SUPORT TEHNIC
Newsletter
Newsletter săptămânal DIPOL - TV şi SAT TV, CCTV, WLAN
Nr. 30/2013 (23 septembrie, 2013)
IFA2013 - Televizoare cu linii curbe şi ecrane UltraHD. IFA este una dintre cele mai mari expoziţii europene de electronice destinate publicului larg. Are loc în fiecare an în Berlin, ediţia inaugurală fiind în anul 1924. Acum, în 2013, pe parcursul celor şase zile (6-11 septembrie) aproape 1500 de expozanţi şi-au prezentat inovațiile în domeniul electronicelor de larg consum şi aparatelor de uz casnic.
Au fost prezentate o mulţime de dispozitive şi echipamente, de la smartphone-uri şi sisteme home cinema la maşini de spălat super-inteligente. Cu toate acestea însă, producătorii de televizoare au avut de departe cei mai mulţi ...spectatori. Au fost atraşi de noile modele cu ecrane bazate pe tehnologia OLED şi rezoluţie 4K (3840 x 2160) pixeli. Samsung a lansat două modele de televizoare curbe, unul de 55 şi altul de 65 de inch, ambele cu rezoluţie UHD (Ultra High Definition). La categoria "cel mai mare televizor" au câştigat însă coreeni de la LG care au prezentat un ecan OLED curbat, de 77 de inchi şi bineînţeles rezoluţie UHD. Aceste impresionante display-uri, arătate publicului larg pentru prima dată la expoziția CES din luna ianuarie a acestui an, au dat drumul noul val de experiențe home cinema. În Coreea, doritorii cu bani pot deja achiziționa un OLED TV de 55 de inchi cu rezoluție UHD, similar celui prezentat de LG, la un preț de numai 13500 dolari. Europenii vor mai avea de așteptat... puțin.
Trebuie menţionat faptul că la această expoziție au fost prezentate doar televizoare UHD. Producătorii doresc cu ardoare adoptarea cât mai rapidă a acestui nou standard. La rândul loc, creatorii de programe UHD nedorind să ajungă pe un loc secund, promit transmisiuni cu noua rezoluție în cel mai scurt posibil.
Pe lângă avalanşa de televizoare UHD, un alt punct de atracție al expoziției a fost reprezentat de categoria "SmartWatch" - ceasuri de mână "inteligente" cu Bluetooth și NFC încorporat capabile să comunice în permanență cu un smartphone. Printre producătorii unui asemenea echipament s-a aflat bineînțeles și Sony. Ceasul pe care l-au expus - SmartWatch2 - dispune de un ecran LCD tactil de 1.6 inch cu rezoluția de 220 x 176 pixeli. Este compatibil cu orice dispozitiv care rulează cel puțin versiunea 4.0 a sistemului de operare Android, nu doar cu tabletele și smartphone-urile produse de Sony.
IFA, deși este asociat în principal cu electronicele și echipamentele multimedia atrage totuși și vizitatorii interesați de cele mai noi soluții în domeniul electrocasnicelor.
Aici, publicul a fost interesat de echipamentele de tip Smart Home (LG, Samsung). Cei cu atitudine mai practică au putut încerca noul fier de călcat al celor de la Philips [ifa. philips.com].
Echipamentul L5554 asigură protecţia splice-urilor de fibră optică cu diametrul de 0.25 sau 0.9 mm realizate prin sudură. Contracţia se produce odată atinsă temperatura de 123 °C, valoare uşor de obţinut pentru marea majoritate a echipamentelor de sudură optică. L5554 este, de fapt, alcătuit din două tuburi concentrice, unul la interior, în direct contact cu fibr a optică iar cel ce al doillea, la exterior, tubul de protecţie la stres mecanic.
Programul SatNet - proiectare şi implementare în regim profesional al sistemelor multiswitch - 2 sateliţi şi 240 puncte de distribuţie. Sistemele SatTV/CATV bazate pe multiswitch-uri TERRA sunt printre cele mai apreciate platforme pentru distribuirea televiziunii digitale terestre (DVB-T) şi satelit (DVB-S/S2) în complexe rezidenţiale.
Alegerea echipamentelor multiswitch a reprezentat primul pas în procesul de implementare a întregii rețele. Una dintre dificultățile care pot apărea odată alese echipamentele este chiar proiectarea instalației RF folosind aceste dispozitive. Aplicația TERRA SatNet a celor de la TERRA permite însă proiectantului să creeze o rețea virtuală bazată chair pe echipamentele companiei.
Sistemul SMATV (SatTV/CATV) proiectat cu ajutorul aplicaţiei SatNet. Distribuie către 240 de prize TV semnale de televiziune digitală terestră şi satelit. Topologia reţelei este de tip "magistrală de date" iar semnalele RF sunt distribuite cu ajutorul multiswitch-urilor TERRA MSV-924 R70874, a splitterelor şi tap-urilor. Toate componentele sistemului sunt alimentate de aplificatorul pentru multiswitch cu 9 intrări - Terra SA-901SA-901 R70901.
Programul SatNet are incluse numeroase posibilităţi de caracterizare a sistemului RF printre care definirea tipului de cablu utilizat, atenuarea la priza abonatului, nivelurile de semnal la intrarea în sistem. Pornind de la aceste date, programul va ajuta proiectantul să verifice dacă valoarea semnalului în puncte cheie ale sistemului se încadrează în parametrii corespunzători. În caz contrar, aplicaţia dă posibilitatea utilizatorului să ajusteze valorile acestor parametrii printre care, cei mai des folosiţi sunt câştigul şi panta (compensează atenuarea introdusă de tipul de cablu coaxial). Software-ul are însă si posibilitatea de a atribui automat valori corespunzătoare acestor parametrii. Indicatorii de culoare verde amplasaţi pe traseul reţelei asigură proiectantul de configurarea optimă a parametrilor. Bineînţeles, design-ul final poate fi salvat în format grafic şi ataşat dosarului de proiect împreună cu estimările de cost.
Fiecare obiectiv are o rezoluţie optică limită, exprimată de obicei în linii pereche pe mm (lp/mm) sau direct în pixeli. Pentru camerele analogice cu senzori de imagine de 1/3" , rezoluţia suficientă este de 80 lp/mm. La această valoare s-a ajuns prin împărţirea rezoluţiei senzorului camerei (de obicei, 576 de linii) la dimensiunea reală a imaginii exprimată în mm (3.6 mm în cazul unui senzor de 1/3") iar apoi împărţind rezultatul la 2 (pentru a obţine numărul de perechi de linii pe milimetru).
Camerele de înaltă rezoluție (megapixeli) necesită lentile de calitate mult mai bună. De exemplu, o cameră IP de 2 megapixeli cu senzor de 1/3" trebuie dotată cu un obiectiv de cel puţin 150 lp/mm (1080/3.6/2 = 150 lp/mm), valoare de aproximativ două ori mai mare decât în cazul lentilelor destinate camerelor analogice.
Dacă senzorul de imagine este mai mic, spre exemplu de 1/4", des întâlnit pe multe camere de supraveghere, pixelii sunt mult mai apropiaţi. Asta înseamnă o sensibilitate mai redusă ceea ce impune o calitate mult mai bună a obiectivului. Spre exemplu, o cameră analogică cu senzor de 1/4" va necesita un obiectiv de 576/2.4/2 = 120 lp/mm iar o cameră IP de 2 megapixeli - un obiectiv de 1080/2.4/2 = 216 lp/mm.
Dacă senzorul de imagine este mai mic, spre exemplu de 1/4", des întâlnit pe multe camere de supraveghere, pixelii sunt mult mai apropiaţi. Asta înseamnă o sensibilitate mai redusă ceea ce impune o calitate mult mai bună a obiectivului. Spre exemplu, o cameră analogică cu senzor de 1/4" va necesita un obiectiv de 576/2.4/2 = 120 lp/mm iar o cameră IP de 2 megapixeli - un obiectiv de 1080/2.4/2 = 216 lp/mm.
Obiectiv ClearHD M2284 pentru camere cu rezoluţie de până la 5 MP
Alegerea echipamentului DVR pentru sistemele de supraveghere video. Varietatea mare a aparatelor DVR destinate rețelelor CCTV poate reprezenta o problemă pentru instalatorul începător sau pentru persoanele care doresc să țină în uz echipamentul pentru o perioadă cît mai lungă de timp. Prețul nu este, de cele mai multe ori, un indicator definitoriu al compatibilității dintre sistemul CCTV și DVR. Întotdeauna, echipamentul de înregistrare (DVR-ul) trebuie adaptat cerințelor sistemului.
Dacă prioritatea este monitorizarea video la un preț minim atunci alegerea potrivită o reprezintă seria de DVR-uri Ultimax 12xx: M72204, M72208, M72216. Acestea dispun de conectivitate la rețeaua locală Ethernet și sunt potrivite pentru sistemele CCTV analogice cu camere de înaltă rezoluție care înregistrează video la un număr moderat de cadre pe secundă.
Pentru sistemele în care materialul video trebuie înregistrat la un framerate ridicat (acțiune cât mai fluidă) dar și stocat pentru o perioadă cât mai lungă se recomandă gama Ultimax 13xx care cuprinde modelele M72304, M72308 și M72316. Datorită înregistrării la 25 fps pe fiecare canal, aceste DVR-uri sunt ideale pentru monitorizarea mediilor dinamice, cum ar fi străzi, drumuri/autostrăzi, parcări, stații de autobuz, etc. În interiorul unui aparat se pot conecta două HDD-uri SATA, fiecare cu o capacitate maximă de 4 TB și astfel DVR-ul Ultimax 1304 va putea înregistra continuu timp de 10 luni, toate cele 4 canale video (înregistrare H.264 la 2.5 Mbps cu 25 fps).
Cei care doresc maximul de calitate a imaginii vor trebui să aleagă unul dintre modelele seriei WD1 produse de Hikvision: M72104, M72108 sau M72116. Aceste DVR-uri suportă înregistrare video la rezoluţie WD1 (960 x 576 pixeli), ideale pentru noua generație de camere 650 TVL (700 TVL alb-negru). Astfel, rezoluția imaginii pe care o poate înregistra DVR-ul este corelată cu numărul de pixeli (976x582) ai camerelor 650TVL, cum ar fi Sunell M10775, M10780, M11220 sau M11225. DVR-urile obişnuite care înregistrează video la rezoluţie D1 PAL (4CIF - 704x576) nu pot salva detaliile complete ale imaginilor oferite de camerele WD1.
Splitter HDMI pe distanțe mari. În pub-uri, restaurante, mall-uri și alte locații asemănătoare există nevoia de a afișa un material video de rezoluție înaltă (film, spot publicitar, etc.) pe cât mai multe ecrane/monitoare. Unul dintre echipamentele care dă posibilitatea realizării acestui lucru este splitter-ul HDMI. În situația în care distanța dintre sursa de semnal și televizoarele pe care se dorește să fie afișat materialul video este mai mare de 25-30 de metri atunci trebuie utilizat un prelungitor HDMI care este capabil să transmită semnal HDMI pe cablu UTP .
Cea mai recentă generație de prelungitoare HDMI sunt cele care folosesc pentru transmisie protocolul IP. Un exemplu de astfel de echipament este H3604 . În cazul în care utilizatorului îi este necesar și controlul de la distanță a sursei de semnal atunci alegerea potrivită va fi convertorul cu telecomandă HDMI - IP H3606.
Cel mai mare avantaj al utilizării protocolului IP în procesul de transmisie este posibilitatea creării unei rețele de tip Ethernet pentru distribuția de semnal HDMI. În acest scop, un switch Ethernet ( N29915) va distribui semnalul IP către receptoarele conectate în rețeaua LAN. Diagrama de mai jos exemplifică acest lucru.

Exemplu de utilizare a convertorului/extender-ului HDMI - IP
Produse noi în oferta DIPOL:
Merită citit:
Modernizarea sistemului de antenă într-un bloc de apartamente. O asociație de locatari din Cracovia a luat decizia de a moderniza sistemul de antenă existent în imobil pentru recepţia DVB-T şi FM. Clădirea de patru etaje, cu patru scări independente, are pe fiecare dintre etaje câte patru apartamente. mai mult
Iluminatoare IR. Aceste dispozitive sunt componente indispensabile în cadrul sistemelor de supraveghere cu zone de iluminare insuficientă, situaţie des întâlnită în majoritatea cazurilor odată cu lăsarea serii. Parametrii de bază ale iluminatoarelor sunt energia electrică consumată, energia optică produsă, lungimea de undă a radiaţiei infraroşii precum şi caracteristicile de directivitate. mai mult
Senzorul de imagine ExView având o sensibilitate de cel puţin două ori mai ridicată în gama IR
este foarte eficient în situaţiile în care este utilizat împreună cu iluminatoare IR
este foarte eficient în situaţiile în care este utilizat împreună cu iluminatoare IR
O mai bună siguranţă pentru materialele video înregistrate. În cazul unui furt, incendiu, inundaţii etc, poate fi afectată numai o parte sau întregul sistem de supraveghere, inclusiv arhiva video stocată local. mai mult
ABONARE
Dacă doriţi să primiţi Săptămânalul Dipol prin email, introduceţi adresa:
DIN EDIŢIILE ANTERIOARE
ARHIVĂ ŞTIRI
PREŢ BUN
Nou în bibliotecă
RECOMANDĂRI