Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 22/2013 (27 mai, 2013)

Tehnologia "5G" de la Samsung - mai rapidă decât LTE.

Samsung Electronics, gigantul sud-corean din domeniul electronicelor de larg consum, a anunţat progresul obţinut în dezvoltarea tehnologiei radio pentru telefonia mobilă de generaţia "a 5-a". Scopul final este bineînţeles, posibilitatea de a oferi utilizatorilor acces rapid la serviciile de date. Noua tehnologie radio de generaţia a 5-a (5G) va permite un transfer de date de sute de ori mai rapid decât este posibil în reţelele 4G (LTE) actuale.

În prezent, viteza maximă de transfer atinge 150 Mbps dar noua platformă va face posibil download-ul la peste 1 Gbps iar staţiile de bază ale operatorilor vor avea o lăţime de bandă de zeci de Gbps! Asta înseamă ca utilizatorii vor putea transfera un întreg film în doar câteva secunde.

Conform raportului agenţiei de știri Yonhap, cea mai mare din Coreea de Sud, Samsung a testat cu succes această ultimă platformă de telecomunicaţie, transferând date cu o viteză de peste 1 Gbps, la o distanţă de 2 km, folosind frecvenţe de aproximativ 28 GHz. Antenele utilizate au fost compuse din 64 elemente.

Tehnologia, încă în etapele de cercetare şi dezvoltare, va fi disponibilă utilizatorilor nu mai devreme de 2020. Aceste date sunt un indicator al startului numeroaselor proiecte internaţionale majore care au ca scop dezvoltarea reţelelor 5G, crearea unui standard global şi într-un final comercializarea platformei.

Măsurători în reţelele optice.

Orice instalator care doreşte să intre în domeniul instalaţiilor de fibră optică trebuie să îşi achiziţioneze câteva noi instrumente, printre care şi un powermetru optic, un dispozitiv foarte important pentru lucrul cu acest tip de instalaţii şi destul de diferit de aparatele de măsură utilzate în sisteme bazate pe conductoare de cupru.

Optical Power Meter GRANDWAY FHP1B02
Powermtru optic GRANDWAY FHP1B02
L5821
Ecipamentul GRANDWAY FHP1B02 L5821 măsoară atenuarea semnalului optic în sistemele de fibră optică multimode sau singlemode. Puterea optică poate fi măsurată chiar şi în sistemele cu linkuri terminate cu conectori ferulă de 2.5 mm. Kit-ul are incluse adaptoare FC/PC şi SC/PC. Echipamentul se pretează lucrului pe teren datorită dimensiunilor mici şi a greutăţii reduse. Fiind un dispozitiv de ultimă generaţie, este caracterizat de o înaltă acurateţe şi precizie de măsurare precum şi fiabilite şi uşurinţă în utilizare.

Principalele atuuri ale GRANDWAY FHP1B02 L5821:
  • calibrat pentru următoarele lungimi de undă (nm): 850, 1300, 1310, 1490, 1550, 1625;
  • măsurarea unei puteri optice absolute, în dBm/miliwaţi sau relative, în funcţie de un nivel de referinţă în dB;
  • domeniul de măsurare: -40 ... +23 dBm (1550 nm) cu rezoluţie de 0.01 dB;
  • două opţiuni de alimentare (acumulator şi adaptor AC/DC).
Este recomandat ca la măsurători, powermetrul să fie utilizat împreună cu sursa laser GRANDWAY FHS1D02 L5825.

Instalaţie SatTV/CATV pe fibră optică.

Unul dintre avantajele fibrei optice este posibilitatea transmisterii de semnal pe distanţe mult mai mari decât în cazul cablurilor coaxiale. Totodată, reţelele de fibră optică nu sunt afectate de supratensiuni şi descărcări electrice iar spre deosebire de mediul de transmisie din cupru (cablul coaxial), fibra optică este impună la orice tip de interferenţe electromagnetice.
Steel Satellite Dish: FAMAVAL Off-Set 110 LH (110cm)UHF TV Antenna: DIPOL 44/21-69 Tri DigitSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT/TV TAP: Terra SS-510Multiswitch Terra MSV-524 (5-in, 24-out) - with IF gain adjustmentMultiswitch Terra MSV-524 (5-in, 24-out) - with IF gain adjustmentSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATSAT-IF & DVB-T Optical Receiver / Converter FibSZ-QUATROSAT/TV TAP: Terra SS-510Subscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATMultiswitch Terra MSV-524 (5-in, 24-out) - with IF gain adjustmentSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATMultiswitch Terra MSV-524 (5-in, 24-out) - with IF gain adjustmentSubscriber Terminal Outlet: Signal R-TV-SATOptical Splitter: Opto-Spt2 BOX (2-OUT, FC/PC connectors)Coaxial Cable 75 ohm: TRISET-113 PE (gel-filled) [1m]SAT-IF & DVB-T Optical Kit: FibSZ-ODU32 KITSAT-IF & DVB-T Optical Kit: FibSZ-ODU32 KIT
Un sistem SatTV/CATV hibrid - transmisie de semnal atât pe fibră optică cât şi pe cablu coaxial
Instalaţia de mai sus este folosită pentru distribuirea de semnal TV locatarilor a trei imobile rezidenţiale. Kitul FibSZ-ODU32 A9880 SAT-IF şi DVB-T recepţionează semnalul unui singur satelit (10.7 ... 11.7 GHz şi 11.7 ... 12.75 GHz), îl amplifică şi îl converteşte la o frecvenţă intermediară în gama 950 MHz ... 5.45 GHz, combinându-l cu semnale DVB-T/DAB/FM. Întreaga bandă RF (174 - 5450 MHz) este convertită în semnal optic pentru transmisie ulterioară pe cele două porturi FC/PC . Între cele trei clădiri a fost instalată fibră optică singlemode. În fiecare bloc a fost montat un receptor optic / convertor SAT-IF&DVB-T/FibSZ-QUATRO A9882. Acestea retransformă semnalul optic recepţionat într-unul RF corespunzător frecvenţelor SAT-IF, DVB-T şi FM/DAB. Sunt echipate cu 5 ieşiri RF, 4 pentru satelit (polarizările/frecvenţele VL-HL-VH-HH) şi una pentru DVB-T+DAB+FM. De aici, semnalele sunt distribuite într-o reţea CATV proprie fiecărei clădiri, reţea bazată pe cablu coaxial Triset Profi E1010, multiswitchuri MV-524 R70724 şi prize TV R694100.

Protejarea aparatului DVR împotriva accesului neautorizat.

În marea majoritate a cazurilor, personalul însărcinat cu monitorizarea camerelor de supraveghere nu ar trebui să aibă acces fizic la echipamentele de tip DVR. Acestea sunt adesea instalate în locuri cu un nivel de securitate mai ridicat, cum ar fi camerele destinate serverelor. În astfel de situaţii, este necesar să i se asigure personalului de supraveghere accesul la materialul video filmat precum şi la câteva dintre funcţiile de control al sistemului, pentru a îşi putea îndeplini sarcinile.
În diagrama de mai jos este prezentat un sistem de monitorizare bazat pe camere PTZ de mare viteză, PH-33 M1196. DVR-ul Signal DL-8508 M78508 a fost instalat într-o cameră specială. Locaţia din care se face supravegherea este la cca. 1 km depărtare. Personalul de supraveghere poate controla camerele PTZ şi monitoriza canale video dar nu poate modifica setările DVR-ului.
Active Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-T (transmitter) - CLEARANCE SALE!Active Video-Audio-Data Balun: Etrix 1VADA-R (receiver) - CLEARANCE SALE!Outdoor Compact Camera: n-cam 670 (day/night, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 2.8-12mm, OSD, IR up to 30m) High Speed Dome Camera: PH-33 (3.5-111.5 mm, 540 TVL, Sony Super Had CCD, 0.7 lx)19System Control Unit K01 for SIGNAL DVRsCCTV Network DVR: SIGNAL DL-8508 (8ch-WD1-25fps)
Un sistem de supraveghere video cu control de la distanţă a camerelor PTZ.
DVR-ul a fost protejat împotriva accesului fizic.

Semnalul video de la DVR la camera de supraveghere precum și semnale de control PTZ în direcţia opusă sunt transmise folosind perechea de balunuri video active, Etrix M16742 şi M16743. În cazul în care este necesară o transmisie pe distanţă mult mai mare sau posibilitatea de utilizare a unui cablu de fibră optică, acelaşi problemă poate fi rezolvată de convertoarele video ULTIMODE.

Creşterea siguranţei materialelor video înregistrate.

În cazul unui furt, incendiu, inundaţii etc, poate fi afectată numai o parte sau întregul sistem de supraveghere, inclusiv arhiva video stocată local.
Cel mai bun mod de protejare a filmărilor este înregistrarea simultană pe două medii diferite, aflate în locaţii fizice diferite.
Aparatele DVR de la Hikvision sunt dotate cu un pachet software foarte cuprinzător care le permite să îndeplinească această cerinţă.

Compact Outdoor Camera: Sunell SN-IRC5930AHLDN (day/night, D-WDR, 650 TVL, Sony Effio-E, ICR, 0.03 lx, 2.8-10mm, OSD, IR up to 40m)CCTV Network DVR: HIKVISION DS-7216HVI-SV (16ch-WD1-HDMI)Access Point 802.11n: TP-Link TL-WR841N(300Mbps, built-in router and 4-port switch)
Aplicaţia NVR Server instalată pe un calculator cu spaţiu pe disc suficient recepţionează fluxul de date video de la DVR pentru a-l înregistra local pe HDD. Numărul de cadre pe secundă şi rezoluţia imaginii este aceeaşi ca şi în cazul materialului video stocat pe DVR. Accesul la date este posibil prin aplicaţiile IVMS4000 sau IVMS4200 atât din faţa calculatorului (unde este instalat NVR Server) cât şi de la distanţă, prin intermediul reţelei LAN.
Înregistrarea poate fi efectuată, pentru fiecare cameră în parte, conform unui orar definit pe calculatorul server, în mod continuu, doar la detectarea mişcării sau în mod mixt. Aplicaţia instalată pe calculator oferă totodată informaţii despre canalele înregistrate, camerele de filmat, utilizarea spaţiului pe disc, etc.

Îmbunătăţirea acoperirii unei reţele WiFi în apartament

TP-LINK TL-WA850RE N2946 a fost creat special pentru a creşte raza de acţiune şi a mări puterea de semnal a unei reţele wireless în scopul eliminării zonelor moarte. Dispozitivul este compatibil cu standardul 802.11n. Datorită dimensiunilor mici şi a integrării conectorului de priză, aparatul se conectează direct la reţeaua electrică. Poate fi folosit şi ca placă de reţea wireless externă, conectându-se la orice dispozitiv dotat cu interfaţă de reţea Ethernet.
Aplicaţie tipică pentru TL-WA850RE N2946

Utilizatorul îşi poate extinde cu uşurinţă reţeaua wireless, fără cabluri suplimentare, doar prin amplasarea acestui dispozitiv în raza de acţiune a unei reţelei existente. Trebuie doar apăsat butonul "WPS" al routerului şi cel de "Range Extender" de pe dispozitiv (în orice ordine). Butonul de "Range Extender" poate fi de asemenea folosit şi pentru conectarea rapidă la un alt dispozitiv wireless.
Produse noi în oferta DIPOL:
Optical Laser Source GRANDWAY FHS1D02 (1310nm/1550nm)
DVB-T Modulator Signal-350 (AV/COFDM encoder & RF modulator)
19
Sursă laser
1310nm / 1550nm
GRANDWAY FHS1D02
L5825
Modulator DVB-T
AV/COFDM
Signal-350
R86350
Monitor LCD 19"
VGA, DVI-D, audio
Iiyama ProLite E1980SD-B1
M3017
Merită citit:
Control total asupra alimentării. Adaptorul PoE rackabil (19") cu 8 porturi este capabil de alimenarea cu energie, pe cablu torsadat, a până la 8 echipamente Ethernet. Cablul de alimentare (2.1/5.5 mm) trebuie conectat la o sursă de tensiune de 12-28 VDC şi debit de curent atât cât este necesar (max 11 A). Pe ecranul LCD sunt afişate valorile efective ale tensiunii, curentului şi ale consumului total de energie. Aceste informații permit monitorizarea completă a stării de funcţionare a sursei de alimentare la care este conectat adaptorul PoE. Instalarea unui echipament PoE de 8 porturi într-un Rack de 19" asigură o mai bună utilizare a spațiului datorită eliminării unor surse de alimentare și oferă posibilitatea utilizării unei singure surse tampon/UPS pentru mai multe dispozitive. mai mult
Compensarea căderilor de tensiune pe cablurile de alimentare a camerelor CCTV. Pentru a funcţiona corect, o cameră de supraveghere necesită o sursă de alimentare stabilă dar şi eficientă. Toleranţa echipamentului faţă de căderea de tensiune nu depăşeşte, de obicei, 1... 2 V şi de aceea, în cazul unei linii de alimentare mai lungi, unde căderea de tensiune este mai mare, aceasta trebuie compensată. mai mult
Utilizarea sursei ZSI-90-KZ M18283 permite compensarea căderilor de tensiune de pe cablurile de alimentare cu lungimi diferite

Switch-uri pentru reţele optice. Alegerea echipamentelor este foarte importantă când se doreşte crearea unei reţele de date bazată atât pe tehnologia de fibră optică cât şi pe cea clasică de cablu UTP. Dacă se doreşte conectarea prin fibră optică a două reţele deja existente care folosesc tehnologia UTP, proiectantul are la dispoziţie două opţiuni: să utilizeze o pereche de convertoare de mediu de transmisie (UTP-fibră) sau o pereche de switch-uri LAN echipate cu module SFP. Este posibilă şi combinarea acestor două opţiuni - un convertor de mediu Ethernet la un capăt şi un switch cu modul SFP la celălalt. Un exemplu de sistem informatic cu un link de fibră optică pentru interconectarea a două reţele. mai mult
Utilizarea switch-urilor TP-Link împreună cu modulele SFP ULTIMODE