Nr. 19/2013 (06 mai, 2013)
Vom avea oare procesoare cu frecvenţe de terahertzi?
Fizicienii s-au dezvoltat o modalitate de a schimba proprietatea de spin a electronilor într-o perioadă de timp egală cu a 1 000 000 000 000 000 000 000 000 parte dintr-o secundă Chair dacă pentru 99% din populaţia lumii asemenea numere, fracţii sunt de neimaginat, cercetările desfăşurate în acest domeniu au un important rol în dezvoltarea civilizaţiei umane deoarece pot accelera într-un mod semnificativ maşinile de calcul (calculatoarele) de care omenirea depinde.Electronul are trei proprietăţi de bază: masa, sarcina electrică şi spinul. Acesta din urmă, spinul, este momentul cinetic propriu (intrinsec) al electronului, moment cinetic separat de cel cauzat de mişcarea acestuia în jurul atomului. Deşi spinului electronului are două stări ("sus", "jos"), într-un corp solid, spinul mai multor electroni pot acţiona împreună creând o suprapunere de stări astfel încât să afecteze proprietăţile magnetice şi electrice ale materialului. Atribuind fiecărei superpoziţii valori numerice diferite, un singur "bit cuantic" poate înmagazina mai multă informaţie decât "un bit obişnuit" (0 sau 1) utilizat în prezent în sistemele de calcul.

Noua metodă de manipulare a spinului unui electron se bazează pe transmiterea către un material special cu proprietăţi magnetice a unui impuls laser de o durată extrem de scurtă. Un grup de atomi trece într-o stare excitată, spinul electronilor se modifică iar întregul ansamblu este caracterizat de o diferită structură magnetică. Cel mai mare avantaj al noii metode este timpul foarte scurt în care acest proces are loc. [imagine: livescience.com (Departamenul American de Energie, Ames)]
Se aşteaptă ca spintronica (sau magnetoelectronica) să permită construirea unor sisteme de calcul de mii de ori mai repide decât cele tradiţionale bazate pe siliciu, şi, în plus, mult mai eficiente. Asemenea dispozitive nu vor necesita un flux constant de curent pentru stocarea datelor, spre deosebire de tehnologia RAM unde informaţia persistă doar cât timp echipamentul este alimentat.
Dacă suntem acum în căutara unui calculator, mertiă să aşteptăm noua tehnologie? Categoric nu. Drumul din laborator până la linia de producţie durează foarte mult timp iar ca mărtuie am putea chiar să îl cităm pe unul dintre părinţii electromagnetismului, Michael Faraday: "Domnule, la ce e de folos un copil nou-născut?"
Supraveghere video într-o instalaţie industrială întinsă.
S-a dorit intalarea unui sistem CCTV capabil să acopere întreaga suprafaţă a platformei industriale. Având în vedere că întregul complex este compus din mai multe clădiri aşezate pe o suprafaţă destul de mare, s-a decis utilizarea fibrei optice ca mediu de transport.
Sistemul CCTV şi de monitorizare a procesului de fabricaţie instalat
Magistrala de date a întregului sistem a fost bazată pe cabluri de fibră optică singlemode de exterior. Acestea au fost supendate pe stâlpi, folosind cabluri portante. În clădiri şi pe faţada acestora au fost montate camere analogice compacte M11282 precum şi camere tip "Dom" de mare viteză M1192. Convertoare video de 4 L2421 şi respectiv 8 canale L2821 au fost utilizate pentru a transmite semnalul video de la camerele de supraveghere către centrul de monitorizare.
Funcţionarea utilajelor cheie este supravegheată şi cu ajutorul unei conexiuni Ethernet. Această reţea foloseşte convertoare FO-Ethernet ULTIMODE L11025. A fost creată în acest mod o subreţea adiţională pentru a deservi întreaga uzină.
Echipamentul DVR ales pentru întraga instalaţie a fost Signal DL-8516 M78516. Acesta împreună cu camerele PTZ sunt gestionate complet cu ajutorul unităţii de control K01 M77925 . Majoritatea celorlalte componente ale sistemului, casete/cutii optice, patch panel-uri, etc. au fost montate în cabinete metalice de tip Rack.
Distribuirea televiziunii digitale terestre într-un bloc de apartamente.
În scopul recepţiei şi distribuirii locale a programelor DVB-T într-un bloc de apartamente cu patru scări, a fost instalat un set de amplificatoare de canal Terra pentru a filtra şi amplifica semnalul recepţionat de către antena UHF DIPOL 44/21-69 Tri Digit A2670 Setul este compus din două amplificatoare dublu canal at420 R82510 şi un amplificator de bandă largă ma400 R82520. Modulele au fost montate pe şină DIN R82538 şi alimentate de la sursa DR-60-12 R82532. Întregul set este capabil a amplifica un număr de patru multiplexe DVB-T şi a oferi la ieşire un semnal RF stabil, de nivel ridicat (AGC). În plus, locatarii beneficiează şi de programe radio FM acestea fiind recepţionate cu antena Dipol 1RUZ PM B A0221 şi injectate în sistemul de distribuţie RF de către amplificatorul ma400 R82520.Diagrama sistemului de distribuţie DVB-T în clădirea cu 4 scări şi 64 de apartamente.
Click pentru formatul PDF.
Click pentru formatul PDF.
Toate apartamentele au fost dotate cu prize TV R62200. Semnalul RF din reţeaua de distribuţie pasivă este partajat către cele patru scări cu ajutorul unui splitter TV/FM cu 4 căi, Signal R-4 R60104. În fiecare scară, semalul este divizat către fiecare etaj tot cu ajutorul splitterelor cu 4 căi. Pe ultima porţiune a reţelei, s-au folosit tap-uri R6024 de 4 căi au atenuări diferite pe fiecare cale. Trecerea neatenuată a fiecărui tap a fost conectată la o rezistenţă terminală R66200. Întreaga reţea de distribuţie a fost construită folosind ca mediu de transmisie cablul coaxial TRISET-113 E1015.
Zonele "private" şi camerele CCTV.
Posibilitatea de mascare a anumitor zone filmate constituie reprezintă o funcţie importantă a celor mai multe sisteme de supraveghere video. Această caracteristică este adesea încorporată în camerele de filmare. Zonele de confidenţialitate sunt folosite în special la mascarea ferestrelor (ferestrele grupurilor sanitare), monitoarelor PC, etc. În cazul în care aceste obiecte nu sunt acoperite, personalul cu acces la sistemul de monitorizare ar putea încălca, în mod ilegal, viaţa privată a oamenilor.
Zonele "private" convenţionale au forme dreptunghiulare. Camerele dotate cu procesoare de semnal (DSP) Effio-S sau Effio-P sunt capabile a controla până la 20 de zone private în formă de trapez. În plus, operatorul poate selecta culoarea şi nivelul de transparenţă. Un nivel adecvat al transparenţei va permite o supraveghere generală a zonei mascate, asigurând în acelaşi timp, dreptul la intimitate a persoanelor.
Înregistrarea video cu NVR-uri Titan.
NVR-urile seriei Titan produse de compania NUUO oferă următoarele moduri de stocare/înregistrare a datelor obţinute în urma procesului de supraveghere video:- înregistrare continuă (24/7)
- orar zilnic (programat individual pentru fiecare zi a săptămânii)
- în caz de alarmă (la detectarea mişcării, declanşarea alarmei externe)
- înregistrare manuală (prin butonul "înregistrare")
Selectarea modului de înregistrare pe NVR-ul NUUO Titan NT-4040(R) K4204
Perioada de înregistrare poate fi selectată individual pentru fiecare cameră de filmat, lucru care permite economisirea spaţiului pe HDD precum şi adaptarea sistemului la nevoile reale ale utilizatorului. Evenimentele de alarmă includ detectarea mişcării în zonele definite şi declanşarea externă a intrărilor de alarmă de pe camere (senzori de uşi/ferestre deschise).
Perioadele de înregistrare pot fi setate grafic prin deplasarea cursorului pe fiecare traseu cronologic sau prin introducerea timpilor de înregistrare doriţi
Router wireless cu "de toate".
Sunt destul de dese situaţiile în care schimbarea furnizorului de servicii internet (ISP) implică automat şi nevoia schimbării routerului. TD-W8968 N2909 este un router wireless 802.11n care se poate conecta la internet atât prin ADSL cât şi prin Ethernet (Ethernet WAN).Router-ul este compatibil cu standardele IEEE802.11 b/g/n (viteză de transfer de până la 300 Mbps) are încorporat un switch Fast Ethernet şi un port USB. Utilizând portul USB 2.0 , o imprimantă sau un dispozitiv de stocare pot fi făcute disponibile tuturor calculatoarelor din reţea iar funcţia de server FTP a routerului poate fi activată dacă se doreşte accesarea fişiere din afara reţelei locale (din internet). Utilizatorii pot, de asemenea, partaja muzică, clipuri video şi imagini datorită aplicaţiei de server multimedia a routerului. În plus, serverul de printare încorporat uşurează utilizarea unei imprimante de reţea la domiciliu sau la birou.

Modalităţi de conectare la routerul N2909
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Cum funcţionează un splitter optic? Splitter-ele ULTIMODE pot împărţi semnalul transmis pe o fibră optică în 4/8/16/32. Un splitter optic este un element de reţea pasiv şi astfel fiecare diviziune a reţelei primeşte toate pachetele de date trimise de echipamentul OLT ("Optical Line Terminal"), al furnizorului de servicii, pe magistrala optică instalată. Filtrarea conţinutului revine în sarcina ONT-urilor ("Optical Network Terminals" - terminalele de reţea optică) instalate în locuiţa fiecărui abonat. mai mult
Splittere optice sunt componente pasive ale reţelei,
astfel încât toate pachetele de date sunt trimise către fiecare subreţea
astfel încât toate pachetele de date sunt trimise către fiecare subreţea
Televiziune într-un vechi conac. Sunt necesare numai 25 de minute pentru a parcurge drumul dintre Cracovia şi conacul Sieraków, conac construit in 1847 într-o zonă pitorească. Proprietarul acestuia a hotărât să modernizeze sistemul de antenă existent. Cum cele 30 de camere au fost dotate cu televizoare moderne echipate cu tunere DVB-T, el a decis să folosească acest standard pentru distribuţia semnalului TV, atât terestru cât şi satelit. mai mult
Configuraţia headend-ului MMH-3000 utilizat
la distribuirea a 20 de canale DVB-S/S2ca patru multiplexuri DVB-T
"Căutare inteligentă" - una dintre funcţiie DVR-urilor Hikvision. Aparatele DVR DS-7204HVI-SV M72104, M72108 şi M72116 ale renumitului producător Hikvision dau posibilitatea utilizatorului să navigheze foarte rapid printre fişierele înregistrate şi să găsească un moment specific al înregistrării, moment corelat cu o anumită categorie de enevenimente. Funcţia "Căutare inteligentă" este folosită pentru a căuta evenimente de "mişcare" într-o zonă definită a imaginii înregistrate, lucru care permite, de exemplu, găsirea cu exactitate a momentului în care s-a produs sustragerea unui obiect. Clipul video poate fi copiat pe un stick de memorie şi furnizat poliţiei sau serviciilor de securitate. mai mult