Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 16/2013 (15 aprilie, 2013)

Antene din grafen.

Cercetările desfăşurate la Institutul de Tehnologie din Georgia vor duce la realizarea unor antene din grafen - un material considerat a fi principalul candidat pentru înlocuirea siliciului în circuitele integrate. Astfel de antene realizate din acest "material al viitorului" vor fi capabile să transfere date cu o viteză de până la 1 Tbps pe o distanţă de 1 m și teoretic pot atinge şi 100 Tbps dar la distanţe de câţiva centimetri.
Arhitectura hardware a unui dispozitiv
capabil de comunicaţii wireless la viteză terabit
(sursa: gatech.edu)
Antena de grafen propusă trebuie să fie construită sub forma unor fâşii înguste, de 10 până la de 100 nanometri şi o lungime nu mai mare de un micrometru. Doar în acest fel sunt posibile transmisiunile wireless la frecveţele terahertz. Prin urmare, antenele din grafenă vor fi extrem de mici. Vor putea fi integrate cu uşurintă în telefoanele mobile pentru a transfera date între diversele circuite integrate ce alcătuiesc terminalul mobil sau pentru comunicaţii de mare viteză, pe distanţă mică cu alte dispozitive.
Pentru a beneficia de toate avantajele acestor antene, simpla utilizare în echipamentele electronice nu este de ajuns. Este, de asemenea, necesar crearea unor nano-dispozitive capabile să proceseze şi să stocheze cantităţi enorme de date.
Structura grafenei, cu atomii poziţionaţi într-un tipar hexagonal regulat
(sursa: wikipedia.org)
Grafenul este una din formele alotropice ale carbonului. În 2010, Andre Geim şi Konstantin Novoselov au primit Premiul Nobel în Fizică "pentru experimente revoluţionare în ceea ce priveşte materialul grafen bidimensional". În martie 2011, Institutul de Tehnologie a Materialelor Electronice şi Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii din Varsovia, au planul de cooperare pentru dezvoltarea tehnologiei care permite producţia la scară industrială a bucăților mari de material numit Grafen.
Materialul constă dintr-un singur strat de atomi de carbon aranjaţi într-o reţea cristalină asemănătoare unui fagure de miere. Proprietăţile grafenului sunt conductivitatea termică şi electrică foarte bună, transparenţa optică (absoarbe doar 2.3% din lumina vizibilă), flexibilitate şi rezistenţa de 100 de ori mai mare decât în cazul oţelului.
Grafenul este un material pentru viitor. Comisia Europeană a recunoscut studiul graphenei ca un program strategic al UE şi va aloca acestui domeniu peste un miliard de euro.

Două camere IP fără switch adiţional.

Cea mai simplă metodă de a transmite semnalele a două camere IP pe o fibră optică este aceea de a utiliza un switch. Aceasta implică însă alocarea de spaţiu pentru echipamentul în cauză şi bineînţeles asigurarea unei surse de alimentare.
Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Ethernet Media Converter ULTIMODE M-407M-2 (one SM fiber up to 40km, 2p switch) Ethernet Media Converter ULTIMODE M-407M-2 (one SM fiber up to 40km, 2p switch) Ethernet Media Converter ULTIMODE M-407M-2 (one SM fiber up to 40km, 2p switch) Ethernet Media Converter ULTIMODE M-407M-2 (one SM fiber up to 40km, 2p switch) Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/12DN/V (CMOS 1080p, ONVIF)Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/50DN (720p CCD)Outdoor IP Camera: Sunell SN-IPR54/50DN (720p CCD)
Sistem IP CCTV ce foloseşte două seturi de convetoare M-407M-2 L11542
DIPOL oferă seturi alcătuite din două convertoare de mediu de transmisie (Ethernet-FO) ULTIMODE M-407M-2 L11542, unul dintre ele având încorporat un switch ethernet de două porturi ce poate fi folosit pentru conectarea a două camere IP. Conectorul optic al fiecărui convertor este de tip SC. Este necesar doar un singur conector deoarece echipamentele utilizează pentru transmisia informaţiei tehnologia WDM - lungimi de undă diferite ale fasciculului laser transporta semnale diferite, pe o singură fibră optică. Costurile de instalare sunt reduse astfel în mod semnificativ.
Costul de cablare sau de închiriere a liniei de transmisie este de multe ori un factor decisiv în alegerea soluţiei potrivite pentru o anumită aplicaţie. În plus, instalatorul trebuie să asigure şi condiţiile necesare instalării echipamentelor în mediu extern (temperatură şi umiditate). Soluţia optimă în exemplul prezentat mai sus a fost utilizarea a două seturi de media convertoare L11542 şi a două fibre optice.

Câte canale SD/HD pot fi introduse într-un singur multiplex DVB-T creat cu ajutorul unui headend?

Unul dintre modulele headendului TERRA MMH-3000 este TDX-311c R81711C - receptor 8PSK/QPSK CI şi modulator DVB-T. Modulul converteşte canalele satelit DVB-S/S2 (criptate sau nu) ale unui transponder într-un multiplex DVB-T(COFDM).

Tabel informativ oferit de serviciul DigitalBitrate despre numărul de canale, PID, bitrate, etc. ale transponderului Hotbird 13.0E (11393V)
(Click pe pentru a mari)
Date statistice despre transponderul 11393V
În acest exemplu, bitrate-ul total al transponderului 11393V al Hotbird 13.0E este de aproximativ 42 Mbps (31.6 Mbps - pentru fluxurile video şi 5.4 Mbps pentru cele audio). Transponderul are disponibile pentru public 18 servicii (canale). Bitrate-ul mediu al fluxului video pentru cele mai populare cinci canale: ​​4.0 Mbps (TVN), 3.4 Mbps (TVN24), 2.6 Mbps (TVN7), 3.2 Mbps (TVN Turbo şi TVN Style). Deci fluxurile video şi audio ar totaliza împreună aproximativ 16.4 Mbps. Serviciul web oferă, de asemenea, şi valoarea bitrate-ului maxim întâlnit într-o perioadă de 24 de ore. În acest caz, valoarea totală a bitrate-ului s-ar putea ridica la 24.4 Mbps. Cu toate acestea, situaţia în care toate canalele ating valoarea de bitrate maxim în acelaşi timp este practic imposibilă.
Bitrate-ul maxim la ieşirea din modulatorul DVB-T TDX-311c R81711C depinde de schema de modulare, de lăţimea canalului RF utilizat, de valoarea intervalului de gardă şi de parametrii FEC. În cazul unei modulări 64-QAM, a unei lăţimi de canal de 8 MHz, interval de gardă de 1/32 şi FEC 7/8, bitrate-ul este de 31.66 Mbps. Nu este recomandată însă atingerea valorii maxime a bitrate-ului. În cazul distribuirii de canale TV satelit, marja de siguranţă ar trebui să fie de 10-15% din capacitatea maximă. În sistemele cu cabluri foarte vechi, ar putea fi necesar creşterea valorii intervalului de gardă, pentru a reduce oarecum bitrate-ul maxim.

Probleme de focalizare ale camerelor tip BOX.

Se întâmplă câteodată ca în procesul de ajustare a focusului pe camera video, imaginea obţinută să nu aibă claritatea dorit, situaţie ce apare cu precădere în cazul lentilelor varifocale, la distaţe focale extreme. În acest caz, trebuie mai întâi să slăbiţi şurubul ce blochează inelul special din partea frontală a camerei video (folosind cheia inclusă). Acest inel este utilizat pentru obţinerea unei imagini clare, în focus, în cazul problemelor de - back focus. Ajustarea trebuie să se facă la cea mai scurtă distanţă focală a lentilei, cu focusul la infinit. Totodată irisul lentilei trebuie deschis total şi ar trebui să se folosească şi un filtru de gri (deoarece va asigura o focalizare corectă şi în condiţii de noapte).
IP CMOS Camera: Sunell SN-IPC54/12DN (2MP, H.264, ONVIF)
Pe camerele Sunell de tip BOX, distanţa dintre senzorul de imagine şi obiectiv
este reglabilă prin rotirea inelului blocat de şurubul din partea de jos a camerei

Monitorizarea funcţionării aparatelor DVR Hikvision?

DVR-urile M72104 , M72108 , M72116 au capacitatea de a efectua teste de auto-diagnosticare şi de a notifică operatorul cu privire la orice probleme care apar în sistemul de supraveghere video.
Auto-diagnosticarea include:
  • HDD plin
  • Eroare de HDD
  • Reţea deconectată - nu există conexiune la reţeaua locală LAN
  • Conflict IP - adresă IP duplicat
  • Autentificare neautorizată - nume de utilizator sau parolă invalide
  • Semnal video anormal
  • Nepotrivire de standard la intrarea/ieşirea video
  • Problemă de înregistrare - spaţiu pentru înregistrare inexistent, nu este disponibil un dispozitiv de stocare extern
  • Mişcare - mişcare detectată într-una dintre cele patru zone de detecţie definite pentru fiecare cameră
  • Manipulare - s-a umblat la camera video
  • Pierderea semnalului video
Mobile Sat Dish: Camping 35 (offset)
Fereastra de configurare Hikvision (Google Chrome)
Operatorul poate fi atenţionat despre oricare evenimente prin diferite alarme:
  • Afişare pe ecran complet - un eveniment detectat pe orice canal video va declanşa afişarea în regim "ecran complet" a imagini de pe camera video respectivă.
  • Avertizare sonoră.
  • Anunţarea centrului de supraveghere - informaţii despre eveniment sunt trimise către o aplicaţie client instalată pe un PC (de exemplu, IVMS-4200)
  • Trimitere e-mail - un e-mail este trimis către anumite adrese preconfigurate.

Switch-uri pentru firmele mici şi mijlocii.

Switch-urile inteligente sunt echipamente IT economice indispensabile întreprinderilor mici şi mijlocii. Au varii caracteristici de securitate foarte utile în aceste medii de lucru. Funcţia Storm Control previne perturbarea traficului LAN ce poat fi cauzat de către "inundarea" unui port cu pachete broadcast, multicast, unicast. QoS (Quality of Service) pe nivelurile 2, 3 şi 4 oferă administratorului noi capabilităţi de optimizare a traficul de date. În plus, managementul echipamentului prin intermediul unui browser web sau a liniei de comandă permite o configurare foarte rapidă. Switch-uri inteligente sunt ideale pentru întreprinderile şi afacerile ce sunt în cautarea unor echipamente IT economice, de mare viteză.
Tabelul de mai jos sintetizează câteva dintre switch-urile oferite de DIPOL. Alegerea unui switch în funcţie de aplicaţia în care va fi utilizat este mult uşurată dacă se ţine cont de funcţiile menţionate mai sus, de numărul de porturi, existenţa unei funcţii PoE (pentru alimentarea dispozitivelor de reţea conectate la switch), a unei funcții IGMP Snooping (folositoare în cazul traficului multicast).
 
Nume TL-SF1005D TL-SF1008D TL-SF1016D TL-SL1226 TL-SF1008P TL-SG1005D TL-SG1008D
Cod N29915 N29918 N29926 N29929 N29930 N29935 N29938
Numărul de
porturi 10/100 Mb/s
5 8 16 24 8 0 0
Numărul de porturi 10/100/1000 Mb/s 0 0 0 2 0 5 8
Numărul de porturi PoE
0 0 0 0 4 0 0
Montabil în rack Nu Nu Nu Da Nu Nu Nu
 
Nume TL-SG1024D TL-SG1016D TL-SL2210WEB TL-SL2218WEB TL-SL2428WEB TL-SL2452WEB TL-SL5428E
Cod N29939 N29940 N29949 N29950 precum N29951 N29952 N29955
Numărul de
porturi 10/100 Mb/s
0 0 8 16 24 48 24
Numărul de porturi 10/100/1000 Mb/s 24 16 1 1 2 2 2
Număr de sloturi SFP
0 0 1 1 2 2 2
Categorie - - inteligent inteligent inteligent inteligent managed
Montabil în rack Nu Nu Da Da Da Da Da
 
Nume TL-SG3424 TL-SG316 TL-SG3210 TL-SG3424P TL-SG2216 TL-SG2424 TL-SG108
Cod N29957 N29958 N29959 N29961 N29947 N29948 N29943
Numărul de
porturi 10/100 Mb/s
0 0 0 0 0 0 0
Numărul de porturi 10/100/1000 Mb/s 24 16 8 24 (PoE) 16 24 8
Numărul de porturi SFP
4 2 2 4 2 4 0
Categorie managed managed managed managed
PoE
inteligent inteligent (IPTV-IGMP snooping)
Montabil în rack
Da Da Da Da Da Da Nu
Produse noi în oferta DIPOL:
Single-mode Patch Cord ULTIMODE PC-522D2 (2xSC/APC-2xSC/APC, 9/125) [1.5m]
Outdoor Cable: DRAKA A-DQ(ZN)B2Y MM (24xOM2 50/125) [1m]
Gigabit Switch TP-LINK TL-SG108 (8xGE)
Patchcord ULTIMODE PC-522D2
2xSC/APC-2xSC/APC
L34221
Cablu FO OM2 de exterior 24 fibre
DRAKA A-DQ (ZN) B2Y MM
L79024
Switch 8xGE
TP-LINK TL-SG108
N29943
Merită citit:
Cum se crează multiplexuri DVB-T "private", compuse din canale de satelit? Headend-ul TERRA MMH-3000 oferă posibilitatea creării de multiplexuri digitale (DVB-T sau DVB-C), care pot fi alcătuite din orice canal satelit, chiar şi de pe transpondere sau sateliţi diferiţi.
Comparativ cu celelalte soluţii existente pe piaţă, headend-ul Terra oferă o utilizare mult mai eficientă a lăţimii de bandă şi a capacităţii canalului. mai mult
Unghiul normal de funcţionare şi cel de -3dB în cazul iluminatoarelor IR. Unghiul de -3dB se referă la unghiul făcut de iluminator în care intensitatea radiaţiei nu scade sub 50% (3 dB) din valoarea maximă. Cu cât acest unghi este mai mic, cu atât fascicolul luminos este mai concentrat. În cazul iluminatoarelor Redbeam doate cu lentile, unghiul normal de funcţionare este aproximativ de două ori mai mare decât unghiul -3dB. mai mult
AP de exterior cu dimensiuni reduse. NanoStation Loco M5 este o soluţie integrată pentru crearea de link-uri radio în banda de 5 GHz bazate pe standardul 802.11n MIMO 2x2. Datorită unei contrucţii unice, Loco M5 oferă o performanţă de neegalat pentru un echipament de asemenea dimensiuni. Carcasa exterioară este din plastic rezistent la radiaţii UV și condiţii meteorologice nefavorabile. Dispozitivul este dotat cu protecție la supratensiuni mai mult
Ubiquiti NanoStation Loco M5, 5GHz CPE N2515