utilizând modulatoarele analogice - mt420 R82515 sau cele DVB-T - mdx420 R82518.Modulatorul mdx420 R82518 crează un canal RF DVB-T de frecvenţă selectabilă (între 110 şi 860 MHz) conform cu standardul EN 300 744. Semnalele de pe cele două intrări A/V independente vor fi convertite într-un singur multiplex DVB-T.
Mt420 R82515 pe de altă parte, poate injecta în reţeaua de distribuţie două semnale A/V sub forma unor canale PAL (de standard selectabil: B/G/D/K/I/L/Au). În cazul ambelor modulatoare, sursa semnalelor poate fi o cameră video, un player multimedia, PC, DVD player, receptor satelit, etc. Oricare dintre aceste echipamente poate fi folosit împreună cu amplificatoare de canal (montabile în Rack 19" pe şină DIN universală R82538), sau instalat direct în Rack împreună cu o sursă de alimentare corespunzătoare.
Mt420 R82515 pe de altă parte, poate injecta în reţeaua de distribuţie două semnale A/V sub forma unor canale PAL (de standard selectabil: B/G/D/K/I/L/Au). În cazul ambelor modulatoare, sursa semnalelor poate fi o cameră video, un player multimedia, PC, DVD player, receptor satelit, etc. Oricare dintre aceste echipamente poate fi folosit împreună cu amplificatoare de canal (montabile în Rack 19" pe şină DIN universală R82538), sau instalat direct în Rack împreună cu o sursă de alimentare corespunzătoare.
Tehnologia de fibră optică folosită pentru sistemul de supraveghere video al unei uzine.
Distanţa mare dintre zonele care necesită supraveghere şi camera de monitorizare precum şi mediul foarte poluat electromagnetic au fost motivele cheie pentru alegerea fibrei optice ca mediu de transmisie al sistemului CCTV. S-a dorit crearea unui sistem de supraveghere video cu arhitectură distribuită, arhivare locală a materialului înregistrat şi acces de la distanţă la resursele sistemului.Utilizarea convertoarelor media şi a fibrei optice pentru supravegherea video de la distanţă mare a unei instalaţii industriale
Fluxurile video atât de la camerele fixe cât şi de la cele PTZ sunt înregistrate local pe DVR-uri instalate în fiecare clădire de birouri. Au fost utilizate DVR-uri M78516 aparţinând categoriei "960H" (rezoluţie de înregistrare: 960 x 576 pixeli) pentru a putea înregistra imaginile de pe noile camere 650 TVL (700 TVL alb-negru). Accesul la înregistrări şi la video live este posibil folosind programul client instalat pe un calculator amplasat într-una din clădirile platformei industriale (aparatele DVR formază o reţea Ethernet bazată de un switch gigabit N29935). Semnalul electric Ethernet este convertit într-un semnal optic de către convertorul ULTIMODE M203G L11025 şi apoi transmis prin intermediul unui cablu de fibră optică single-mode UNI-4SM L7644 către centrul de monitorizare. Aici, un convertor identic de mediu de transmisie Ethernet-FO este instalat. Implementând transmisia pe fibră optică este asigurată imunitatea la interferenţe şi la descărcări electrice.
Creşterea rezoluţiei înregistrărilor în sistemele analogice?
Pentru a funcţiona cât mai eficient şi a menţine în acelaşi timp relevant sistemul CCTV, este necesar ca după o anumită perioadă de timp, să se modernizeze reţeaua de supraveghere prin înlocuirea camerelor video şi a aparatelor DVR. Noile soluţii de pe piaţă oferă o imagine de calitate mult superioară celei obţinute cu echipamentele instalate iniţial precum şi metode mult mai eficiente de arhivare a materialului video. La modernizarea sau implementarea unui nou sistem de supraveghere video, se recomandă foloirea noiii generaţii de DVR-uri - SIGNAL DL-8508 M78508 şi DL-8516 M78516.Aceste DVR-uri suportă înregistrări video la rezoluţie WD1 (960 x 576 pixeli), utilizând la maximum beneficiile aduse de camerele cu rezoluţie 650 TVL (700 TVL alb-negru). Se obţine astfel o relaţie "unu la unu" între rezoluţia maximă pe care o poate înregistra DVR-ul şi numărul de pixeli (976x582) ai camerelor cu rezoluţie 650 TVL. DVR-urile obişnuite care înregistrează video la rezoluţie D1 PAL (4CIF - 704x576) nu pot salva detaliile complete ale imaginilor oferite de camerele W1. Modele de camere W1 sunt: M11194 , M11284 , M10775.
Mai multe ehipamente A/V - o singură intrare HDMI disponibila. Ce e de făcut?
Switch-ul (comunatorul) HDMI dă posibilitatea conectării mai multor dispozitive high-definition la un televizor ce dispune de un număr limitat de intrări HDMI. Se pot conecta simultat un receptor satelit, un player DVD / Blu-ray, un PC sau o consolă de jocuri. Semnalul de ieşire din switch fiind amplificat, poate fi trimis pe un cablu HDMI 1.3b pe o distanţă de până la 15 metri. Chiar şi atunci când televizorul dispune de suficiente intrări HDMI, soluţia elegantă este utilizarea unui singur cablu HDMI deoarece montarea televizorului pe un perete folosind un suport LCD/plasma este mult mai practică. Aspectul estetic se va îmbunătăţii considerabil.Exemplu de utilizare a switch-ului HDMI H3131
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Profesional, chiar şi fără unelte.. profesionale. Necesitatea achiziţionării unui instrument de sertizare scump este adesea cel mai mare obstacol în utilizarea conectorilor de compresie profesionali în instalațiile individuale de antenă . Calitatea ridicată a unor astfel de sisteme de antenă destinate amatorilor poate fi asigurată doar prin utilizarea conectorilor de compresie Cabelcon, bazaţi pe conceptul {1}"Self-Install"{/1}. mai mult
Mufă "F" - Cabelcon E80410
Recunoaşterea plăcuţelor de înmatriculare pe timp de noapte. Camera de supraveghere n-cam 700 M11290 a fost proiectată pentru sistemele în care recunoasterea plăcuţelor de înmatriculare este mandatorie, pentru monitorizarea intrărilor, locurilor de parcare etc, situaţii în care iluminarea este minimă. mai mult
Crearea unui sistem de supraveghere video IP, fără ajutorul unui PC? Signal NVR32-16 HD K4416 este un aparat de înregistrare video care poate suporta până la 16 camere Sunell Full HD. Prin porturile VGA, HDMI şi USB se poate conecta direct la un monitor de calculator sau televizor cu ecran plat şi controla cu mouse-ul ca un dispozitiv de sine stătător, fără a fi necesar un PC. Utilizatorul poate configura şi gestiona sistemul, monitoriza live camerele video, reda şi arhiva materiale înregistrate. Telecomanda inclusă permite controlul comod, de la o distanţă de câţiva metri al dispozitivului. mai mult