Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 15/2013 (8 Aprilie, 2013)

Dintr-un moment în altul ...H.265!

Envivo - un furnizor de soluţii software şi hardware dedicate streaming-ului multimedia către orice dispozitiv (în regim live sau on-demand "la cerere"), a anunțat începerea punerii în aplicare a HEVC codec (H.265) în dispozitivele lor. Datorită progamului de acces timpuriu la codecul HVEC ar trebui ca în prima jumătate a acestui an să îşi facă pe piaţă apariţia primele echipamente compatibile cu noua schemă de codificare video. În plus, compania americană a lucrat îndeaproape cu unul dintre cei mai mari producători de chipset-uri - Corporaţia Broadcom. Din acest joint-venture va rezulta, mai mult ca sigur, o gamă largă de produse bazate pe codecul H.265.
În cadrul unei conferinţe ce va avea loc în această lună în Las Vegas, Envivo şi Broadcom vor prezenta soluţii de codificare şi decodificare a fluxurilor media, soluţii bazate bineînţeles pe standardul HEVC. Un flux multimedia cu rezoluţie UltraHD va fi codificat de către encoderul Muse de la Envivo şi apoi decodificat de cipsetul UltraHD TV Home Gateway - BCM7445 - al celor de la Broadcom. Acestă combinaţie dintre encoderul Envivo şi cipsetul Broadcom va permite lansarea în următoarele luni a unei noi platforme pay-TV.
După cum am prezentat într-unul din săptămânalele anterioare, Uniunea Internaţională de Telecomunicaţii (ITU) a anunţat la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, aprobarea noii versiuni de codificare video de mare eficienţă (HEVC) - H.265. HEVC este succesorul codecului omniprezentului H.264/AVC. Acesta şi-a adus pe deplin contribuţia la dezvoltarea componentei multimedia a internetului. Datorită compresiei foarte eficiente, a permis transmisia şi distribuţia de conţinut video şi multimedia către calculatoarele personale şi, mai recent, către terminalele mobile.
O mică comparaţie a standardelor H.265 şi H.264.
Rată de biți: 610 kbps (H.265), respectiv 1183 kbps (H.264).
(sursa: dot-color.com)
Beneficiile implementării noii metode de compresie video sunt mai mult decât evidente - televiziunea digitală terestră poate furniza transmisiuni la rezoluţie UltraHD (o rezoluţie de două ori mai mare, atât pe verticală cât şi pe orizontală decât formatul 1080p - imagine cu de patru ori mai mulţi pixeli). În mod similar, materiale video de calitate mult superioară celei de azi vor putea fi distribuite şi accesate prin internet, fără a fi nevoie de creşterea ratei de transfer a conexiunii. Eficienţa compresiei se va simţi şi asupra mărimii fişierului, acesta necesitând un spaţiu pe HDD mult mai mic. Fără îndoială, adoptarea noii tehnici de codificare a semnalelor multimedia va fi motivul creşterii interesului din partea publicului pentru materiale A/V cu rezoluţie 4K. La CES-ul din acest an, producătorii de electronice au susţinut clar că televizoarele compatibile cu această rezoluţie reprezintă următorul pas după "3D" şi "SmartTV".

Cablu de fibră optică universal sau de exterior?

Acest proiect a constat în crearea unor conexiuni pe fibră optică între 3 clădiri ale unui campus. Cea mai ieftină soluţie a fost utilizarea cabluri de fibră optică, trase prin sol sau prin aer.
Outdoor Cable: DRAKA A-DQ(ZN)B2Y MM (8xOM2 50/125) [1m]Outdoor Cable: DRAKA A-DQ(ZN)B2Y MM (24xOM2 50/125) [1m]
Schema reţelei - L79008 cablu FO aerian instalat între cele două clădiri apropiate şi L79024 cablu de exterior, îngropat între cele două imobile mai îndepărtate.
Camerelele unde sunt găzuite serverele din cele trei clădiri au fost interconectate prin două cabluri de 30 respectriv 700 de metri. Pentru acoperirea distanţei mici dintre clădirile #1 şi #2, s-a instalat deasupra acoperişurilor celor două imobile cablul cu 8 fibre L79008. Între clădirile #2 şi #3, din cauza distanţei mult mai mari, s-a decis utilizarea unui cablu de 24 de fibre L79024, îngropat în pământ pentru mai multă siguraţă. Ambele cabluri au în interior fibre multimode OM2.
În interiorul cădirilor, cele două cabluri nu au un traseu mai mare de 15 metri. Reţeaua de date instalată în cele două imobile este bazată pe pe cabluri cu manta LSZH - conforme cu cerinţele pentru instalaţiile de interior din majoritatea ţărilor europene. Dacă în interior, fibra trebuia să intre mai mult de 15 metri, atunci era obligatoriu să se utilizeze un cablu optic universal pe toată lungimea conexiunii.
Cod L79008 L79024 L79508 L79524
Nume DRAKA A-DQ(ZN)B2Y
Tip de fibră optică multimode singlemode
Standard OM2 50/125 μm G.652D
Numărul de fibre 8 24 8 24

Amplificatoarele de clădire în sistemele cu antenă comună.

Dispozitivele de tip "Amplificatoar de clădire" sunt componentele principale ale unui sistem CATV/SatTV. Au rolul de a ridica şi în acelaşi timp consolida semnalele RF la un nivel optim pentru distribuţia în reţea. În cazul sistemelor cu o singură antenă principală care distribuie programe DVB-T, amplificatoarele trebuie doar să asigure o transmisie unidirecţională, către priza abonatului, în timp ce pentru reţelele CATV sunt de obicei, utilizate amplificatoare cu canal de retur (transmisie bidirecţională) , necesare pentru funcţionarea serviciilor "triple play" (TV, internet şi telefon).
Alegerea unui amplificator va fi influenţată nu doar de existenţa canalului de retur ci şi de unii parametrii precum gama de frecveţe utilizate, câştigul, nivelul maxim de ieșire, posibilităţile de ajustare a căilor RF. Următorul tabel sintetizează câteva dintre amplificatoarele de bandă largă dedicate sistemelor cu antenaă comună.
 
Nume HA-129R65 HA-123 HA-126 AS-038R65 HA-204R65
Cod R82316 R82301 R82303 R82040 R82308
Bandă [MHz] 5-65
87-862
47-862 47-862 5-65
87-862
5-65
87-862
Nivel max. ieşire [dBμV] 100 117 117 100 105
Câştig - cale directă [dB] 24-27/32-36 28 34 23 37
Calea inversă DA
NU NU DA DA

Câştig cale inversă [dB]

18-21 - - -2 27/-4

Cum protejaţi camerele de supraveghere de intemperii?

Camerele de supraveghere folosite afară trebuie protejate de intemperii. Gradul de protecţie este dat de codul său IP (Ingress Protection Code), uneori numit şi International Protection Rating. Clasa IP descrie rezistenţa unui produs la obiecte solide IP (prima cifră) şi la lichide (a doua cifră). Carcasele de exterior pentru camere sunt deobicei IP 65 sau IP66 ceea ce înseamnă că sunt rezistente la praf şi parţial la apă. Medii cu umiditate mare necesită carcase sau camere cu specificaţii IP67 or IP68. Cea de-a doua înseamnă că pot funcţiona şi sub apă.
O carcasă IP66 Marathon montată pe un stâlp.
Camerele de exterior trebuie să aibă şi posibilitatea de menţinere a temperaturii. Aceasta se obţine deobicei prin termostate cu încălzitoare şi uneori cu ventilatoare pentru a uniformiza temperatura în carcase.
În interiorul carcasei camerei n-cam 270 M11287 sunt montate un termostat şi o rezistenţă pentru a asigura temperatura optimă pentru electronica camerei.

Sporirea funcţiilor unui router.

În ziua de azi, tot mai multe echipamente electronice necesită o conexiune la internet. Fără aceasta, funcţionalitatea unui televizor modern, sistem audio, home theater sau consolă de jocuri devine brusc foarte limitată. Routerele care până în prezent le-aţi folosit doar pentru a facilita o conexiune la reţeaua internet sunt capabile, de cele mai multe ori, să îndeplinească şi cerinţele necesare aparatelor electronice şi electrocasnice moderne.
Pachetul software OpenWRT bazat pe Linux (având şi opţiunea interacţiunii cu utilizatorul printr-o interfaţă grafică) poate fi încărcat pe anumite modele de routere wireless / AP-uri. Odată instalată, aplicaţia va extinde cu mult capabilităţile echipamentului. Trebuie însă subliniat faptul că toate operaţiunile legate de modificarea firmware-ului se fac pe riscul utilizatorului. Cea mai bună/sigură opţiune este este instalarea software-ului prin intermediul portului USB al routerului (atunci când acesta există poate fi utilizat şi pentru conectarea unui hard-disk, modem USB sau o imprimantă; un hub USB permite funcționarea simultană a mai multor dispozitive).
Deţinând echipamente compatibile DLNA, utilizatorul poate viziona filmele (cele de tip -mkv cu subtitrari) sau reda muzică stocată pe hard diskul conectat la router, direct pe televizor, calculator, media player sau smartphone.
Întreaga librărie multimedia (fişiere) este stocată pe hard discul conectat la router prin USB. Serverul DLNA activ pe routerul cu sistem OpenWRT permite partajarea conţinutului multimedia cu mai multe dispozitive DLNA.
Mai multe informaţii despre dispozitivele compatibile şi sistemul OpenWRT pot fi găsite aici.
Diagrama unei reţele dedicate partajării de conţinut multimedia (fotografii, muzică, clipuri video)

Cum monitorizaţi hard diskurile din sistemele CCTV?

Un defect de hard disk într-un sistem CCTV, deşi se întâmplă rar, poate însemna pierderea tuturor materialelor filmate. DVR-urile moderne sunt echipate cu funcţii speciale pentru a minimiza aceste riscuri. DVR-urile WD1 de cea mai nouă generaţie Hikvision şi Signal suportă funcţia S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology) ce monitorizează funcţionarea hard diskului şi informează utilizatorul în catul unei posibile defecţiuni.
S.M.A.R.T monitors the following disk parameters:
  • numărul de cicluri start/stop,
  • numărul de erori ECC corectate,
  • temperatura,
  • numărul de erori de căutare,
  • numărul de erori Ultra DMA,
  • timpul total de funcţionare.
CCTV Network DVR: HIKVISION DS-7208HVI-SV (8ch-WD1-HDMI)
CCTV Network DVR: SIGNAL DL-8508 (8ch-WD1-25fps)
DVR Signal DL-8508
8 canale, 25 fps
Funcţia S.M.A.R.T. oferă o siguranţă crescută în arhivarea datelor. DVR-urile pot verifica starea de funcţionare a hard diskurilor şi, dacă simptomele indică posibilitatea pierderii datelor sau a unui defect, utilizatorul poate fi imediat avertizat. În plus, utilizatorul poate testa hard diskurile la cerere. Opţiunile de testare includ "Short Self Test" ce detectează cele mai posibile probleme, sau, testul ce durează mult mai mult (aprox. o oră) "Extended Self Test" care examinează cu atenţie toţi parametrii discului.
Produse noi în oferta DIPOL:
Wireless-N Router TP-LINK TD-W8968 (ADSL2+, EWAN)
Indoor Distribution Cable: ULTIMODE IDC-4MM (4xOM2-50/125, 2000m reel)
Gigabit Switch TP-LINK TL-SG105 (5xGE)
Router wireless "N" (ADSL2+)
TP-LINK TD-W8968N
N2909
Cablu de distribuţie pentru interior
ULTIMODE IDC-4MM 2000m
L7204_2000
Switch gigabit 5xGE
TP-LINK TL-SG105
N29942
Merită citit:
"Publicitatea Digitală" - mai uşor ca niciodată. Publicitatea Digitală este un sistem care combină panourile electronice de afişaj şi soluţii software dedicate pentru a prezenta informaţii specifice, anunţuri, ştiri şi alte mesaje. Scopul sistemului este acela de a "ţinti" cu mesaje personalizate una sau mai multe persoane în locuri şi momente specifice. Astfel de sisteme sunt folosite în aeroporturi, hoteluri, restaurante, hipermarketuri, etc. mai mult
Distribuţia unui semnal FullHD în format DVB-T într-o reţea de cablu şi o reţea WiFi
folosind Signal-751 R86751
Transmiterea semnalului video al unei camere analogice pe fibră optică. Convertoarele video sunt dispozitive active care, la unul dintre capetele conexiunii transformă semnalul video analogic (de pe un cablu coaxial) într-un semnal digital, compatibil cu transmisia pe fibră optică şi vice-versa la celălalt capăt. Se pot, de asemenea, transfera şi datele de telemetrie de la portul RS-485, un canal audio şi un semnal de alarmă. În acest mod, convertoarele pot extinde distanţa de transmisie video şi control PTZ cu până la 20 de kilometri. mai mult
Link de fibră optică integrat într-un sistem CCTV analogic
Conexiune 3G backup. Routerul TP-Link TL-MR3420 3G/3.75G N2957 permite crearea rapidă a unei reţele cablate sau wireless cu acces la internet printr-o conexiune 3G. Dispozitivul oferă viteze wireless de până la 300 Mbps (802.11n) şi 100 Mbps în LAN (Ethernet). Conexiunea internet prin intermediul rețelei 3G se realizează cu ajutorul unui modem 3G conectat la portul USB al routerului (lista dispozitivelor compatibile este disponibilă pe site-ul producătorului. mai mult
Aplicațiile tipice ale routerului TP-Link TL-MR3420 N2957