Nr. 24/2013 (10 iunie, 2013)
Când vom folosi maşinile autonome?
"Intel International Science and Engineering Fair" (Intel ISEF) este cel mai mare concurs ştiinţific din lume, destinat tinerilor cu vârste între 12 şi 18 ani. Acest concurs de cercetare ştiinţifică preuniversitară are o lungă tradiţie începând încă din anul 1959. Compania Intel este sponsorul acestui eveniment din 1997. Ediţia din acest an a avut loc chiar luna trecută în oraşul Phoenix din statul Arizona. Câştigătorul marelui premiu a fost Ionuţ Budisteanu din România. Acesta a dezvoltat un prototip de maşină autonomă. Bursa de studii acordată de Intel, în valoare de 75.000 USD îi va permite să-şi continue educaţia la un nivel cât mai avansat şi în acelaşi timp să-şi dezvolte şi mai mult proiectului.Maşinile autonome nu sunt un lucru nou deoarce încă din anul 2010 Google lucrează la un proiect asemănător - "Google Car", dar spre deosebire de studentul din Romania, compania americană nu îşi face griji cu privire la diferitele modalităţi de reducere a bugetului pentru dezvoltare. Doar echipamentul radar folosit de Google a costat aproximativ 75.000 dolari, în timp ce întregul sistem construit tânărul român nu a depăşit 4.000 USD.
Soluţia pentru maşină autonomă propusă de tânărul inventator are la bază analiza de imagini provenite de la camerele de filmat montate pe şi în interiorul automobilului. Aceste imagini sunt folosite pentru a identifica borduri, benzi de circulaţie, pietoni şi alte obiecte care pot fi întâlnite pe traseu. În plus, sistemul este ajutat la identificarea obiectelor mari precum case, maşini, copaci, etc. de un radar 3D de mică rezoluţie. Toate informaţiile sunt colectate şi prelucrate în timp real, cu ajutorul computerelor instalate la bord. Rezultatele calculelor sunt trimise apoi către unitatea centrală de comandă pentru a decide traiectoria maşinii.
Până în prezent, Budişteanu a supus sistemul creat la aproximativ 50 de teste. În trei dintre acestea, computerele nu au putut să recunoască un om de la o distanţă de 20-30 de metri. Problema ar trebui să fie uşor eliminată, spune proiectantul, dacă s-ar utiliza un radar de rezoluţie mai mare, dar bineînţeles, mult mai ieftin decât cel folosit de către Google.
Idea care se află în spatele maşinilor autonome (care se conduc singure) este aceea de a preveni erorile făcute de către conducătorii auto obosiţi sau neatenţi. În cele din urmă, se doreşte ca acestea (maşina autonomă) să elimine persoana de pe scaunul şoferului şi să îl "înlocuiască" cu senzori şi calculatoare care nu obosesc. Acesr lucru ar fi foarte util în cazul taxiurilor, camioanelor, etc. deoarece va duce la eliminarea şofatului peste orele de program. Şi totodată nu trebuie uitat faptul că vor exista mereu persoane pentru care idea de a fi pasager şi nu şofer este mult mai atractivă.
Localizarea defectelor de fibră optică.
Testele pe fibră optică necesită instrumente mai avansate decât cele folosite pentru cablurile de cupru. Când dispozitivele instalate la ambele capete ale căii de comunicare funcţionează corect dar conexiunea eşuează, atunci problema trebuie să fie mediul de transmisie.Există trei modalităţi de verificare a fibrei optice:
Prima dintre acestea constă în utilizarea unui reflectometru optic specializat pe domeniul timp şi nu frecvenţă. Un astfel de instrument optoelectronic este capabil să măsoare practic toţi parametrii unei unei fibre optice şi să indice cu exactitate locaţia, pe traseul de fibră, unde s-a produs defectul. Tot ce rămâne de făcut este tăierea fibrei în acel loc şi apoi sudarea acesteia. Bineînţeles, astfel de echipamente sunt foarte scumpe şi, de obicei, nu sunt disponibile instalatorilor aflaţi de teren.
Cea de a doua metodă, mai puţin precisă, este măsurarea atenuării fibrei, folosind un powermetru optic şi o sursă de lumină stabilă - se poate astfel confirma defectul fibrei, dar nu şi localiza.
Folosirea aparatului "Visual Fault Locator". Imaginea arată o "scurgere" a luminii
din interiorul cablului, cel mai probabil rezultatul unei manevrării necorespunzătoare a fibrei.
A treia metodă se bazează pe folosirea unui instrument de localizare vizuală a defectului de fibră optică - "Visual Fault Locator". Acesta oferă rezultate foarte bune când tehnicianul are acces fizic la întreaga lungime de cablu. Zona afectată este uşor de localizat datorită efectului de "scurgere" a luminii din interiorul fibrei pe care în crează aparatul. Aplicabilitatea acestei metode depinde însă de grosimea cablului. În cazul fibrelor cu tampon de 0.9 mm, defectele sunt de obicei vizibile chiar şi prin straturi cu grosimea de 3 mm. VFL650-5 L5934 a fost creat pentru testarea cablurilor de fibră optică atât singlemode cât şi multimode. Puterea sursei de lumină de care dispune este suficientă pentru testarea unor trasee de cablu de până la 5 km.
În plus, pe lângă testarea traseului optic, aparatul este foarte util la montarea conectorilor mecanici KeyQuick şi a splice-urilor Ultimode. Conectând instrumentul la un racord(splice)/conector mecanic cu corp transparent, instalatorul va poatea controla calitatea conexiunii realizate şi estima parametrii de transmisie ai fibrei pentru acea joncţiune.
Televiziune terestră şi prin satelit într-un hotel.
Patronul hotelului în cauză s-a hotărât să îşi instaleze un sistem SatTV/CATV pentru a le oferi 8 canale satelit în format SD şi 2 în format HD, precum şi programe terestre, în format DVB-T. Semnalele vor fi distribuite către aproximativ 50 televizoare moderne, fără a fi necesar utilizarea receptoarelor satelit. Având în vedere funcţionalitatea şi preţul, alegerea nu putea fi alta decât TERRA MMH-3000.Instalaţia de tip headend folosită la distribuirea programelor TV
a patru transpondere satelit sub formă de multiplexe DVB-T
Unitatea de bază a headend-ului MMH3000 (UC-380 R81700 ) poate acomoda până la opt module Terra. În acest scop au fost selectate următoarele: modul TDX-311C R81711C - receiver 8PSK+QPSK cu slot CI / modulator DVB-T COFDM cu slot CI, modul RDC-311 R817102 - receptor 3x DVB-S/S2, tot cu slot CI şi modulator DVB- T TRX-360 R81709 . TDX-311C R81711C recepţionează canalele terestre criptate sau FTA ("la liber"). Un singur modul este suficient pentru convertirea unui întreg transponder în multiplex DVB-T (7-8 canale cu rezoluţie standard sau 2-3 canale HD). Canalele aflate pe transpondere diferite sunt recepţionate cu ajutorul modulelor RDC-311 R817102 şi transformate în format DVB-T de către modulatorul TRX-360 R81709.
Setul de amplificatoare de canal TERRA at420 R82510 (sau amplificatorul cu patru canale Terra at440 R82511) asigură o amplificare selectivă a multiplexelor terestre recepţionate pentru a putea fi combinate cu semnalele satelit transformate în DVB-T de către headend.
Setul de amplificatoare de canal TERRA at420 R82510 (sau amplificatorul cu patru canale Terra at440 R82511) asigură o amplificare selectivă a multiplexelor terestre recepţionate pentru a putea fi combinate cu semnalele satelit transformate în DVB-T de către headend.
Iluminatoare IR.
Aceste dispotitive sunt utilizate în sistemele de supraveghere în zonele cu iluminare insuficientă, situaţie des întâlnită în majoritatea cazurilor odată cu lăsarea serii. Parametrii de bază ale iluminatoarelor sunt energia electrică consumată, energia optică produsă, lungimea de undă a radiaţiei infraroşii şi caracteristicile de directivitate.Iluminarea în spectrul infraroşu este generată de iluminatoare IR care operează în gama adiacent-infraroşu, adică 700-1000 nm. Odată cu creşterea lungimii de undă, lumina unei lămpi incandeşcente sau a unui led IR devine din ce în ce mai puţin detectabilă de ochiul uman, de exemplu, la 750 nm - strălucire vizibilă, la 830 nm - strălucire puţin descifrabilă iar la 940 nm - lumina este complet invizibilă pentru ochiul uman.
Senzorul de imagine ExView având o sensibilitate de cel puţin două ori mai ridicată în gama IR
este foarte eficient în situaţiile în care este utilizat împreună cu iluminatoare IR
este foarte eficient în situaţiile în care este utilizat împreună cu iluminatoare IR
Iluminatoarele IR Redbeam IRN60 M1653 (distanţă de iluminare utilă de până la 60 m) şi IRN40 M1649 (până la 40 m) funcţionează în spectrul infraroşu îndepărtat, generând radiaţii la o lungime de undă de 940 nm - invizibilă pentru ochiul uman. Pentru utilizarea eficientă a iluminatoarelor IR de 940 nm, trebuie să se folosească o cameră video sensibilă la radiaţiile cu această lungime de undă, mai exact camere cu senzor de imagine Sony ExView. Graficul de mai sus indică foarte clar faptul că sensibilitatea acestui senzor în gama IR este semnificativ mai mare decât cea a senzorilor obişnuiţi, în special în jurul valorii de 950 nm. Camerele de supraveghere ce funcţionează şi pe timpul zilei trebuie implicit echipate cu filtru IR acţionat mecanic (ICR).
Supravegherea video a zonelor de interes ocazional.
Protejarea clădirilor şi a diverselor facilităţi folosite doar în anumite perioade ale anului (case de vară, pârtii de schi, piscine în aer liber, etc) este, de cele mai multe ori, mai problematică decât în cazul locuinţelor şi birourilor. Din cauza locaţiei acestora, la distanţă de centrul oraşelor, nu este întotdeauna posibilă utilizarea unei conexiuni tipice la internet.Acest inconvenient este uşor rezolvat daca accesul la camerele de supraveghere şi DVR se face prin intermediul unui modem 3G conectat la un router. Deoarece aparatele DVR nu suportă modemurile 3G UMTS/HSPA cu interfaţă de conectare USB, va fi nevoie de router compatibil cu un astfel de dispozitiv, de exemplu, TP-LINK N2957 TL-MR3420.
Pentru o funcţionare corectă a DVR-ului, este necesară o lăţime de bandă suficientă pentru conexiunea 3G (cel puțin 200 kbps per canal video - flux auxiliar). DVR-ul M72108 suportă diverse servicii de tip DDNS care facilitează utilizatorului accesul la echipament din afara reţelei locale. Aparatul DVR-ul poate fi însă configurat pentru a transmite doar evenimente de alarmă. Routerul în cauză poate fi folosit şi ca Punct de Acces (AP) WiFi.
Cum se rezolvă problema compatibilităţii dintre un router 3G TP-LINK şi unele modemuri 3G?
Pentru a asigura o cât mai bună compatibilitate, compania TP-LINK testează routerele sale cu majoritatea modemurilor 3G de pe piaţă şi actualizează continuu firmware-ul şi lista de modemuri compatibile. În ciuda acestor eforturi, pot exista anumite elemente care să creeze probleme de compatibilitate.Pentru a rezolva o astfel de problemă, utilizatorul are la dispoziţie următoarele:
- Metoda 1. Având în vedere actualizarea constantă a firmware-ului, utilizatorul ar trebui să încerce mai întâi să îşi găsească modemul 3G pe lista de dispozitive compatibile. Dacă modemul este pe lista, dar fereastra de status a router-ul afişează informaţii despre un dispozitiv nerecunoscut (Modem Necunoscut), utilizatorul ar trebui să actualizeze firmware-ul routerului. Ultima versiune de firmware este disponibilă la adresa TP-link.com. După descărcare, acesta poate fi instalat prin selectarea System Tools-> Firmware Upgrade.
- Metoda 2. Dacă un modem 3G nu a fost încă inclus în cea mai recentă actualizare de firmware, există şansa ca un pachet software adecvat să poată fi găsit în 3G Modem Bin File Center. Fişierul corespunzător ar trebui să fie descărcat pe discul computerului şi apoi încărcat în routerul 3G.
Routere TP-LINK care suportă modemuri 3G:
Router 3G UMTS/HSPA TL-MR3220 (802.11n , 150Mbps) N295 | |
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Cum să reduceţi costurile de extindere a unei reţele optice pasive (PON)? Din ce în ce mai populare, reţele optice pasive fac posibilă conectarea a până la 64 sau chiar 128 de utilizatori la un echipament de transmisie. Arhitectura reţelei se bazează pe splittere optice pasive (făra alimentare) dar care au o atenuare semnificativă (un raport de 1:4 este echivalent cu o atenuare de aproximativ 7 dB). Asta înseamnă că pentru extinderea unei reţele pasive trebuie schimbate dispozitivele active, în cazul emiţătoarelor cu unele de putere mai mare sau în cazul receptoarelor cu unele cu o sensibilitate crescută. mai mult
Sistemul IP CCTV IP în condiţii de luminozitate redusă. Camerele cu senzor de imagine CMOS au devenit mult mai populare decât cele cu senzor CCD. Acest lucru se datorează în primul rând unui preţ semnificativ mai mic. Atunci, de ce ar avea cineva nevoie de camere video CCD cînd acestea sunt mult mai scumpe? Raspunsul este simplu - oricine are nevoie de monitorizare video într-un mediu cu luminozitate redusă. Sensibilitatea crescută a camerelor CCD se datorează construcţiei senzorilor de imagine, nefiind necesare circuite suplimentare care duc la limitarea cantităţii de lumină... mai mult
Cum se calculează profunzimea de câmp (DOF)? Pentru a evideţia cât mai mult subiectul principal, fotografii şi camermanii folosesc de multe ori un DOF ("Depth Of Field" - Adâncime de câmp vizual) mic, numit şi focus superficial. În acest fel subiectul este accentuat iar fundalul sau chiar prim-planul "dispare". În sistemele CCTV este de dorit exact opusul, adică întreaga imagine să fie clară iar pentru asta este necesar un DOF cât mai mare. mai mult
Adâncimea de câmp determină distanţa dintre cel mai apropiat şi cel mai îndepărtat obiect din scenă,
care vor apărea pe imagine filmată în focus. Acesta (DoF) poate fi calculată folosind formula de mai sus.
care vor apărea pe imagine filmată în focus. Acesta (DoF) poate fi calculată folosind formula de mai sus.