Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 18/2013 (29 aprilie, 2013)

Imagini 3D obţinute de la 1 km depărtare.

O echipă de fizicieni din Scoţia, condusă de către profesorul Gerald Buller, a dezvoltat o metodă nouă de obţinere a imaginilor 3D. Bazându-se pe cunoscuta tehnică TOF (Time of Flight) la care au adăugat un laser infraroşu de mică putere, oamenii de stiinţă au obtinut imagini tridimensionale ale obiectelor situate chiar şi la 1 km distanţă de aparatura de înregistrare. În momentul de faţă, astfel de sisteme permit doar cartografierea obiectelor situate doar în imediata apropiere a scanner-ului.
UHF TV antenna: DIPOL 11/21-69 (11-element)
Rezultatele cercetătorilor din Edinburgh - cartografiere 3D de la 325 de metri distanţă a unei persoane stând în picioare.
Problema cartografieri feţei va fi rezolvată în curând.
Principiul de funcţionare al sistemului se bazează pe măsurarea "Timpului de Zbor" al fotonilor reflectaţi de obiectul mapat. Sursa de lumină este un laser care generează un fascicul de lumină infraroşie cu lungime de undă de 1560 nm. Lumina reflectată de obiect intră în scanner-ul care calculează timpul şi furnizează datele obţinute unui sistem informatic. Senzorul este foarte, foarte sensibil - poate măsura timpul unui singur foton. Un software specializat efectuează calculele necesare şi generează o imagine a obiectului scanat cu precizie milimetrică.
Deşi există sisteme mai precise, acestea nu pot scana obiecte aflate la distanţe atât de mari. Noua metodă dezvoltată îşi poate găsi utilizarea într-o gamă largă de aplicaţii cum ar fi scanarea creşterii culturilor agricole, monitorizarea mişcărilor de teren sau pur şi simplu avertizarea în cazul unor ameninţări ce pot fi detectate doar în acest fel. Tehnica ToF oferă un compromis ideal între rezoluţia imaginii obţinute, distanţa de la care se face cartografierea, timpul de obţinere a imaginii şi consumul de energie. Intensitatea mică şi lungimea de undă de 1560 nm înseamă că laserul poate fi folosit pe oameni sau oricare alte organisme vii în condiţii de siguranţă iar generarea acestuia necesită o cantitate mică de energie. Atenuarea semnalului cauzată de atmosferă şi de interferenţa de la alte surse de lumină (în special lumina soarelui) au fost reduse la minimum.
Practic, sistemul este gata de utilizare dar oamenii de ştiinţă încă doresc îmbunătăţirea acestuia. Asta deoarece obiectele mici cu care au o reflexie scăzută nu sunt corect recunoscute. Spre exemplu, chipurile umane sunt afişate ca pete negre. În paralel, se lucrează şi la introducerea unei opţiuni de măsurare a vitezei de deplasare a obiectelor în mişcare. Principalul obstacol este puterea insuficientă de calcul a platformei PC utilizate. Se doreşte, de asemenea miniaturizarea sistemului și creşterea distanţei de scanare până la 10 km.

Utilizarea unui striper fibră optică.

Striperul este un instrument de bază al oricărui instalator de sisteme de fibră optică. Este folosit la pregătirea corespunzătoare a fibrei înainte de tăiere. Această pregătire implică îndepărtarea tamponului şi a celorlalte straturi exterioare ale fibrei optice.
Fibra este acoperită de două sau trei straturi protectoare. Partea centrală care trebuie lipită ulterior are un diametru de 125 microni. Pentru a ajunge la miez, tehnicianul trebuie să îndepărteze straturile exterioare care au dimensiuni de 3 mm, 900 microni şi respectiv 250 microni. Fiecare stripper are două sau trei poziţii care permit îndepărtarea precisă a acestor straturi protectoare. Instrumentele echipate cu două şanţuri pot înlătura simultan stratul de 900 şi 250 de microni. Trebuie menţionat faptul că fibrele singlemode şi multimode se pregătesc pentru splicing în acelaşi mod şi astfel, acelaşi stripper poate fi folosit pentru ambele modele de cablu.

Alegerea unui nod optic pentru distribuirea semnalelor TV.

Fibra optică devine un mediu de transmisie din ce în ce mai popular în cadrul reţelelor TV. Principalele avantaje ale utilizării tehnologiei de fibră optică sunt distanţa lungă pe care pot fi transmise semnalele şi imunitatea la interferenţe, în special la supratensiunile cauzate de trăsnet.
Aici, nodul optic este un dispozitiv folosit la conversia semnalelor optice în semnale electrice şi viceversa (canal de retur), care permite transmisia pe direcţia înainte (către abonat) şi în sens invers (de la abonat la furnizorul de servicii) - acesta din urmă opţiune fiind utilizată pentru accesul de bandă largă la internet. Selectarea corespunzătoare a unui nod optic trebuie să se bazeze pe cerinţele sistemului şi pe analiza unor parametri:
  • sensibilitatea intrării optice - sensibilitate mai mare înseamnă de cele mai multe ori o implementare uşoară a reţelei; posibilitatea utilizării unor niveluri scăzute de semnal la intrarea în nod permit linkuri optice mai mari şi/sau separarea semnalului într-un număr mai mare de căi,
  • nivelul maxim de semnal la ieşirea RF - nu mai sunt necesare amplificatoare suplimentare; dispozitivele capabile de un nivel de ieşire mai mare de 110 dBuV permit distribuţia semnalului în reţele de mari dimensiuni,
  • alimentarea - 230 VAC (la locul instalării) sau 24-65 VAC (telealimentare),
  • posibilitatea de configurare şi monitorizare de la distanţă - modelele mai avansate pot fi controlate de la distanţă şi monitorizate fie de un software dedicat sau fie prin intermediul protocolului SNMP.
Seria de receptoare/noduri optice Terra:
 
Nume OD-002 OD-003 OD-120 OD-200P OD-010R62
Cod R81726 R81728 R81724 R81722 R817272
Frecveţe ieşire [MHz] 47-862 47-1002 47-862 47/75/87-862 

47/75/87/
108-1002

Sensibilitate [dBm] -7...2  -10...-3  -7...2   -7...2  -7...2 
Nivel maxim de semnal [dBμV] 106 80 113 114 106
Canal de retur
NU NU NU DA DA
Administrare de la distanţă
NU NU DA DA NU
Dispozitivele ideale pentru utilizare înpreună cu receptoarele/nodurile optice sunt emiţătoarele optice ale seriei Terra MOS-211, ca de exemplu TERRA MOS-211A R81720.

Alimentarea camerelor video prin cabluri UTP.

Datorită costului redus de instalare, cablurile torsadate (UTP) sunt adesea folosite pentru transmiterea semnalelor video analogice. Cu cât distanţa pe care se face transmisa este mai mare, cu atât şi diferenţa de preţ între cablul UTP şi cel coaxial dedicat CCTV, cu alimentare, este mai mare. Deoarece în sistemele bazate pe cabluri torsadate este necesară utilizarea unor componente suplimentare (balunuri), diferenţa este insignifiantă în cazul sistemelor mici.
Pe de altă parte, în situaţia în care camerele nu sunt alimentate local apare şi problema alimenării cu energie.. Distanţa pe care este posibilă alimentarea cu 12 VDC a unei camere video prin cablu UTP/FTP este foarte limitată. Diametrul firelor de cupru ale unui cablu cat.5e este de aproximativ 0.5 mm şi astfel aria secţiunii transversale este de aproximativ 0.2 mm2. Aşadar de aproximativ 2.5 ori mai mică decât în cazul celor mai subţiri conductori ai cablurilor CCTV (0.5 mm2). Considerând o cădere de tensiune de maxim 1 V şi un consum tipic de de 0.5 A, distanţa maximă pe care este posibilă alimentarea pe UTP a unei camere este de numai 11 metri. Acesta distanţă poate fi dublată prin conectarea în paralel a două perechi de conductori (sau chiar triplată dacă se folosesc 3 perechi de conductori). În orice caz, curentul total nu poate depăşi 1 A.
Video Transmitter-Receiver Set: 1VAP (BNC, DC-2.1/5.5)
Stabilized Power Supply ZK-65 (11.4-13.2VDC, 9x0.5A)
Setul emiţător/receptor video Etrix 1VAP M16659 transmite semnal video şi alimentare de la o sursă locală prin intermediul cablului UTP. Sursa de alimentare stabilizată ZK-65 M18294 cu tensiune de ieşire reglabilă (11.4 - 13.2 VDC) poate rezolva problema distanţelor lungi. Crescând tensiunea de ieşire la 13 V, distanţa maximă poate fi dublată.

Alegerea optimă a unui NVR.

Aparatele Titan NVR produse de NUUO sunt dispozitive plug&play de sine stătătoare sau montabile în rack destinate managementului de la A la Z al unui sisem IP CCTV. Pentru a alege şi configura un NVR în vederea gestionării unui sistem IP CCTV, trebuie analizate următoarele trei aspecte fundamentale:
  • numărul de camere în sistemul IP CCTV
  • sistem complet autonom sau gestionat parţial de către personal autorizat
  • perioada de reţinere a datelor
Network Video Recorder: NUUO NVR Titan NT-4040(R)
Network Video Recorder: NUUO NVR Titan NT-8040(R) (max 64ch)
NUUO NVR Titan NT-4040(R)
K4204
NUUO NVR Titan NT-8040(R)
K4804
Dacă sistemul va fi controlat de către un operator, cea mai bună alegere este modelul K4804 deoarece este capabil a afişa simultan imagini de pe 4 camere IP, oferind astfel un flux video de rezoluţie 1080p la 25 fps, prin intermediul conectorilor DVI/HDMI. În plus, aceasta permite şi o transmisie audio bidirecţională. Dacă în schimb se doreşte un sistem autonom de dimensiuni medii iar datele colectate nu trebuie păstrate mai mult de 2-3 săptămâni, se recomandă modelul K4204.
Tabelul de mai jos prezintă difereţele dintre cele două NVR-uri Titan:
Model NT-4040 NT-8040R
Code K4204 K4804
CPU Intel® Atom™ D525 (1M Cache, 1.80 GHz) Intel® Core™ i5-2400 (6M Cache, 3.40 GHz)
HDD bays
4xSATA II 8xSATA II
USB/SATA connectors
6 x USB 2.0
1 x eSATA (DAS)
2 x USB3.0,
2 x USB2.0,
1 x eSATA (DAS)

Routere wireless pentru partajarea (cu adevărat) a accesului la internetul de bandă largă (60 Mbps sau mai mult)..

Odată cu dezvoltarea tehnologiei de acces în bandă largă, furnizorii de servicii internet oferă viteze de download de 30, 60 sau chiar 120 Mbps.
Pentru a utiliza pe deplin lăţimea de bandă disponibilă, trebuie folosite routere wireless care dispun de AP-uri corespunzătoare. Încă se mai găsesc pe piaţă echipamente compatibile cu standardul 802.11 b/g (viteza teoretică fiind de 54 Mbps) care au un maxim real de transfer al datelor de 23-24 Mbps. Pentru vitezele mari oferite de furnizori sunt recomandate routere compatibile 802.11n deoarece chiar şi cele mai simple modele (o singură antenă; viteză teoretică de 150 Mbps) au transferuri reale de până la 60 Mbps iar cele mai avansate modele (routere tip MIMO, două sau trei antene; viteză teoretică de 300 Mbps) sunt capabile de transferuri reale de până la 120 Mbps.
It is worth mentioning that the efficiency of a router equipped with wireless AP depends also on the number of antennas, type and clock speed of the CPU, the amount of internal memory.
Tabelul de mai jos conţine cele mai bune routere dotate cu AP-uri wireless de mare viteză, potrivite pentru conexiunile la internet în bandă largă:
 
Nume TL-MR3420 TL-WR841N TL-WR1043ND TL-WDR4300
Cod N2957 N3250 N3253 N3260
Standarde WLAN
802.11n
300 Mb/s
2.4 GHz
802.11n
300 Mb/s
2.4 GHz
802.11n
300 Mb/s
2.4 GHz
802.11n
300/450 Mb/s
2.4 /5 GHz
MIMO 2T2R 2T2R 3T3R 3T3R
USB Da Nu Da Da
Produse noi în oferta DIPOL:
Subscriber Terminal Outlet: Alcad BM-100 (FM&DAB/TV, flush)
Flat Panel Wall Mount: Signal (26
Priză TV
Alcad BM-100
R62200
Suport TV de perete
Signal LCD-M03, motorizat
E93190
Switch TP-Link Web Smart
TL-SG2216 16xGE 2xSFP
N29947
Merită citit:
Cum să profitaţi din plin de capabiliăţile routerului dvs. Datorită unui software alternativ disponibil pe internet, multe dintre routerele Wi-Fi pot căpăta o funcţionalitate extinsă. De exemplu, software-ul poate transforma router-ul într-un server NAS sau print server, îi poate creşte performanţa în routare sau oferi opţiuni avansate de analiză a traficului. mai mult
Reţea wireless de apartament bazată pe dispozitive TP-LINK
Sistem SatTV/CATV cu multiswitch într-o clădire cu 5 scări. Cerinţa instalaţiei descrise mai jos a constat în asigurarea fiecărei prize TV din clădire atât semnal DVB-T cât şi de satelit (dintr-o singură poziţie Hot Bird). mai mult
Sistemul SMATV proiectat cu ajutorul software-ului gratuit TERRA SatNet
Cameră IP discretă. La implementarea unui sistem de supraveghere video, cei mai mulţi proprietari, iau serios în considerare dimensiunea camerelor video. Echipamentele de dimensiuni mici, pot fi mai uşor integrate în decor, în special în cazul sistemelor video de interior. Pentru soluţiile IP, recomandăm camera megapixel de tip "dom", Sunell SN-IPC54/14EDN K1698 cu diametrul de 100 mm şi înălţimea de 53 mm. Senzorul de imagine Sony Exmor dispune de o rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli şi poate funcţiona chiar şi în lipsa luminii, oferind imagini mult mai detaliate decât cele obţinute cu un senzor CMOS... mai mult
Cameră IP Sunell SN-IPC54/14EDN 2MP - K1698 - senzor de imagine Sony Exmor, protocol ONVIF, diametru de 10 cm
Patch Cord (made to order)