Nr. 26/2013 (24 iunie, 2013)
Intrăm în vacanţă
Următorul număr va apărea pe 2 septembrie.
M2M - maşinile care comunică între ele.
Tehnologiile de tip M2M "Machine to Machine" (Maşină către Maşină sau mai bine spus, Aparat către Aparat) sunt din ce în ce mai prevalente în diferite domenii ale vieţii cotidiene. Capacitatea dispozitivelor conectate la o reţea de a colecta, prelucra şi schimba informaţii fără intervenție umană este exploatată în aplicaţiile ştiinţifice, industriale, comerciale, etc. A fost aşadar doar o chestiune de timp până când primele implementări ale tehnologiilor M2M au apărut şi în industria auto.Compania indiană Mahindra Reva Electric Vehicles a lansat pe piaţă automobilul electric Mahindra e2o. În scopul îmbunătăţirii uşurinţei de utilizare, producătorul a implementat unele soluții de telematică. Folosind reţeaua de telefonie mobilă, vehiculul rămâne în contact permanent cu proprietarul, care, folosind un smartphone cu o aplicaţie dedicată, poate deschide şi închide ușile şi ferestrele automobilului, porni aerul condiţionat sau verifica datele de diagnoză.
Maşina este capabilă să îşi creeze un program de încărcare a bateriei, şi în acest scop, să planifice ruta către cea mai apropiată staţie. Din păcate însă, maşina trebuie condusă până acolo tot de către şofer dar luând în considerare cele mai recente ştiri din domeniul automobilelor autonome, nu va mai trece mult timp până când şoferul "nu va mai fi băgat în seamă...".
Mahindra e2o - una dintre primele maşini ale noii generaţii M2M.
Având în vedere prețul de doar 11 000 de dolari, va fi accesibilă multor oameni.
Având în vedere prețul de doar 11 000 de dolari, va fi accesibilă multor oameni.
Operatorii de telefonie mobilă au observat o creştere rapidă a pieţei M2M (50% pe an în India şi 25% în restul lumii). Se aşteaptă la profituri uriașe datorită dezvoltării rapide a echipamentelor din domeniul telematicii, în special cele care au ca destinaţie industria, logistica sau alte astfel de servicii. Compania Vodafone este foarte activă pe plan M2M, asigurând o compatibilitate extinsă între cardurile sale SIM M2M şi o largă gamă de dispozitive ale diverşilor producători. Mari operatori de telefonie mobilă din alte ţări oferă de asemenea servicii dedicate bazate pe tehnologia M2M şi pe procesarea datelor în cloud. Unele dintre aceste servicii sunt destinate abonaţilor individuali.
Fibră în clădire - acum mult mai uşor.
De ani de zile, instalaţiile structurale de cablu pentru procesarea datelor (reţele informatice) ale clădirilor rezidenţiale şi de birouri au fost bazate pe tehnologie din cupru. Acum, atât din motive economice cât şi tehnice (în primul rând datorită capacităţii de transmisie mărită) soluțiile de fibră optică au început să înlocuiască cablurile de cupru. În multe țări din UE instalarea de fibră optică în clădirile nou construite este obligatorie şi reglementată prin lege. Cu toate acestea, implementarea sistemelor de fibră optică este încă un teritoriu necunoscut pentru multe companii instalatoare.Instalarea reţelelor de fibră optică este simplă când...
O soluţie ideală este reprezentată de către sistemul "ULTIMODE Building System". Acesta se bazează pe cablurile cu acces rapid ULTIMODE BS. Interiorul cablului nu este umplut cu gel fiind special fabricat pentru a putea fi tăiat din loc în loc (sunt astfel create "ferestre") şi extrase fibrele optice pe o lungime chiar şi de 20 de metri. Există cabluri cu 24 ( L7824), 36 ( L7836) şi 48 ( L7848) de fibre. Cablurile cu acces facil "ULTIMODE BS" sunt dedicate instalaţiilor de fibră optică ale clădirilor înalte sau cu foarte multe apartamente. Cablurile pot fi, de asemenea, instalate cu succes în clădiri vechi, cu paturi de cablu înguste, care nu permit mai mult de unu dou trasee de cablu alăturate. Fibrele optice de tip G.657.A2 pot aranjate în cercuri strânse datorită atenuării reduse pe care o au în aceste condiţii de lucru, fapt care uşurează munca instalatorului.
Utilizarea cablului de distribuţie L7824 într-o clădire cu mai multe etaje
La fel de importante sunt şi celelalte componente ale instalaţiei de fibră optică: cutiile şi casetele de distribuţie, accesoriile. Modele cu design special dau posibilitatea instalatorului să îşi creeze rezerve de fibră, să protejeze racordurile (splice-urile) şi să ajungă la locul dorit cu un număr suficient de fibre. Printre multitudinea de accesorii se găsesc şi cele special create pentru utilizarea cu cablurile ULTIMODE BS - capac de protecţie decupaj L5350, modul de distribuţie fibră L5351, tub de distribuţie/protecţie L7211.
Din gama "ULTIMODE Building System" fac parte şi cablurile de tip patchcord, pigtail dar şi accesorii suplimentare ca (adaptoare, atenuatoare, joncţiuni mecanice şi conectori rapizi).
Intră în concursul nostru de fotografie!!
Pentru a douăsprezecea oară suntem în aşteptarea fotografiilor originale, cât mai creative şi amuzante legate de antene, indiferent dacă acestea sunt personajul principal al compoziţiei sau au doar un rol secundar. De ce nu aţi participa la concurs? Informaţiile necesare pot fi gasite aici. Imaginile trimise până acum le puteţi vedea în această galerie.Fotografii de Andrzej Smolinski
Sistem SatTV-CATV într-o clădire cu 90 de apartamente.
Mai jos este prezentată o reţea de tip SMATV instalată într-o clădire de mai multe etaje din Cracovia. Sistemul este folosit la recepţia şi distribuţia semnalelor de pe satelitul Hotbird 13.0E şi a patru multiplexe DVB-T (trei FTA şi unul criptat). Instalarea şi configurarea a fost efectuată de către compania SISTEM GKJ.Clădirea are două intrări (scări) şi zece etaje iar pe fiecare etaj sunt patru sau cinci apartamente (numărul total de apartamente / puncte de distribuţie este de 90). Dispunerea apartamentelor şi dimensiunea reţelei au fost factorii care au determinat utilizarea echipamentelor multiswitch TERRA MSV. Proiectul reţelei de distribuţie a fost creat şi testat folosind pachetul software SatNet.
Topologia reţelei create a fost strâns legată de arhitectura clădirii - s-a ales o magistrală de semnal cu cinci cabluri care a fost ulterior împărţită în două subreţele de către splitter-ul SS-504 R70515. Semnalele de la antena DVB-T sunt amplificate şi egalizate cu ajutorul amplificatorului WWK-1062 R89862.
Pe fiecare etaj impar au fost instalate tap-uri SAT/TV SS-520 R70518 şi multiswitch-uri MSV-516 R70716 sau MSV-524 R70724. Toate echipamentele multiswitch sunt alimentate prin liniile de semnal de la amplificatorul SA-501 R70501 situat la intrarea în reţea. În acest mod sunt reduse numărul de dispozitive şi costul total al sistemului.
Ca linie de transmisie s-a folosit cablu coaxial Triset-113. Pe acoperiş s-a mers pe varianta Triset-113 PE cu gel E1017 datorită stratului rezistent la radiaţiile ultraviolete. Pentru interior a fost aleasă variata Triset-113 E1015 cu mantaua din PVC. Conexiunile la echipamente s-au realizat folosind conectorii cu auto-compresie, de înaltă calitate, Cabelcon E80410. Riscurile de supratensiuni cauzate de descărcările electrice au fost elimitate prin instalarea la intrarea în sistem a protecţiilor Signal R48602.
Tehnologia LTE dă dovadă de flexibilitate atât în ceea ce priveşte frecvența canalului de transmisie folosit cât şi a lăţimii acestuia. În funcţie de reglementările în vigoare şi a cerinţelor zonale, reţelele LTE de pe teritoriul Europei funcţionează începând cu banda de frecvenţe de 800 MHz (în mediul rural - pentru o arie mai mare de acoperire) şi până la 2.6 GHz (în zonele metropolitane - semnal mai bun în interiorul clădirilor). Trebuie reamintit faptul că LTE utilizează tehnologia de MIMO (Multiple Input Multiple Output) care permite transmisia semnalelor folosind simultan mai multe antene.
La alegerea unei antene externe pentru un anumit echipament (modem, router, etc.) utilizatorul trebuie să se ştie dacă dispozitivul pe care se va monta antena este compatibil cu tehnologia MIMO (are minim doi conectori de antenă). Dacă cei doi conectori sunt prezenţi este teoretic posibilă şi folosirea a două antene separate chiar dacă ajustarea acestora pentru obţinerea unor rezultate optime este dificilă. Din punct de vedere practic, o soluţie mult mai bună o reprezintă utilizarea unui array de antne (2 antene într-o singură carcasă) care suportă tehnologia MIMO. Este o modalitate simplă de a obţine o rată maximă de transfer.
Antena se va conecta la modem printr-un conector de antenă adecvat.
Alegerea antenei TRANS-DATA LTE KPZ 6/8 MIMO A741022
va îmbunătăţi semnificativ transferul de date în condiţii de semnal slab
va îmbunătăţi semnificativ transferul de date în condiţii de semnal slab
Sistem IP CCTV într-o clădire de birouri şi cetru de service.
În scopul creşterii siguranţei atât a personalului cât şi a clienţilor în noul sediu din Mielec, proprietarul centrului comercial s-a decis asupra instalării unui sistem de supraveghere video IP. Vor fi monitorizate zonele din jurul intrari, coridoarele, scările şi garajul subteran. Întreg sistemul a fost predat la cheie de către firma Czajen.Reţeaua cuprinde 19 camere Sunell IP megapixel, atât de exterior K1691 cât şi de interior K1695. Principalul avantaj al acestor echipamente de supraveghere este dat de calitatea ridicată a imaginii pe care le oferă atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, fapt datorat în special filtrului IR acţionat mecanic şi iluminatoarelor IR cu LED-uri Super Flux. Camerele a fost conectate prin cablu UTP Cat5e într-o reţea de tip LAN.
Materialul video obţinut este înregistrat pe un NVR NUUO Titan NT-8040(R) K4804 . Utilizând sofware-ul gratuit inclus cu NVR-ul se pot monitoriza în regim live toate camere din reţea şi se pot reda arhivele video iar dacă aparatul NVR are o conexiune la internet, toate aceste se pot face din orice locaţie.
Selectarea mediului de transmisie în sistemele CCTV analogice.
Semnalele video şi opţional cele audio şi de control pot fi transmise în cadrul unei reţele CCTV în mai multe moduri. Alegerea aparţine instalatorului/proiectatului şi va depinde de domeniul de activitate în care va fi exploatată reţeaua, de marimea acesteia, de buget, etc. Mai jos vor fi prezentate cele mai populare 3 opţiuni.1. Cablul coaxial
Avantaje:
- impedanţă adaptată la echipamentele CCTV,
- suficientă imunitate la interferenţe electromagnetice dacă sunt folosite cabluri de bună calitate
Dezavantaje:
- risc de apariţie a curenţilor de scurtcircuit cauzaţi de supratensiuni induse de descărcările electrice;
- distanţă de transmisie relativ mică, cu posibilităţi limitate de folosire a repetoarelor/amplificatoarelor de semnal;
- interferenţe cauzate de curenţii de scurgere apăruţi ca urmare a potenţialelor de tensiune inegale de la capetele liniei de transmisie; aceste interferenţe sunt, de obicei, legate de reţeaua electrică şi pot fi observate pe ecran sub formă de dungi orizontale (statice sau nu).
2. Cablu UTP
Transmisia semnalelor CCTV pe cabluri torsadate cu ajutorul balunurilor active permite atingerea unor distanţe mai mari (de până la 2400 m) şi asigură o rezistenţă ridicată la interferenţe electromagnetice (linie de transmisie simetrică).
Avantaje:
- posibilitatea transmiterii mai multor semnale video; a unui semnal video, audio şi de control sau chiar şi a alimentării cu energie electrică, toate aceste printr-un singur cablu UTP;
- cablu mai subţire;
- perechile de conductori libere pot fi folosite în alte scopuri (telefon, Ethernet, sistem de alarmă);
- rezistenţă sporită la interferenţele electromagnetice;
- posibilitatea izolării galvanice a dispozitivelor conectate (aceasta depinde de construcţia balunurilor folosite).
Dezavantaje:
- impedanţa cablului de 100 Ω - sunt necesare adaptoarele de impedanţă (balunuri) la ambele capete ale liniei de transmisie a semnalului video.
3. Fibra optică
Avantaje:
- mediu de transmisie complet imun la interferenţele electromagnetice;
- atenuări foarte mici de semnal - distanţă mare de transmisie a semnalului;
- izolare galvanică perfectă între componentele conectate; fiabilitate ridicată;
- rată mare de transfer - posibilitatea de a transmite simultan, pe aceeaşi fibră, o multitudine de semnale A/V şi de control.
Dezavantaje:
- costuri mai ridicate, în special din cauza necesităţii utilizării convertoarelor video;
- oferta limitată de camere video dotate cu astfel de convertoare - preţul ridicat al acestora;
- necesarul unui minim de experienţă în implementarea soluţiilor de fibră optică, precum şi a instrumentelor şi echipamentelor de măsură destinate acestui mediu de transmisie.
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Video CCTV sub formă DVB-T într-o reţea TV cu antenă comună. DIPOL are în oferă cel mai ieftin modulator DVB-T pe de piaţă - Signal-350 R86350. Acesta preia semnalul video analogic (CVBS) al camerei, îl transformă într-un flux video codificat MPEG-2 care este mai apoi folosit pentru a modula un semnal RF compatibil cu standardul DVB-T (modulare COFDM). Semnalul obţinut poate fi ulterior distribuit într-o reţea de cablu coaxial către sute de televizoare. Acesta (semnalul CCTV) va fi recepţionat cu ajutorul tunnerului DVB-T al televizorului sub forma unui canal TV digital. În cazul folosirii unui modulator analogic, la recepţie, utilizatorul va fi nevoit să schimbe manual sursa de semnal TV (tunner digital - tunner analogic). mai mult
Protejarea camerelor de supraveghere împotriva vremii. Camerele CCTV instalate în exterior trebuie protejate împotriva intemperiilor. Gradul de protecție este indicat prin codul IP (Ingress Protection code) sau International Protection Rating . Acest cod IP cunatifică rezistenţa echipamentului împotriva penetrării obbiectelor solide (primul număr) şi a lichidelor (al doilea număr). Carcasele unor camere video proiectate pentru aplicaţii de exterior au, de obicei, cod IP65 sau IP66, ceea ce înseamnă că sunt complet rezistente la praf şi parţial la pătrunderea apei. În medii cu umiditate ridicată vor trebui utilizate carcase IP67 sau IP68, acestea din urmă putând fi folosite chiar şi sub apă.. mai mult
Monitorizarea funcţionării aparatelor DVR Hikvision. DVR-urile M72104, M72108, M72116 au capacitatea de a efectua teste de auto-diagnosticare şi de a notifică operatorul cu privire la orice probleme care apar în sistemul de supraveghere video. mai mult