Nr. 25/2013 (17 iunie, 2013)
O descoperire revoluţionară în fotografie - senzorul de imagine din grafen.
Atât în domeniul camerelor foto destinate consumatorilor obişnuiţi, cel al telefoanelor mobile cât şi în aplicaţiile ştiinţifice/tehnice viitorul nu aparţine tehnologiilor CMOS, CCD sau Fevon. O echipă de cercetători de la Universitatea din Nanyang, Singapore condusă de către profesorul Wang Qijie, a creat un strat din grafen sensibil la lumină. Acesta poate imobiliza fotonii pentru o perioadă mai lungă de timp şi astfel sarcina acumulată va oferi un semnal electric mult mai puternic. Cu alte cuvinte, va spori considerabil sensibilitate senzorului în condiţii de iluminare scăzută.Creatorii senzorului din grafen împreună cu rezultatul muncii lor.
Mica bucată de material transparent poate crea o revoluţie în domeniul fotografiei digitale.
[sursa: sciencedaily.com]
Mica bucată de material transparent poate crea o revoluţie în domeniul fotografiei digitale.
[sursa: sciencedaily.com]
Sensibilitatea noului tip de senzor de imagine este de aproximativ 1000 de ori mai mare decât în cazul senzorilor din grafen creaţi anterior şi de peste 10 ori mai mare decât cea a senzorilor CMOS folosiţi astăzi în camerele digitale. O caracteristică importantă este cantitatea de energie necesară acestui senzor - poate funcţiona la un nivel de tensiune mult mai mic, iar consumul total de energie este de circa 10 ori mai mic decât în cazul tehnologiilor tradiţionale.
Un avantaj important al noului senzor este acela că poate fi fabricat folosind liniile de producţie destinate circuitelor CMOS. În cazul unei producţii la scară largă, preţul senzorului din grafen poate fi de câteva ori mai mic decât cel al dispozitivelor CMOS.
Grafenul este una din formele alotropice ale carbonului. În 2010, Andre Geim şi Konstantin Novoselov au primit Premiul Nobel în Fizică "pentru experimente revoluţionare în ceea ce priveşte materialul grafen bidimensional". Materialul este format dintr-un singur strat de atomi de carbon aranjaţi într-o reţea cristalină asemănătoare unui fagure de miere. Datorită grosimii egală cu cea a unui singur atom, grafenul poate fi considerat o structură bidimensională. Acest material are posibilitatea de a înlocui siliciu în multe aplicaţii.
Media convertoare - cea mai bună protecție împotriva descărcărilor electrice şi supratensiunilor.
Echipamentele de reţea destinate transmisiei de date reprezintă o investiţie majoră în cadrul oricărei companii. Aspectul financiar trebuie să ţină cont şi de pierderile cauzate de avaria sistemelor IT&C în timpul funcţionării zilnice. În cazul echipamentelor de tip server, este necesară luarea unor măsuri speciale pentru a reduce riscul de deteriorare.Două convertoare ULTIMODE conectate printr-un patchcord reprezintă o metodă simplă, eficientă şi sigură de protecţie a echipamentelor împotriva supratensiunilor.
Fibra optică este un izolator electric. Oferă o excelentă izolare electrică între dispozitive, permiţând în acelaşi timp un transfer de mare viteză al datelor. În scopul protejării pe deplin a reţelei şi echipamentelor informatice, mulţi utilizatori folosesc două media convertoare conectate printr-un patch cord, chiar înaintea conexiunii la server.
În acest scop, cea mai bună alegere o reprezintă convertoarele Gigabit M-023G L10025 interconectate prin două fibre multimode pentru o transmisie de 1Gb/s în regim duplex.
SatTV şi CATV într-o clădire cu mai multe etaje.
Sistemul instalat este capabil de a recepţiona toate canalele TV transmise în regim terestru precum şi canalele satelit de pe Hotbird 13E. Acestea vor fi disponibile fiecărui locatar prin intermediul prizelor TV instalate în fiecare cameră. Sistemul a fost proiectat în jurul echipamentelor multiswitch TERRA MSV. Pornind de la traseul de cablu principal, sistemul este divizat în subreţele cu ajutorul splitter-elor SSQ-508 R70520 şi tap-urilor SS-510 R70520.Pentru recepţia semnalelor DVB-T s-a folosit antena UHF DIPOL Tri Digit 44/21-69 A2670 datorită câştigului de 14 - 16.8 dBi. Semnalele sunt apoi amplificate de setul de amplificatoare de canal TERRA at420 R82510. Etapa de amplificare cu ajutorul echipamentelor TERRA este importantă pentru a asigura un nivel de semnal adecvat la intrarea în reţeaua de distribuţie.
Proiectarea sistemului multiswitch a fost realizată cu ajutorul software-ului gratuit SatNet
- distribuirea de semnale satelit şi DVB-T către 108 prize TV R694100.
Proiectarea sistemelor SMATV cu ajutorul software-ului SatNet de la Terra.
- distribuirea de semnale satelit şi DVB-T către 108 prize TV R694100.
Proiectarea sistemelor SMATV cu ajutorul software-ului SatNet de la Terra.
O caracteristică foarte importantă pentru sistemele multiswitch o reprezintă posibilitatea de a izola traseele de cablu folosite pentru transportul semnalelor de diferite frecvenţe/polarizări. Parametrii cei mai importanţi în această situaţie sunt daţi de eficienţa de ecranare a cablului coaxial precum şi de calitatea dispozitivelor active/pasive utilizate. Printre cele mai bune cabluri coaxiale de distribuţie este TRISET-113 E1015. Acoperirea dielectricului cu tresă metalică (92%) şi folie de aluminiu duc către o ecranare de aproximativ 100 dB (între clasa A+ şi A++ ). Carcasele din metal turnat ale multiswitch-urilor TERRA MSV protejează circuitele împotriva interferenţelor cauzate de câmpurile electromagnetice externe.
Un avantaj foarte mare al acestei soluţii (echipamente TERRA şi cabluri TRISET 113) este flexibilitatea acesteia. Un sistem similar poate fi implementat în orice tip de construcţie. Datorită gamei largi de multiswitch-uri TERRA, proiectantul are posibilităţi practic nelimitate în alegerea topologiei reţelei de distribuţie.
Cum să protejaţi echipamentele CCTV împotriva supratensiunilor?
Una dintre cele mai comune cauze ale defecţiunii echipamentelor CCTV sunt supratensiunile rezultate din descărcări electrice. Sistemele cele mai expuse sunt cele cu trasee lungi de cablu pe exterior, în care se pot genera tensiuni ridicate chiar şi la distanţe mari de fulger. Supratensiunile sunt periculoase pentru dispozitivele de la ambele capete ale lininiei de transmisie.Echipamentele conectate prin cablu coaxial ar trebui să fie protejate prin dispozitive de protecţie video CCTV simple ( M1701) sau cvadruple ( M17014). În cazul în care transmisia se face pe cablu torsadat sunt necesare protecţiile AXON. AXON AIR NET J2835 protejează împotriva supratensiunilor echipamentele conectate la reţele Ethernet 10/100/1000 Mbps prin intermediul cablurilor UTP/FTP aeriene; AXON PoE Net Protector oferă acelaşi tip de protecţie dar în plus este compatibil cu echipamentele care necesită alimentare de tip PoE iar AXON ADSL Protector J2810 este folosit la protecţia echipamentelor de tip ADSL.
Protecţiile video CCTV trebuie montate la ambele capete ale cablului şi cât mai aproape de dispozitivele ce necesită protecţie. Condiţia de bază pentru funcţionarea corectă a protecţiilor AXON este asigurarea unei conexiuni între cablul galben-verde şi pământ (nu la paratrasnet) sau la conductorul de împământare electrică a reţelei de curent alternativ.
Protecţia dispozitivelor CCTV conectate prin cablu coaxial şi UTP/FTP.
64 de camere cu rezoluţie de 5 MP - supraveghere video la cel mai înalt nivel dar la un preţ accesibil.
NVR-urile Titan sunt echipamente inovatoare, de tip Plug&Play, perfecte pentru a fi instalate în rack-urile de 19". Au fost proiectate pentru a oferi un set complet de instrumente destinate întregului management al sistemelor IP CCTV. Funcţiile principale includ monitorizarea live, înregistrarea fluxurilor video şi redarea meterialului arhivat. NVR-ul Titan NT-8040(R) K4804 creat de către compania NUUO utilizează noul motor de înregistrare "Fire Ring" optimizat pentru stocarea şi redarea la comandă (accesare ulterioară) a unor cantităţi impresionate de material video cu rezoluţie megapixel. Dispozitivul este capabil de o rată de transfer de până la 250 Mbps, ceea ce înseamnă că poate deservi până la 64 camere H.264 de 5 megapixeli!Pe lângă operaţiunea de arhivare a datelor de supraveghere, NVR-ul trebuie ca în acelaşi timp să ofere pe internet, în timp real, fluxurile video ale camerelor de supraveghere precum şi orice alte materiale din arhivă necesare utilizatorilor. Fiind vorba despre un trafic de date de volum şi viteză mare, acest lucru ar fi cu adevărat imposibil dacă s-ar utiliza doar un singur port Gigabit Ethernet. În acest scop, pentru a balansa fluxurile de date provenite de la camerele video cu cele transmise către clienţi (calculatoare, tablete, telefoane, camere de monitorizare) NVR-ul a fost dotat cu două porturi Gigabit Ethernet. Astfel este asigurată o mai mare fiabilitate a transmisiei şi în acelaşi timp este diminuat riscul de supraîncărcare a reţelei. În plus, în cazul în care una dintre plăcile de reţea cedează, cea de-a doua poate gestiona temporar traficul de date.
Switch-urile TP-LINK TL-SG3424P Jetstream N29961 nu doar segmentează reţeaua LAN ci şi alimentează camerele IP compatibile cu standarul 802.3af PoE. În funcţie de numărul de camere de supraveghere din reţea şi de întinderea acesteia, switch-urile pot fi interconectate intre ele direct prin intermediul porturilor GbE (distanţă de până la 100 metri) sau folosind module SFP (achiziţionate separat), caz în care reţeaua de supraveghere poate acoperi o suprafaţă de chiar şi de 20 km2.
Un singur aparat NVR K4804 poate oferi utilizatorilor până la 128 de conexiuni simultane la camerele de filmat (de exemplu, oricare 4 utilizatori pot monitoriza simultan 32 de camere diferite) şi reda 64 de canale video diferite (oricare 8 clienţii ai sistemului pot accesa simultan 8 înregistrări video).
Moduri de funcţionare a echipamentelor de tip Access Point (AP-uri).
Cel mai simplu dintre acestea, implicit cel mai des întâlnit este acela de Punct de Acces (AP) în care diversele echipamente ale utilizatorului (smartphone, tabletă, laptop, PC cu placă de reţea wireless - PCI sau USB) pot comunica între ele deoarece se vor conecta în regim radio (wireless) la aparatul AP.Structura unei reţele de apartament: mod AP + repetor
În cazul unei locuinţe mai mari, un singur AP se poate dovedi a fi insuficient. În această situaţie se poate utiliza un alt AP dar configurat să funcţioneze în mod Repeater (repetor/regenerator de semnal) pentru a extinde acoperirea reţelei wireless. Acesta va prelua semnalul wireless de la AP-ul principal (cel setat să funcţioneze ca AP) şi îl va retransmite către clienţii (smartphone, tabletă, etc.) mai îndepărtaţi ai reţelei. Acest mod este adesea folosit în clădirile cu suprafaţă mare pentru a asigura o acoperire bună a semnalului WiFi. Funcţionarea în acest mod afectează însă rata de transfer maxim ce poate fi atinsă de AP - aceasta este redusă cu până 50%. Avantajul pe care îl oferă utilizatorului acest mod de extindere a reţelei wireless (AP + repetor) este acela de a nu fi nevoit să comute (deconectare - reconectare) între AP-uri, în timp ce se deplasează prin locuinţă.
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Măsurători în reţelele optice. Orice instalator care doreşte să intre în domeniul instalaţiilor de fibră optică trebuie să îşi achiziţioneze câteva noi instrumente, printre care şi un powermetru optic, un dispozitiv foarte important pentru lucrul cu acest tip de instalaţii şi destul de diferit de aparatele de măsură utilzate în sisteme bazate pe conductoare de cupru. mai mult
Distribuirea televiziunii digitale terestre într-un bloc de apartamente. În scopul recepţiei şi distribuirii locale a programelor DVB-T într-un bloc de apartamente cu patru scări, a fost instalat un set de amplificatoare de canal Terra pentru a filtra şi amplifica semnalul recepţionat de către antena UHF DIPOL 44/21-69 Tri Digit A2670 Setul este compus din două amplificatoare dublu canal at420 R82510 şi un amplificator de bandă largă ma400 R82520. Modulele au fost montate pe şină DIN R82538 şi alimentate de la sursa DR-60-12 R82532. Întregul set este capabil a amplifica un număr de patru multiplexe DVB-T şi a oferi la ieşire un semnal RF stabil, de nivel ridicat (AGC). În plus, locatarii vor avea acces şi la programele radio datorită antenei FM Dipol 1RUZ PM B A0221 mai mult
Power over Ethernet în sistemele mari CCTV IP. Camerele IP K1620, K1630, K1670, K1680, K1690, K1691, K1695, K1698 sunt compatibile cu standardul IEEE 802.3af (PoE) putând aşadar fi alimentate direct prin cablul UTP. Acesta caracteristică a camerelor elimină necesitatea utilizarii unor adaptoare suplimentare de 12 VDC pentru alimentarea echipamentelor precum şi a cablurilor aferente . Astfel procesul de instalare este mult simplificat iar costul sistemul de supraveghere scade. Toate camerele/echipamentele CCTV conectate la switch-ul TP-LINK TL-SG3424P JetStream N29961 formează o reţea locală (LAN) şi pot fi alimentate în regim PoE (48 VDC). mai mult