Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN

Nr. 28/2013 (9 Septembrie, 2013)

A treia revoluţie industrială.

Sistemul de operare Windows 8.1, programat să apară pe data de 16 octombrie, va include drivere native pentru imprimantele 3D. Asta înseamnă că nu peste mult timp, obiectele pe care le vedem pe internet, le vom putea crea singuri, în propria noastră casă, doar cu ajutorul unei imprimante 3D.
Imprimarea 3D este procesul de creare a obiectelor solide tridimensionale având ca sursă de informaţie o schiţă digitală produsă, spre exemplu, în programul AutoCAD. Componentele dorite sunt fabricate folosind diverse tipuri de material plastic. Procesul de "creare" propriu-zisă constă în depunerea sub formă de straturi consecutive, a materialului polimeric, pe o masă/suport mobil până când obiectul este complet.
Imprimarea unui obiect 3D direct din Windows 8.1
Conceptul în sine de imprimare 3D nu este nou. Primul dispozitiv de acest tip a fost construit în 1984 de către Chuck Hull, un angajat al companiei 3D Systems. Dezvoltarea acestei tehnologii nu a început cu adevărat decât de foarte puţin timp. În prezent, piaţa acestui tip de echipamente este evaluată la aproximativ 1.7 miliarde de dolari, urmând ca până în anul 2015 această valoare să se dubleze. Este adesea denumită cea de-a treia revoluţie industrială.
Până în prezent, întregul proces de printare 3D a fost strâns legat de aplicaţiile oferite de producătorul imprimantei pentru modelarea obiectelor dorite. Microsoft intenţionează ca în noua versiune de Windows să faciliteze etapele de proiectare şi printare 3D. Chiar din luna următoare, un model 3D se va putea transforma în realitate prin apăsarea butonului "Print" a aplicaţiei de în care a fost creat. Windows 8.1 va suporta pentru început imprimante oferite de 3D Systems, Afini, AutoDesk, Makerbot Industries şi Netfabb
Imprimarea 3D nu se adresează doar utilizatorilor obişnuiţi care îşi doresc o nouă jucărie pentru masa din sufragerie. Compania General Electric produce prin metoda imprimării 3D componente ale turbinelor destinate aeronavelor moderne. Unul dintre principalii beneficiari ai tehnologiei este sectorul medical - după scanarea oricărei părţi a corpului este posibilă fabricarea unui model identic în vederea pregătirii pentru o viitoare intervenţie sau chiar a înlocuirii componentei originale.
În teorie cel puţin, totul este excelent - utilizatorii pot face copii, în limita tehnologiei disponibile bineînţeles, ale oricăror lucruri doresc, fără a părăsi propria locuinţă. Problema care se întrevede este cea a drepturilor de autor, ce se va întâmpla cu acestea? Având legal la dispoziţie un instrument de "clonare" a unui obiect imaginat/creat/proiectat în prealabil de altcineva suntem oare întreptăţiţi să realizăm o copie perfectă a acestuia? Ce spune legea în acest caz ?

Reţele optice în exteriorul clădirii.

Sunt numeroase cazurile în care sistemele de fibră optică trebuie să aibă noduri situate în afara clădirilor, pe stâlpi, acoperișuri, în pământ. În punctele de ramificare a reţelei sunt folosite cu precădere echpamentele de tip "splice" iar acestea trebuie protejate în cutii speciale, rezistente la intemperii.

Joint Box ULTIMODE HMS-H24-A (complete, horizontal, straight-through, for 24 splices, IP67 waterproof)
Joint Box ULTIMODE HMS-V96-A (complete, vertical, straight-through, for 96 splices, IP67 waterproof)
Cutie pentru joncţiuni de fibră optică ULTIMODE HMS-H24-A (IP67, orizontală, complet echipată, pt. 24 de racorduri)
L56024
Cutie pentru joncţiuni de fibră optică : ULTIMODE HMS-V96-A (cilindrică, IP67, complet echipată, pt. 96 de racorduri)
L56096
Acest tip de cutii destinate joncţiunilor de fibră optică asigură protecţia racordurilor/splice-urilor de fibră optică împotriva daunelor mecanice şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile. Datorită construcţiei universale, sunt utilizate într-o gamă largă de aplicaţii din domeniul telecomunicaţiilor pe fibră optică - de la extinderea unei reţele până la repararea şi securizarea cablurilor de FO.
ULTIMODE HMS-H24-A L56024 (cutie orizontală, instalare pe traseu) este dedicată atât liniilor de cablu optic aerian cât şi celor îngropate. În interior sunt 2 tăvi, capacitatea totală a cutiei fiind de 24 de spice-uri. ULTIMODE HMS-V96-A L56096 (verticală, instalare pe traseu) va proteja până la 96 de racorduri putând fi instalată pe stalpi, faţade, etc.

Sistem multiswitch cu topologie stea în "Centrum Dialogu im" din Lodz, Polonia.

Instalaţia este folosită la distribuirea semnalelor satelit (HotBird 13.0E), DVB-T şi FM. Proiectarea, instalarea şi configurarea reţelei au fost asigurate de către GKJ SISTEM.
Topologia de tip stea a reţelei a fost impusă de arhitectura clădirii, firma optând pentru instalarea unui multiswitch Terra MR-524 R70624 (5 intrări RF, 24 ieşiri individuale) în zona centrală a imobilului. Acesta a fost montat în cutia TPR-8 R90553 (700x500x200 mm). Prizele TV din fiecare cameră a clădiriiau fost conectate la cele 24 de ieşiri ale multiswitch-ului.
UHF TV Antenna: Dipol 17/21-69 Tri-Digit MINI
UHF TV Antenna: Dipol 17/21-69 Tri-Digit MINI
Datorită faptului că toate semnalele sunt recepţionate cu un singur set de antene, aspectul estetic al clădirii nu este afectat. Acest set include antena DVB-T A2660, antena FM Dipol 1RUZ B A0210 şi antena satelit (120 cm) echipată cu LNB QUATRO Inverto BLACK Ultra A98266. Toate au fost montate pe stâlpul de oţel E903830, la rândul lui securizat de marginea clădirii cu ajutorul prinderii OMM-50L13 E8533.
Au fost folosiţi conectori profesionali Cabelcon "Auto-Install" E80410 şi protecţii SAT-TV Signal R48602 pentru a elimina orice probleme legate de fiabilitatea conexiunilor şi supratensiuni cauzate de fulgere.
Recepţia cu parametrii de semnal corespunzători a fost confirmată folosind aparatele de măsură DVB-T Digiair PRO R10510 și DVB-S/S2 Satlook Micro HD R10740.

Protecţia la trăsnet a reţelelor CCTV şi LAN de mari dimensiuni.

Astfel de sisteme întinse pe suprafețe largi, cu linii de transmisie instalate în mediu extern și bazate de conductori din cupru sunt susceptibile la apariția de supratensiuni induse de fenomenele meteorologice (fulgere). Aceste vârfuri de tensiune pot fi suprimate cu ajutorul unor dispozitive speciale, montate la capetele linie de comunicare. Un exemplu în acest caz este Netprotector 4p PoE J2838 (pentru liniile de cablu torsadat) sau VPO-4 M17014 (pentru cabluri coaxiale).
Surge Suppressor Netprotector 4p PoE
CCTV Video Surge Protector OPV-4
Netprotector 4p PoE
J2838
Protecţie video CCTV OPV-4 (4 canale)
M17014
Protecția totală la interferențe cauzate de campuri electromagnetice este oferită doar de cablurile de fibră optică. Alegerea mediului de transmisie optic aduce cu sine și izolarea galvanică a dispozitivelor conectate la linia comunicare. Link-urile optice pot transmite semnale pe distanțe considerabil mai mari decât cele bazate pe conductori din cupru (chair până la 20 km în cazul fibrei optice).
Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-208D<br />(WDM, 8 x video, 1 x data)Fiber Optic Video Converter ULTIMODE V-208D<br />(WDM, 8 x video, 1 x data)Outdoor Cable: ULTIMODE OMT-108SM-A (multi-tube 6+1, 1x8xG.652D)CCTV Network DVR: Ultimax 1308 (8ch-25fps-H.264-HDMI)Outdoor Compact Camera: n-cam 670 (day/night, D-WDR, 650TVL, Sony Effio-E, 0.03 lx, 2.8-12mm, OSD, IR up to 30m) Vandal-proof Dome Camera: SN-FXP59/21UIR (650 TVL, Sony Effio-E, D-WDR, 0.03 lx, 2.8-10mm, IR up to 20m)
Transmisia video pe fibră optică asigură izolarea galvanică între echipamente
și elimină complet riscul supratensiunilor induse pe linia de comunicare

Înregistrare video pe carduri de memorie GOODRAM.

Pentru sistemele în care înregistrarea continuă nu este una din cerințele de bază, camerele fiind utilizate, în principal, pentru monitorizare live, înregistrarea materialului video în regim local, direct în cameră pe un card de memorie SD reprezintă alegerea optimă. Această soluţie reduce costurile sistemului, deoarece elimină DVR-ul şi unitatea HDD. Arhivarea datelor pe card de memorie SD este o practică recomandată şi în sistemele IP CCTV cu camere IP conectate la NVR-uri, pentru protejarea datelor de supraveghere în cazul unui defecţiuni ale reţelei.
Camerele Sunell K1630 , K1634 , K1637 , K1660 , K1665 , K1680 , K1690 , K1691 , K1695 , K1698 sunt capabile de înregistrare video H.264/MJPEG pe carduri de memorie GOODRAM SDHC/SDXC M90316 , M90332 , M90364 cu o capacitate maximă de 64 GB!

Moduri de înregistrare:
  • Modul programat - sunt definite trei perioade de timp distincte pentru înregistrare continuă în oricare zi din săptămână
  • Modul alarmă - înregistrarea este declanşată de un semnal de alarmă externă (conectată la intrarea de alarmă) sau la detectarea mişcării;
  • utilizatorul poate defini perioadele de pre şi post alarmă
Memory Card: microSDXC 64GB UHS-I class 10 (with SD adapter)
Card de memorie microSDXC de 64 GB UHS-I, clasă 10 de viteză, cu adaptor SD M90364
Calitatea imaginii, numărul de cadre pe secundă înregistrate, rezoluţia şi lăţimea de bandă vor trebui ajustate în setările camerei, astfel încât cardul de memorie să fie capabil a stoca cantiatea de informaţie dorită (număr de ore/zile de înregistrare video).

Tabelul de mai jos prezintă relaţia dintre durata maximă de înregistrare şi bitrate-ul fluxului video pe care camera îl foloseşte la înregistrare:
16 GB 32 GB 64 GB
1 Mbit/s 1.5 zile 3 zile 6 zile
2 Mbit/s 18 ore 1.5 zile 3 zile
3 Mbit/s 12 ore 1 zi 2 zile
4 Mbit/s 9 ore 18 ore 1.5 zile

Internet mobil - alegerea antenei. Partea 2 - 3G.

În ediţia precedentă am discutat despre modul în care se alege o antenă pentru conectivitate LTE. Într-o reţea 3G (UMTS) utilizatorii pot efectua apeluri de voce, video, trimite mesaje text şi date de orice tip. HSDPA şi HSUPA sunt protocoale îmbunătăţite ale sistemului 3G care permit rate de transfer de până la 21.6 Mbps (download) şi 5.76 Mbps (upload). HSPA+ ridică aceste viteze până la de 42 Mbps (down) şi 11 Mbps (up).
În Romania, serviciul 3G este de obicei oferit utilizatorilor în banda de 2100 MHz dar există şi situaţii când, pentru acest serviciu este utilizată banda de 900 MHz. Din acest motiv, înainte de achiziţionarea unei antene externe important de ştiut banda de frecvenţă pe care operatorul dvs. o foloseşte pentru conexiunile UMTS (3G) . Există şi antene de bandă largă, capabile să acopere ambele frecveţe (900 şi 2100 MHz) dar acestea au un câştig de semnal mai redus. Şi aici, ca şi în cazul LTE, se pune problema compatibilităţii modemului cu tehnologia MIMO. Unul dintre criteriile folosite la alegerea antenei este distanţa faţă de turnul de emisie - o distanţa mai mare impune o antenă cu câştig mai ridicat.

Antene UMTS(3G), HSPA+ (1900-2100 MHz) pentru distanţe:
below 3 km
de peste 3 km
UMTS Antenna: ATK-P1/2GHz (7dBi, outdoor, 5m cable, FME socket)
UMTS Antenna: ATK-16/2GHz (16dBi, outdoor, 10m cable and FME socket)
UMTS Antenna: ATK-16/2GHz (16dBi, outdoor, 10m cable and FME socket)
Antenă UMTS: ATK-P1/2GHz
(7dBi, cablu 5m, FME-mamă)
A7044
Antenă 3G: ATK-16/2GHz
(16dBi, cablu 15m, FME-mamă)
A7036_15
Antenă 3G: ATK-16/2GHz
(16dBi, cablu 10m, FME-mamă)
A7036
Antene GPRS (900 MHz) pentru distanţe:
de sub 4 km
de peste 4 km
GSM Antenna: ATK 10/850-960MHz (10-element, with 10m cable & FME)
GSM Antenna: ATK 20/850-960MHz (20-element, with 10m cable & FME)
Antenă GSM: ATK 10/850-960MHz
(10 elemenţi, cablu de 10 m, FME-mamă)
A7016
Antenă GSM: ATK 20/850-960MHz
(20 de elemenţi, cablu de 10 m, FME-mamă)
A7026
Produse noi în oferta DIPOL:
Communication Antenna: ATK 5/400-470 MHz (5-element)
Signal-HD HDMI Switcher 2x1
Ceiling Dome Camera CAM 082 (420TVL, Sharp, 0.5 lx, 3.6mm)
Antenă LTE MIMO
ATK-LOG LTE 800-2170MHz
A7057_5
Convertor HDMI-IP
Signal HD
H3604
Cameră antivandal V-CAM 490
(zi/noapte, 650 TVL, Sony Effio-E,
2.8-12mm, 0.01 lx, IR)
M10757
Merită citit:
Antene din grafen. Cercetările desfăşurate la Institutul de Tehnologie din Georgia vor duce la realizarea unor antene din grafen - un material considerat a fi principalul candidat pentru înlocuirea siliciului în circuitele integrate. Astfel de antene realizate din acest "material al viitorului" vor fi capabile să transfere date cu o viteză de până la 1 Tbps pe o distanţă de 1 m și teoretic pot atinge şi 100 Tbps dar la distanţe de câţiva centimetri. mai mult
Arhitectura hardware a unui dispozitiv
capabil de comunicaţii wireless la viteză terabit
(Sursa: gatech.edu)
Localizarea defectelor de fibră optică. Testele pe fibră optică necesită instrumente mai avansate decât cele folosite pentru cablurile de cupru. Când dispozitivele instalate la ambele capete ale căii de comunicare funcţionează corect dar conexiunea eşuează, atunci problema trebuie să fie mediul de transmisie.
Care este modalitatea de verificare a fibrei optice? Există trei metode de ... mai mult
Folosirea aparatului "Visual Fault Locator". Imaginea arată o "scurgere" a luminii
din interiorul cablului, cel mai probabil rezultatul unei manevrării necorespunzătoare a fibrei.
Îmbunătăţirea acoperirii unei reţele WiFi în apartament? TP-LINK TL-WA850RE N2946 a fost creat special pentru a creşte raza de acţiune şi a mări puterea de semnal a unei reţele wireless în scopul eliminării zonelor moarte. Dispozitivul este compatibil cu standardul 802.11n. Datorită dimensiunilor mici şi a integrării conectorului de priză, aparatul se conectează direct la reţeaua electrică. Poate fi folosit şi ca placă de reţea wireless externă, conectându-se la orice dispozitiv dotat cu interfaţă de reţea Ethernet mai mult
Aplicaţie tipică pentru TL-WA850RE N2946
DIPOL at trade fairs, exhibitions and conferences